Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 στις 20.00

Gentrification in Exarchia: Ανοιχτό κάλεσμα σε συζήτηση & συντονισμό δράσεων

Εξευγενισμός του μητροπολιτικού ή εξαχρείωση της γειτονιάς

Gentrification ή αλλιώς εξευγενισμός ή αλλιώς μια καινούρια πραγματικότητα στο μητροπολιτικό τοπίο. Εξευγενισμός που αν και φέρει ένα θετικό εννοιολογικό πρόσημο, στην ουσία είναι ο σύγχρονος φορέας πολλών πρωτοεμφανιζόμενων κοινωνικών προβλημάτων. Η ψευδαίσθηση περί ωραιοποίησης και ανάπλασης της γειτονιάς μάλλον κατέρρευσε γρήγορα μέσα από τα δυσπρόσιτα ενοίκια, τους αποστειρωμένους και ομογενοποιημένους χώρους έκφρασης και επικοινωνίας, την εξάλειψη του δημόσιου χώρου, φέρνοντας παράλληλα τον εκτοπισμό, την εξαχρείωση και την σταδιακή απώλεια κάθε αίσθησης αυθεντικότητας.

Μπορεί εδώ και κάποιες δεκαετίες, ο εξευγενισμός να πρωτοεμφανίστηκε ως αστικό φαινόμενο στις γειτονιές των μεγάλων μητροπόλεων όπως στη Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βερολίνο αλλά τώρα ζούμε την εποχή που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Αθήνα. Με αφετηρία το Κουκάκι, ο εξευγενισμός απλώνεται επιθετικά καταπίνοντας περιοχές όπως του Ψυρρή, το Γκάζι, το Μεταξουργείο και χτυπάει πλέον έντονα τη πόρτα της γειτονιάς μας. Στα Εξάρχεια, για πρώτη φορά βλέπουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, μαζικές αγορές ακινήτων, αύξηση ενοικίων και εισχώρηση στην περιοχή από ψηφιακές πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης για τουρίστες (airbnb, booking.com) που βάλλουν τον χαρακτήρα της γειτονιάς και εκτοπίζουν τους κατοίκους της. Συντελείται μια μετάλλαξη μιας γειτονιάς που προβάλει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πολιτικής δράσης και αντίστασης, αποσπασμένης από τα πρότυπα του καπιταλισμού: συνεργατικά εγχειρήματα, συλλογικές κουζίνες, βιβλιοπωλεία, τυπογραφεία, αυτοοργανωμένες εκδόσεις, ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, καταλήψεις στέγης. Στα χέρια του σχεδίου εξευγενισμού της περιοχής, αξίες όπως ο ακτιβισμός και η διαφορετική πρόταση μιας αλληλέγγυας, συλλογικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης μετατρέπονται σε τουριστικό προϊόν πρός κατανάλωση.

Το Nosotros, μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στα Εξάρχεια, ανοίγει μια μακροπρόθεσμη διαδικασία μελέτης του εξευγενισμού και διαλόγου με τη τοπική κοινωνία (κατοίκους, μικρούς επιχειρηματίες, χώρους εκδόσεων, στέκια, ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους, καταλήψεις προσφύγων και μεταναστών), με μια σειρά εκδηλώσεων, συζητήσεων και προβολών, οι οποίες θα αφορούν και παραδείγματα από το εξωτερικό.

πηγή : https://www.facebook.com/events/2322880841257…