Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στις 19.30

Εκδήλωση – συζήτηση: Η δολοφονία του Ζακ – τα κρυφά πρόσωπα του φασισμού

Παρασκευή 30 Νοέμβρη στις 7:30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση «Η δολοφονία του Ζακ - τα κρυφά πρόσωπα του φασισμού»

Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη, λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου ένας άνθρωπος, αλλά για κάποιους ήταν ακόμη ένα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Αναφερόμαστε στο περιστατικό δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Μιλάμε για ένα γεγονός κατά το οποίο ένας άνθρωπος δολοφονείται από βιαιότατο ξυλοδαρμό στην προσπάθειά του να διαφύγει από ένα κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας. Το πρώτο μέρος της δολοφονικής επίθεσης έγινε από τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού και άλλον έναν και ολοκληρώθηκε με ένα δεύτερο λιντσάρισμα από την πλευρά της αστυνομίας που άσκησε έντονη αυθαίρετη βία. Αυτό το περιστατικό, το οποίο διεξήχθη μπροστά στα μάτια πολλών περαστικών ,αναδεικνύει ότι σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί το ατομικό συμφέρον και η ατομική δράση ,ο άνθρωπος καταλήγει να αποξενώνεται από το αίσθημα του συλλογικού και να εκφράζονται φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού και κοινωνικού ρατσισμού. Μπροστά στη διασφάλιση της ατομικής ιδιοκτησίας και περιουσίας φαίνεται η ανθρώπινη ζωή να έχει μικρότερη μετρήσιμη αξία ή ακόμα και μηδενική.

Στη συνέχεια επήλθε ένα άλλο είδος λιντσαρίσματος μετά το θάνατό του με αφορμή την αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Ο Ζακ ήταν ομοφυλόφιλος, οροθετικός ,μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και γνωστός στον ενεργό αγώνα για τη προάσπιση των δικαιωμάτων της. Πλάι με τη δημοσιοποίηση της ταυτότητάς του υπήρξαν κάποιες υπόνοιες τοξικο εξάρτησης. Με βάση αυτά τα στοιχεία, , αυτή η δολοφονική επίθεση έγινε περισσότερο αποδεκτή στα μάτια της κοινωνίας και στο διάλογο της δημόσιας σφαίρας. Αν ο Ζακ ήταν ένας ''νοικοκύρης'', οικογενειάρχης, επιχειρηματίας ,οι αντιδράσεις θα ήταν περισσότερες και το περιστατικό αυτό θα αποτελούσε με ξεκάθαρο τρόπο μια φρικτή δολοφονία. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου καθημερινά περιθωριοποιούνται και στιγματίζονται διάφορες κοινωνικές ομάδες , που δεν εντάσσονται στα στενά πλαίσια της κανονικότητας και καταλήγουν να αντιμετωπίζονται ως εχθρός.

Σε όλη αυτή την κατάσταση η αντίδραση ήταν μεγάλη με μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό,το ατομικό συμφέρον, την αποσυλλογικοποίηση , ενάντια στην κοινωνία της αποξένωσης και του ατομισμού.

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα σαν αντιφασιστικός συντονισμός, κάνουμε μια εκδήλωση-συζήτηση στις 30 Νοέμβρη στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (2ο υπόγειο) στο Δημαρχείο Καλλιθέας και ερχόμαστε να συζητήσουμε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και σε μια συγκυρία με νέα δεδομένα για τη δολοφονία του Ζακ και να συζητήσουμε για τα κρυφά πρόσωπα του ρατσισμού.

Ομιλιτές/ριες:

  • Αναστασία Παπαρούσου ( δικηγόρος της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου )
  • Γιώργος Κιούσης ( μέλος της Sabbat - Burn the Rich not the Witch )
  • Μέλος της Πρωτοβουλίας JusticeForZak/Zackie

πηγή : https://antifasistkalmosx.wordpress.com/2018/…