Σάββατο 28 Μαίου 2011 στις 20.00

Παρέμβαση ενάντια... στα σκουπίδια

Σκουπίδια. Χιλιάδες σκουπίδια. Σκουπίδια στους δρόμους, στα πάρκα, στις παραλίες, στα σπίτια, στα σχολεία… Όχι! Μην κλείνετε τη μύτη σας, αλλά ανοίξτε τα μάτια σας και κοιτάξτε τα καλύτερα.Είναι και ζήτημα πολιτισμού. Πόσα απ' αυτά θα μπορούσαν να μην είχαν πεταχτεί για να επαναχρησιμοποιηθούν; Πόσα απ' αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή νέων προϊόντων; Πόσα θα μπορούσαν να είχαν ανακυκλωθεί;

Κι όμως, καθένας από μας παράγει περίπου 1 κιλό σκουπίδια κάθε μέρα. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο παράγονται περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών, αριθμός ικανοποιητικός ώστε η εθνική οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης μήκους 500 χιλιομέτρων και πλάτους 35 μέτρων να γεμίσει από σκουπίδια.

Πάνω από 10.000 ψάρια πεθαίνουν κάθε μέρα στη Μεσόγειο, επειδή καταπίνουν κατα λάθος πλαστικά ή άλλα υλικά που απ' τον άνθρωπο καταλήγουν στη θάλασσα, κατά τον ίδιο τρόπο πεθαίνουν χιλιάδες πουλιά και θηλαστικά.

Ο όγκος των σκουπιδιών αυξάνει, ενώ εμείς σπαταλάμε πρώτες ύλες και ενέργεια και επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Έχουμε πια καταλάβει πως οι χωματερές δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Και είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μας για να έχουμε λιγότερους σκουπιδότοπους. Σχεδόν οτιδήποτε πετάμε με ευκολία στο σκουπιδοτενεκέ ή όπου νάναι, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί και σε πολλές περιπτώσεις να ανακυκλωθεί. Μέσα στα σκουπίδια κρύβονται τεράστια ποσά ενέργειας και πρώτων υλών, γι' αυτό τα σκουπίδια … δεν είναι για πέταμα!Καί μάλιστα όπου νάναι,περιμένωντας ότι κάποιος άλλος θα τα μαζέψει αντί για μας.

Έτσι σήμερα στις 8μμ παρεμβαίνουμε μετά μουσικής στην Πλατεία Εξαρχείων επιχειρώντας... να την διατηρήσουμε καθαρή!

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...