Δευτέρα 20 Μαίου 2019 στις 10.00 πμ

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον απολυμένο συνάδελφο στο Mokaccino Αμπελοκήπων

Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες

και στ' αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες

Συνάδελφος στο Μokaccino Αμπελοκήπων, όντας 2 μήνες απλήρωτος, απολύεται όταν ζητάει τα δεδουλευμένα του στα τέλη του Φλεβάρη. Τα αφεντικά υπόσχονται να εξοφλήσουν τα δεδουλευμένα μέχρι το Μάρτιο. Μόνιμη δικαιολογία για την καθυστέρηση των πληρωμών είναι ότι το μαγαζί «δεν βγαίνει».

Στις πιάτσες του επισιτισμού (και όχι μόνο) τα αφεντικά ανταγωνίζονται διαρκώς μεταξύ τους για ένα μεγαλύτερο «κομμάτι της πίτας». Αναπόφευκτα κάποια θα πετύχουν και κάποια όχι. Όταν πετυχαίνουν το κάνουν στις πλάτες μας και όταν αποτυγχάνουν θέλουν να μοιραστούμε το κόστος.

Στις πιάτσες του επισιτισμού, μόνιμη επωδός των αφεντικών είναι ότι «δε βγαίνουν». Είτε όταν μιλάμε για τα λειψά ένσημα, τις υπερωρίες, Κυριακές, άδειες και δώρα, όταν διεκδικούμε αύξηση στο μεροκάματο και γενικά σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό που λέγεται «μισθολογικό κόστος».

Είτε όταν μας ζητάνε να «βάλουμε πλάτη», να δουλέψουμε περισσότερο για λιγότερα, να μην πληρωθούμε στην ώρα μας, να δουλέψουμε μαύρα, πάντα με την έμμεση απειλή του «δεν βγαίνω», που πάει να πει «θα κλείσω και θα μείνεις χωρίς μεροκάματο».

Είναι καιρός τα αφεντικά να καταλάβουν οτί δεν είμαστε συνέταιροι. Αυτοί έχουν την ιδιοκτησία και εμείς βάζουμε την εργασία που παράγει τα κέρδη τους. Αυτοί διαχειρίζονται τα μαγαζιά τους και ανταγωνίζονται τους ομοίους τους, εμείς δουλεύουμε για να ζήσουμε.

Σαν σωματείο σερβιτόρων μαγείρων στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον απολυμένο του mokaccino και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφής εργασιακή καταπίεση και εκμετάλλευση με όπλα μας την οργάνωση στη βάση των εργαζομένων, τη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες σε στήριξη των κινητοποιήσεων μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων του συναδέλφου.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ απο το MokaccinoΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

image

Επικοινωνία με το σωματείο:

Τηλ: 6949745078

e-mail: swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr

site: http://ssmthess.espivblogs.net

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

Κείμενο σχετικά με την διεκδίκηση των δεδουλευμένων μου από το κατάστημα MokaccinoΑμπελοκήπων στο οποίο και εργαζόμουν.

Στις 22 του Οκτώβρη το κατάστημα Mokaccinoστους Αμπελόκηπους με προσέλαβε ως υπάλληλο του. Μόλις 9 μέρες μετά δηλαδή στις 31 Οκτώβρη, μου ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να με απολύσουν. Ο λόγος ήταν ότι το κατάστημα διέθετε 4 εργαζόμενους που δεν μπορούσε να τους πληρώνει και ο λογιστής των αφεντικών πρότεινε να κρατήσουν μόλις έναν. Από την απόλυση εκείνη το κατάστημα μου χρωστάει ένα ποσό μέχρι και σήμερα.

Λίγες μέρες μετά τα αφεντικά του Mokaccinoεπικοινώνησαν εκ νέου μαζί μου, προτείνοντας να ξανά συνεργαστούμε, λόγω της παραίτησης της προηγούμενης εργαζόμενης. Συμφώνησα με τον όρο να μου καταβληθεί το ποσό που είχα να παίρνω από την προηγούμενη απόλυση πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ. Όπως λένε και οι παλιοί «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».

Το μαγαζί με προσέλαβε για 2ηφορά στις 18 Νοεμβρίου.Έκτοτε και μέχρι τα τέλη Φλεβάρη η πληρωμή των δεδουλευμένων μου καθυστερούσε αρκετά, ενώ αργότερα η κατάσταση χειροτέρεψε αφού τον Γενάρη και Φλεβάρη δεν πληρώθηκα ούτε ένα ευρώ!

Επειδή ακριβώς δουλεύω για να βιοπορίζομαι και όχι από χόμπι, βλέποντας ότι η οικονομική μου κατάσταση επιδεινώθηκε, όταν το χρέος έφτασε στα δύο μηνιάτικα, αναγκάστηκα να ζητήσω τα δεδουλευμένα κάπου στα μέσα του Φλεβάρη. Μόλις έγινε αυτό αντί να ακούσω το πότε θα πληρωθώ, μου ανακοινώθηκε ότι θα απολυθώ με την αιτιολόγηση ότι το μαγαζί δεν μπορεί να με πληρώνει!

Στην τελευταία κουβέντα που είχα με τα αφεντικά του Mokaccinoστις 28 Φεβρουαρίου, και ενώ ήμουν 2 μήνες απλήρωτος, έκανα πίσω και πάλι δίνοντας τους περιθώριο ένα ολόκληρο επιπλέον μήνα τον Μάρτιο στο να με εξοφλήσουν πράγμα που δεν τηρήθηκε ποτέ. Μετά και από αυτό έπραξα το αυτονόητο, δηλαδή ξεκίνησα διαδικασίες διεκδίκησης αυτών που έχω δουλέψει.

Μέχρι και σήμερα το κατάστημα Mokaccinoμου χρωστάει ακόμη ένα μεγάλο ποσό.

Απαιτώ άμεσα την καταβολή όλου του ποσού των δεδουλευμένων μου από το κατάστημα MokaccinoΑμπελοκήπων.

Απολυμένος εργαζόμενος του MokaccinoΑμπελοκήπων.