Παρασκευή 31 Μαίου 2019 στις 20.00

Προβολή ντοκιμαντέρ: Αλληλέγγυα Οικονομία στην Καταλονία

Αλληλέγγυα Οικονομία Βάσης

Ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.) διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη του προγράμματος Οικονομικής Ανυπακοής που εφαρμόζουμε, τα εργαλεία αυτο-διαχείρισης που χρησιμοποιούμε και την ευρύτερη συμμετοχή ατόμων και ομάδων στο δίκτυο που οικοδομούμε.

- Τί είναι οι Ολοκληρωμένοι Συνεταιρισμοί και η Οικονομική Ανυπακοή;

- Πώς λειτουργεί το τοπικό εναλλακτικό νόμισμα «Κουκί»;

- Τί είναι τα κρυπτο-νομίσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε;

- Ποιά είναι η σχέση της οικονομίας αυτής με τα πολιτικά προτάγματα της οριζοντιότητας και της αυτο-οργάνωσης;

Στις εκδηλώσεις αυτές σκοπεύουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και σε όσα άλλα τεθούν από εσάς. Θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αποκτήσουμε τη συνοχή μιας τοπικής κοινότητας που θα αγωνιστεί για τη μετάβαση σε μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο, την οικολογία και την απελευθέρωσή μας από κάθε μορφή εξουσίας.

Το πρόγραμμά μας αποτελείται από βιντεοπροβολές, παρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια τα οποία συνδυάζονται συνεκτικά μεταξύ τους βοηθώντας να αποκτήσουμε μια συνολικότερη εικόνα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και αυτοτελείς δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε ξεχωριστά.

Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στον Κοινωνικό Αυτο-οργανωμένο χώρο Da (Ντεντιδάκηδων 15, Καμαράκι) με ελεύθερη είσοδο για όλ@ς και ξεκινούν στις 8μ.μ, ενώ θα προσφέρονται ποτά με ελεύθερη συνεισφορά για τα λειτουργικά έξοδα του χώρου που μας φιλοξενεί.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

  • Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Προβολή ντοκιμαντέρ: Debtocracy - Χρεοκρατία

Αναλύοντας τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, συζητάμε για τις εναλλακτικές του σήμερα

  • Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

Παρουσίαση / Συζήτηση: Ολοκληρωμένοι Συνεταιρισμοί και Οικονομική Ανυπακοή

Το δίκτυο του Ο.Σ.Η. και τα συνεργατικά εγχειρήματα αυτο-οργάνωσης

  • Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019

Προβολή ντοκιμαντέρ: Αλληλέγγυα Οικονομία στην Καταλονία

Η εμπειρία του Καταλανικού Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού (C.I.C.) και η εξέλιξή του

  • Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019

Εργαστήριο: Δίκτυο Ανταλλαγών «το Κουκί»

Παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας

  • Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019

Παρουσίαση/Συζήτηση: Blockchain και Κρυπτονομίσματα

Φούσκα; Νεωτερισμός; ή Οικονομική Επανάσταση;

  • Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Εργαστήριο: FairCoin & Οικονομικά Εργαλεία της FairCoop

Ηλεκτρονικά πορτοφόλια, Τραπεζικές υπηρεσίες, Ασφάλεια και Ανωνυμία συναλλαγών

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.), ένα τοπικό δίκτυο ατόμων και αυτο-οργανωμένων ομάδων που λειτουργούν οριζόντια, συμπληρώνει 3 χρόνια λειτουργίας. Συνεχίζουμε την πορεία αυτή έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία και με την πεποίθησή μας, πιο ισχυρή από ποτέ, ότι ο δρόμος της συνεργασίας και της μεταξύ μας αλληλεγγύης είναι - ίσως - ο μοναδικός που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αναχαίτιση της συστημικής αλλοτρίωσης, του κοινωνικού δαρβινισμού και της οικολογικής καταστροφής. Μια προσπάθεια που μπορεί να φαίνεται ασήμαντη στη μικρή τοπική μας κλίμακα, αλλά αποτελεί τον απαραίτητο πρωταρχικό οργανωτικό μας χώρο για τη δημιουργία μιας κοινότητας αγώνα, που εσωτερικά ενδυναμώνει τις επιμέρους ομάδες και μέλη της, ενώ με εξωστρέφεια επιδιώκει τη συσχέτιση με άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα γύρω μας, στη Μεσόγειο, την Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι προσπάθειες μας αυτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα Οικονομικής Ανυπακοής που προτείνουμε, σκοπεύοντας να αποτελέσει μια βιώσιμη πλατφόρμα ανάπτυξης παραγωγικών εγχειρημάτων, ικανών να καλύψουν ολοένα και περισσότερες βασικές καθημερινές μας ανάγκες με στόχο τη σταδιακή αυτονόμισή μας από το καπιταλιστικό μοντέλο της αγοράς, το τραπεζικό μονοπώλιο και την κρατική επιβολή. Αυτή η συγκεκριμένη τριάδα αποτελεί και τον ισχυρότερο συνασπισμό που έχει οργανωθεί μέχρι σήμερα, διεξάγοντας έναν πρωτοφανή οικονομικό πόλεμο ανά τον κόσμο, υποτάσσοντας τον παγκόσμιο πληθυσμό στα συμφέροντα μιας ελάχιστης ελίτ και απομυζώντας από τον πλανήτη κάθε τι που μπορεί να προσφέρει στα (υπερ)κέρδη τους. Αν μη τι άλλο, η δική μας εμπειρία των τελευταίων χρόνων, της «οικονομικής κρίσης» όπως ονομάστηκαν, μας έχει διδάξει πολλά.

Με σκοπό να αναδείξουμε το διαπλεκόμενο αυτό σύστημα, αλλά κυρίως να προβάλλουμε αντιστάσεις και να συνδιαμορφώσουμε τις δικές μας προτάσεις, ο Ο.Σ.Η. διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων όπου θα παρουσιάσει τη λειτουργία και τα εργαλεία αυτο-διαχείρισης που έχουμε στη διάθεσή μας. Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε για να γνωρίσετε το δίκτυο του Ο.Σ.Η, να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς, επιδιώκοντας την αλληλοτροφοδότηση και την ευρύτερη συσχέτιση με όσες και όσους ενστερνίζονται αντίστοιχες αξίες και στοχεύουν στην κοινωνική απελευθέρωσή μας.

Από την άλλη, η εγχώρια κεντρική πολιτική ατζέντα περιστρέφεται, για μία ακόμη φορά, στη δίνη ψευδεπίγραφων εκλογών, σε μια "δημοκρατία" της ολιγαρχίας και των ατέρμονων σκανδάλων εξουσίας, εντός μιας φασίζουσας Ευρώπης που δολοφονεί κάθε τι «ξένο» και «διαφορετικό» ενώ υποτάσσεται στα συμφέροντα εταιριών-μεγαθήρια. Η πορεία μας προς μιας οργουελική δυστοπία διαφαίνεται προδιαγεγραμμένη. Αν όμως αφήσουμε αυτό το διαχρονικό δόγμα, της μη εναλλακτικής, να μας κυριεύσει θα έχουμε χάσει κάθε ελπίδα.

Η πραγματική πολιτική ατζέντα των πολλών, από τα κάτω, είναι εφικτή και οφείλουμε να τη διαμορφώσουμε ξεκινώντας από εμάς· αφήνοντας πίσω την καταθλιπτική μοναξιά της ιδιώτευσης και την ανεκπλήρωτη νεωτεριστική "ευτυχία", να ξυπνήσουμε το συλλογικό φαντασιακό και να δημιουργήσουμε κοινότητες αγώνα σε όλα τα κοινωνικά πεδία, να πάρουμε πίσω τη ζωή σας χέρια μας!

πηγή : https://heraklion.cooperativas.gr/el/content/…