Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 στις 17.00

Καμιά επίθεση σε εργαζόμενο/η δε θα μείνει αναπάντητη

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

Στις 3/12 ένας εργαζόμενος διανομέας φαγητού πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από το πρώην αφεντικό του στην Pizza Mafiozo στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Όλα ξεκινούν όταν ο ντελιβεράς λόγω ασθένειας αδυνατεί να πάει στη δουλειά του πριν λίγες μέρες. Το αφεντικό αρχίζει να εκτοξεύει απειλές προς τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Δεν αρκείται όμως στις απειλές και λίγες μέρες αργότερα φτάνει να επιτείθεται και ξυλοκοπεί τον -πρώην πλέον- εργαζόμενο του με αποτέλεσμα να του προκαλέσει πολλαπλά κατάγματα στο πρόσωπο. Ο ντελιβεράς καταθέτει μήνυση και στις 7/12 πραγματοποιείται το δικαστήριο όπου ο εργοδότης καταδικάζεται σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Σαν να μην έφταναν οι απειλές και ο ξυλοδαρμός, το αφεντικό καταφεύγει και σε λασπολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συκοφαντίες ότι ο εργαζόμενους, όπως και η πλειοψηφία των ντελιβεράδων, κλέβει τα ρέστα από τις παραγγελίες και χαλάει την εικόνα του μαγαζιού με τη συμπεριφορά του. Μία ρητορική που την έχουμε συναντήσει πολλές φορές από τα αφεντικά απέναντι σε διεκδικήσεις μας για να καλύψουν τον εαυτό τους και να δώσουν άλλοθι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό. Πριν λίγες μέρες καταγγέλθηκε και άλλος ένας ξυλοδαρμός ντελιβερά σε ψητοπωλείο της Τούμπας. Τα αφεντικά, τόσο στον κλάδο μας όσο και γενικότερα, δεν αρκούνται μόνο στην εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης προς όφελος της κερδοφορίας τους. Δεν αρκούνται στο να μας δίνουν ψίχουλα, να δουλεύουμε ανασφάλιστοι ή έστω μερικώς ασφαλισμένοι με εξοντωτικά ωράρια. Επιχειρούν να επιβληθούν στους εργαζόμενους/ες με απειλές, εκβιασμούς ενώ δεν λείπουν ποτέ από το ρεπερτόριό τους ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις.

Ειδικότερα οι συνάδελφοι που δουλεύουν σαν διανομείς, συνοδεύονται από ένα νομοθετικό κενό που τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία. Αναγκάζονται όχι μόνο να παρέχουν την εργατική τους δύναμη, να δουλεύουν με δικό τους μηχανάκι, να φροντίζουν για τις βενζίνες και τη συντήρησή του αλλά και να συμβιβάζονται με τον ελλιπή εξοπλισμό και τα κακοσυντηρημένα οχήματα. Δουλεύουν μέσα σε μια εντεινόμενη και εκβιαστική συνθήκη, όπου τους επιβάλλεται η τάχιστη παράδοση των παραγγελιών με κόστος την σωματική τους ακεραιότητα και πάντα προς όφελος των αφεντικών. Μιλάμε για μια δουλειά, εξ'ορισμού βαριά και ανθυγιεινή, αλλά για τέτοιου είδους ένσημα ούτε λόγος.

Όταν μάλιστα κάποιοι από εμάς διεκδικούν τα αυτονότητα ή δεν μπορούν να παραστούν στη δουλεία για ανθρώπινους λόγους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα αφεντικά απειλούν, ξυλοκοπούν για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να μας δείξουν «ποιος κάνει κουμάντο».

Την ίδια στιγμή οι εργοδοτικοί συνδικαλιστικοί φορείς όπως η ΓΣΕΕ προβάλλουν την εθνική ενότητα για την άνοδο της οικονομίας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα συμφέροντά μας ταυτίζονται με αυτά των αφεντικών.

Την ίδια στιγμή που μία καθαρίστρια καταλήγει (έστω και προσωρινά) στη φυλακή για παραποίηση των στοιχείων της εκπαίδευσής της στην προσπάθειά της για μια αξιοπρεπή διαβίωση, οι αυθαιρεσίες των αφεντικών συνεχίζουν να πληθαίνουν.

Όμως, κόντρα σε αυτή τη σαπίλα των εργασιακών σχέσεων και των εργοδοτικών επιθέσεων, υπάρχουν εργαζόμενοι/ες που οργανώνονται στους χώρους δουλειάς, διεκδικούν τα αυτονόητα και ξεκινούν αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση από τα αφεντικά. Σε μία συνθήκη που μας θέλει να σιωπούμε μπροστά στην συνεχή υποτίμηση της ζωής μας και να βρισκόμαστε έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών, εμείς απαντάμε πως καμία επίθεση σε εργαζόμενο/η δε θα μείνει αναπάντητη. Δε θα δεχτούμε να γίνουμε η καλολαδωμένη μηχανή τους για να κερδοφορήσουν στις πλάτες μας ούτε θα θυσιάσουμε τις ίδιες μας τις ζωές. Με οργάνωση σε σωματεία βάσης και συλλογικές διαδικασίες των από τα κάτω απαντάμε στην καθημερινή επίθεση κράτους και κεφαλαίου.

Κανένας και καμία εργαζόμενος/η μόνος/η.

Οργανωνόμαστε, αντιστεκόμαστε απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Καμία επίθεση σε συνάδελφο δε θα μείνει αναπάντητη.

Καμιά ειρήνη με τα αφεντικά.

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

image

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων Κεντρικής Μακεδονίας

(και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού)

Επικοινωνία με το σωματείο:

τηλέφωνο:6947457888

e-mail: swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr