Κυριακή 19 Μαίου 2019 στις 21.00

Προβολή της ταινίας "blackkklansman"

Το «BlacKkKlansman» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τόσο ακραία που μοιάζουν υπερβολικά.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν η «οργάνωση της λευκής υπεροχής» μοιάζει παντοδύναμη και οι Μαύροι Πάνθηρες καλούν τον κόσμο τους στα όπλα, ένας αφροαμερικανός αστυνομικός, ο Ron Stallworth, βλέποντας τυχαία σε μία εφημερίδα μία αγγελία της Ku Klux Klan για την αναζήτηση νέων μελών, αποφασίζει από περιέργεια να καλέσει. Έτσι, ξεκινάει μία έρευνα με επικεφαλή τoν Ron όπου θα οδηγήσει στην διείσδυση μέσα στην ρατσιστική αυτή οργάνωση αλλά και στο πρώτο και μοναδικό αφροαμερικάνικο ''μέλος'' της.


Βοηθός του είναι ο Φλιπ, ο Εβραίος λευκός συναδέλφός του.Θα ακολουθήσουν τηλεφωνικές συνομιλίες με πολύ γέλιο αλλά και η δράση της Κου Κλουξ Κλαν η οποία, όπως και η εγχώρια Χρυσή Αύγη, θέλει αίμα αλλά δημόσια καταδικάζει τη βία απο όπου και αν προέρχεται, προκειμένου με ένα "διαφορετικό" πρόσωπο να κερδίσει περισσότερους οπαδούς.


Στην ταινία περιγράφεται η καταπίεση των μαύρων και τότε αλλά και τώρα από τους άριους αμερικάνους και η κρατική καταστολή με μια συγκινητική αφήγηση του πρώην σκλάβου και μέλος των Μαύρων Πανθήρων, Στόλι Καρμάικλ. Αναφέρεται επίσης στη βία (black power) στην οποία καλούνται να προβούν οι φοιτητές ως αντίποινο και μόνο της βίας των λευκών.


Η αντίφαση επικρατεί και στο προφίλ και τη δράση της αστυνομίας που μπορεί να δέχεται ως κάτι φυσιολογικό έναν ένστολο μαύρο (πράγμα ουτοπικό) αλλά ταυτόχρονα δε χαρίζεται και καταδεικνύει τις σχέσεις της με την αμερικάνικη ναζιστική οργάνωση. Η ταινία κλείνει πολύ δυνατά με σκηνές από την δολοφονία της Χίδερ Χέγιερ (όπου και είναι αφιερωμένη η ταινία) και την τραγωδία του Σάρλοτσβιλ.

Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι
Ηθοποιοί: Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον, Ανταμ Ντράιβερ, Τόφερ Γκρέις, Λόρα Χάριερ

πηγή : https://www.facebook.com/stekilamias/
πηγή : email που λάβαμε στις 18 Μάιος 21h