Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 στις 19.00

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις

Ενάντια στον αγωγό East Med & τις εξορύξεις, την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ & την πολεμική προετοιμασία των κρατών της περιοχής

ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΟΝΑΧΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ,

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών στην περιοχή, αλλά και την σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων, καταστάσεις που αλληλοτροφοδοτούνται και εκκινούν από το βάθεμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συντελούν στην όξυνση αυτή είναι ο τομέας της ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνίες και πιο συγκεκριμένα μιλώντας, τα κράτη της Ε.Ε., εξαρτώνται όλο και παραπάνω από την ενέργεια, γεγονός που συνεπάγεται ότι προκειμένου μία οικονομία να είναι ισχυρή (βιομηχανικά, στρατιωτικά κλπ) πρέπει να μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της απαιτήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος ή τουλάχιστον χωρίς να εξαρτάται από ανταγωνιστικές οικονομίες (πχ Ρωσία). Παράλληλα τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται ήδη υπό εκμετάλλευση εξαντλούνται, με αποτέλεσμα τα κράτη και οι πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης και μεταφοράς υδρογονανθράκων να στρέφονται προς αναζήτηση και εκμετάλλευση νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το ελληνικό κράτος. Το πιο επίκαιρο παράδειγμα χάραξης γεωπολιτικής στρατηγικής με βασικό άξονα το ενεργειακό είναι η συμφωνία για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Συγκεκριμένα, στις 20 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής των παραπάνω κρατών για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed. Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι ο τόπος της συνάντησης αυτής άλλαξε προκειμένου να μπορέσει να παρευρεθεί ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς έχουν ήδη εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμφωνία αυτή, την οποία προώθησαν με κάθε δυνατό τρόπο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως να δούμε και τι αέριο θα μεταφέρει ο Eastmed προς την Ε.Ε.: οι μεγαλύτερες ποσότητες σήμερα βρίσκονται σε κοιτάσματα της ΑΟΖ του Ισραήλ που εκτός από τις ζωές των Παλαιστινίων απομυζά και πηγές ενέργειας που, ακόμα και με τους καπιταλιστικούς διεθνείς κανονισμούς δεν του ανήκουν. Ήδη Γαλλικές πολυεθνικές έχουν αναλάβει τις εξορύξεις όταν τελειώσει η σφαγή στη Συρία και εφόσον το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό για τη "δύση" ενώ πρόσφατα μάθαμε και για την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος νότια της Κύπρου. Αυτές τις μέρες επίσης δρομολογείται και η έρευνα στα ανοιχτά της Κρήτης. Για όλα αυτά βέβαια η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ, κάτι που είναι έτοιμη να κάνει πετώντας στην απ' έξω την Τουρκία και φλερτάροντας με νέες εντάσεις και πολεμικά επεισόδια. Έχοντας αναβαθμίσει τις στρατιωτικές της σχέσεις με το Ισραήλ που έχει επιβάλει ένα σύγχρονο απαρχάιντ στους Παλαιστίνιους και το οποίο έχει εγκαταστήσει δικό του ραντάρ στην Κρήτη για την επίβλεψη του χώρου μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και τη δικτατορία της Αιγύπτου. Τέλος, έχοντας ταυτόχρονα μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε μία τεράστια νατοϊκή βάση, ενώ χαρακτηριστική είναι και η όλο και πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους που μαίνονται είτε με το ορμητήριο της Σούδας, είτε με πολεμικά πλοία, ενώ ταυτόχρονα η πολεμική αεροπορία θα φυλάει τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας και άλλων βαλκανικών κρατών υπερασπίζοντας ένοπλα το δεύτερο γύρο πλιάτσικου που θα πραγματοποιήσει η ελληνική αστική τάξη στα Βαλκάνια.

Η συμφωνία για τον αγωγό αυτόν έρχεται σε μία συγκυρία που πραγματοποιείται τεράστια διαμάχη για το ποιος θα προλάβει να κατακτήσει την αγορά της διψασμένης ενεργειακά Ευρώπης που έως σήμερα εξαρτάται από το φυσικό αέριο ρώσικων συμφερόντων. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και ο αγωγός ΤΑΡ ο οποίος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα με καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και τις κοινότητες της περιοχής. Ο αγωγός TAP θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο αμερικάνικων συμφερόντων προερχόμενο από το Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια στιγμή η Τουρκία κάνει επίσης τις προσπάθειές της να μείνει στο παιχνίδι με την κατασκευή του TurkishStream ο οποίος είναι αγωγός φυσικού αερίου που τροφοδοτείται από τη Ρωσία και θα καταλήγει στη Τουρκία με βλέψεις για επέκτασή του προς την Ευρώπη.

Η Ήπειρος αποτελεί ένα ακόμα από τα μέρη εντός της ελληνικής επικράτειας που πλήττεται από το ανηλεές αυτό «παιχνίδι», καθώς το Σεπτέμβρη του 2017 υπογράφτηκε από τον υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη η παραχώρηση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ήπειρο. Το έργο ανήκει κατά 40% στην ελληνική Energean Oil & Gas και κατά 60% στην ισπανική Repsol, ενώ τις έρευνες για τον ακριβή εντοπισμό κοιτασμάτων πραγματοποιεί η ιταλική Geotech.

Οι παραπάνω κινήσεις για την εύρεση και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων και για την μεταφορά τους κρύβουν από πίσω τους ξεκάθαρα συμφέροντα. Από τη μία το ελληνικό κράτος, πέρα από τα οικονομικά οφέλη στα οποία στοχεύει μέσω των παραπάνω έργων, αποσκοπεί και στην ισχυροποίηση της θέσης του εκμεταλλευόμενο τη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική του θέση αλλά και την προθυμία ικανοποίησης των επιταγών άλλων ισχυρότερων κρατών (πχ ΗΠΑ καθώς για τον αγωγό ΤΑΡ δεν θα επιβάλει τέλη διέλευσης). Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους βρίσκουν την ευκαιρία μέσω των συμμαχιών τους να επεκτείνουν την επιρροή τους και να μειώσουν αυτή της Ρωσίας. Τέλος, προφανή είναι τα συμφέροντα των εταιριών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των παραπάνω έργων (Exxon Mobil, TOTAL, ENI, ΕΛΠΕ, Repsol, Gazprom) οι οποίες για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική που έχουν ακολουθήσει και στα υπόλοιπα μέρη όπου έχουν δραστηριοποιηθεί, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.

Άλλωστε η προτίμηση των εταιριών να καταστρέφουν το περιβάλλον και να οδηγούν σε υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται είναι γνωστή.

Την βλέπουμε στην εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική όπου τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν ήδη γίνει κρανίου τόπος ενώ τα νερά της περιοχής έχουν πλέον μετατραπεί σε δηλητήριο καθώς οι δραστηριότητες της εταιρίας Ελληνικός Χρυσος Α.Ε. (με την Eldorado από πίσω) έχουν οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων βαρεών μετάλλων σε απαγορευτικά σημεία.

Την βλέπουμε δει στο Βόλο όπου η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Α.Ε. προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, ανέλαβε την καύση σκουπιδιών εισαγόμενων από την Ιταλία προκαλώντας την ξεκάθαρη υποβάθμιση της ατμόσφαιρας και κατ' επέκταση της υγείας των ντόπιων (έχει γίνει καταγγελία ακόμα και για καύση ιατρικών αποβλήτων).

Την βλέπουμε όταν τυχαίνει να περάσουμε από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης όπου η δραστηριότητα των ΕΛΠΕ έχει δώσει μία μόνιμη δυσωδία στην περιοχή με τις ανάλογες βλαπτικές επιπτώσεις.

Την βλέπουμε με τα ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, με το νερό σε μία σειρά από πόλεις που είτε ιδιωτικοποιείται είτε πέφτει η ποιότητά του, με τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που ξεκινούν κάθε χρόνο εκεί που το κεφάλαιο θέλει να πραγματοποιήσει εξορύξεις ή να χτίσει ξενοδοχεία και καζίνο.

Όλα τα παραπάνω για όσους βάζουν το χρήμα και την εξουσία πάνω από τον άνθρωπο και τη φύση μεταφράζεται ως ανάπτυξη. Καθώς όμως είναι οι δικές μας ζωές που πλήττονται κάθε φορά που οι από τα πάνω αυτού του κόσμου μιλάν για «ανάπτυξη και ευημερία» γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα ενώ βαδίζουμε προς το να χάσουμε τα πάντα. Το ενεργειακό αποτελεί μία ακόμα πτυχή του παραπάνω ζητήματος. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι η καπιταλιστική κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή ζήτηση προμηνύουν μόνο τη λεηλασία της φύσης (κατεστραμμένα βουνά, δάση και θάλασσες με ανεπανόρθωτες συνέπειες), τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα, την μόλυνση του νερού, του εδάφους και του αέρα που χρησιμοποιούμε, τα εργατικά ατυχήματα, την εντατικοποίηση και τη φτηνή εργασία και έχουν ως αποκορύφωμα τις διακρατικές εντάσεις και τους πολέμους που έρχονται όλο και πιο κοντά μας...


Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πώς είναι ίδιες οι ρίζες που βρίσκονται πίσω από τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Μέσης ανατολής και του κόσμου. Είτε είναι η λεηλασία του φυσικού κόσμου, είτε το ξεζούμισμά μας στους χώρους εργασίας, είτε η αδυναμία να πληρώσουμε το ρεύμα, είτε απώλεια της ίδιας μας της ζωής στα χαρακώματα ενός πολέμου που δεν επιλέξαμε απέναντι σε εχθρούς που δεν είναι δικοί μας αλλά ίσα ίσα είναι στην ίδια θέση με εμάς, οι αιτίες που τα προκαλούν είναι οι ίδιες. Είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κρατών. Και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε αυτό ώστε να μπορέσουμε να παλέψουμε εναντίον τους, αλλά και να αρχίσουμε να τους νικάμε, σήμερα μπλοκάροντας τους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς τους και αύριο, στέλνοντάς τους στα σκουπίδια της ιστορίας. Όχι ο καθένας και καθεμία μόνη της από το δικό της μετερίζι ούτε μόνο για τα προβλήματα που επηρεάζουν τον καθένα μία δεδομένη στιγμή, αλλά σε κοινούς αγώνες που δε θα στηρίζονται σε θεσμικούς παράγοντες και εμπόρους ελπίδας αλλά στην ίδια τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης μας. Στην ισότιμη συμμετοχή όσων βιώνουν την ίδια καταπίεση και στη σύνδεση των αγώνων που πραγματοποιούνται σε διαφορετικά μέρη της πόλης, της χώρας, του κόσμου. Αγώνες που θα μας μάθουν πως να παλεύουμε αλλά και πως να νικάμε, αγώνες που θα δικαιωθούν μόνο σε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης, κοινοκτημοσύνης που θα υπάρχει σε αρμονία με το φυσικό κόσμο.

Η κρίση φέρνει νέες αγορές και νέες ευκαιρίες για πολέμους, ένταση της εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης για το κεφάλαιο. Αλλά φέρνει και σε εμάς την μοναδική μας ευκαιρία να τελειώνουμε με το πολιτικό και οικονομική σύστημα που τις προκαλεί. Είναι στο χέρι μας η ζωή, είναι στο χέρι μας η ελευθερία.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ TAP ΑΠΟ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΒΟΛΟ, ΛΕΥΚΙΜΜΗ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 19.00 ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net


1 2 3 4 5

Στις 20 Μαρτίου πρόκειται να διεξαχθεί η έκτη κατά σειρά τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην Ιερουσαλήμ, με την παρουσία των Τσίπρα, Αναστασιάδη, Νετανιάχου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Μάικ Πομπέο, με βασικό θέμα την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, αλλά και τη διασφάλιση της "σταθερότητας" στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύνοδος θα γίνει τελικά στο Ισραήλ, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στην Κνωσσό της Κρήτης. Αυτή η έκτακτη μεταφορά δεν είναι τυχαία, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε και την παρουσία του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος επιθυμεί να στηρίξει το κράτος του Ισραήλ και τον ίδιο τον Νετανιάχου σε μια συγκυρία όπου επίκεινται εκλογές στο Ισραήλ (στις 9 Απριλίου) και ήδη έχουν ανακύψει κατηγορίες για σκάνδαλα και διαφθορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ αφορά διακρατικές συμφωνίες οικονομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα. Προεξέχουσα θέση στην ατζέντα των διακρατικών αυτών συμφωνιών έχει η προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, ενός φαραωνικού έργου, με κόστος 7 δις δολάρια και μήκος 2.000 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ΑΟΖ Ισραήλ-Κύπρου και μέσω Κρήτης θα φτάνει στην Πελοπόννησο και από εκεί στη δυτική Ελλάδα με κατάληξη την Ιταλία. Από τις διαβουλεύσεις για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας δεν λείπει, πάντως, και η εξέταση της διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, η οποία με υποθαλάσσιο καλώδιο θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια, συνδέοντας τις απομονωμένες ενεργειακές αγορές της Κύπρου και του Ισραήλ με τις αντίστοιχες της Ε.Ε..

Ο Νετανιάχου δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι θα διαθέσει το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό για την προστασία των έργων κατασκευής του αγωγού East Med. Σε ορισμένα κοιτάσματα δραστηριοποιούνται η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, αλλά και η ελληνική Energean, γι' αυτό και η συμφωνία για τον αγωγό αποτελεί στρατηγικό στόχο υψίστης σημασίας για τις προμετωπίδες των αντίστοιχων αστικών τάξεων. Οι Η.Π.Α. δε θα μπορούσαν παρά να καλωσορίζουν την κατασκευή και τη λειτουργία αυτού του αγωγού, καθώς πρόκειται να παραγκωνίσει το ρωσικό μονοπώλιο στην πώληση φυσικού αερίου στα κράτη της Ε.Ε.. Γι' αυτό και η ίδια η Ε.Ε. έχει, άλλωστε, εγκρίνει την κατασκευή του αγωγού East Med, εντάσσοντάς την στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, και τώρα απομένουν απλώς οι υπογραφές των τριών κρατών. Η κατασκευή του αγωγού, όμως, πρόκειται εντείνει περαιτέρω τις γεωπολιτικές αστάθειες, τους ενδοκαπιταλιστικούς και διακρατικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, λόγω του οικονομικού ενδιαφέροντος που εγείρει και των αντιδράσεων που έχουν ήδη προκληθεί από μία σειρά κρατών όπως είναι ο Λίβανος, η Γαλλία (μέσω της πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Total), η Τουρκία, η Ρωσία, αλλά και τμήματα του αστικού τόξου της Ιταλίας (το συγκυβερνόν Κίνημα των 5 Αστέρων). Ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός είναι αποφασισμένος να θωρακίσει με κάθε μέσο την περάτωση αυτού του έργου, αψηφώντας τα πολεμικά νέφη που τυλίγουν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κατασκευή του αγωγού East Med πρόκειται να απασχολήσει και το East Mediterranean Gas Forum, μαζί με ζητήματα στρατιωτικής αναβάθμισης των μεσογειακών κρατών, βυθίζοντας, έτσι, τις κοινωνικές βάσεις των αντίστοιχων κρατών σε επικίνδυνα σενάρια πολέμων και θερμών-αιματηρών επεισοδίων που αποσκοπούν μονάχα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ελληνικό κράτος -όπως και κάθε κράτος- δε δίνει δεκάρα αν πρόκειται να συνεργαστεί με ολοκληρωτικά καθεστώτα, αφού το παν γι' αυτό είναι η προώθηση των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης και η συμπόρευση με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές και συμμαχίες που υπαγορεύει ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός. Αποτελεί, άλλωστε, μέρος του άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ και των ενεργειακών σχεδιασμών. Σχετικά πρόσφατα, μάλιστα, είχε πουλήσει 300.000 βλήματα τεθωρακισμένων στο απολυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ αιματοκυλίζει την Υεμένη, ενώ στο εσωτερικό του επικρατούν φεουδαρχικές ως και δουλοκτητικές σχέσεις εκμετάλλευσης. Τότε, η συζήτηση στη Βουλή δεν αφορούσε τη θηριωδία που συντελείται στη χώρα και το πώς η ενίσχυση των σφαγέων της Σαουδικής Αραβίας θα την εντείνει, αλλά το αν... τα βλήματα πωλούνται με ή χωρίς μεσάζοντα (!). Το σύνθημα «είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών» δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρο, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και τη στρατηγική αναβάθμιση της ΝΑΤΟϊκής βάσης στη Σούδα, τη μεταφορά πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ στον Άραξο και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 που κόστισε 1,5 δις ευρώ για να προστεθεί στα ήδη τεράστια ποσά που δαπανώνται ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταλήγουν στην ανανέωση του πολεμικού εξοπλισμού της χώρας.

Το ελληνικό κράτος και η εγχώρια αστική τάξη επιδιώκουν μέσα από τέτοιου είδους συμμαχίες και συμφωνίες, να λάβουν ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα που μοιράζεται στην γειτονία τους. Επιζητούν να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και να πλασαριστεί η ελληνική αστική τάξη σε κάπως καλύτερη θέση, μετά τις ανακατατάξεις που συντελούνται στις ενδοκαπιταλιστικές συρράξεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην έκρυθμη, ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό επιδιώκουν να το πετύχουν μέσω της όλο και πιο σφιχτής πρόσδεσης τους στο ΝΑΤΟ. Εκεί βρίσκεται και το Ισραήλ, που έχει μάλιστα το ρόλο του τοποτηρητή του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας ένα ισχυρό αντίβαρο απέναντι στους αντίπαλους του (Ρωσία, Συρία, Ιράν, Κίνα και προσφάτως Τουρκία). Οι σχέσεις όμως μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ δεν περιορίζονται μόνο σε οικονομικές συμφωνίες. Ο ελληνικός στρατός συμπράττει σε ασκήσεις με το Ισραήλ είτε σε πλαίσια διμερών συμφωνιών είτε μέσω του NATO και φέρει σαφώς (άμεσα ή έμμεσα) ευθύνες για το αιματοκύλισμα που συντελείται στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη βάναυση διαχείριση των μεταναστών που τολμάν να φύγουν από τις χώρες τις οποίες η δημοκρατική Δύση είτε ισοπεδώνει άμεσα, με στρατιωτικές επιχειρήσεις, είτε συμβάλλει καθοριστικά στην πολιτική τους αστάθεια έμμεσα, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της στην περιοχή (ενίσχυση του φονταμενταλισμού, πραξικοπήματα, εμφύλιες συγκρούσεις κτλ).

Το κράτος του Ισραήλ παρουσιάζεται σήμερα ως ένας φάρος δημοκρατίας μέσα στο σκοτάδι του φονταμενταλισμού της Μέσης Ανατολής. Ως ένας έμπιστος και κραταιός εταίρος της Ε.Ε. και του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Μόνο που οι αστικές φιλοφρονήσεις για το ισραηλινό κράτος απέχουν παρασάγγης από την κτηνώδη, στρατιωτικοποιημένη πραγματικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος. Το σιωνιστικό καθεστώς θεμελίωσε τα ερείσματα της εδαφικής του εγκαθίδρυσης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1948, χρησιμοποιώντας με το πιο χυδαίο και τυχοδιωκτικό τρόπο τον αντισημιτισμό και τη βαρβαρότητα του ολοκαυτώματος που βίωσαν οι εβραϊκοί πληθυσμοί της Ευρώπης, διαμορφώνοντας τελικά έναν κρατικό σχηματισμό που εμπεδώνει απόλυτα στην πράξη το τρίπτυχο «νόμος-τάξη-ασφάλεια» με τους πιο στρατιωτικοποιημένους όρους. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα αυταρχικό καθεστώς διαρκούς έκτακτης ανάγκης, που εφαρμόζει απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων, οι οποίοι αφού πρώτα εκτοπίστηκαν με στρατιωτικούς όρους από τους τόπους που διέμεναν, είναι πλέον και με το νόμο πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού μέχρι και τα διεθνώς αναγνωρισμένα αστικά δικαιώματα καταστρατηγούνται καθημερινά. Από την άλλη, το Ισραήλ επιτίθεται απροκάλυπτα εναντίον γειτονικών του κρατών, διεξάγοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις που συχνά απολήγουν στην κατοχή νέων εδαφών. Η πολεμική μηχανή εξόντωσης και η στρατιωτικοποιημένη «δημοκρατία» του Ισραήλ, αποτελούν πέρα από επίδειξη δύναμης και ένα πειραματικό πρότυπο και για άλλα αστικά κράτη, μια δυνητική, εφιαλτική εικόνα από το μέλλον.

Ως αναρχικοί υποστηρίζουμε την ακηδεμόνευτη οργάνωση και αντεπίθεση των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων για την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού. Υποστηρίζουμε την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση που θα αποκαθηλώσει το κράτος για να ανορθώσει αντί αυτού ένα ομοσπονδιακό σύστημα αυτοδιευθυνόμενων κοινοτήτων. Προτάσσουμε την άρση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και της ατομικής ιδιοκτησίας και την αντικατάστασή τους από την αυτοδιαχείριση, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την οργάνωση της παραγωγής και της διανομής υπό την εξής συνθήκη: από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο αγώνας αυτός δε γνωρίζει σύνορα και επίπλαστους εθνικούς διαχωρισμούς. Είναι διεθνιστικός και η νίκη του θα σημάνει το γκρέμισμα των συνόρων για το πέρασμα στην πανανθρώπινη εξισωτική και ελεύθερη συνύπαρξη.

Στους πολέμους που διεξάγονται προς όφελος της εξουσίας και του κεφαλαίου, οι απανταχού προλετάριοι είναι αυτοί που γίνονται βορά στα κανόνια των κυρίαρχων. Ο πόλεμος είναι μια δίοδος για το κεφάλαιο, ώστε να μπορέσει να εξέλθει από τη δομική κρίση υπερσυσσώρευσης που ο ίδιος ο καπιταλισμός γέννησε, καταστρέφοντας σταθερό και μεταβλητό κεφάλαιο -μέσα παραγωγής και εργάτες/τριες δηλαδή-, δημιουργώντας καινούριες αγορές και προϋποθέσεις κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Οφείλουμε να αντιληφθούμε πως οι καταπιεσμένοι και οι άκληροι αυτού του κόσμου δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Ο κοινός μας εχθρός είναι το κράτος και το κεφάλαιο, όχι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια κοινωνική και ταξική θέση με εμάς. Γι' αυτό, η ταξική και διεθνιστική μας αλληλεγγύη, προς τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους όλων των χωρών, είναι δεδομένη καθώς για μας η πανανθρώπινη χειραφέτηση δε γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε εθνικότητες.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΔΕ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ-ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ/ΕΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3, 19:00, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

lib_exthess@hoextmail.coexm

libertasalonica.wordpress.com

πηγή : https://libertasalonica.wordpress.com/2019/03…


1 2 3 4 5

Ενάντια στη λεηλασία της φύσης και των ζωών μας

Διανύουμε μια εποχή όπου -με πρόσχημα την κρίση, την επιχειρηματικότητα & την "ανάπτυξη"- ξεπουλιούνται κομμάτι-κομμάτι όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Εταιρίες ντόπιες, πολυεθνικές ή κρατικές προχωρούν ασύδοτα σε τερατώδη έργα, δεσμεύοντας ολόκληρες περιοχές.

Με δέλεαρ τη δημιουργία πρόσκαιρων θέσεων εργασίας, επιδίδονται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων χωρίς να υπολογίζουν το κόστος για το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους:

  • Εξορύξεις μετάλλων (Χαλκιδική/Θράκη/Κιλκίς)
  • Εξορύξεις υδρογονανθράκων (Ήπειρος/Ιόνιο/Κρήτη)
  • Αιολικά πάρκα (σε όλη την επικράτεια)
  • Αγωγοί μεταφοράς καυσίμων (TAP/Ποσειδών/EastMed)

Οι επενδύσεις αυτές επιφέρουν μη-αναστρέψιμες συνέπειες (εκχέρσωση δασών, τοξικότητα εδάφους/νερού/αέρα) εκτοπίζοντας παράλληλα τις παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, μελισσοκομία). Υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών, αποκλείοντας την αειφορία και την αρμονική συμβίωση με τη φύση.

Λύσεις δεν περιμένουμε να δοθούν από θεσμικά όργανα (κράτος/δικαστήρια). Μόνη διέξοδος η δική μας ενεργοποίηση, οι δικοί μας αγώνες. Αντιδρούμε στη βαρβαρότητα, στον βανδαλισμό της φύσης, στις περιφράξεις της ζωής μας. Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η συλλογική δράση και η δόμηση κοινωνικών δικτύων για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων και των κοινωνικών αγαθών.

Για να μην αφήσουμε καμία εταιρία να πατήσει επάνω στις ζωές μας με σκοπό το κέρδος.

Γη & Ελευθερία - Συνέλευση Θεσσαλονίκης

Δικτύωση Κινημάτων για Γη & Ελευθερία

επικοινωνία :

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Μάρτιος 10h


1 2 3 4 5

20-3: Συγκέντρωση ενάντια στις διακρατικές συμφωνίες για την ενεργειακή ανάπτυξη (με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον East-med)


Μικροφωνική-Συγκέντρωση με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον East-med
Τετάρτη 20 Μάρτη, 19:00 Καμάρα

Το ενεργειακό ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή ένα μείζον διακρατικό διακύβευμα και οι προεκτάσεις που έχει στην πολιτικοστρατιωτική σκακιέρα ανυπέρβλητα σκοτεινές. Τα κράτη, παγκοσμιώς προσπαθούν να ενισχύσουν την κυριαρχία τους μέσω της εκμετάλευσης φυσικών πόρων. Τα παραδείγματα στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα ως κεντρική δύναμη με βάση τη γεωγραφική της θέση πολλά, όπως οι εξορύξεις μετάλλων σε Χαλκιδική, Θράκη, Κιλκίς και υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, Ιόνιο, Κρήτη, τα αιολικά παρκα σχεδόν σε όλη την χώρα (υπολογίζοντας και τα υποστηρικτικά έργα μέσα σε αυτά: υδροηλεκτρικοί σταθμοί, καλώδια υψηλής τάσης κτλ) και αγωγοί μεταφοράς καυσίμων όπως οι ΤΑΡ, IGI-Poseidon, East-Med και IGB.

Σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου

Είναι πολύ σημαντική η μελέτη της κίνησης των αγωγών, για να αναδειχθεί απο τη μία το ύψος των κερδών και των συμφερόντων των κρατών και απο την άλλη το μέγεθος της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος:

IGB: Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, μήκους περίπου 182 χλμ, έχει ως σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και καταλήγει στη Stara Zagora, συνδέοντας τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας. Το έργο κοστίζει 45 εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή του έχει ξεκινήσει απο το πρώτο τρίμηνο του 2018.

IGI: Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας (IGI) αποτελείται από δύο τμήματα: το χερσαίο τμήμα (Κομοτηνή-Θεσπρωτικές ακτές), μήκους περίπου 600 χλμ και το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, με την ονομασία «Αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και μήκος περίπου 200 χλμ. (Θεσπρωτικές ακτές-Οτράντο Ιταλίας), το οποίο κατασκευάζεται από την ελληνική εταιρεία με την επωνυμία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.». Το φυσικό αέριο θα προέρχεται απο κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας Θάλασσας. Η λειτουργία προορίζεται για το τέλος του 2022.

TAP: Ο Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline-TAP) είναι ο αγωγός ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή τη Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη. Ο TAP θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας όπου θα συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου. Το έργο βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της όδευσης του αγωγού.

EAST-MED: Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline (East Med) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου απο την Ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά την όδευση, θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία. Στην Ιταλία θα φθάνει μέσω του αγωγού IGI - Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

Στις 20 Μαρτίου 2019, οι αρχηγοί των κρατών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου θα βρεθούν στην Ιερουσαλήμ για να υπογραφεί η τελική συμφωνία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού East-Med. H τοποθεσία δεν είναι τυχαία: αρχικά η συνάντηση είχε συμφωνηθεί να γίνει στην Κνωσσό της Κρήτης, όμως η Ιερουσαλήμ έχει ιδιαίτερη νοηματοδότηση, ειδικά για την παρουσία του αμερικάνου υπουργού εξωτερικών Πομπέο. Ας μην ξεχνάμε πως το Ισραήλ βρίσκεται σε περίοδο εκλογών και ο Νετανιάχου, μετά τις κατηγορίες για σκάνδαλα και διαφθορά, διάλεξε μια τέτοια κίνηση για να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει οτι η κατασκευή αυτού του έργου θα εδραιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο. Με τον όρο ειρήνη προφνώς μιλάμε για στρατηγικές συμμαχίες και επιβολής συμφερόντων καθώς ήδη έχουν διατυπωθεί ενστάσεις και αντιρρήσεις από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Λιβύη και τη Ρωσία που χανούν μερίδιο απο την πίτα. Ειδικά η Ρωσια που χάνει μαζί και το μονοπώλιο μεταφοράς φυσικού αερίου. Αντιθέτως, οι Η.Π.Α έχουν υποστηρίξει απο την αρχή το έργο καθώς με αυτήν την κίνηση εδραιώνουν ακομά περισσότερο την ισχύ τους στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκοντας το δικό τους αποτύπωμα μέσα από την στήριξη κρατών όπως το ελληνικό.

Η ενεργειακή ανάπτυξη και αυτονόμηση του ελληνικού κράτους που αποτελεί αιχμή του δόρατος για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενεργειακός κόμβος, είναι πρόδηλο πως κινείται παράλληλα με την πολεμική του προετοιμασία. Στα εδάφη που στοχοποιούνται από τα αναπτυξιακά σχέδια του κεφαλαίου ξεπηδούν νέες βάσεις του ΝΑΤΟ ενώ αναβαθμίζονται και οι ήδη υπάρχουσες. Ας μη παραβλέπουμε πως και έξω από το ΝΑΤΟ, ο ελληνικός στρατός είναι, αυτό που οφείλει να είναι: ένας εγκληματικός μηχανισμός της εξουσίας, που προασπίζεται τα κρατικά και καπιταλιστικά συμφέροντα απέναντι στις ανάγκες της κοινωνικής βάσης.

Στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, οι κινήσεις και οι συμφωνίες και οι διακρατικές συνεργασίες που αφορούν την ενεργειακή ανάπτυξη, αποτελούν αιτίες πολέμων. Πολέμων που αφήσαν πίσω τους αίμα και καμμένη γή. Αν δεν θέλουμε λοιπόν να αποτελέσουμε βορά στα στόματα των κυρίαρχων, οφείλουμε να ενδυναμώσουμε όλες αυτες τις κοινωνικές και ταξικές πρωτοβουλίες που στοχοποιούν τα ίδια τα αίτια του πολέμου. Να συνδέσουμε και να συνδεθούμε με τους αγώνες ενάντια στην ενεργειακή ανάπτυξη που λεηλατεί και καταστρέφει τη φύση και τις ζωές μας. Ό,τι βρίσκεται μέσα στη γή, ανήκει σε αυτή και σε κανέναν από εμάς. Οι αγώνες κατοίκων ενάντια σε αναπτυξιακά σχέδια στην Ήπειρο, την Καβάλα, το Βόλο, την Εύβοια, την Κρήτη αλλά και κάθε γωνιά του ελλαδικού και μη χώρου, είναι αγώνες ενάντια στην καταστροφή του φυσικού κόσμου. Είναι αγώνες ενάντια στην διαρκή υποτίμηση των όρων ζωής όλων μας. Είναι αγώνες για να μη ζήσουμε μέσα στην απόλυτη δυστοπία. Είναι αγώνες δίκαιοι και αναγκαίοι.

να οικοδομήσουμε ένα μαζικό κοινωνικό ανάχωμα ενάντια στα πολεμικά σχέδια της κυριαρχίας, στηρίζοντας τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες ενάντια στην ενεργειακή ανάπτυξη του ελληνικού κράτους

ούτε εθνικός-ούτε ενεργειακός, πόλεμος κοινωνικός-αντικρατικός

Κατάληψη Terra Incognita

πηγή : http://terraincognita.squat.gr/2019/03/19/20-…


1 2 3 4 5

Το ζήτημα του υποθαλλάσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed αποτελεί το επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Νεντάνιαχου-Αναστασιάδη με την παρουσία και του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου 2019. Αυτός ο αγωγός θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα φτάνει στην Κύπρο και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Η συνάντηση αποτελεί το πολιτικό επιστέγασμα των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας. Η Ιταλική κυβέρνηση ωστόσο, προκειμένου να προωθήσει πιο αποτελεσματικά τα δικά της συμφέροντα φαίνεται επιφυλακτική στο να υπογράψει άμεσα το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας.

Το φυσικό αέριο αντλείται από το υποθαλάσσιο κοίτασμα Λεβιάθαν που βρίσκεται σε Παλαιστινιακά εδάφη. Η βάση για την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης επί των υδάτων της τέθηκε το 1967 με τον πόλεμο των 6 ημερών κατά τον οποίο η Γάζα τέθηκε υπό Ισραηλινή κατοχή. Μετά τη συμφωνία του Όσλο το 1993 και τις Ισραηλινές εισβολές που πραγματοποιήθηκαν (με τελευταία το 2014), όπως και η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα χαρτιά από τον ΟΗΕ, που οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα του χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα κοιτάσματα, παρέδωσαν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Παλαιστίνης στις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ. Επομένως, για τα κέρδη, το ελληνικό κεφάλαιο και κράτος συμμετέχουν ενεργά στην διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, προωθώντας τα οικονομικά και στρατιωτικά σχέδια της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Αυτές οι «ενέργειες» είναι συμπληρωματικές προς τον οικονομικό και στρατιωτικό άξονα της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο υπό την στήριξη των ΗΠΑ. Υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο EastMed για την πολύμορφη αναβάθμιση των συμβαλλόμενων κρατών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε πως το πολεμικό ναυτικό θα προστατεύει τον αγωγό. Μπορούμε μέσα από τέτοιες δηλώσεις να κατανοήσουμε και το νόημα των κοινών πολεμικών ασκήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επένδυση θα έχει ο ισραηλινός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου «Israel Natural Gas Lines Company». Από την πλευρά της ελληνικής αστικής τάξης στον αγωγό ηγετικό ρόλο έχει η θυγατρική ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει ισομερώς ο ιταλικός κολοσσός Edison. Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο επενδυτικό έργο ανέπτυξε η αμερικάνικη ExxonMobil. Τη δημιουργία του αγωγού στηρίζει και η Αίγυπτος, προσδοκώντας οφέλη. Ο EastMed έχει λάβει την έγκριση και τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. ενώ προωθείται με όλα τα μέσα από τις ΗΠΑ. Ο EastMed λοιπον, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται για την κατασκευή του. Επιπλέον, το έργο αυτό θεωρείται πολύ σπουδαίο για την εισροή διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή θωράκιση και ασφάλεια της Ε.Ε. και των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται εντός της. Ενδεικτικά, οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθούν κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030. Ωστόσο, αυτές οι ανάγκες είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου, και των επιχειρήσεων, για διαρκή επέκταση και όχι ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Τα έσοδα θα καταλήξουν στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να εντείνουν την εκμετάλλευση των αδύναμων, ενώ το περιβάλλον δε θα επιβαρύνεται λιγότερο απ' την κάυση π.χ. υδρογονανθράκων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο αγωγός EuroAsia Interconnector που πρόκειται για αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας ξανά από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Η Ε.Ε. καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της, τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο, με εισαγωγές από ρωσικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα κέρδη των ρωσικών μονοπωλίων η Ρωσία επιτυγχάνει να κρατά όμηρο ενεργειακά την Ε.Ε. Αυτή η κατάσταση δεν ευνοεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και τα δικά τους ενεργειακά μονοπώλια. Έτσι, ο EastMed αποτελεί μια από τις βασικές στρατηγικές που στηρίζει με ιδιαίτερη θέρμη η Ουάσιγκτον, προκειμένου να μειωθεί η γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας στην Ε.Ε. και να μειωθούν τα μερίδια των ρωσικών μονοπωλίων στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Καθώς η ρωσική οικονομία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ο EastMed αποτελεί κίνδυνο για τα συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Παράλληλα, μέσω της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων με τη Συνθήκη των Πρεσπών διασφαλίζεται (μεταξύ άλλων) η ασφάλεια της κεντροβαλκανικής ζώνης ως στρατηγικής διαδρομής μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Για την δημιουργία λοιπόν του EastMed ήταν ζωτικής σημασίας η ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ειδικότερα, για την βόρεια Ελλάδα η «Ολοκληρωμένη Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ» τονίζει πόσο σημαντική είναι η προώθηση Αμερικάνικης παρουσίας σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, για να αντιμετωπιστεί η «κακοήθης» επιρροή της Ρωσίας και η οικονομική εισβολή της Κίνας. Επομένως, ο EastMed εντάσσεται στην ευρύτερη αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ. Ρωσίας-ΗΠΑ) για την απόκτηση προνομιακής πρόσβασης στις πηγές υδρογονανθράκων. Για παράδειγμα, ο EastMed είναι το «αντίπαλο δέος» του Turkish Stream που είναι αποτέλεσμα της Ρωσοτουρκικής σύμπραξης. Άλλωστε, μετά την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ από την ExxonMobil οι ΗΠΑ αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

Παράλληλα, πληθώρα περιβαλλοντικών μελετών αναδεικνύουν το γεγονός πως τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια είναι ιδιαίτερα βλαπτικά προς το περιβάλλον με πολλούς να ζητούν την ακύρωση τους. Επιπλέον, οι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ατυχήματα.

Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση του EastMed είναι πως οι καταπιεσμένοι σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, κανένα κέρδος δε θα δουν από τον υπερσύγχρονο αγωγό που θα κοστίσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να διεκπεραιωθεί. Η λεγόμενη ανάπτυξη που προβάλλουν οι από τα πάνω, κάθε φορά που θέλουν να προωθήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, για εμάς σημαίνει ένα πράγμα: λεηλασία του περιβάλλοντος και μαζί της πάντα πάνε, πετσοκομμένοι μισθοί, αυταρχικοποίηση του κράτους, τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, εργατικές δολοφονίες και θάνατοι στο όνομα της αέναης κερδοφορίας, και καταστολή όσων τάσσονται ενάντια στα σχέδια τους.

Κοινό μέτωπο των λαών της περιοχής ενάντια στα σχέδια των αφεντικών, ενάντια στον πόλεμο.

Όχι στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σε όλες τις συμμαχίες των εξουσιαστών που γίνονται στις πλάτες μας.

Αλληλεγγύη με την Παλαιστινιακή αντίσταση.

Μαζικοί, αυτοοργανωμένοι, ακηδεμόνευτοι αγώνες, για την οργάνωση των συλλογικών μας αντιστάσεων, για την απομυθοποίηση της ανάπτυξης που υπόσχονται κράτος και κεφάλαιο, και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ανθρώπου-περιβάλλοντος.

κάλεσμα : Σχολείο - ελεύθερος κοινωνικός χώρος για τη μάθηση της ελευθερίας