Πέμπτη 16 Μαίου 2019 στις 12.30

Μικροφωνική Αλληλεγγύης στο απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Με αντιμετωπίζετε ως πολιτικό αντίπαλο . Γι' αυτό κι εγώ ξαναπιάνω το κόκκινο νήμα των αγώνων. Αρχίζω απεργία πείνας.

Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας την έναρξη απεργίας πείνας μετά την άσκηση εισαγγελικού βέτο στην αίτηση άδειας του από τις φυλακές Κασσαβετείας. Ο εισαγγελέας Κωσταντίνου ο οποίος έθεσε το βέτο, είναι ο ίδιος που στο παρελθόν έχει εγκρίνει το ίδιο αίτημα αδείας. Παρότι ο Δ.Κ έχει ήδη πάρει έξι άδειες, το κράτος ξεκινά ένα νέο κύκλο εκβιαστικών μεθόδων για να οδηγήσει τον αγωνιστή στην αποκύρηξη των ιδεών του, στη δήλωση μετάνοιας, αφήνοντας του ως μόνη συμβατή με τις αξίες του επιλογή, τον αγώνα μέχρι τέλους μέσα από την απεργία πείνας.

Η συγκεκριμενή εισαγγελική απόφαση κατανοείται πιο εύκολα αν σκεφτεί κανείς την περίοδο που διανύουμε, την προεκλογική περίοδο, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία τελευταία προσπάθεια να συσπειρώσει τα συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας με το μέρος του, επιτίθεται στα δικαιώματα των κρατουμένων, κάνοντας σαφές πως δικαστές και εισαγγελείς δεν είναι παρά μονάχα οι εντολοδόχοι των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι «τιμωροί- προστάτες» των εξουσιαστών που θα υπερασπίζονται για πάντα το μονοπώλιο του κράτους στη βία.

Και όπως συμβαίνει κάθε φορά που διάφοροι αγωνιστές επιλέγουν να σπάσουν το μονοπώλιο της βίας του κράτους, έτσι και τώρα το κράτος τους τιμωρεί με εκδικητικό και παραδειγματικό τρόπο. Όταν το κράτος έρχεται αντιμέτωπο με ανθρώπους που αμφισβητούν την ύπαρξη του και το μονοπώλιο της βίας που αυτό κατέχει, είτε μέσα από κοινωνικούς αγώνες, είτε διαλέγοντας τον ένοπλο αγώνα διαλέγει αφενός την σκληρή καταστολή των αγώνων και αφετέρου τον «σωφρονισμό» των αγωνιστών. Οι ποινές των διωκόμενων αγωνιστών εξυπηρετούν από την μια στην διακοπή της πολιτικής δράσης του και από την άλλη στον παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Γνωρίζουμε ότι το κράτος πίσω από όλα τα δημοκρατικά του προσωπεία κρύβει την καταστολή ως μέσο διαχείρισης και χειραγώγησης της κοινωνίας. Ειδικά σε μια εποχή εντατικής λεηλατησης και υφαρπαγής του κοινωνικού πλούτου όταν ο φόβος και η τρομολαγνεία δεν αρκούν και κομμάτια της κοινωνίας αντιστέκονται στην βαρβαρότητα, τότε έρχεται η καταστολή με ματ, δικογραφίες, βασανισμούς σε ΑΤ, φυλακίσεις. Ακόμα και στις φύλακες όποιος αντιστέκεται, δεν ρουφιανεύει και δεν υποτάσσεται, κρατάει στάση που συμβαδίζει με τις ιδέες και τις αξίες του, τότε εφαρμόζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο σε ένα ειδικό καθεστώς εξαίρεσης που στοχεύει στο να τους γονατίσει στερώντας τους δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από αγώνες εντός και εκτός φυλακής.

Η στέρηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της επίθεσης στα κεκτημένα δικαιώματα των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας και είναι χρέος όλων να παλέψουμε για δικαιώματα που δε χαρίστηκαν από κανέναν αλλά κατακτήθηκαν μέσα από αιματηρούς αγώνες. Στηρίζοντας τα δικαιώματα των κρατουμένων δε σημαίνει απαραίτητα και ιδεολογική ταύτιση μαζί τους. Αναγνωρίζουμε όμως τη θέση τους μέσα στο πολύμορφο ανταγωνιστικό κίνημα και η θέση αυτή είναι στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος με εμάς, τους καταπιεσμένους και τις αγωνιζόμενες. Όταν λοιπόν μιλάμε για δικαιώματα κρατουμένων, μιλάμε για ζητήματα αξιοπρέπειας και η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΒΕΤΟ

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και ΠΟΡΕΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 16/5, ΚΑΜΑΡΑ, 7μμ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο» για τη μάθηση της ελευθερίας