Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στις 15.00

Ανοιχτή Συνέλευση Αδιαμεσολάβητου Αγώνα για τη Λέσχη

ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΔΩΡΕΑΝ

Από την αρχή της φετινής χρονιάς, παρατηρήσαμε όξυνση της επιθετικότητας εκ μέρους των πανεπιστημιακών αρχών και της διοίκησης της λέσχης. Οι φοιτητές/τριες πιέζονται ακόμα περισσότερο να αιτούνται κάρτες σίτησης και να επιδεικνύνουν το πάσο τους. Η πίεση αυτή εντείνεται με την παρουσία φυλάκων και καταλήγει να δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού σε συνδυασμό με τις τραμπούκικες και ειρωνικές συμπεριφορές που κλιμακώθηκαν από μέρους τους. Η κατάσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις συνθήκες λειτουργίας της λέσχης πριν μερικά χρόνια, όταν δεν υπήρχε έλεγχος στην είσοδο της λέσχης και μπορούσε ο καθένας χωρίς δυσκολία να περάσει για να φάει. Πράγματι ήταν αρκετός ο κόσμος που δεν ήταν φοιτητής (πχ άνεργες, μετανάστριες, άστεγοι, εργαζόμενοι) και ικανοποιούσε την ανάγκη του για σίτιση. Αυτή η ανοιχτή συνθήκη στην λέσχη δεν ήταν απόρροια κάποιας "κοινωνικής πολιτικής" του κράτους αλλά απότέλεσμα συνεχών κοινωνικών αγώνων που εναντιώνονταν στις συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης και των εργολαβιών να καθιερώσουν πιο συστηματοποιημένο έλεγχο για να εμπεδώσουν τους αποκλεισμούς απέναντι στον κόσμο που σιτίζεται. Ανά καιρούς εμφανίζονταν μηχανήματα καταμέτρησης των μερίδων στις διανομές, ταμειακές για τους φοιτητές εράσμους, τάμπλετ για τον έλεγχο του πάσο. Κάθε φορά που τέτοια υλικά μέσα ελέγχου εμφανίζονταν, καταστρέφονταν.

Απαραίτητη συνθήκη για να καθιερώσουν, να συγκεκριμενοποιήσουν και να επεκτείνουν, ακόμα και εντός φοιτητικής κοινότητας, τους αποκλεισμούς, είναι οι κάρτες σίτισης. Στόχος τους είναι όποιος/α δεν πληρεί τα κριτήρια, να μην τρώει ή να αναγκάζεται να πληρώσει αντίτιμο (2€ ανά γεύμα ή 66€ το μήνα!), όπως ενημέρωναν οι υπεύθυνοι της διοίκησης μέχρι αρχές Οκτώβρη. Επιδίωξη τους είναι να καθιερώσουν το αντίτιμο όσο και αν, μετά από πιέσεις, ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν "κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δωρεάν και ποιοτική σίτιση των φοιτητών του Α.Π.Θ. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία". Η αλήθεια είναι βέβαια πως μας προβληματίζει ποιοι είναι αυτοί οι φοιτητές του ΑΠΘ, σύμφωνα με την πρυτανεία. Πάντως, "με βάση την κείμενη νομοθεσία" δεν είναι σίγουρα όσοι δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια και οι ν+2 φοιτητές, καθώς η τήρησή της καταλήγει σε αποκλεισμούς και στην επιβολή αντιτίμου όπως βλέπουμε στην λέσχη του ΠΑΜΑΚ και στις υπόλοιπες της Ελλάδας. Για εμάς η ικανοποίηση των αναγκών μας δεν συμβαδίζει με την τήρηση ούτε της κείμενης αλλά και καμίας επικείμενης νομοθεσίας.

Τα αποτελέσματα της νομιμότητας που επικαλείται το πανεπιστήμιο φανερώνονται μέσω της μετακύλισης του κόστους ζωής μας, εντατικοποιώντας και δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά μας. Είμαστε φοιτήτριες που αναγκαζόμαστε να τελειώσουμε γρήγορα και εντατικά τις σπουδές μας ή/και να εργαζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα, επισφαλείς εργαζόμενοι και άνεργες που βρισκόμαστε συνεχώς στο "τρέξιμο" για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας. Αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως κομμάτι αυτών που αποκλείονται και δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε πρυτανεία και εργολαβία να υλοποιήσουν τις επιδιώξεις τους. Δίπλα σε μας, βλέπουμε και τις εργαζόμενες της λέσχης των οποίων οι εργασιακές συνθήκες, είναι όλο και πιο δυσμενείς μέσα από απολύσεις, ελαστικότητα στις συμβάσεις και στα ωράρια, όλο και χαμηλότερους μισθούς.

Ο μόνος λόγος που στη λέσχη του ΑΠΘ μπορούμε ακόμα να τρώμε δωρεάν χωρίς την επίδειξη πάσο ή οποιονδήποτε άλλο περιορισμό σε αντίθεση με όλες τις άλλες λέσχες, είναι γιατί στο βάθος του χρόνου η συνέχεια των αγώνων δεν ξέχασε το ζήτημα της σίτισης βάζοντας φρένο στις επιδιώξεις κράτους και κεφαλαίου. Η λύση για μας είναι να αντιληφθούμε όλοι και όλες τις ανάγκες μας και στα ζητήματα που μας τίθενται ατομικά να απαντάμε συλλογικοποιώντας τις αρνήσεις μας και οργανώνοντας του αγώνες μας.

Αρνούμαστε και σπάμε τον έλεγχο, δεν δείχνουμε πάσο και δεν αιτούμαστε κάρτα σίτισης.

Εναντιωνόμαστε στους ελέγχους και τις τραμπούκικες συμπεριφορές.

Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, μαζί να αγωνίστουμε για καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Οργανωνόμαστε για συνεχή αγώνα διεκδίκησης, μέχρι να τρώμε στη λέσχη όσες κ όσοι το επιθυμούμε και το έχουμε ανάγκη, ποιοτικά και μακριά από λογικές συσσιτίου.

Συνεχίζουμε τους αγώνες για να απαιτήσουμε τα αυτονόητα (εστίαση, συγγράμματα, μεροκάματα, ανθρωπινοι όροι ζωής)

Ανοιχτή Συνέλευση Αδιαμεσολάβητου Αγώνα για την Λέσχη
κάθε Τρίτη στις 15.00 στο τρίγωνο του Πολυτεχνείου

πηγή : email που λάβαμε στις 6 Μάρτιος 18h