Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 στις 12.00

Μικροφωνική ενάντια στον Eastmed, τη λεηλασία της φύσης και τους πολέμους

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ EASTMED, ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Στις 20 Μαρτίου, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΕΑSTMED, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα εκτείνεται από το Ισραήλ στην Κύπρο, από εκεί στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο, καταλήγοντας στην Ιταλία, η οποία δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή αν θα συνηγορήσει στην κατασκευή του. Μιλάμε λοιπόν, για έναν υποθαλάσσιο αγωγό που θα διασχίζει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των παραπάνω κρατών, τα οποία έχουν προσδεθεί στο άρμα του Ευρωατλαντικού Συμφώνου ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση αυτή θα παραστεί και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, αποδεικνύοντας το προφανές, πως οι ΗΠΑ «τρίβουν τα χέρια τους» που δε θα εξαρτώνται ενεργειακά τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου από τη Ρωσία πλέον, κάτι που δεδομένου του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο οικονομικά ισχυρών κρατών ΗΠΑ- Ρωσίας, αλλά και της μείωσης των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ευρώπη, δημιουργεί για την πρώτη μεγαλύτερο πεδίο επιρροής.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, με την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού, αυτές μπορεί να αποβούν καταστροφικές, με την εκπομπή τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στην επιβίωση των θαλάσσιων πλασμάτων και στην υγεία του ανθρώπου. Οι οικολογικές επιπτώσεις τέτοιων έργων είναι γνωστές στην ελληνική κοινωνία, αφού εδώ και χρόνια στη Χαλκιδική οι εταιρίες ποτίζουν τον κόσμο με καρκίνο και αποψιλώνουν ολόκληρα δάση στο βωμό της εξόρυξης χρυσού, σε ολόκληρη την Ήπειρο ελληνικές, ισπανικές και ιταλικές εταιρίες τρυπάνε το έδαφος για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε όλη την ελληνική επικράτεια στήνονται αιολικά πάρκα που διαταράσσουν τα οικοσυστήματα, στη Λευκίμμη οι Χ.Υ.Τ.Α. έχουν κάνει κόλαση την ζωή των κατοίκων, ενώ τώρα πρόσφατα στο Βόλο σχεδιάζεται από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕ η καύση σκουπιδιών που θα μολύνει ανεπανόρθωτα στη ατμόσφαιρα. Μην ξεχνάμε ότι και ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, που τελεί υπό κατασκευή, θα διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα από τα ανατολικά προς τα δυτικά με παρόμοιες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, εντάσσονται στη μανιώδη λεηλασία της φύσης από κράτος και κεφάλαιο η οποία πλασάρεται ως οικονομική ανάπτυξη.

Η προσπάθεια κερδοφορίας του ελληνικού κεφαλαίου μέσα από την απομύζηση του ορυκτού πλούτου και των φυσικών πόρων γίνεται μεγαλύτερη με την αυξανόμενη ένταση των διακρατικών ανταγωνισμών παγκοσμίως, η οποία πηγάζει από το βάθεμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Όσο οι πηγές πλουτισμού των εθνικών κεφαλαίων λιγοστεύουν, τόσο αυτά θα ψάχνουν νέες διεξόδους οι οποίες ισοπεδώνουν τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες, με το ενεργειακό παιχνίδι να αποτελεί πλέον παράγοντα και ταυτόχρονα ένα πολυδιάστατο πεδίο μάχης στο οποίο κονταροχτυπιούνται αντιμαχόμενες αστικές τάξεις αλλά και πολιτικές- στρατιωτικές συμμαχίες. Οι παραπάνω εξελίξεις στο «ενεργειακό ζήτημα» επισπεύδονται λόγω του πολέμου που ήδη μαίνεται στη Μέση Ανατολή και πυροδοτούν νέους ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών. Ο αγωγός EASTMED λοιπόν, αποτελεί ένα πεδίο ισχυροποίησης της ελληνικής αστικής τάξης απέναντι στους ανταγωνιστές της και ταυτόχρονα εδραίωσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ήδη το ελληνικό κράτος έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του με τις νατοϊκές- στρατιωτικές βάσεις που έχουν εγκατασταθεί σε όλη του την επικράτεια, ενώ πρόκειται να ανακηρύξει την ΑΟΖ του, περιορίζοντας τα συμφέροντα της Τουρκίας, δυναμιτίζοντας έτσι το κλίμα.

Από την μεριά μας, θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα ενάντια στον πόλεμο που προωθούν κράτη, κεφάλαιο και εθνικισμοί, την εναντίωση στην κατασκευή του EASTMED. Να ανατρέψουμε τα σχέδια εθνικών κεφαλαίων και κυβερνήσεων για πολέμους στους οποίους θα πάρουν μέρος οι καταπιεσμένοι για τα συμφέροντα των καταπιεστών, να τσακίσουμε τους αναδυόμενους εθνικισμούς , να σταθούμε ανάχωμα στη λεηλασία της φύσης. Να προτάξουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών απέναντι στους δυνάστες τους.

-ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ
-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αναρχική συλλογικότητα Camino Libre

πηγή : https://el-gr.facebook.com/permalink.php?stor…