Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στις 21.30

Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Το Ον

17/4 21:30 Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Το Ον

Μια τιμητική παράσταση στο χώρο που ξεκίνησαν οι ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι. Για μια μόνο παράσταση Τετάρτη 17 Απριλίου στο Θέατρο Εμπρός.

Οι ''Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι'' είναι το αποτέλεσμα μιας ερευνητικής διαδικασίας (θεωρητικής και πρακτικής) που ξεκίνησε το 2014 με στόχο να αναδείξει ανθρωπολογικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά, και πολιτικά ζητήματα μέσω των παραστατικών τεχνών.

Ο τίτλος της έρευνας είναι ''Shake the facts'' και τέθηκαν τα εξής ερωτήματα: Τι θα γινόταν αν μετακινούσαμε τα προσωπικά και κοινωνικά δεδομένα μας, τις ακλόνητες δηλαδή πεποιθήσεις που διαμορφώνουν την προσωπικότητα και την κοινωνία; Γιατί συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε γεγονότα άδικα και αντιλήψεις καταπιεστικές; Γιατί συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχουμε αποδεχθεί τα λάθη του παρελθόντος; Με ποιους τρόπους και ποιες κινήσεις μπορεί να υπάρξει ισορροπία και αρμονία στο άτομο και τις κοινωνίες; Η παράσταση εμπνεύστηκε από τις εθνολογικές εκθέσεις ή «Negro Villages» που διεξάγονταν το 18ο, 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα.

To ON
Ένας άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως το τέλειο παράδειγμα αποφυγής. Η ανατομία των λαθών του εκτίθεται σε προσεκτική μελέτη.

Η τελειοθηρία, το κέρδος της γνώσης, ο σκοπός του όλο και καλύτερα, ο φόβος του λάθους, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να ανήκει στο σύνολο, ένα αίσθημα πολύ σημαντικό της ύπαρξής του. Η ζωή ενός πραγματικού ''όντος'' και κυρίως τα ελαττώματα του εκτίθενται σε κοινή θέα. Ο χαρακτήρας της έκθεσης είναι αυτοακυρωτικός. Εξετάζουμε την ανάγκη επιδιόρθωσης ως μια ανάγκη του ανθρώπου να θέλει να αποφύγει τον εαυτό του για να βρει έναν άλλον καλύτερο, κοντά στα πρότυπα των επιβεβλημένων αξιών. Αυτό το διαρκές πήγαινε-έλα αιτίας αποτελέσματος και το κυνήγι ενός ιδανικού εαυτού αποτελεί το βασικό θέμα της παράστασης.

Η παράσταση εστιάζει στο φόβο της ετερότητας ως τη ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία χτίζονται προσωπικοί και κοινωνικοί μηχανισμοί συμπεριφορών. Είναι μια βαθιά περιήγηση στη σχέση μεταξύ σώματος-νου, διεισδύει στα προσωπικά δεδομένα που δημιουργούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και εξετάζει το κατά πόσο υπάρχει - και που βρίσκεται η ελεύθερη/ ανεξάρτητη βούληση.

…μια μονάδα δεν μπορεί να είναι μόνο ένα. Είναι πολλά, είναι όλα αυτά που την απαρτίζουν. Ένας αέναος κύκλος ένωσης και διαχωρισμού. Πως να πιστέψω στο ένα; Πιστεύω στο άπειρο. Πιστεύω στη δύναμη που μου δίνει το άπειρο να το καταλάβω.

Έρευνα - Σκηνοθεσία: Νέλλη Πουλοπούλου
Μουσική σύνθεση: Βάλυ Ιωάννου
Δραματουργία: Άννα Τζάκου
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσσα Αρέθα
Σκηνογραφία- Κοστούμια: Γιάννης Γιαννούλης. Κωνσταντίνος Γκουγκούνης
Video- Διέυθυση φωτογραφίας: Θάνος Τσάκωνας

Ερμηνεία: Βάλυ Ιωάννου, Νέλλη Πουλοπούλου

Παραγωγή: Ομάδα NV Sisterhood- Quilombo Lab

Τετάρτη 17/4
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Ώρα 21.30
Είσοδος με ελεύθερη συννεισφορά
Πληροφορίες: 210 5227961, 690 7530418
www.facebook.com/events/2249834801923595

πηγή : https://www.embros.gr/17-4-21-30-anthrwpinoi-…