τι; : πορεία θεματική : εξορύξεις

Σάββατο 11 Μαίου 2019 στις 12.00

8 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8

[Γιάννενα] Πανελλαδική διαδήλωση ενάντια στις εξορύξεις

Να μην επιτρέψουμε να δυναμιτίσουν το παρόν και το μέλλον, να διαψεύσουμε έμπρακτα όσους μιλούν για τετελεσμένα, όσο ακόμη υπάρχει καιρός. Τα μείζονα ζητήματα της ενέργειας, της προστασίας της φύσης και της «επιβίωσης» των τοπικών κοινωνιών είναι, πρωτίστως, υπόθεση των πολιτών και όχι των πολιτικών ελίτ.

ΟΛΟΙ/ΕΣ στην πανελλαδική διαδήλωση, το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από την Περιφέρεια Ιωαννίνων.

πηγή : https://ath-stop-mining.blogspot.com/2019/04/…


1 2 3 4 5 6 7 8

- Ενάντια στην καθολική υπαγωγή της φύσης στα συμφέροντα του κεφαλαίου

- Να ορθώσουμε αναχώματα αντίστασης απέναντι στην αδηφαγία της καπιταλιστικής ανάπτυξης

- Στον δρόμο για την οικοδόμηση των ελεύθερων κομμουνιστικών οικοκοινοτήτων της ακρατικής και αταξικής κοινωνίας

Καλούμε σε στήριξη της πανελλαδικής πορείας στα Γιάννενα, ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων:

Σάββατο 11 Μαΐου
12:00, Περιφέρεια Ηπείρου

Πυρήνας Αναρχικών Κομμουνιστών Καλαμπάκας

πηγή : https://www.facebook.com/AnarxokommounistesKa…


1 2 3 4 5 6 7 8

Πανελλαδική πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και συλλογική μετάβαση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη: 11/5, 12:00, Περιφέρεια Ηπείρου

Ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης οργανώνουμε συλλογική μετάβαση με λεωφορείο στα Γιαννενα για την πορεία ενάντια στις εξορυξεις πετρελαιου που θα γίνει το Σάββατο στις 11 Μαΐου.
Οποι@ ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο τηλ: 6958052503

Και από την Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων:

Αν ενδιαφέρεστε να ταξιδέψουμε μαζί, μπορείτε να μας στείλετε στοιχεία στην παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/iEToVMXxPZygfzdY8

Εναλλακτικά, αν χρειάζεστε κάποια περαιτέρω διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε και τηλεφωνικά στο: 6948635889.

https://ath-stop-mining.blogspot.com/2019/04/…

πηγή : https://www.antiauthoritarian.gr/%CF%80%CE%B1…


1 2 3 4 5 6 7 8

Από τον Σεπτέμβρη του 2017 δρομολογήθηκε από τον υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη η παραχώρηση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ήπειρο στην πολυεθνική Repsol Oil & Gas. Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν βρίσκονται στους δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου, καθώς και περιοχές στο νομό Θεσπρωτίας και στο δέλτα του ποταμού Καλαμά. Για ακόμη μια φορά όπως και σε κάθε αναπτυξιακό έργο πολλές από τις εκτάσεις που περιλαμβάνονται στη στοχοθεσία της εταιρείας ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Μέχρι στιγμής οι δήμοι Ζίτσας, Πωγωνίου και Σουλίου έχουν παραχωρήσει άδεια για έρευνα στην Repsol.Δεκάδες ιδιωτικές εκτάσεις έχουν απαλλοτριωθεί ώστε να διεξαχθούν οι πρώτες έρευνες για κοιτάσματα. Η διαδικασία προβλέπει τη διεξαγωγή 11.500 εκρήξεων για να διεξαχθεί έλεγχος για επικείμενες σεισμικές δονήσεις κατά την πραγματοποίηση ερευνών για κοιτάσματα, με την πρώτη εξορυκτική διαδικασία να έχει δρομολογηθεί για το 2021. Έχουν ήδη αποψιλωθεί μεγάλες δασικές εκτάσεις τη στιγμή που δεν τηρούνται ούτε τα καπιταλιστικά πρωτόκολλα ασφάλειας: ενώ οι εκρήξεις πρέπει να διενεργούνται με διαφορά απόστασης 25-100 μέτρων σε σαφώς ορισμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση τρίτων, η εταιρεία πραγματοποιεί διαδοχικές εκρήξεις ανα 4 μέτρα ακόμα και σε δασικές περιοχές γεμάτες από λειτουργικά μονοπάτια.

Οι περιβαλοντικές επιπτώσεις από τις εξορύξεις είναι εγκληματικά καταστροφικές για τον φυσικό κόσμο και κατ' επέκταση για τις κοινωνίες που απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από αυτόν. Χιλιάδες δασικές εκτάσεις λεηλατούνται από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς με τη χλωρίδα και την πανίδα να αφανίζεται ολοκληρωτικά. Καταπράσινα δάση μετατρέπονται σε βιομηχανικά εργοτάξια ενώ χιλιάδες ζώα χάνουν τη ζωή τους. Οι βιοποικιλότητα των περιοχών απορρυθμίζεται ολοκληρωτικά ο αέρας μολύνεται από την καύση ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας καταστρέφεται από τις διαρροές που επιφέρουν όχι μόνο οι εξορρύξεις αλλά και οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες ερευνών όπως οι εκρήξεις.

Ενεργειακή ανάπτυξη και πολεμική προετοιμασία:

Πόσο τυχαία είναι αυτή τη στιγμή τα εδάφη τα οποία στοχοποιούνται από τα κράτη και το κεφάλαιο για διαδικασίες ενεργειακής ανάπτυξης; Πόσο τυχαία συμβαδίζουν οι καπιταλιστικές επενδύσεις, με την εξοπλιστική αναβάθμιση του ελληνικού κράτους; Πόσο τυχαίες είναι οι οικονομικές και οι στρατιωτικές συμμαχίες του ελληνικού με άλλα κράτη; Πόσο τυχαία είναι η μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε ενεργειακό κόμβο τη στιγμή που το ΝΑΤΟ ψάχνει να σταθεροποιήσει το στίγμα του στην ανατολική Μεσόγειο; Ερωτήματα που βρίσκουν αρνητικές απαντήσεις μέσα από την αναπαραγωγή και την κίνηση του καπιταλισμού ανά τα χρόνια.

Ο ελλαδικός χώρος αυτή τη στιγμή τήνει να μετατραπεί σε ένα σύμπλεγμα αυτόνομων ενεργειακών ζωνών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι εξορύξεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ήπειρο είναι κομμάτι ενός διευρυμένου καπιταλιστικού σχεδιασμού που περιέχει ολόκληρο το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι την περιφέρεια της Κρήτης. Μια παλαιότερη πρόβλεψη έλεγε ότι το Ιόνιο έχει τουλάχιστον 1,5 δισ. απολήψιμα βαρέλια πετρέλαιο, αλλά και κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν προέκταση των κοιτασμάτων της Αλβανίας. Στην Κρήτη υπάρχουν πιθανές συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, σε απόσταση 30-40 χλμ. από τη στεριά, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας. Εκτός της Ν. Κρήτης, τα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες. Μέσα σε ένα διάστημα 8 χρόνων προβλέπεται η μετατροπη ολόκληρης αυτής της περιοχής σε μια γιγαντιαια πετρελαιοκηλίδα, την ίδια στιγμή που άλλα εργα ενεργειακής ανάπτυξης συμβάλλουν στην εντεινόμενη καταστροφή του φυσικού κόσμου και των κοινωνιών.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη ολόκληρος ο δυτικός ελλαδικός χώρος και η Κρήτη αποτελούν μέρος ενός κεντρικού σχεδίου στρατιωτικής αναβάθμισης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Στο Ακτιο της Πρέβεζας λειτουργεί η «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base, FOB) για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ AWACS («Airborne Warning and Control System»). Η «FOB Aktion» υποστηρίζει τα ΝΑΤΟικά AWACS στην επιχείρηση «Sea Guardian», επιχείρηση που αναπτύχθηκε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και αφορά περιπολίες ΝΑΤΟικών πλοίων και αεροσκαφών στη Μεσόγειο για νηοψίες ενάντια στην «τρομοκρατία». Στην αεροπορική βάση του Αραξου, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν οι περίπου 50 αμερικανικές πυρινικές κεφαλές που σήμερα εδράζονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η Ανδραβίδα, όπου εδράζεται η 117 Πτέρυγα Μάχης, έχει αναδειχτεί σε κομβικό σημείο για τις Αεροπορίες μιας σειράς κρατών, όπως ΗΠΑ, Βρετανίας, Ισραήλ όπου επιδιώκεται η αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ξένων χωρών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, ώστε να αναλάβει τελικά «ρόλο Διεθνούς Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης».

Όσον αφορά την Κρήτη, μπορεί κανείς να πεί οτί αποτελεί το κόσμημα του ΝΑΤΟ: Πέρα από την ναυτική και αεροπορική βάση στη Σούδα, υπάρχει η προωθημένη βάση ανεφοδιασμού «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay).το κέντρο Foracs (ένα από τα τρία που λειτουργούν διεθνώς), όπου επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται, το πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους (NATO Missile Firing Installation, NAMFI), το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που εκπαιδεύει σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία» στελέχη σε αντικείμενα θαλάσσιας επιτήρησης, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών» αλλά και καθαρά εθνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές που διατίθενται προς χρήση και αξιοποίηση από τους νατοϊικούς όποτε τις χρειάζονται.

Ας αναρωτηθεί ο καθένας μας, για τις τυχαίες δηλώσεις Κοτζιά στις 20-10-2018 κατα την παράδοση του υπουργείου εξωτερικών στον Τσίπρα, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Το ενεργειακό ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο διακρατικό διακύβευμα και οι προεκτάσεις που έχει στην πολιτικοστρατιωτική σκακιέρα ανυπέρβλητα σκοτεινές. Στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία διακρατικών πολέμων. Πολέμων που αφήσαν πίσω τους αίμα και καμμένη γή. Αν δεν θέλουμε λοιπόν να αποτελέσουμε βορά στα στόματα των κυρίαρχων, οφείλουμε να ενδυναμώσουμε όλες αυτες τις κοινωνικές και ταξικές πρωτοβουλίες που στοχοποιούν τα ίδια τα αίτια του πολέμου. Να συνδέσουμε και να συνδεθούμε με τους αγώνες ενάντια στην ενεργειακή ανάπτυξη που λεηλατεί και καταστρέφει τη φύση και τις ζωές μας. Ό,τι βρίσκεται μέσα στη γή, ανήκει σε αυτή και σε κανέναν από εμάς. Ο αγώνας των κατοίκων της Ηπείρου αλλά και κάθε γωνιάς του ελλαδικού και μη χώρου, είναι αγώνας ενάντια στην καταστροφή του φυσικού κόσμου. Είναι αγώνας ενάντια στην διαρκή υποτίμηση των όρων ζωής όλων μας. Είναι αγώνας για να μη ζήσουμε μέσα στην απόλυτη δυστοπία. Είναι αγώνας δίκαιος και αναγκαίος.

Αλληλεγγύη σε όσες και όσους αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη

Εξόρυξη σημαίνει λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 9 Μάη, 18:00 Καμάρα
Μικροφωνική ενάντια στην εγκληματική δραστηριότητα των ΕΛ. ΠΕ.

Σάββατο 11 Μάη, 12:00 Γιάννενα
Πανελλαδική πορεία ενάντια στις εξορύξεις στο Ιόνιο και την Κρήτη

κατάληψη Terra Incognita

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Μάιος 01h


1 2 3 4 5 6 7 8

  • Πόσο κοστίζει να πουληθεί το φυσικό περιβάλλον για την κερδοφορία των αφεντικών;
  • Ποιο μεροκάματο συγκρίνεται με το να πίνεις καθαρό νερό και να χαίρεσαι τα δάση του τόπου στον οποίο ζεις;
  • Ποια ανάπτυξη νοιάστηκε ποτέ για τους φτωχούς;
  • Ποιος θα θυσίαζε τον φυσικό πλούτο για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης του ελληνικού κράτους;

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  • Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και πουθενά
  • Ταξικοί αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση της φύσης και της ζωής

πηγή : https://eseioanninon.squat.gr/2019/05/07/diad…
πηγή : email που λάβαμε στις 8 Μάιος 00h


1 2 3 4 5 6 7 8

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μια συνεχόμενης προσπάθειας να πειστούμε πως οι εξορύξεις αποτελούν "σωτήρια λύση" για την Ήπειρο αλλά και συνολικότερα τον ελλαδικό χώρο. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν. Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτές οι ''επενδύσεις'' φυσικά το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι πλούτο στις πολυεθνικές και στους εγχώριους συνεργάτες τους αλλά και τεράστιες ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές. Όσο ο κρατικός σχεδιασμός παραχωρεί μεγάλες εκτάσεις προς ενεργειακή εκμετάλλευση , ο ήδη ταλαιπωρημένος υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται και καταστρέφεται. Φυσικά η ύπαρξη και εξόρυξη υδρογονανθράκων μόνο όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών και διακρατικών ανταγωνισμών μπορεί να επιφέρει σε μία ήδη έκρυθμη κατάσταση στη νοτιανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Πέρα απ' όλα τα άλλα, το ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών πόρων είναι ένα ζήτημα κοινωνικού ελέγχου. Την άμεση δηλαδή διαχείριση της ενέργειας για την εξυπηρέτηση και τις ανάγκες της κοινωνίας. Κανείς δεν είναι πιο κατάλληλος από εμάς τους ίδιους για να υπερασπιστεί το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και να βάλει φρένο σε όσους υποτιμούν τις ζωές μας. Οι αυτοοργανωμένοι και αδιαμεσολάβητοι αγώνες είναι ο μόνος τρόπος για να αντεπιτεθούμε!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΗΠΕΙΡΟ, ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΟΝΙΟ, ΚΡΗΤΗ

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/5/19 , 12:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ | ΓΙΑΝΝΕΝΑ

τηλ. για μετακίνηση με λεωφορείο από Θεσσαλονίκη:
6984859355

Συνέλευση Θεσσαλονίκης για Γη & Ελευθερία
Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


1 2 3 4 5 6 7 8

Ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο / Πορεία 11/05 Γιάννενα

Synth bar την Πέμπτη 9/5 στις 21:00
για την οικονομική ενίσχυση της μετακίνησής μας στα Γιάννενα

Για πληροφορίες θέσεων: 6984859355

giannena

Εξόρυξη υδρογονανθράκων
ή αλλιώς λεηλασία της φύσης και των ζωών μας

Το 2017 ανακοινώθηκε η διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών ερευνών στην περιοχή της Ηπείρου σε συνολική έκταση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αφού κυρώθηκε η σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την εν λόγω περιοχή. Η Ήπειρος αποτελεί ένα τμήμα μόνο του συνολικού σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων, το οποίο περιλαμβάνει περίπου το 1/3 της επικράτειας της χώρας, ηπειρωτικής (Αιτωλοακαρνανία, Άρτα-Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος, κλπ) και θαλάσσιας (Πατραϊκός κόλπος, Θρακικό πέλαγος, νοτιοδυτικά Κρήτης, κλπ). Στις συμβάσεις εκχώρησης συμμετέχουν εταιρίες-κολοσσοί, όπως οι ΕΛΠΕ, Total και ExxonMobil, ενώ συγκεκριμένα για την περιοχή των Ιωαννίνων μισθώτριες εταιρίες είναι η ισπανική Repsol με 60% και η ελληνική Energean Oil & Gas με 40%.

Το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου κινδυνεύει από τις εταιρίες πετρελαίου. Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων αφορά μια έκταση που περιλαμβάνει παραδοσιακούς οικισμούς, μεγάλο μέρος τριών εθνικών πάρκων (Βόρειας Πίνδου, Βίκου - Αώου, Πίνδου - Βάλια Κάλντα), επτά περιοχές του ευρωπαικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και του παγκόσμιου γεωπάρκου Βίκου - Αώου. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη υδρογονανθράκων διαφαίνονται καταστροφικές για το τοπίο της Ηπείρου, με την αρχή να έχει ήδη γίνει με την αποψίλωση δασικών εκτάσεων στο πλαίσιο των ερευνών. Ακόμη, δεν απουσιάζουν και οι παραβιάσεις των κανονισμών ασφαλείας: μη τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των σεισμικών εκρήξεων (από τα 25 - 100 μέτρα που αναγράφονταν στη σύμβαση, οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση 2 - 4 μέτρα). Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία της εξόρυξης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απελευθέρωσης υδροθείου στην ατμόσφαιρα, ενός άγχρωμου, δηλητηριώδους, εύφλεκτου και εκρηκτικού αερίου, καθώς και αυξημένες πιθανότητες κατολισθήσεων, έντονης σεισμικής δραστηριότητας και άλλων εδαφολογικών προβλημάτων, π.χ. καθιζήσεις και υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος και η διατάραξη των οικοσυστημάτων συνεπάγεται υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των τοπικών κοινωνιών (π.χ. αναπνευστικά προβλήματα, αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, κλπ). Ταυτόχρονα, πλήγμα θα δεχθεί και η τοπική οικονομία με τις εξορύξεις να επηρεάζουν δραστηριότητες όπως η γεωργία, η μελισσοκομεία, η κτηνοτροφία κτλ.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι σε βάρος της εταιρίας Repsol έχουν ήδη υπάρξει αρκετές καταγγελίες για ατυχήματα με διαρροές, όπως στην περίπτωση του πετροχημικού εργοστασίου στο Puertollano όπου η έκρηξη που προκλήθηκε επέφερε τον θάνατο 9 εργαζομένων. Η εταιρία βρέθηκε ένοχη για τη μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την πρόληψη ατυχημάτων στον χώρο εργασίας και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφάλεια σε πετροχημικές εγκαταστάσεις.

Μπροστά στις σοβαρές επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας, κυβέρνηση και πετρελαϊκές εταιρίες φροντίζουν να προβάλλουν ανελλιπώς τη σημασία των επενδύσεων στον εξορυκτικό κλάδο, παρουσιάζοντάς τες ως προωθητικές για το εθνικό συμφέρον και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Για εμάς όμως είναι σαφές τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη: καταστροφή του περιβάλλοντος και λεηλασία των φυσικών πόρων στο βωμό του κέρδους, ένταση της εκμετάλλευσης των από τα κάτω και εντατικοποίηση της εργασίας, εργατικά ατυχήματα και γενικότερα υποβάθμιση της ζωής μας σε όλες τις πτυχές της. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι τα υπέρογκα ποσά ενεργειακών πόρων που αντλούνται και διακινούνται μέσω της βιομηχανίας της ενέργειας στόχο δεν έχουν να παρέχουν φωτισμό στα σπίτια μας όπως δείχνουν στις διαφημίσεις τους αλλά να διασφαλίσουν τα κέρδη και την επιβίωση των από τα πάνω. Μία εταιρία είναι δυνατόν να καταναλώνει μέσα σε ένα χρόνο ενέργεια όση μια ολόκληρη πόλη, και κατά τη διάρκεια των πολέμων είναι δυνατό κάθε ένας στρατιώτης να καταναλώνει καθημερινά πυρομαχικά που η παραγωγή τους αναλογεί σε δεκάδες λίτρα πετρελαίου. Προφανώς χωρίς την παροχή τόσης ενέργειας οι βιομήχανοι, τα κράτη και οι στρατοί τους δεν είναι ασφαλείς.

Απέναντι στις ισοπεδωτικές επιδιώξεις κράτους και κεφαλαίου, προτάσσουμε τους ακηδεμόνευτους, αυτοοργανωμένους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπιση της φύσης και των ζωών μας. Αγώνες που εκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και τους οποίους καλούμαστε, ως μέρος αυτών, να συνδέσουμε με σκοπό την οργάνωση των συλλογικών μας αντιστάσεων ενάντια στη βία των από τα πάνω.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΓΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σχολείο - ελεύθερος κοινωνικός χώρος για τη μάθηση της ελευθερίας

πηγή : https://sxoleio12.wordpress.com/2019/05/09/εν…


1 2 3 4 5 6 7 8

Ενάντια στις εξορύξεις, τη λεηλασία και την καταστροφή της φύσης και της κοινωνίας από το κράτος και το κεφάλαιοΟ γιγαντιαίος σχεδιασμός του ελληνικού κράτους και μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για την έρευνα, την εξόρυξη και μεταφορά υδρογονανθράκων περιλαμβάνει θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις σε όλο το έδαφος της ελληνικής επικράτειας από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (Repsol, Total, Edison, ΕΛΠΕ). Ήδη, από το 2014, το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει έκταση στην περιοχή της Ηπείρου ώστε να πραγματοποιηθούν γεωφυσικές σεισμικές έρευνες. Επιπλέον, τον προηγούμενο χρόνο ανακοινώθηκε η παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τεράστια θαλάσσια έκταση του Ιονίου Πελάγους, του Πατραϊκού κόλπου, και μέχρι τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ενώ στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται και άλλες χερσαίες περιοχές στην Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και την βορειοδυτική Πελοπόννησο. Ήδη, τους προσεχείς μήνες προγραμματίζεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο, η οποία θα φτάσει σε βάθος 2.800 μέτρων.

Πρόκειται για έναν γιγαντιαίο σχεδιασμό λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων και παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών ελίτ και των ενεργειακών αναγκών του χρεοκοπημένου κρατικού - καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στα φυσικά οικοσυστήματα και τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων στους τόπους τους. Εξάλλου, σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης της φύσης και της κοινωνίας, επιφέρουν περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής, τόσο του ανθρώπου όσο και συνολικά του φυσικού κόσμου, εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους και φτάνοντας μέχρι τα έσχατα όρια της διακινδύνευσης της ίδιας της επιβίωσης, όπως έμμεσα ομολογείται από τους ίδιους τους κρατικούς αξιωματούχους μιλώντας πλέον για ανεπίστρεπτες κλιματικές αλλαγές και περιβαλλοντική κρίση.

Η βιομηχανία της ενέργειας και η μετατροπή ενός τόπου σε πεδίο παραγωγής υδρογονανθράκων, έχει να υποσχεθεί μόνο τη μόλυνση και ρύπανση της γης, του νερού και του αέρα, την επίταση των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων και τη διακινδύνευση των κοινωνιών εξαιτίας διακρατικών πολεμικών συγκρούσεων. Οι δηλώσεις του υπουργού ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη ότι: «Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, θα γίνει χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους» σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στη πολεμική συνθήκη της γεωστρατηγικής των φυσικών πόρων και των μεταφορών τους. Ιδιαίτερα μέσα στο παγκόσμιο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σήμερα, σε συνθήκες συνολικής κρίσης του πολιτικού και οικονομικού συστήματος εξουσίας και ειδικότερα στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι σχεδιασμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν σε μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα απέναντι στην κοινωνία και τη φύση, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα, με το βάθεμα της αναδιάρθρωσης του πολιτικοοικονομικού συστήματος, στο όνομα της κρατικής - καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία σε "περιόδους κρίσης" εμφανίζεται ως υπόθεση εθνικού συμφέροντος. Έτσι, πέραν των εγκληματικών μεγάλων έργων που επιχειρούνται σήμερα, όπως τα γιγάντια Υ/Η φράγματα στον Αχελώο και τα ανοιχτά μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αναγγέλλονται ήδη και επιχειρούνται μια σειρά και άλλων καταστροφικών για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιασμών σε πλήθος σημείων της χώρας. Όπως είναι η εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών ζωνών σε όλα τα ορεινά συγκροτήματα, το γιγαντιαίο πρόγραμμα «Ήλιος» φωτοβολταϊκών βιομηχανικών ζωνών, η κατασκευή εκατοντάδων Υ/Η φραγμάτων σε πλήθος ποταμών και χειμάρρων, η παράδοση αναρίθμητων φυσικών οικοτόπων στην τουριστική βιομηχανία, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις σε όλο το έδαφος της ελληνικής επικράτειας κ.α. Αντικοινωνικοί και καταστροφικοί για τη φύση σχεδιασμοί, που θα αποτελέσουν την αιχμή της κρατικής και καπιταλιστικής προπαγάνδας και επιθετικότητας, την επόμενη περίοδο.

Από την πλευρά µας, µην προσδοκώντας τίποτε ουσιαστικό από τους θεσμούς και τους διαµεσολαβητές τους, και έχοντας βαθιά επίγνωση ότι οι λογικές ανάθεσης και η εμπιστοσύνη στην αριστερή, όπως και σε κάθε άλλη, κυβέρνηση οδηγεί στην παραίτηση και την ήττα των κοινωνικών αγώνων, οργανώνουµε από τα κάτω τις αντιστάσεις µας στήνοντας αναχώµατα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου, µε σκοπό να πυκνώσουν οι δεσµοί αλληλεγγύης και συντροφικότητας των αγωνιζόµενων και να συντεθούν οι αρχές και οι θέσεις τους στην κατεύθυνση µιας συνολικότερης επιλογής ρήξης µε την εξουσία και τις αντικοινωνικές επιταγές της. Στηρίζουµε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη δυναµική και την εξέλιξη του αγώνα, και απευθυνόµαστε ευρύτερα σε όλο τον κόσµο του αγώνα και την κοινωνία συνολικά πιστεύοντας ότι αυτοί οι αγώνες δεν αφορούν στενά τοπικά περιβαλλοντικά ζήτηµατα, αλλά ένα κεντρικό πολιτικό ζήτηµα.

Από τον Αχελώο, την Χαλκιδική και τα Άγραφα μέχρι την Ήπειρο και όπου αλλού εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΗ 12μ. - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο και Κόκκινο»,

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»/μέλη της Α.Π.Ο-Ο.Σ

και σύντροφοι-ισσες