Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στις 13.00

Γλέντι λήξης της “ομηρίας” των 5 αγωνιστών γειτόνων μας

Πριν 4 περίπου χρόνια δώσαμε όλοι/ες μαζί εναν σημαντικό αγώνα. Έναν πολύπλοκο αγώνα μηνών, με παραμέτρους άγνωστες για όλους/ες μας.

5 αγωνιζόμενοι, φοιτητές και κάτοικοι της περιοχής μας, βρέθηκαν το 2015 στη γειτονική Ιταλία συνδυάζοντας την εκδρομή με τη συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση του Μιλάνου που είχε, πέρα απο εργατικά, χαρακτηριστικά εναντίωσης στην διεθνή έκθεση Expo. Μια έκθεση που είχε στοχοποιηθεί από το κίνημα της Ιταλίας -και όχι μόνο- λόγω των συμφερόντων του κεφαλαίου και της διαπλοκής πίσω από αυτήν, με τις μίζες και τα σκάνδαλα του δημάρχου του μιλάνου, την κακοπληρωμένη εργασία , την εκκένωση/απαλλοτρίωση δημόσιων χώρων. Ένα καλοστημένο καπιταλιστικό πανηγύρι, όπου τα αφεντικά και ο κόσμος της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας στις πλάτες των από κάτω, θα κυριαρχούσαν στην πόλη, με άρμα το ιδεολόγημα της ανάπτυξης. Η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση NoEXPO λοιπόν χιλιάδων ανθρώπων πήρε συγκρουσιακή τροπή απέναντι στην ασφυκτική αστυνομοκρατία που επικρατούσε στο Μιλάνο.

Μετά από 6 μήνες, σε μέρα εδώ γενικής απεργίας, εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για 5 συμμετέχοντες από ελλάδα (και 5 από ιταλία) με αποτέλεσμα να στηθούν αστυνομικές επιχειρήσεις σε 5 σπίτια της αγίας παρασκευής, αναστατώνοντας την περιοχή και συλλαμβάνοντας τους 5 συναγωνιστές μας σα να ήταν καταζητούμενοι για κάποιο φοβερό έγκλημα, κατάσχοντας και προσωπικά τους αντικείμενα (υπολογιστές, βιβλία κ.α.). Έτσι, βρεθήκαμε σε μια συνθήκη, όπου 5 γείτονες, συναγωνιστές, συγγενείς, συμφοιτητές, φίλοι μας, βρίσκονταν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, με αβέβαιο το μέλλον τους τις επόμενες ώρες με ορατή την απειλή να τους βάλουν σ' ένα αεροπλάνο και να τους εκδώσουν στις ιταλικές αρχές, με βέβαιη την εκεί προφυλάκισή και καταδίκη τους, για κατηγορίες "ερήμωσης και λεηλασίας" του Μιλάνου και στην ουσία άγνωστη δικογραφία, στερούμενοι επαρκούς υπεράσπισης και στήριξης από δικούς τους ανθρώπους σε μια ξένη χώρα.

Ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή ένας αγώνας δρόμου με τον χρόνο και το αυξημένο επίπεδο καταστολής, αφού εμπλέκονταν στη δίωξη και οι ελληνικές και οι ιταλικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Το πρώτο στοίχημα ήταν να μην προφυλακιστούν οι 5, το δεύτερο να μην εκδοθούν και το τρίτο να παύσουν οι πολιτικές διώξεις όλων των διαδηλωτών του NoExpo.

Η περιοχή μας ανταποκρίθηκε παραπάνω από ένθερμα στο ζήτημα της συμπαράστασης στους 5. Από την κατάληψη την πρώτη μέρα στο δημαρχείο και τη μαζικότατη συνέλευση και την πορεία στην πόλη, τις σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις, μικροφωνικές, μοιράσματα, εκδηλώσεις, τοπικές και κεντρικές, μέχρι τις συγκεντρώσεις στα εφετεία, η Αγία Παρασκευή -και όχι μόνο- στάθηκε στο ύψος ενός σημαντικού αγώνα, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οι κοινωνικές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί χρόνια, έχουν την δυναμική να αποτελέσουν ριζοσπαστική πολιτική βάση σε μια έκτακτη συνθήκη αλληλεγγύης που μάλιστα διήρκεσε κάμποσους μήνες. Στο πλευρό των 5 λοιπόν βρέθηκε η γειτονιά, φοιτητικοί σύλλογοι και σχήματα, εργαζόμενοι/ες και σωματεία, συλλογικότητες και ατομικότητες του κινήματος, που πλαισίωσαν και δημιούργησαν ένα πλατύ και μαζικό πολύμορφο κύμα συμπαράστασης (από ψηφίσματα και ανακοινώσεις μέχρι στάσεις εργασίας, πορείες και καταλήψεις) που πλέον είμαστε σε θέση να πούμε πως απέτρεψε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς απ' το να εφαρμόσουν τα αρχικά σχέδια πολιτικών διώξεων και φυλακίσεων απέναντι στους αγωνιστές της NoExpo.

Καταφέραμε όλοι και όλες μαζί, με τους 5 και όσους/ες στάθηκαν πλάι τους, να μπλοκάρουμε την προφυλάκιση στην ελλάδα και την έκδοση στην ιταλία, που αποτέλεσαν την απαραίτητη συνθήκη, ώστε πλέον (μετά και την δίκη και καταδίκη των 5 στα ελληνικά δικαστήρια) να ακυρωθεί στις 18/3 η δίκη και άρα η δίωξη των συντρόφων από τις ιταλικές αρχές. Πιστεύουμε ότι μέσα από την υπόθεση των 5 μπήκε επίσης ένα διεθνιστικό λιθαράκι ώστε να καταρριφθεί το φασιστικό κατηγορητήριο της "ερήμωσης και λεηλασίας" στην ιταλία και οι ιταλοί διωκόμενοι να έχουν μικρότερες ποινές από αυτές που οι αρχές επεδίωκαν. Αυτό που ακόμα εκκρεμεί είναι να παύσει η ισχύς του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τους 5 αγωνιστές. Με τη νίκη αυτή , γινόμαστε πιο σίγουροι /ες πως οι ζωντανές κοινότητες αλληλεγγύης και αγώνα μπορούν να κερδίσουν αυτά που φαίνονται «ανίκητα».

Κάλουμε στο γλέντι λήξης της "ομηρίας" των 5 αγωνιστών γειτόνων μας, την Κυριακή 7/4 από τις 13:00, στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων αγίας παρασκευής, Δημοκρατίας 2 & Αγίας Τριάδος.