Πέμπτη 9 Μαίου 2019 στις 18.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Μικροφωνική ενάντια στις εξορύξεις στο Ιόνιο και την Κρήτη

Από τον Σεπτέμβρη του 2017 δρομολογήθηκε από τον υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη η παραχώρηση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ήπειρο στην πολυεθνική Repsol Oil & Gas. Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν βρίσκονται στους δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου, καθώς και περιοχές στο νομό Θεσπρωτίας και στο δέλτα του ποταμού Καλαμά. Για ακόμη μια φορά όπως και σε κάθε αναπτυξιακό έργο πολλές από τις εκτάσεις που περιλαμβάνονται στη στοχοθεσία της εταιρείας ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Μέχρι στιγμής οι δήμοι Ζίτσας, Πωγωνίου και Σουλίου έχουν παραχωρήσει άδεια για έρευνα στην Repsol.Δεκάδες ιδιωτικές εκτάσεις έχουν απαλλοτριωθεί ώστε να διεξαχθούν οι πρώτες έρευνες για κοιτάσματα. Η διαδικασία προβλέπει τη διεξαγωγή 11.500 εκρήξεων για να διεξαχθεί έλεγχος για επικείμενες σεισμικές δονήσεις κατά την πραγματοποίηση ερευνών για κοιτάσματα, με την πρώτη εξορυκτική διαδικασία να έχει δρομολογηθεί για το 2021. Έχουν ήδη αποψιλωθεί μεγάλες δασικές εκτάσεις τη στιγμή που δεν τηρούνται ούτε τα καπιταλιστικά πρωτόκολλα ασφάλειας: ενώ οι εκρήξεις πρέπει να διενεργούνται με διαφορά απόστασης 25-100 μέτρων σε σαφώς ορισμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση τρίτων, η εταιρεία πραγματοποιεί διαδοχικές εκρήξεις ανα 4 μέτρα ακόμα και σε δασικές περιοχές γεμάτες από λειτουργικά μονοπάτια.

Οι περιβαλοντικές επιπτώσεις από τις εξορύξεις είναι εγκληματικά καταστροφικές για τον φυσικό κόσμο και κατ' επέκταση για τις κοινωνίες που απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από αυτόν. Χιλιάδες δασικές εκτάσεις λεηλατούνται από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς με τη χλωρίδα και την πανίδα να αφανίζεται ολοκληρωτικά. Καταπράσινα δάση μετατρέπονται σε βιομηχανικά εργοτάξια ενώ χιλιάδες ζώα χάνουν τη ζωή τους. Οι βιοποικιλότητα των περιοχών απορρυθμίζεται ολοκληρωτικά ο αέρας μολύνεται από την καύση ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας καταστρέφεται από τις διαρροές που επιφέρουν όχι μόνο οι εξορρύξεις αλλά και οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες ερευνών όπως οι εκρήξεις.

Ενεργειακή ανάπτυξη και πολεμική προετοιμασία:

Πόσο τυχαία είναι αυτή τη στιγμή τα εδάφη τα οποία στοχοποιούνται από τα κράτη και το κεφάλαιο για διαδικασίες ενεργειακής ανάπτυξης; Πόσο τυχαία συμβαδίζουν οι καπιταλιστικές επενδύσεις, με την εξοπλιστική αναβάθμιση του ελληνικού κράτους; Πόσο τυχαίες είναι οι οικονομικές και οι στρατιωτικές συμμαχίες του ελληνικού με άλλα κράτη; Πόσο τυχαία είναι η μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε ενεργειακό κόμβο τη στιγμή που το ΝΑΤΟ ψάχνει να σταθεροποιήσει το στίγμα του στην ανατολική Μεσόγειο; Ερωτήματα που βρίσκουν αρνητικές απαντήσεις μέσα από την αναπαραγωγή και την κίνηση του καπιταλισμού ανά τα χρόνια.

Ο ελλαδικός χώρος αυτή τη στιγμή τήνει να μετατραπεί σε ένα σύμπλεγμα αυτόνομων ενεργειακών ζωνών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι εξορύξεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ήπειρο είναι κομμάτι ενός διευρυμένου καπιταλιστικού σχεδιασμού που περιέχει ολόκληρο το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι την περιφέρεια της Κρήτης. Μια παλαιότερη πρόβλεψη έλεγε ότι το Ιόνιο έχει τουλάχιστον 1,5 δισ. απολήψιμα βαρέλια πετρέλαιο, αλλά και κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν προέκταση των κοιτασμάτων της Αλβανίας. Στην Κρήτη υπάρχουν πιθανές συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, σε απόσταση 30-40 χλμ. από τη στεριά, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας. Εκτός της Ν. Κρήτης, τα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες. Μέσα σε ένα διάστημα 8 χρόνων προβλέπεται η μετατροπη ολόκληρης αυτής της περιοχής σε μια γιγαντιαια πετρελαιοκηλίδα, την ίδια στιγμή που άλλα εργα ενεργειακής ανάπτυξης συμβάλλουν στην εντεινόμενη καταστροφή του φυσικού κόσμου και των κοινωνιών.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη ολόκληρος ο δυτικός ελλαδικός χώρος και η Κρήτη αποτελούν μέρος ενός κεντρικού σχεδίου στρατιωτικής αναβάθμισης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Στο Ακτιο της Πρέβεζας λειτουργεί η «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base, FOB) για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ AWACS («Airborne Warning and Control System»). Η «FOB Aktion» υποστηρίζει τα ΝΑΤΟικά AWACS στην επιχείρηση «Sea Guardian», επιχείρηση που αναπτύχθηκε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και αφορά περιπολίες ΝΑΤΟικών πλοίων και αεροσκαφών στη Μεσόγειο για νηοψίες ενάντια στην «τρομοκρατία». Στην αεροπορική βάση του Αραξου, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν οι περίπου 50 αμερικανικές πυρινικές κεφαλές που σήμερα εδράζονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η Ανδραβίδα, όπου εδράζεται η 117 Πτέρυγα Μάχης, έχει αναδειχτεί σε κομβικό σημείο για τις Αεροπορίες μιας σειράς κρατών, όπως ΗΠΑ, Βρετανίας, Ισραήλ όπου επιδιώκεται η αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ξένων χωρών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, ώστε να αναλάβει τελικά «ρόλο Διεθνούς Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης».

Όσον αφορά την Κρήτη, μπορεί κανείς να πεί οτί αποτελεί το κόσμημα του ΝΑΤΟ: Πέρα από την ναυτική και αεροπορική βάση στη Σούδα, υπάρχει η προωθημένη βάση ανεφοδιασμού «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay).το κέντρο Foracs (ένα από τα τρία που λειτουργούν διεθνώς), όπου επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται, το πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους (NATO Missile Firing Installation, NAMFI), το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που εκπαιδεύει σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία» στελέχη σε αντικείμενα θαλάσσιας επιτήρησης, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών» αλλά και καθαρά εθνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές που διατίθενται προς χρήση και αξιοποίηση από τους νατοϊικούς όποτε τις χρειάζονται.

Ας αναρωτηθεί ο καθένας μας, για τις τυχαίες δηλώσεις Κοτζιά στις 20-10-2018 κατα την παράδοση του υπουργείου εξωτερικών στον Τσίπρα, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Το ενεργειακό ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο διακρατικό διακύβευμα και οι προεκτάσεις που έχει στην πολιτικοστρατιωτική σκακιέρα ανυπέρβλητα σκοτεινές. Στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία διακρατικών πολέμων. Πολέμων που αφήσαν πίσω τους αίμα και καμμένη γή. Αν δεν θέλουμε λοιπόν να αποτελέσουμε βορά στα στόματα των κυρίαρχων, οφείλουμε να ενδυναμώσουμε όλες αυτες τις κοινωνικές και ταξικές πρωτοβουλίες που στοχοποιούν τα ίδια τα αίτια του πολέμου. Να συνδέσουμε και να συνδεθούμε με τους αγώνες ενάντια στην ενεργειακή ανάπτυξη που λεηλατεί και καταστρέφει τη φύση και τις ζωές μας. Ό,τι βρίσκεται μέσα στη γή, ανήκει σε αυτή και σε κανέναν από εμάς. Ο αγώνας των κατοίκων της Ηπείρου αλλά και κάθε γωνιάς του ελλαδικού και μη χώρου, είναι αγώνας ενάντια στην καταστροφή του φυσικού κόσμου. Είναι αγώνας ενάντια στην διαρκή υποτίμηση των όρων ζωής όλων μας. Είναι αγώνας για να μη ζήσουμε μέσα στην απόλυτη δυστοπία. Είναι αγώνας δίκαιος και αναγκαίος.

Αλληλεγγύη σε όσες και όσους αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη

Εξόρυξη σημαίνει λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 9 Μάη, 18:00 Καμάρα
Μικροφωνική ενάντια στην εγκληματική δραστηριότητα των ΕΛ. ΠΕ.

Σάββατο 11 Μάη, 12:00 Γιάννενα
Πανελλαδική πορεία ενάντια στις εξορύξεις στο Ιόνιο και την Κρήτη

κατάληψη Terra Incognita

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Μάιος 00h


1 2 3

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ:

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΠΟΛΕΜΟΙ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών στην περιοχή, αλλά και την σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων, καταστάσεις που αλληλοτροφοδοτούνται και εκκινούν από το βάθεμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συντελούν στην όξυνση αυτή είναι ο τομέας της ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνίες και πιο συγκεκριμένα μιλώντας, τα κράτη της Ε.Ε., εξαρτώνται όλο και παραπάνω από την ενέργεια, γεγονός που συνεπάγεται ότι προκειμένου μία οικονομία να είναι ισχυρή (βιομηχανικά, στρατιωτικά κλπ) πρέπει να μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της απαιτήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος ή τουλάχιστον χωρίς να εξαρτάται από ανταγωνιστικές οικονομίες (πχ Ρωσία). Παράλληλα τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται ήδη υπό εκμετάλλευση εξαντλούνται, με αποτέλεσμα τα κράτη και οι πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης και μεταφοράς υδρογονανθράκων να στρέφονται προς αναζήτηση και εκμετάλλευση νέων.

Οι κινήσεις για την εύρεση και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων και για την μεταφορά τους κρύβουν από πίσω τους ξεκάθαρα συμφέροντα. Από τη μία το ελληνικό κράτος, πέρα από τα οικονομικά οφέλη στα οποία στοχεύει μέσω αυτών των έργων, αποσκοπεί και την ισχυροποίηση της θέσης του, εκμεταλλευόμενο τη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική του θέση αλλά και την προθυμία ικανοποίησης των επιταγών άλλων ισχυρότερων κρατών (πχ ΗΠΑ καθώς για τον αγωγό ΤΑΡ δεν θα επιβάλει τέλη διέλευσης). Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους βρίσκουν την ευκαιρία μέσω των συμμαχιών τους να επεκτείνουν την επιρροή τους και να μειώσουν αυτή της Ρωσίας. Τέλος, προφανή είναι τα συμφέροντα των εταιριών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των παραπάνω έργων (Exxon Mobil, TOTAL, ENI, ΕΛΠΕ, Repsol, Gazprom) οι οποίες για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική που έχουν ακολουθήσει και στα υπόλοιπα μέρη όπου έχουν δραστηριοποιηθεί, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.

Νέος στόχος, η Ήπειρος…

Έτσι, έρχεται και η σειρά της Ηπείρου για τα καταστροφικά τους σχέδια. Το Σεπτέμβρη του 2017 υπογράφτηκε από τον υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη η παραχώρηση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων (το οποίο είναι το 3% του ελλαδικού χώρου!) για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ήπειρο. Το έργο ανήκει κατά 40% στην ελληνική Energean Oil & Gas και κατά 60% στην ισπανική Repsol. Τις έρευνες για τον ακριβή εντοπισμό κοιτασμάτων πραγματοποιεί η ιταλική Geotech ενώ την επικοινωνιακή προώθηση του έργου έχουν αναλάβει τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Μας γίνεται ξεκάθαρο ότι κράτος, κεφαλαιοκράτες και πετρελαϊκοί όμιλοι βρίσκονται σε μια αγαστή συνεργασία με μοναδικό κριτήριο το δικό τους οικονομικό συμφέρον.

Οι καταστρεπτικές συνέπειες τέτοιων δραστηριοτήτων είναι πολλές και αφορούν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Πρώτα και κύρια οι περιβαλλοντικές συνέπειες των εξορύξεων είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες. Τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών και της θάλασσας, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων και αύξηση της σεισμικότητας είναι κάποιες από τις συνέπειες. Όλα αυτά προφανώς και θα έχουν άμεσες επιπτώσεις σε ζώα και ανθρώπους. Η αύξηση της θνησιμότητας και γενικότερα η υποβάθμιση της υγείας σε περιοχές όπου υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα είναι γεγονός.

Ακόμα ένα τεράστιο ψέμα που «κυκλοφορεί» στις τοπικές κοινωνίες από τις ίδιες τις εταιρίες σε μια προσπάθεια να βρουν στήριξη είναι οι υποσχέσεις για δημιουργία καινούργιων θέσεων εργασίας. Αυτό το αφήγημα δεν αναφέρεται σε τίποτα περισσότερο από: Εποχικούς εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίσης, να επισημάνουμε ότι η εργασία σε ορυχεία εξορύξεων καταλαμβάνουν πανηγυρικά την υψηλότερη θέση σε εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα.

Ακόμα ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι αυτός που λέει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές που λαμβάνει χώρα η εξόρυξη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι πιο οικονομικά. Δεν υπάρχουν καλύτερα επιχειρήματα από τα απτά παραδείγματα. Οι κάτοικοι της Καβάλας πληρώνουν το πετρέλαιο και τη βενζίνη σε τιμές που είναι από τις υψηλότερες στον ελλαδικό χώρο. Οπότε οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εκεί δεν τους βοήθησαν και πολύ. Και η περίπτωση της Καβάλας δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Τέλος, σημαντική είναι και η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στις περιοχές που πραγματοποιούνται εξορύξεις για τη φύλαξή τους από συμβατικές αλλά και "ασύμμετρες" απειλές. Η αναβάθμιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, τα χαρτζιλίκια στον ελληνικό στρατό από εφοπλιστές, οι εξοπλιστικές δαπάνες, η όξυνση των εθνικισμών και η άνοδος του μιλιταρισμού μέσα στην κοινωνική ζωή είναι γεγονός.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε υποθέσεις ούτε εκτιμήσεις. Είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα των εξορύξεων. Σε όποιο σημείο του πλανήτη και να έχουν γίνει το έργο ίδιο. Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, απώλειες ζωών εργαζομένων, αύξηση της διαφθοράς, στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής, ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο ατελείωτος κατάλογος καταστροφής, εκμετάλλευσης και υποβάθμισης…

Η προτίμηση των εταιριών να καταστρέφουν την φύση και να οδηγούν σε υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται είναι γνωστή. Την βλέπουμε στην εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική όπου τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν ήδη γίνει κρανίου τόπος ενώ τα νερά της περιοχής έχουν πλέον μετατραπεί σε δηλητήριο καθώς οι δραστηριότητες της εταιρίας Ελληνικός Χρυσος Α.Ε. (με την Eldorado από πίσω) έχουν οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων βαρεών μετάλλων σε απαγορευτικά σημεία.

Την βλέπουμε στο Βόλο όπου η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Α.Ε. προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, ανέλαβε την καύση σκουπιδιών εισαγόμενων από την Ιταλία προκαλώντας την ξεκάθαρη υποβάθμιση της ατμόσφαιρας και κατ' επέκταση της υγείας των ντόπιων (έχει γίνει καταγγελία ακόμα και για καύση ιατρικών αποβλήτων).

Την βλέπουμε στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου η κατασκευή του αγωγού Tap αλλιώνει την φύση και απειλεί την υγεία των κατοίκων, ενώ η διαδρομή του σχεδιάζεται να περάσει από κελλιεργήσιμη γη.

Την βλέπουμε όταν τυχαίνει να περάσουμε από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης όπου η δραστηριότητα των ΕΛΠΕ έχει δώσει μία μόνιμη δυσωδία στην περιοχή με τις ανάλογες βλαπτικές επιπτώσεις.

Την βλέπουμε με τα ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, με το νερό σε μία σειρά από πόλεις που είτε ιδιωτικοποιείται είτε πέφτει η ποιότητά του, με τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που ξεκινούν κάθε χρόνο εκεί που το κεφάλαιο θέλει να πραγματοποιήσει εξορύξεις ή να χτίσει ξενοδοχεία και καζίνο.

Όλα τα παραπάνω για όσους βάζουν το χρήμα και την εξουσία πάνω από τον άνθρωπο και τη φύση μεταφράζεται ως ανάπτυξη. Καθώς όμως είναι οι δικές μας ζωές που πλήττονται κάθε φορά που οι από τα πάνω αυτού του κόσμου μιλάν για «ανάπτυξη και ευημερία» γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα ενώ βαδίζουμε προς το να χάσουμε τα πάντα. Το ενεργειακό αποτελεί μία ακόμα πτυχή του παραπάνω ζητήματος. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι η καπιταλιστική κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή ζήτηση προμηνύουν μόνο τη λεηλασία της φύσης (κατεστραμμένα βουνά, δάση και θάλασσες με ανεπανόρθωτες συνέπειες), τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα, την μόλυνση του νερού, του εδάφους και του αέρα που χρησιμοποιούμε, τα εργατικά ατυχήματα, την εντατικοποίηση και τη φτηνή εργασία και έχουν ως αποκορύφωμα τις διακρατικές εντάσεις και τους πολέμους που έρχονται όλο και πιο κοντά μας...

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πώς είναι ίδιες οι ρίζες που βρίσκονται πίσω από τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Μέσης ανατολής και του κόσμου. Είτε είναι η λεηλασία του φυσικού κόσμου, είτε το ξεζούμισμά μας στους χώρους εργασίας, είτε η αδυναμία να πληρώσουμε το ρεύμα, είτε η απώλεια της ίδιας μας της ζωής στα χαρακώματα ενός πολέμου που δεν επιλέξαμε απέναντι σε εχθρούς που δεν είναι δικοί μας αλλά ίσα ίσα είναι στην ίδια θέση με εμάς, οι αιτίες που τα προκαλούν είναι οι ίδιες. Είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κρατών. Και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε αυτό ώστε να μπορέσουμε να παλέψουμε εναντίον τους, αλλά και να αρχίσουμε να τους νικάμε, σήμερα μπλοκάροντας τους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς τους και αύριο, στέλνοντάς τους στα σκουπίδια της ιστορίας. Όχι ο καθένας και καθεμία μόνη της από το δικό της μετερίζι ούτε μόνο για τα προβλήματα που επηρεάζουν τον καθένα μία δεδομένη στιγμή, αλλά σε κοινούς αγώνες που δε θα στηρίζονται σε θεσμικούς παράγοντες και εμπόρους ελπίδας αλλά στην ίδια τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης μας. Στην ισότιμη συμμετοχή όσων βιώνουν την ίδια καταπίεση και στη σύνδεση των αγώνων που πραγματοποιούνται σε διαφορετικά μέρη της πόλης, της χώρας, του κόσμου. Αγώνες που θα μας μάθουν πως να παλεύουμε αλλά και πως να νικάμε, αγώνες που θα δικαιωθούν μόνο σε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης, κοινοκτημοσύνης που θα υπάρχει σε αρμονία με το φυσικό κόσμο.

Η κρίση φέρνει νέες αγορές και νέες ευκαιρίες για πολέμους, ένταση της εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης για το κεφάλαιο. Αλλά φέρνει και σε εμάς την μοναδική μας ευκαιρία να τελειώνουμε με το πολιτικό και οικονομικό σύστημα που τις προκαλεί. Είναι στο χέρι μας η ζωή, είναι στο χέρι μας η ελευθερία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΟΡΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΕΝΑ 11 ΜΑΗ 12.00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net


1 2 3

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μια συνεχόμενης προσπάθειας να πειστούμε πως οι εξορύξεις αποτελούν "σωτήρια λύση" για την Ήπειρο αλλά και συνολικότερα τον ελλαδικό χώρο. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν. Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτές οι ''επενδύσεις'' φυσικά το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι πλούτο στις πολυεθνικές και στους εγχώριους συνεργάτες τους αλλά και τεράστιες ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές. Όσο ο κρατικός σχεδιασμός παραχωρεί μεγάλες εκτάσεις προς ενεργειακή εκμετάλλευση , ο ήδη ταλαιπωρημένος υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται και καταστρέφεται. Φυσικά η ύπαρξη και εξόρυξη υδρογονανθράκων μόνο όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών και διακρατικών ανταγωνισμών μπορεί να επιφέρει σε μία ήδη έκρυθμη κατάσταση στη νοτιανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Πέρα απ' όλα τα άλλα, το ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών πόρων είναι ένα ζήτημα κοινωνικού ελέγχου. Την άμεση δηλαδή διαχείριση της ενέργειας για την εξυπηρέτηση και τις ανάγκες της κοινωνίας. Κανείς δεν είναι πιο κατάλληλος από εμάς τους ίδιους για να υπερασπιστεί το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και να βάλει φρένο σε όσους υποτιμούν τις ζωές μας. Οι αυτοοργανωμένοι και αδιαμεσολάβητοι αγώνες είναι ο μόνος τρόπος για να αντεπιτεθούμε!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΗΠΕΙΡΟ, ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΟΝΙΟ, ΚΡΗΤΗ

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ

| ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΠΕΜΠΤΗ 9/5, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

| ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/5, 12:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ | ΓΙΑΝΝΕΝΑ

τηλ. για μετακίνηση με λεωφορείο από Θεσσαλονίκη:
6984859355

Συνέλευση Θεσσαλονίκης για Γη & Ελευθερία
Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης