Σάββατο 25 Μαίου 2019 στις 20.00

Εκδήλωση-συζήτηση & προβολή: Πόλεις προς κατανάλωση

Διαβάζοντας τις πόλεις, στην προοπτική της συλλογικής χειραφέτησης μέσα από το παράδειγμα της Doha στο Κατάρ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/5, 20:00 ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

Στην εκδήλωση θα προβληθεί σχετικό υλικό και επιθυμούμε να υπάρξει συζήτηση σε δεύτερο χρόνο ευρύτερα για το θέμα της πόλης και των ανταγωνισμών που παράγονται σε σχέση με την δόμησή της.

Σε μια συνθήκη παγκόσμιας επέκτασης και τάσης κυριαρχίας του νεο-φιλελεύθερου καπιταλιστικού παραδείγματος, η παραγωγή, η οργάνωση και η κατανάλωση του χώρου της πόλης, αποκτά πλήθος ομοιογενών χαρακτηριστικών.

Παρακολουθώντας την πόλη της Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, μπορούν να εντοπιστούν κρίσιμα στοιχεία για τους τρόπους επιθετικού αποικισμού του κεφαλαίου στον χώρο της πόλης, μέσα από εμφατικές στρατηγικές οργάνωσης κι ανάπτυξης της ζωής των κατοίκων της.

Τηρουμένων αντίστοιχων αναλογιών σε επίπεδο ιστορικών, πολιτιστικών, γεωγραφικών, οικονομικών και πολιτικών ιδιαιτεροτήτων, η μελέτη του χώρου και της ζωής διαφορετικών πόλεων, μπορεί να αποτελέσει πυξίδα και δείκτη ανάγνωσης των μηχανισμών μετασχηματισμών των πόλεων που κατοικούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Από την κλίμακα της πόλης και της ιστορίας, μέχρι εκείνη της γειτονιάς και της καθημερινής ζωής, η κοινωνικοί ανταγωνισμοί αποτυπώνονται στο χτισμένο περιβάλλον, το οποίο συχνά ορίζει το ρυθμό μιας διαλεκτικής σχέσης, άλλοτε συγκρουσιακής άλλοτε όχι, τόσο με τους κατοίκους του, όσο και μεταξύ αυτών.

Από την προ-βιομηχανική πόλη

μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όπου κοινωνικές ομάδες κατοικούν σε διάφορες περιοχές του χώρου, δημιουργώντας τα δικά τους κέντρα κοινωνικής αλληλεπίδρασης: την αγορά, το λιμάνι, το τζαμί. Τα σπίτια τους τα κατασκευάζουν οι ίδιοι με την υποστήριξη της κοινότητας, στη βάση μιας κληρονομημένης οικοδομικής γνώσης του γηγενούς πληθυσμού, αξιοποιώντας τοπικά δομικά υλικά...

στην πετρελαϊκή έκρηξη και την μοντέρνα αστικοποίηση

η αστική ανάπτυξη και επέκταση κοντά στη δεκαετία του 1970, αλλάζει ριζικά τη δομή του χώρου: η πόλη μεγεθύνεται, η παραγωγή κατοικίας φεύγει από τον έλεγχο των κατοίκων και περνά στην αποκλειστική δικαιοδοσία του νεο-ιδρυθέντος κράτους: η μοντέρνα πολεοδομία του δυτικού παραδείγματος, η χρήση του μπετόν, η εμφάνιση των κλιματιστικών, των αυτοκινήτων και η οργάνωση της κυκλοφορίας στην πόλη. Η εισροή μεγάλων μεταναστευτικών πληθυσμών και η "έκρηξη" του μεγέθους της πόλης.

τις στρατηγικές φιλελευθεροποίησης και την εγγραφή τους στο αστικό χώρο

η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, η εμπορευματικοποίηση κάθε πτυχής δομημένου ή ελεύθερου χώρου, η δημιουργία της "παγκόσμιας πόλης", οι νέες συνθήκες εργασίας και η κατάσταση ντόπιων και μεταναστευτικών πληθυσμών.

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1598120/