Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 στις 18.00

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση: Να μην συνηθίσουμε το θάνατο!

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρ@ μιας σειράς δολοφονιών και επιθέσεων με ρατσιστικά, σεξιστικά, ομοφοβικά, πατριαρχικά και ταξικά χαρακτηριστικά σε όλη τη χώρα. Στις 28 Νοεμβρίου, στη Ρόδο, δύο άντρες βιάζουν και δολοφονούν την Ελένη επειδή είπε όχι στις σεξουαλικές τους ορέξεις. Στις 25 Νοεμβρίου, στην Κέρκυρα, χρυσαυγίτης δολοφονεί εν ψυχρώ τον Petrit επειδή διαφώνησε για την "ελληνικότητα" της Μακεδονίας. Στις 3 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτης πιτσαρίας ξυλοκοπεί με σιδηρογροθιά τον Τάσο, πρώην εργαζόμενό του, επειδή αρνήθηκε να πάει να δουλέψει με πυρετό ( και όντας ανασφάλιστος! ) . Αυτά, ενώ είχε προηγηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου η δολοφονία του/της οροθετικού γκέι ακτιβιστή Ζακ/Zackie στο κέντρο της Αθήνας, από ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου και μπάτσους. Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια περιστατικά δολοφονιών και επιθέσεων, για τα οποία δεν μάθαμε ποτέ επειδή τα θύματα ή το περιβάλλον τους δεν είναι σε θέση να μιλήσουν.

Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι καθόλου ασύνδετες μεταξύ τους! Όλες πηγάζουν από έναν γενικευμένο εκφασισμό της κοινωνίας, για τον οποίο, οποιοδήποτε υποκείμενο δεν εντάσσεται στη φαντασιακά ομογενοποιημένη κανονικότητα της ελληνικότητας και της cisετεροπατριαρχίας, δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης. Αυτές οι δολοφονικές επιθέσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα πιο αδύναμα υποκείμενα, μετανάστ@, εργάτ@, γυναίκες, ψυχικά νοσούντες, γκέι, τρανς, χρήστ@, αναπηρ@, αντιμετωπίζουν συνεχώς μια καταπιεστική καθημερινότητα. Πρόκειται για μια γενίκευση της καταπίεσης προς οποιαδήποτε ετερότητα που επιβάλλεται από κάθε λογής εξουσιαστών: από το κράτος και το παρακράτος, από τα αφεντικά, από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής... Σε αυτούς προστέθηκε, εσχάτως, ο κανιβαλλισμός των "καθώς πρέπει" νοικοκυραίων που ασκούν άμεσα την καταπίεση, είτε είναι οι ίδιοι θύτες κακοποιητικών-δολοφονικών περιστατικών, είτε τους επικροτούν με την παθητική τους στάση, όπως το πλήθος που έβλεπε αμέτοχο να εξελίσσεται η δολοφονία του Ζακ.

Γι' αυτόν το λόγο, αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σαν μεμονωμένα περιστατικά. Χρειάζεται να δώσουμε συνολική, διαθεματική απάντηση. Όμως, για εμάς, η διαθεματικότητα δεν είναι απλά άλλο ένα εργαλείο ανάλυσης των βιωμένων πραγματικοτήτων μας. Επιθυμία μας είναι, να επιδιώξουμε μια ελευθεριακή χρήση της. Αντιλαμβανόμαστε κάθε κρατική δολοφονία, κάθε βιασμό, κάθε απόλυση, κάθε επίθεση στις καταπιεσμένες όχι σαν μεμονωμένες cis-ετεροπατριαρχικές, ταξικές, ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά ως πολλαπλά πρόσωπα της εξουσίας. Η ελευθεριακή προσέγγιση στη διαθεματικότητα που στηρίζουμε και στοχεύουμε να κατακτήσουμε, είναι αυτή που εκφράζει για εμάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πάλη ενάντια σε καθετί εξουσιαστικό, κρατικό, κανονιστικό. Είναι προσέγγιση που έρχεται σε σύγκρουση με προσεγγίσεις μονοθεματικού ενδιαφέροντος, οι οποίες τοποθετούνται απέναντι στις δικές μας υπάρξεις.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τους "δικούς μας" νεκρούς για να δράσουμε. Αρνούμαστε να δεχτούμε πως θα κάνουμε πορείες μόνο όταν τα θύματα έχουν τα χαρακτηριστικά του Φύσσα ή του Ζακ , ενώ, σε άλλες δολοφονίες, όπως του Λουκμάν ή του Πετρίτ θα αδρανούμε λόγω έλλειψης συλλογικοτήτων με αντίστοιχες στοχοθεσίες. Δεν θα περιμένουμε καν να υπάρξουν άλλ@ νεκροί/ες/α. Η καταπίεση κάθε αδύναμ@ είναι καθημερινή και γενικευμένη. Η διεκδίκηση του δικαιώματός μας στη ζωή και την αυτοδιάθεση πρέπει να είναι, επίσης, συνεχής και αδιάκοπη.

Ξεκινήσαμε με αυτό το σκεπτικό ως Πρωτοβουλία Ατόμων και Συλλογικοτήτων με βάση το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής (ΑΚΝ). Είμαστε άτομα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ταυτότητες που μας κατακλύζει η ίδια ορμή για (μια διαφορετική από την επιβαλλόμενη) ζωή, μας κινητοποιεί η λύσσα να αντισταθούμε στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους θανάτους μας, μας ενδυναμώνει κοινή οργή απέναντι στις κρατικές και λοιπές κυριαρχικές καταπιέσεις και μας ενώνει η άρνηση για σιωπηλή αποδοχή των δολοφονιών εναντίον μας. Η πρώτη μας σύμπραξη ήταν αποτέλεσμα ανοικτού καλέσματος στο ΑΚΝ την Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, μόλις μάθαμε για την δολοφονία του μετανάστη εργάτη Petrit Zifle στην Κέρκυρα. Μετά από δύο ανοικτές συνελεύσεις, συμφωνήσαμε και κατευθύναμε την δράση μας στην ανάδειξη του χώρου της Νομικής Σχολής σε κέντρο αγώνα στις 5 και 6 Δεκέμβρη, μια ημερομηνία που σηματοδοτεί άλλη μια δολοφονία αλλά και μια εξέγερση. Σπάσαμε το lock-out της σχολής, όπου πραγματοποιήθηκε μικροφωνική αντιπληροφόρησης , προβολή ντοκιμαντέρ για τον Δεκέμβρη του 2008 και συνέλευση για συνέχιση των δράσεων. Έτσι βρεθήκαμε στην πορεία της 6 Δεκέμβρη στήνοντας πανό με το σύνθημα «Ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό, τη cis-ετεροπατριαρχία, όλες/όλα/όλοι στους δρόμους να υπερασπιστούμε τη ζωή μας».

Η δύναμή μας βρίσκεται στην αντίσταση, μέχρι στιγμής αυθόρμητα οργανωμένη, ενάντια στη σιωπή, στη συνένοχη αδιαφορία. Δύναμη που εκφράζεται στον δρόμο, στις καταλήψεις, στις συλλογικές διαδικασίες συνδιαμόρφωσης. Αρνούμαστε να συνηθίσουμε τον θάνατο. Έτσι, συμμετέχουμε στην αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια για τον Petrit Zifle την Πέμπτη 13/12 στις 6:30μμ που καλεί η Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για την Λευκίμμη, αλλά και στην Πορεία για τη δολοφονία της Έλενας στη Ρόδο την Παρασκευή 14/12 στις 6:00μμ στην Καπνικαρέα. Σας περιμένουμε όλες/ους/α. Όμως δεν σταματάμε εκεί. Στη σημερινή κοινωνική συνθήκη, που οξύνεται το ρατσιστικό και εθνικιστικό μίσος και η cis-ετεροπατριαρχία και ο φασισμός οπλίζουν τα χέρια δολοφόνων, δεν μπορούμε παρά να προτάξουμε μια συνολική διαθεματική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε. Προτάσσουμε μια δράση που ξεπερνά την αποσπασματική προσέγγιση της εκμετάλλευσης και απορρίπτει την καπήλευση του θανάτου από θεσμικές ομάδες.

Καλούμε, λοιπόν, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής για μια ανοιχτή συνέλευση, με σκοπό τη δημιουργία μιας σταθερής δομής με διαθεματική οπτική, που να είναι έτοιμη να απαντά σε κάθε καταπιεστική επίθεση και να διεκδικεί τις ζωές μας. Δεν θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη απώλεια, μέχρι την επόμενη νίκη του κράτους και των καταπιέσεων που τροφοδοτεί. Όσο το κράτος και το παρακράτος εξαπολύουν τον θάνατο μέσω μπάτσων, φασιστών, βιαστών, αφεντικών και ρατσιστών, τόσο εμείς συσπειρωνόμαστε. Καλούμε για να συνεχιστεί κάτι που δημιουργήθηκε, σχεδόν, ανακλαστικά, για να ανθίσει συλλογικά. Καλούμε για να δομήσουμε έναν δυναμικό πυρήνα δράσης, όχι μόνο ως απάντηση αλλά και ως τρόπο ζωής και να παράγουμε λόγο που συμπεριλαμβάνει κάθε εξουσιαστική καταπίεση.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

πηγή : email που λάβαμε στις 13 Δεκέμβριος 13h