Πέμπτη 23 Μαίου 2019 στις 19.00

2 καλέσματα : 1 2

Συλλαλητήριο εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας

ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μετά από αρκετά χρόνια "αναγκαστικής" ανεργίας και αδιάκοπων προσπαθειών εύρεσης εργασίας , αφού καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά , προσληφθήκαμε στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Στη σύμβαση που υπογράψαμε, αν και παράγουμε την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους συναδέλφους μας, χαρακτηριζόμαστε ως "ωφελούμενοι" και όχι ως εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι προγράμματα υπερεκμετάλλευσης που έχουν ως στόχο την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα, καταπατώντας το Σύνταγμα και το εργατικό δίκαιο που προβλέπει ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Με τέτοιου είδους πρακτικές διαιωνίζεται η διατήρηση των ανισοτήτων και η ύπαρξη εργαζομένων πολλών ταχυτήτων , ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις , αυξάνονται οι ελαστικές μορφές και η εκ περιτροπής εργασία , ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος στην περαιτέρω εξάπλωση και εφαρμογή ανάλογων συνθηκών εργασίας σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

Είναι γνωστό ότι όλες οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών ανά την Ελλάδα είναι υποστελεχωμένες και οι μόνιμοι υπάλληλοι καθίσταται αδύνατον να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο εργασίας που τους αναλογεί. Ωστόσο μετά το πέρας του οχταμήνου και τη λήξη των συμβάσεών μας , όλοι εμείς οι εργαζόμενοι αν και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα βρεθούμε και πάλι στο αδιέξοδο της ανεργίας, ενώ οι υπηρεσίες που απασχολούμαστε δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα και να διασφαλιστεί η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας , σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων των ΟΤΑ, πέτυχαν:

  • Οκτάμηνη διάρκεια σύμβασης αντί της πεντάμηνης.
  • Αναγνώριση του δικαιώματος σε όλες τις άδειες (κανονικές, γονικές, αναρρωτικές κ.ά.)
  • Απαγόρευση της εργασίας στα απορριμματοφόρα που "κόστισε" τη ζωή σε συνάδελφο 5μηνίτη στα Μέγαρα. Πολλά ακόμη εργατικά ατυχήματα έχουν συμβεί σε διάφορους δήμους της χώρας.
  • Άμεση χορήγηση από τους δήμους τα ατομικά μέσα προστασίας, το γάλα, τα αναγκαία εμβόλια κλπ.
  • Οι εργαζόμενοι στην "κοινωφελή" εργασία να εργάζονται σύμφωνα με το ωράριο των μονίμων συναδέλφων τους.

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται με την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

  • Παράταση του χρόνου του προγράμματος.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία.
  • Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ , για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων.
  • Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας.
  • Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζομένους για όλο το διάστημα ανεργίας.
  • Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.
  • Την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις , καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα!

Είμαστε εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι ωφελούμενοι.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της Κίνησης των Εργαζομένων Κοινωφελής Εργασίας Ηρακλείου Κρήτης την Πέμπτη 23/5/2019 στην Πλατεία Λιονταριών, στις 19:00

Κίνηση εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας Ηρακλείου Κρήτης
kiniexsiergazoexmenwnher@gmail.cexom

Συλλαλητήριο εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας

πηγή : https://mpalothia.net/irakleio-syllalitirio-e…
πηγή : email που λάβαμε στις 21 Μάιος 11h


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 23/5 στα Λιοντάρια στις 19:00

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! ΟΧΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ!

ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ, ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Είναι ο «ωφελούμενος» απλά ένας καινούργιος όρος έτσι ώστε να παρακάμψουν τα εργασιακά μας δικαιώματα;

Ολοένα και νέες μορφές εκμετάλλευσης των ανέργων προωθούνται τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της διαρκούς προώθησης της ελαστικής εργασίας μέσα από πλήθος αντεργατικών οδηγιών και σε αγαστή σύμπνοια με τη σημερινή και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι προγράμματα υπερεκμετάλλευσης που έχουν ως στόχο την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα.

Οι «ωφελούμενοι» είναι εργαζόμενοι που αν και παράγουν την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους εργαζομένους, πληρώνονται ελάχιστα και στερούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα, βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ ανεργίας και εργασιακής εκμετάλλευσης, ένα καθεστώς που αποτελεί εργαλείο για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες.

30.000 εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι, καλύπτουν καθημερινές, πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους ΟΤΑ. Θα απολυθούν, ενώ γνωρίζουν - κυβέρνηση και Δήμαρχοι - ότι οι υπηρεσίες των δήμων θα μείνουν χωρίς εργαζόμενους, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες. Θα προσλάβουν βέβαια νέα οκτάμηνα, ανακυκλώνοντας τους ανέργους για να προβάλουν επικοινωνιακά την εικονική πτώση της ανεργίας και να επιβάλλουν ένα εργασιακό μοντέλο ευέλικτης φτηνής και εκ περιτροπής εργασίας.

Η ΚΕΔΕ και η πλειοψηφία των Δημάρχων βολεύονται με αυτή την κατάσταση αφού δεν τους στοιχίζουν ούτε ένα ευρώ. Τους ενδιαφέρει μόνο, να αποκομίζουν οι δήμοι τα σημαντικά οφέλη από την χρήση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», εκμετάλλευσης και δουλείας για τους εργαζόμενους. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα και ζητούν την παράταση των προγραμμάτων για τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών, χωρίς όμως να κάνουν καμία αναφορά στην εκμετάλλευση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους.

Να δοθεί παράταση, αλλά δεν αρκεί! Τα μέτρα μοιράσματος της φτώχειας από την κυβέρνηση των ώρα που κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι κοροϊδία! Επιδιώκουμε την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων! Επιδιώκουμε την κατάργηση αυτών των αντεργατικών προγραμμάτων και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (με voucher, με μπλοκάκι κλπ)! Διεκδικούμε μόνιμη σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό για όλους! Καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων!

Οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο αλλά και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις συνεχίζουν τον αγώνα των συναδέλφων που βρέθηκαν σ' αυτά τα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια και πέτυχε αρκετές νίκες (ένταξη στον κατώτερο μισθό, ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, ατομικά μέσα προστασίας κλπ). Για τα δικαιώματα που κερδήθηκαν χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη και συλλογική προσπάθεια.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα στο Νομό Ηρακλείου.

Καλούμε μαζί με την Κίνηση Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου Κρήτης όλους τους εργαζομένους/ ανέργους/ επισφαλείς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση την Πέμπτη 23/5 στις 19:00 στα Λιοντάρια.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους τεχνικούς να οργανωθούν στο σωματείο και να παλέψουμε όλοι μαζί! Ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει νίκες είναι η συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας "από τα κάτω" απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ-εργοδοσία.

Καλούμε τα σωματεία στους ΟΤΑ να εγγράψουν τους εργαζομένους στα κοινωφελή προασπίζοντας τους και στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα που δίνουν!

Παλεύουμε για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Καθολική ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας - Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί στην πράξη τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων με κοινωφελή.
  • Κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, των voucher, του δελτίου παροχής υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία.
  • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων. Μείωση των ωρών εργασίας, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Ριζική μείωση των εισφορών.
  • Καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις, εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους εργαζόμενους
  • Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός - ΔΠΥ) και για όλο το διάστημα της ανεργίας. Πρόσβαση τους στην υγεία, τις συγκοινωνίες, σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Διαγραφή των χρεών τους προς τράπεζες, ταμεία και κράτος. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται με την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου

τηλ. επικοινωνίας: 6948078671, 6948727573

blog: http://smtiraklio.wordpress.com/