Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στις 19.30

Καταλήψεις σχολείων για το Μακεδονικό: το τέλος της αθωότητας

Ο ρομαντικός μύθος γύρω από το έθνος που κινδυνεύει, οι μύθοι θεωρίας συνωμοσίας που το περιτυλίγουν και η εθνική ανωτερότητα που δηλώνεται, άλλοτε υπόρρητα και άλλοτε ανοιχτά, ταράζουν τα ήσυχα νερά που δημιούργησε η ανεμελιά της γραμμικής ιστορικής προόδου.
Ο ακροδεξιός αναθεωρητισμός δεν επιτίθεται μόνο με την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, δεν αρκείται στην αποσιώπησή τους, αλλά, στην πιο σκληρή του εκδοχή, επιτίθενται στην ίδια τους την ύπαρξη και στα θύματα που προκάλεσε. Αυτή η ακροδεξιά ατζέντα είναι αποδεσμευμένη από τους πολιτικούς σχηματισμούς που την εκπροσωπούν και απευθύνεται σε πολύ ευρύτερα ακροατήρια.
Οι μαθητικές καταλήψεις για το Μακεδονικό έβαλαν τέλος στην αθωότητα των μορφών πάλης, που εμμένει στη μορφή και υποβαθμίζει το περιεχόμενο, θεωρώντας ότι η μορφή "καθαγιάζει" και το περιεχόμενο. Τα παραδοσιακά επιχειρήματα αντιστράφηκαν προκαλώντας γενική σύγχυση και πολλαπλασιάζοντας τις δικαιολογίες της σιωπής και της ανημπόριας. Το "μαξιλαράκι" της πολιτιστικής αριστερής ηγεμονίας και του ηθικο-ιστορικού αντιφασισμού στάθηκαν ανίκανα να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στον νέο ακροδεξιό λόγο που δυναμικά παρεμβαίνει στον δημόσιο χώρο καθιστώντας τον εγκόλπιο νεαρών μαθητών.
Αν κάτι έμεινε από αυτες τις καταλήψεις είναι οι παράμετροι που τις ενίσχυσαν οι όποιες συνοπτικά εγγράφηκαν στα εξής:
• Είναι η πρώτη φορά που οι γονείς προτρέπουν μαθητές, αν όχι να τους συνοδεύουν, στις καταλήψεις.
Απ' ότι φάνηκε, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι οι γονείς που ενσωμάτωσαν τον εκβιασμό που υπέστησαν οι ίδιοι όταν ήταν μαθητές καθώς τους τραβούσαν άρον άρον στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του ΄92 για το Μακεδονικό. Στη διαδήλωση στις 29/11, ο «αντισυστημισμός» των διαδηλωτών εξαντλήθηκε σε επιθέσεις κατά καταλήψεων στέγης και στην αποκαθήλωση των αφισών αναρχικών, αντιεξουσιαστών, κομμουνιστών κλπ.

• Πολλά από τα συνθήματα ήταν συνθήματα μίσους, ρατσισμού και πολέμου.
Το «Μακεδονία η ξακουστή που έδιωξε τους βάρβαρους» ανατροφοδοτούνταν αδιαμαρτύρητα από το «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ/Σκοπιανέ». Εδώ να σημειώσουμε ότι ήδη στο περιεχόμενο αυτών των συνθημάτων ανταποκρίθηκε έμπρακτα ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής στη Λευκίμμη δολοφονώντας με καρτέρι έναν Αλβανό για το Μακεδονικό και τον Κατσίφα. Είναι ο πρώτος νεκρός της εθνικιστικής έξαρσης.

• Τα ΜΜΕ πρωτοστάτησαν για πρώτη φορά τόσο έντονα υπέρ των καταλήψεων.

• Η παρουσία της Χρυσής Αυγής και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί δεν ενόχλησαν κανέναν.
Εξάλλου, αυτό που επιχείρησε η Χ.Α., η οποία κάθε άλλο παρά βρισκόταν έξω απ' τα νερά της, ήταν να εμφανιστεί μαζί με τους φασιστοχουλιγκάνους ως οι εγγυητές του εθνικισμού.

• Η απόφαση και η οργάνωση των καταλήψεων ήταν ανάλογη με τα περιεχόμενό τους. Με κουμανταδόρους και αρχηγίσκους του εθνικού τσαμπουκά.

Σας καλούμε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, συλλογικότητες, σε μία ανοιχτή συζήτηση για τους ορατούς κινδύνους που κάνουν την εμφάνισή τους στο δημόσιο χώρο και όχι μόνο, για να τους κατανοήσουμε, αλλά και να δράσουμε ορθώνοντας κινηματικά τείχη απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Δεκέμβριος 20h