Τετάρτη 1 Μαίου 2019 στις 10.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση

Τετάρτη 1η Μάη, 10:00 άγαλμα Βενιζέλου

1η Μάη μέρα απεργίας και αγώνα ενάντια σε κεφάλαιο - κυβέρνηση- ΕΕ - εργοδοσία

Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Η 1η Μάη είναι η ημέρα σύμβολο του εργατικού κινήματος και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Το Μάη του 1886, στο Σικάγο η εργατική τάξη έχυσε το αίμα της διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με ολοένα και αυξανόμενη φτώχεια, ολοκληρωτισμό, πολέμους και φασισμό.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσδένεται όλο και περισσότερο στο πολεμικό άρμα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ενισχύει την αντιδραστική συμμαχία με Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ έχει αποφασίσει νέο πρόγραμμα γιγάντιων εξοπλισμών και στρατιωτικών εμπλοκών στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο. Την ίδια ώρα χαρίζει στο κεφάλαιο τα πάντα: φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, κρατικές επιδοτήσεις, αναπτυξιακά-επενδυτικά κίνητρα, ενώ ξεπουλάει όλο τον δημόσιο πλούτο με την ένταξή του στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Διατυμπανίζει ότι τα μνημόνια «τέλειωσαν», ενώ δεν έχει καταργήσει κανένα από αυτά, ενώ μας έχει δεσμεύσει σε μνημονιακή επιτήρηση διαρκείας μέχρι το 2060. Τα μνημόνια είναι εδώ γιατί είναι εδώ η ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας, οδήγησαν σε ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες το 2017 αύξησαν τα κέρδη τους 7,2 δισ. ευρώ (αύξηση 25,8% έναντι του 2016). Για πάνω από 13.000 εγχώριες επιχειρήσεις, ο τζίρος αυξήθηκε 10% το 2017.

Παρά τις τυμπανοκρουσίες για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί, καθώς παρέμεινε άθικτο το μνημονιακό αντεργατικό πλαίσιο. Για τις επιχειρήσεις μειώνεται η φορολογία (4%) ενώ για τον κόσμο της δουλειάς το αφορολόγητο οδηγώντας σε μηδαμινή ουσιαστική αύξηση του μισθού. Το 22,13% των μισθωτών με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθεί να λαμβάνει μισθό κάτω και από 300 ευρώ, ενώ το 42% του συνόλου των μισθωτών ζει με κάτω από 700 ευρώ. Στην Ελλάδα το 2018 κάτω από 20 ώρες εργάζονταν 1 στους 5 εργαζόμενους, γιατί η ευέλικτη εργασία είναι πιο κερδοφόρα για τους εργοδότες.

Η παραπάνω πολιτική εξυπηρετείται από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία η οποία τίθεται ξεκάθαρα ενάντια στους εργατικούς αγώνες και διεκδικήσεις. Δεν υπάρχει πιο έμπρακτη απόδειξη από τα πρόσφατα συνέδρια ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ που χαρακτηρίστηκαν από την απροκάλυπτη παρέμβαση των εργοδοτών στα συνδικάτα και τη νοθεία, και που αποκάλυψαν με τον πιο ωμό τρόπο την εκφυλιστική πορεία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό του.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα των από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και άτυπων μορφών οργάνωσης εργαζομένων. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές αδράνειας και συντεχνιασμού θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και όχι στη βάση μιας ιδεολογικής καθαρότητας. Θα βρίσκεται ενάντια στον εργοδοτικό και ξεπουλημένο συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Κανένας συνάδελφος μόνος του! Σπάμε το φόβο! Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε συλλογικά!

Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ -εργοδοσία. Διεκδικούμε:

  • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια. Επαναφορά επιδομάτων και ωριμάνσεων που θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Μείωση των ωρών εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των απολυμένων.
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα). Μόνιμη και σταθερή δουλειά, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων όπως άδειες, προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε όσους δουλεύουν σε άλλο τόπο από τον τόπο διαμονής κλπ
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας πλήρη προστασία μαζί με όλες τις άδειες και τα επιδόματα.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους εργαζόμενους
  • Επαναφορά όλων των μισθών στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική (751 ευρώ), κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καθολική ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας - Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
  • Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός - ΔΠΥ). Πρόσβαση τους στην υγεία, τις συγκοινωνίες, σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Διαγραφή των χρεών τους προς τράπεζες, ταμεία και κράτος. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.
  • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Ριζική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών.
  • Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία και στην εμπορευματοποίηση! Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να καταργηθεί το ΚΕΑΟ.
  • Κατάργηση Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποίηση τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, χωρίς αποζημίωση και εκείνων που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους, λειτουργία τους με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
  • ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», στην αντιδραστική πολιτική της Μπολόνια. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων.
  • Έξοδος από το ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα. Όχι σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, επεμβάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν χωρούν στο μονόδρομο των μνημονίων, του χρέους, της ανταγωνιστικότητας. Για αυτό παλεύουμε για την απελευθέρωση από το διαρκές Ευρωμνημόνιο, την κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων παλιών και νέων. Σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή της ευρωζώνης και ΕΕ, την διαγραφή του χρέους.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Ηράκλειο)

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2019/04/30/τ…


κάλεσμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για την Πρωτομαγιά

ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!- Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

133 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εργατική εξέγερση του Σικάγου και η εργατική τάξη οφείλει να αναμετρηθεί περισσότερο από ποτέ άλλοτε με το ιστορικό ερώτημα :

«Κοινωνική Χειραφέτηση και Απελευθέρωση ή Υποδούλωση, Πόλεμος και Καπιταλιστική Βαρβαρότητα».

Γιατί ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει την ανθρωπότητα ολόκληρη αντιμέτωπη με την συνεχιζόμενη εκστρατεία του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης και των λαών. Πόλεμος, υπερεκμετάλλευση, ακραίοι ανταγωνισμοί και μάχες συμφερόντων, ολοκληρωτισμός, νεοφασισμός και κράτη έκτακτης ανάγκης. Από τη μια η καθολική επίθεση στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και, ταυτόχρονα, ο κίνδυνος γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης, μαζί με φασισμό και ρατσισμό, συνθέτουν την εικόνα του καπιταλισμού της εποχής μας που σπαρασσόμενος από την κρίση του, γίνεται ακραία επιθετικός!

Βρισκόμαστε στην 11η χρονιά μετά το ξέσπασμα της πιο βαθιάς συστημικής κρίσης και στην 9ηχρονιά των μνημονίων. Ο καπιταλισμός σοδομεί χωρίς λεκτικές κοσμιότητες. Το μακιαβελικό σχέδιο που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με την αντιπολίτευση, απαιτεί οι μισοί να είναι άνεργοι κι οι άλλοι μισοί εργασιακοί δούλοι με ισχνές αποδοχές. Το φονικό πρόγραμμά του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι αέναο!!!

Ο μινώταυρος της καπιταλιστικής κερδοφορίας τρέφεται με τη σάρκα των νέων αγοριών και κοριτσιών, που η εργασιακή αθλιότητα γίνεται το μέλλον τους. Τα αποτελέσματα της αέναης καταβύθισης φαίνονται ήδη. Η κυβέρνηση διαλέγει πόσοι φτωχοί θα πεθάνουν στα πεζοδρόμια και πόσοι θα λαθροβιούν στα δημοτικά καταλύματα! Γιατί το κεφάλαιο παλεύει με νύχια και με δόντια να επιβιώσει απέναντι στην κρίση του!

Ο καπιταλισμός αγωνίζεται να ανασυγκροτηθεί με μέτρα όχι απλώς οικονομικού χαρακτήρα, αλλά με μέτρα βαθιάς αναδιαρθρωτικής τομής! Γι' αυτό δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι απλώς με λιτότητα, αλλά με δραματική μετάλλαξη -σε ποιότητα, ποσότητα και βάθος- όλου του μεταπολεμικού κράτους! Το σύστημα δίνει αγώνα ζωής και θανάτου!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς μια βαθιά ταξική κυβέρνηση,είναι η κυβέρνηση που ανέλαβε αυτή την περίοδο εργολαβικά να ανασυγκροτήσει τον ελληνικό καπιταλιστικό σχηματισμό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ο Αρμαγεδώνας είναι μπροστά μας! Αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε να περάσει ότι δεν κατόρθωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ο σύγχρονος καπιταλισμός όμως, δεν είναι μόνο κρίση. Είναι και ανάπτυξη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη λέει «δίκαιη». Η ΝΔ «επιχειρηματική». Όπως κι αν την ονομάζουν, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη!

Ακόμα και η ελάχιστη μείωση της ανεργίας συνοδεύεται από στρατιές μαύρης εργασίας, δουλοκτησίας στους εργολάβους, ατομικών συμβάσεων των 300 ευρώ, 7-ήμερης και 14-ωρης εξόντωσης χωρίς ασφάλιση, για ένα κομμάτι ψωμί!

Ακόμα και ένα ευρώ αύξηση έχει το ισοδύναμο της φορολεηλασίας! Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, έχει ως καύσιμη ύλη την πιο ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων και της νεολαίας! Τα αιματηρά πλεονάσματα και τα ήδη ψηφισμένα μέτρα είναι η απόδειξη!

Σε ρόλο ανοιχτής και ξεδιάντροπης απεργοσπασίας ο υποταγμένος συνδικαλισμός

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο πρόσφατο 37ο "συνέδριο" της ΓΣΕΕ αποδεικνύουν την πλήρη χρεοκοπία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι νοθείες, η κυνική και θρασύτατη παρουσία των εργοδοτών και των μεγαλοδιευθυντικών στελεχών στα συνδικάτα και στα εργατικά συνέδρια, η κατ' εξακολούθηση απεργοσπασία, οι κοινωνικές συμμαχίες με τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, η προσπάθεια επιβολής του δόγματος "νόμος είναι το δίκιο του επιχειρηματία" μέσα στην εργατική συνείδηση, η καλλιέργεια της μιζέριας και του «δεν μπορούμε να πάρουμε από τα κέρδη» (και γι' αυτό να περιοριστούμε στα ψίχουλα), δεν ήρθαν ξαφνικά.

Είναι αυτοί που συμμετέχουν, εδώ και χρόνια, στους κοινωνικούς διαλόγους στους οποίους συζητούν και συμφωνούν πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι.Έχουν μετατραπεί εδώ και σε φανερό πυλώνα ενεργητικής στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, συγκροτούν οργανωτικές μορφές - όπως η «Κοινωνική Συμμαχία» - που απογειώνουν σε πρωτοφανή επίπεδα τη λογική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, του κοινωνικού εταιρισμού, ενώ τέλος στρέφονται ευθέως ενάντια σε κάθε εκδοχή ταξικού συνδικαλισμού με όλα τα μέσα .

Αυτό υποτιμούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ που επιδιώκουν να ενσωματώσουν το κενό που αφήνει η διαταραγμένη ηγεμονία του υποταγμένου συνδικαλισμού,στους κόλπους ενός ρηχού αντιμνημονιακού ρεύματος .Αυτή η πολιτική κατεύθυνση οδηγεί στον ακολουθητισμό στο απεργοσπαστικό καλεντάρι της ΓΣΕΕ, στο όνομα του «ενιαίου απεργιακού μετώπου» με τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό. Αυτή η λογική οδηγεί, ύστερα από τις δίκαιες - αν και καθυστερημένες - αντιδράσεις στις εργοδοτικές και κυβερνητικές νοθείες, στη συμμετοχή στις δοτές διοικήσεις και στην προσφυγή στα αστικά δικαστήρια

Αντιπαλεύουμε τα εμπόδια που υψώνει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Έχοντας πάρει οριστικό διαζύγιο με τα εργατικά συμφέροντα, βαθαίνουν όλο και περισσότερο την πρόσδεσή τους στην αστική πολιτική και το κράτος, τον «εταιρισμό» με τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο!

Αντλούμε την αισιοδοξία μας από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας στον τόπο μας και σε ολόκληρο τον κόσμο! Από τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εκπαιδευτικών και της νεολαίας της ελαστικής εργασίας στη χώρα μας, στους αγώνες των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αγωνιζόμαστε για την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος, για να δημιουργηθούν οι όροι της αντεπίθεσης, για την ανατροπή και ήττα της κυρίαρχης πολιτικής του κεφαλαίου στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Για ένα πολιτικό εργατικό κίνημα, που απαιτώντας την αποτροπή της βάρβαρης επιδρομής θα ξαναγράφει στις σημαίες του τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Ένα εργατικό κίνημα, που θα μπορέσει να αμφισβητήσει την παντοδυναμία τους. Θα μπορεί να αλλάζει το συσχετισμό δύναμης και να ξανακάνει την ιστορία της κοινωνικής χειραφέτησης και των μεγάλων απελευθερωτικών οραμάτων για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Γιατί όσο γύρω ο πλούτος θα επιβιώνει, όσο θα υπάρχει παλάτι που θα ρίχνει βαριά σκιά στην καλύβα, η ρήξη θα σιγοψιθυρίζεται στα στόματα.

Οι κομμουνιστές θα είμαστε εδώ για να κάνουμε το τραγούδι, εμβατήριο που θα συνεπαίρνει τις καρδιές και θα καθοδηγεί πράξεις αγώνα και ελπίδας. Ξανά και πάλι στην ιστορία της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, της κοινωνικής απελευθέρωσης.

-Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

-Εργατικός - λαϊκός αγώνας για την αποτροπή του πολέμου

-Πόλεμο στον πόλεμο του κεφαλαίου, με διεθνιστική αντικαπιταλιστική πάλη για την ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου-ιμπεριαλισμού-ΕΕ-ΔΝΤ-κυβερνήσεων

-Για την Ειρήνη των λαών ενάντια στα ματωμένα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ντόπιων αρπακτικών.

-Για μια κοινωνία με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων

ΟΛΟΙ ΤΗΝ 1η ΤΟΥ ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΩΡΑ 10 πμ

ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ