Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στις 14.00

(τοποθεσία) Αυτοοργανωμένο live vol2 με αφορμή τα ζητήματα των εστιών

άλλαξε η τοποθεσία της εκδήλωσης και μεταφέρθηκε στη σχολή θετικών επιστημών λόγο βροχής


Αυτό που εσείς θέλετε για εστία...

18.03.2019. Εστιακοί/ες των ΦΕΘ που έχουν περάσει το όριο παραμονής (ν + 2 έτη) λαμβάνουν σημείωμα προς εκκένωση των δωματίων τους εντός 3 ημερών, με απειλή παρουσίας της αστυνομίας. Ακολούθησαν άμεσες κινητοποιήσεις τόσο από τους οικοτρόφους όσο και από το ευρύτερο φοιτητικό κίνημα, όπως διήμερη κατάληψη της Πρυτανείας, πορεία διαμαρτυρίας και γνωστοποίηση του θέματος, με αποτέλεσμα την απόσυρση του τελεσίγραφου. Η νίκη αυτή του φοιτητικού κινήματος δεν θα 'πρεπε να μας εφησυχάζει, αλλά να ενισχύσει τους αγώνες μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα των εστιών εδώ και χρόνια ολοένα διογκώνονται. Η χρόνια υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την αδιαφορία των κρατικών φορέων να επενδύσουν στην παιδεία, μετέτρεψαν τις εστίες σε πρόσφορο έδαφος για καιροσκόπους εργολάβους. Δωμάτια κενά λόγω ανύπαρκτης συντήρησης, χαλασμένα ασανσέρ, έλλειψη ζεστού νερού, μπλοκαρισμένες έξοδοι κινδύνου, έλλειψη υποδομών για ΑμΕΑ και ο κατάλογος δεν σταματά. Ενώ για εμάς η σίτιση είναι βασική καθημερινή ανάγκη, για τους εργολάβους είναι απλά ένα ακόμα μέσο για κέρδος, αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε εστιακό/ή αντιστοιχεί μόλις 1,80€ για την ημερήσια σίτιση του/της.

Μπορεί η οικονομική κρίση να αποτελεί εύκολη δικαιολογία για τα παραπάνω, όμως γεγονότα όπως η αυθαίρετη αστυνομική εισβολή, η εθελοτυφλία απέναντι στη διακίνηση ναρκωτικών, οι απειλές εξώσεων ενώ δωμάτια κρατούνται κενά για επί πληρωμή φιλοξενίες και η προσπάθεια επιβολής ελέγχου στις ζωές μας, δείχνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ξεκάθαρη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και την υποκριτική στάση της διοίκησης.

Οι εστίες δεν μπορούν να ειδωθούν ως κομμάτι ανεξάρτητο, ούτε από τα πανεπιστήμια, ούτε από την κοινωνία. Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών ισοπέδωσαν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Ειδικότερα στην τριτοβάθμια, η αξία των πτυχίων μας έχει υποβαθμιστεί, τα εργασιακά δικαιώματα πλήττονται στον πυρήνα τους, ΑΕΙ και ΤΕΙ συγχωνεύονται και καταργούνται αδιακρίτως, τα δίδακτρα τείνουν να γίνουν ταυτόσημα των μεταπτυχιακών, οξύνοντας τους ταξικούς φραγμούς. Βασικά κεκτημένα, όπως δωρεάν συγγράμματα και σίτιση, βρίσκονται υπό απειλή και η μεγαλύτερη κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος, το πανεπιστημιακό άσυλο, πέραν του κινδύνου κατάργησης του, κινδυνεύει να ποινικοποιηθεί στη σκέψη πολιτών, τρομοκρατημένων από την επικοινωνιακή πολιτική του αστικού κράτους.

Παρά το ιδεολόγημα ότι "βγήκαμε από τα μνημόνια", τίποτα δεν έχει αλλάξει. Άνθρωποι συνεχίζουν να χάνουν τα σπίτια τους, τα εργασιακά δικαιώματα συρρικνώνονται και αντί ενός οργανωμένου αγώνα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αρκείται στην παθητική αποχαύνωση των δελτίων ειδήσεων. Με το βλέμμα στραμμένο στον πατριωτικό αλυτρωτισμό, η κοινωνία συνεχίζει να εκφασίζεται, την ίδια στιγμή που πρόσφυγες ακόμα πνίγονται στο Αιγαίο. Αστυνομία, παρακράτος, φασίστες και φιλήσυχοι νοικοκυραίοι δολοφονούν, στον δυτικό πολιτισμό της ενωμένης Ευρώπης.

Για εμάς η μόνη λύση βρίσκεται στη συλλογικότητα και στην αλληλεγγύη, ενάντια στο κράτος και το φασισμό, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας. Δεν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι η αστυνομία είναι εκεί για να μας προστατεύσει. Κανένας/Καμία φοιτητής/τρια δεν παρασιτεί. Η δωρεάν στέγαση δεν είναι ελεημοσύνη, είναι δικαίωμα μας και θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

….αντί για αυτό θα χτίσουμε δικιά μας κοινωνία!

ανέστιοι

Ρεμπέτικα παραδοσιακά & hip hop

πηγή : https://www.facebook.com/events/9663482435689…