Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 στις 12.00

Μικροφωνική ενάντια στον εξευγενισμό της Άνω Πόλης

Ενάντια στον εξευγενισμό της άνω πόλης


Δεκέμβρης του 2018 και το πρόγραμμα ανάπλασης που είχε υποσχεθεί ο Δήμος μέσω της «μελέτης Αναθεώρησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» έχει ήδη αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή. Συγκεκριμένα, τμήμα της οδού Κάστρων από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος μέχρι την Ολυμπιάδος θα πεζοδρομηθεί ενώ εργασίες γίνονται και στην οδό Αποστόλου Παύλου στο ύψος της Ολυμπιάδος. Και όλα αυτά βέβαια εις βάρος σπιτιών που είτε κατοικημένα είτε όχι (αυτό φυσικά δεν ενδιαφέρει τους φορείς της ανάπτυξης), είναι απλά «ενοχλητικές» κουκκίδες στον χάρτη της γενικότερης μεταμόρφωσης της περιοχής. Για παράδειγμα, όσον αφορά κτίρια που αναφέρονταν «επικίνδυνα» σε παλαιότερα δημοσιεύματα, βλέπουμε ήδη κάποια από αυτά να γκρεμίζονται επειδή κάτι τέτοιο προκαθορίζεται στο σχέδιο ανάπλασης αλλά και την ίδια τη διαδικασία να επιταχύνεται μέσα από παροτρύνσεις γειτόνων, οι οποίοι ονειρεύονται τη γειτονιά τους εξευρωπαϊσμένη, ανταποκρινόμενη στην αισθητική των τουριστών. Τα παραπάνω οδηγούν με γοργούς ρυθμούς στην αποστείρωση των γειτονιών μας από κάθε στοιχείο που δεν συνάδει με τα συμβατικά πρότυπα αυτής της κοινωνίας.
Για μας η φημισμένη τουριστική ανάπτυξη για την οποία χτυπιέται εδώ και χρόνια ο δήμος θεσσαλονίκης δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την μετάλλαξη των αναγκών μας ακόμα περισσότερο σε εμπορεύματα. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας στις τιμές ακινήτων και ενοικίων που συνεχώς ανεβαίνουν, στα Airbnb που ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια και γενικότερα το κόστος διαβίωσης το οποίο πέφτει όλο και πιο βαριά πάνω μας. Όσοι/ες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτο το σκληρό παιχνίδι εξωθούνται για να δώσουν τις θέσεις τους σε τουρίστες με γεμάτες τσέπες. Παραδείγματα, κομμάτια της καθημερινότητας μας, αποτελούν οι ''εναλλακτικές'' ταβέρνες που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, οι γείτονες που αλλάζουν κάθε βδομάδα, τα ήδη αυξημένα νοίκια.
Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα προτάσσουμε την δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης κόντρα στην ιδιώτευση. Τα προβλήματα που καθεμία και καθένας μας θα καλούνταν να λύσει ατομικά, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με συλλογικούς όρους φέρ' ειπείν με την αυτομείωση σε ρεύμα και νερό, με την πρακτική της κατάληψης στέγης, με την κοινή καθημερινότητα που μοιραζόμαστε. Να κρατήσουμε με αυτόν τον τρόπο τις γειτονιές μας ζωντανές μέσα από τις κοινές μας αρνήσεις και τους κοινούς μας αγώνες.


ΚΑΘΑΡΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΒΡΩΜΙΚΑ ΜΥΑΛΑ


Συνέλευση καταλήψεων στέγης άνω πόλης
Squaext_anopolexi@espiv.exnet

πηγή : email που λάβαμε στις 21 Δεκέμβριος 21h