Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 στις 11.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Εργατικη συγκεντρωση 8 Μαρτη

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

*ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ ΤΗΣ 8ΗΣ ΜΑΡΤΗ 1857*

Η 8η Μάρτη, καθιερωμένη ως η ημέρα της γυναίκας, δεν αποτελεί γιορτή, ούτε μια ακόμα θεματική επέτειο. Είναι μια μέρα σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Όταν στις 8 Μαρτίου του 1857 ξέσπασαν οι μεγάλες απεργίες του εργατικού δυναμικού των υφαντουργείων και των ραφτάδικων της Ν. Υόρκης, οι γυναίκες εργάτριες ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν διεκδικώντας την μείωση των ωρών και ημερών εργασίας, την αύξηση των μισθών , την ύπαρξη ανθρώπινων συνθηκών εργασίας καθώς και την κατάργηση των φυλετικών και έμφυλων διαχωρισμών. Με αυτόν τον τρόπο, και παρά την άγρια καταστολή των αγώνων εκείνης της περιόδου, κατάφεραν να προσθέσουν ένα ακόμα λιθαράκι στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Στην συγκυρία που διανύουμε, συγκυρία μνημονίων και λιτότητας, με τις εργαζόμενες γυναίκες να βρίσκονται στον πυρήνα της επίθεσης, βλέπουμε καθημερινά να καταργούνται ακόμα και τα πιο βασικά εργασιακά δικαιώματα. Η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς, η διασφάλιση του δικαιώματος στην μητρότητα, η ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας αλλά και η ίση αμοιβή με τους άντρες, αμφισβητούνται διαρκώς σε όλο και περισσότερους εργασιακούς χώρους, δημιουργώντας την ανάγκη επανακατοχύρωσης τους διαρκώς από την αρχή. Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστή η τελευταία απόφαση του διακαστηρίου της Ε.Ε., που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, δίνοντας έτσι νομική κάλυψη σε μιας σειρά εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου που μάθαμε για απολύσεις εγκύων συναδέλφων μας στον κλάδο του εμπορίου, στον εργασιακό μεσαίωνα της Ελλάδας και διεκδικήσαμε την επαναπρόσληψή τους, με πρόσφατο παράδειγμα τα Leroy Merlin στην Αθήνα, όπως επίσης και οι φορές που καταγγέλθηκαν εργοδότες για επιθετική συμπεριφορά και σεξουαλική βία σε εργαζόμενες (βλ. τις τελευταίες καταγγελίες που έχουν γίνει στην πόλη μας ενάντια στην εργοδοσία του Silver Dollar).

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, την ασφάλιση και την μισθολογική ισότητα για τις γυναίκες, αλλά προφανώς και για το σύνολο του εργατικού δυναμικού, αποτελεί υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος, καθώς η επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών, στην πραγματικότητα αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης στις δυνάμεις της εργασίας. Ο δρόμος λοιπόν για την απάντηση όλων των παραπάνω είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, και η οργάνωση των γυναικών όπως και όλων των εργαζόμενων στα σωματεία, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη στους εργασιακούς τους χώρους. Μόνο έτσι και με συλλογική κατοχύρωση θα μπορέσουμε να παλέψουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία, να σηκώσουμε ανάστημα σε συμπεριφορές και καταστάσεις που μειώνουν και ευτελίζουν την αξιοπρέπειά μας στους εργασιακούς μας χώρους. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε τελικά-τελικά να επανανοηματοδοτήσουμε την 8η Μάρτη όχι απλώς σαν την διεθνή ημέρα της γυναίκας, αλλά σαν μια ακόμα ιστορική μάχη των γυναικών στην προσπάθεια υπεράσπισης των βασικών και αναφαίρετων δικαιωμάτων τους στην εργασία αλλά και στη ζωή.

Οι εργάτριες του 1857 μας εμπνέουν και μας δείχνουν το δρόμο πάνω στον οποίο πρέπει να περπατήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα ενάντια στο μπλοκ Κυβέρνησης-ΕΕ-Εργοδοσίας που μας ριμάζει τις ζωές. Με ασπίδα λοιπόν τους αγώνες του παρελθόντος βγάζουμε μπροστά τα εργατικά μας συμφέροντα και παλεύουμε μέχρι τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά μας στους χώρους δουλειάς να μην αμφισβητηθούν ξανά.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8 ΜΑΡΤΗ ΚΑΜΑΡΑ, 11.00

αγωνιστική εργατική συσπείρωση ΕΜΠΑΡΓΚΟ

πηγή : https://embargostoemporio.wordpress.com/2019/…


1 2 3

Νέα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργαζόμενες!

ANAKOINΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!

ΟΛΕΣ-ΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/3, ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ BAR «SILVER DOLLAR» ΠΡΟ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ : ώρα 11 πμ, ΚΑΜΑΡΑ

Νέα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργαζόμενες! Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, γινόμαστε μάρτυρες καταγγελιών από τις συναδέλφισσές μας για σεξουαλική παρενόχληση από εργοδότες στον κλάδο μας και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, ο εργοδότης του μπαρ «Silver Dollar», στην οδό Εθνικής Αμύνης 19 στην Θεσσαλονίκη, προσπαθούσε να «ξεμοναχιάσει» εργαζόμενες αλλά και πελάτισσες του καταστήματος, με άλλοθι «μια φιλική κουβέντα» και στη συνέχεια τις παρενοχλούσε σεξουαλικά. Μάλιστα, σε μία ακόμη περίπτωση, κλείδωσε και μια γυναίκα μέσα στο μαγαζί, λέγοντάς της ότι «έτσι δεν θα μας ενοχλήσει κανείς», προχωρώντας σε ακόμη μια παρενόχληση! Αυτά τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εργοδοτών σε εργαζόμενες, δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα, ειδικότερα για τον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού, αλλά ούτε και τυχαία! Οι εργοδότες, «πατώντας» πάνω σε όλη αυτή την μνημονιακή ζούγκλα που έχουν χτίσει μαζί με τις Κυβερνήσεις-Ε.Ε.-ΔΝΤ, προσπαθούν με λύσσα να μας επιβάλλουν ένα Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης, όπου τα συμφέροντά τους θα είναι πάνω απ'όλα, καταργώντας στην πράξη δικαιώματα ενός ολόκληρου αιώνα! Αυτές οι πρακτικές, έρχονται να προστεθούν στους δεκάδες ξυλοδαρμούς, τους τραμπουκισμούς και την τρομοκρατία εργοδοτών με πυροβολισμούς απέναντι σε συναδέλφους που διεκδικούνε τα δεδουλευμένα τους. Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, η μη πληρωμή/κλοπή των Δώρων από τους εργοδότες, περιμένοντάς μας έξω από τα ΑΤΜ, με την απειλή της απόλυσης, τα αμέτρητα εργατικά ατυχήματα/δολοφονίες και όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Ειδικότερα σήμερα, με αφορμή και την 8η Μάρτη (Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών), πρέπει να αναδείξουμε την πραγματική ταξική σημασία αυτής της ημέρας. Απέναντι στην αστική ιδεολογία/προπαγάνδα της ψευτο-ευαισθησίας, του «σεβασμού», τα «ωραία λόγια» και την εξύμνηση του καλλωπισμού των γυναικών. Η Ημέρα της Γυναίκας ήταν ανέκαθεν δεμένη με τους εργατικούς - ταξικούς αγώνες των γυναικών και καθορίστηκε ως τέτοια από γυναίκες σοσιαλίστριες, τόσο ως φόρος τιμής στους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, όσο και ως συνέχιση των αγώνων αυτών με παγκόσμιο συγχρονισμό. Ειδικότερα σήμερα, ο αγώνας των γυναικών και η ενότητα όλων των εργαζομένων, είναι αναγκαία συνθήκη για να δώσουμε την απάντηση που αρμόζει σε κάθε εργοδότη που δεν του αρκεί να μας ξεζουμίζει, αλλά απλώνει και το χέρι του επάνω μας!

Καλούμε όλες/όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και όχι μόνο να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κινητοποίηση.

· Κανένας/καμία μόνος/η απέναντι στις επιθέσεις των εργοδοτών!

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΤΗΛ.6982268508, antepithesistonepisitismo.blogspot.com

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/78588/


1 2 3

8 Μάρτη || Μέρα της γυναίκας || Κάλεσμα απεργίας και αγώνα

Η 8η Μάρτη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα της γυναίκας σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από χιλιάδες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως το να μειωθούν οι ώρες εργασίας τους από 16 σε 10 την ημέρα και να αυξηθούν οι πενιχροί μισθοί τους οι οποίοι ήταν ακόμα μικρότεροι από των αντρών που δούλευαν σε αντίστοιχες θέσεις. Η κινητοποίηση χτυπήθηκε βίαια από τους μπράβους των αφεντικών και την αστυνομία, αλλά δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που πρωτοστάτησαν ίδρυσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τους αγώνες. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρέπει να αποτελεί απλά μία ημέρα μνήμης και αυτό γιατί η καταπίεση δεν εξαφανίστηκε με το πέρασμα του χρόνου. Πολύ περισσότερο, 151 χρόνια μετά, παραμένει παρούσα και αφορά όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τον κόσμο της επισφάλειας και της εκμετάλλευσης, τη νεολαία.

Την εποχή της κρίσης, των χαμηλών μισθών, του φόβου της απόλυσης, της αγωνίας εύρεσης εργασίας οι εργαζόμενες γυναίκες γίνονται θύμα της πολιτικής των μνημονίων, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υφιστάμενες συχνά μία διπλή καταπίεση: αφενός αυτή που απορρέει από την κοινωνική τους θέση, αφετέρου αυτή που απορρέει από την ταυτότητα του φύλου τους. Δεν είναι τυχαίο πως κατά την περίοδο των μνημονίων τα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες είναι εμφανώς αυξημένα σε σχέση με αυτά των ανδρών. Δεν είναι τυχαίο πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις προχώρησαν στην κατάργηση κατεκτημένων με αγώνες δικαιωμάτων, όπως το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες. Πολύ περισσότερο, δεν είναι τυχαίο πως το ξήλωμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που προστάτευαν τη γυναικεία εργασία συνοδεύτηκε από την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.

Το γεγονός πως σε συνδυασμό με τα παραπάνω τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι καταγγελίες γυναικών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας με την απειλή της απόλυσης, δείχνει πώς οι εργοδότες εκμεταλλεύονται με τον πιο κατάπτυστο τρόπο εργαζόμενες, καλυπτόμενοι ουσιαστικά από τη χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας και την ταυτόχρονη ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει τις γυναίκες από οπουδήποτε ανισοτιμη μεταχείριση ή, πολύ περισσότερο, παραβιαστικη συμπεριφορά (το πιο πρόσφατο παράδειγμα του Silver Dollar στην πόλη μας είναι χαρακτηριστικό). Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει ακόμα περισσότερο τις μετανάστριες οι οποίες έτσι κι αλλιώς καταπιέζονται πολλαπλά λόγω και των συνθηκών εργασίας τους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η 8η Μάρτη δεν πρέπει να είναι άλλη μία εμπορευματοποιημένη παγκόσμια ημέρα όπου οι οι άντρες παίρνουν δωράκια και εκφράζουν την αγάπη τους για τις γυναίκες, όπως είναι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η ημέρα της μητέρας. Οφείλει να είναι μία μέρα αγώνα για όλες τις γυναίκες. Αντίπαλός τους είναι οι πολιτικές μνημονίων, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που με ένα προοδευτικό προσωπείο στην ουσία αναπαράγουν την εκμετάλλευση και τις κοινωνικές ανισότητες. Πρέπει τελικά η 8η Μάρτη να είναι μία από τις πολλές μέρες του χρόνου που οι γυναίκες αγωνίζονται, μέσα από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους, να κατακτήσουν την ισότιμη μεταχείριση, την πρόσβαση και την αξιοπρέπεια στην εργασία, το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Καλούμε σε:

  • Συμμετοχή στην εργατική κινητοποίηση στο Silver Dollar, με προσυγκέντρωση 11 πμ στην Καμάρα.
  • Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 13.30 στο Αγ. Βενιζέλου
  • Συμμετοχή στην απογευματινή πορεία στις 18.30 στο Αγ. Βενιζέλου με τον χώρο αλληλεγγύης γυναικών

Δίκτυο Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης

πηγή : https://diktioanergwnthess.blogspot.com/2019/…