Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 στις 9.00 πμ

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

[Θεσσαλονίκη] Συγκέντρωση ενάντια στον επιχειρούμενο πλειστηριασμό της ΒΙΟ.ΜΕ.

Η ΒΙΟΜΕ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ !!!

Στις 13 Ιούνη του 2019 ξεκινάνε ξανά οι πλειστηριασμοί των οικοπέδων που στεγάζεται η ΒΙΟΜΕ. Με μειωμένη τιμή εκκίνησης αυξάνεται ο κίνδυνος να καταδικαστεί το εργοστάσιο να γίνει μπάζα και παλιοσίδερα.

Το σωματείο των εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕ και οι αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες που στηρίζουν τον αγώνα αυτόν επί οχτώ χρόνια τώρα βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά σε δύσκολη θέση. Με μια σειρά πλειστηριασμών που αρχίζουν στις 13 του Ιούνη.

Παλεύοντας να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και τις οικογένειες μας ζωντανές, καταφέραμε να λειτουργούμε το εργοστάσιο κάτω από εργατικό έλεγχο της παραγωγής και αυτοδιεύθυνση μέσα από την συνέλευση μας .

Καταφέραμε να βγάζουμε ένα μικρο εισόδημα και να μην φτάνουμε στο σημείο να ζητάμε τα ψίχουλα που προσφέρει η εξουσία για να παραδόσεις αξιοπρέπεια και λόγο.
Καταφέραμε να κάνουμε γνωστό το εργοστάσιο σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα το 55% της παραγωγής να εξάγεται.

Καταφέραμε να κρατήσουμε επί έξι και πλέον χρόνια το εργοστάσιο ζωντανό και όχι άλλο ένα κουφάρι άψυχο όπως τόσα και τόσα εργοστάσια. Και μάλιστα παράγοντας προϊόντα ωφέλιμα για την κοινωνία και ακίνδυνα για το περιβάλλον, προϊόντα υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα προσιτά για τις λαϊκές οικογένειες.

Καταφέραμε να αποτρέψουμε την πώληση (και την έξωση μας από το εργοστάσιο) σε 15 προηγούμενους πλειστηριασμούς που βρεθήκαμε και βάλαμε (εμείς και εσείς ) τα κορμιά μας για να δείξουμε ότι δεν έχουμε σκοπό να πέσουμε αμαχητί σε ενεχόμενη πώληση.

Μα αυτό που καταφέραμε ποιο πολύ απ' όλα τα άλλα είναι να βρεθούμε μαζί στο δρόμο για οποιαδήποτε αδικία που γινόταν σε βάρος των αδυνάτων. Να βρισκόμαστε μαζί στον δρόμο για να δείξουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν σκύβουν το κεφάλι δεν υποχωρούν απέναντι σε κάθε είδους εξουσίας.

Καταφέραμε να ενώσουμε ψυχές και σώματα να νιώσουμε σύντροφοι και ότι οι ανάγκες μας και οι αγώνες για να τις κάνουμε δικαίωμα είναι κοινοί.

Όπως καταφέραμε να έχουμε το εργοστάσιο συνεχώς ανοιχτό στην κοινωνία διοργανώνοντας εκατοντάδες εκδηλώσεις που στηρίχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από πολύ κόσμο.

Απευθυνόμαστε σε σένα συνάδελφε και συναδέλφισσα , σε σένα συναγωνίστρια /στη, σε σένα που βρέθηκες μαζί μας σε δράσεις που αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ανέφικτο εφικτό.

Σε σένα που βρέθηκες δίπλα μας στα δικαστήρια και ένιωσες την ένταση όταν περνούσε η ώρα χωρίς να έχει το θράσος να εμφανιστεί κανείς αγοραστής και στο τέλος της διαδικασίας να φωνάζουμε δυνατά σείοντας το μέγαρο "μπάτσοι δικαστές ακούστε το καλά, Η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά".

Σε καλούμε να βρεθείς και πάλι μαζί μας στην αποτροπή των πλειστηριασμών που θα γίνουν στις 13, 20, 27 του Ιούνη , στις 19 του Σεπτέμβρη και στις 24 του Οκτώβρη του 2019.

Να βρεθείς δίπλα μας για να κρατήσουμε ζωντανό το μοναδικό παράδειγμα που μας δίνει το δικαίωμα να λέμε "αν δεν μπορούν αυτοί μπορούμε εμείς " και να ακολουθήσουν και άλλα εργοστάσιά .

Γιατί δεν τους έχουμε ανάγκη να σωθούμε δεν μας έχουν ανάγκη να καταστραφούν.

Σωματείο εργαζομένων ΒΙΟΜΕ
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

http://biom-metal.blogspot.com/2019/05/blog-p…

πηγή : https://el-gr.facebook.com/vio.me.Athens/post…


1 2 3 4 5 6

Να μη μας χαλάσουν τη γιορτή της ουτοπίας. Να μπλοκάρουμε τους πλειστηριασμούς της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ.

"Είναι στον ορίζοντα… κάνω δύο βήματα, απομακρύνεται δύο βήματα. Κάνω δέκα βήματα και ο ορίζοντας τρέχει δέκα βήματα μακριά. Όσο και να περπατάω, δεν θα τη φτάσω ποτέ.Τι χρησιμεύει τότε η ουτοπία; Σ' αυτό χρησιμεύει: στο να περπατάς."
Eduardo Galeano

Τα εργοστάσια σε αυτούς που τα δουλεύουν

Στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη συμβαίνει εδώ και 6 χρόνια κάτι το οποίο αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα: το εργοστάσιο λειτουργεί χωρίς αφεντικά, με εργατική αυτοδιαχείριση.

Το εργοστάσιο αποτελούσε θυγατρική της εταιρείας Φίλκεραμ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Το 2011 η επιχείρηση κήρυξε πτώχευση και προχώρησε σε παύση πληρωμών. Οι εργαζόμενοι, ενώ ήταν ήδη απλήρωτοι αρκετούς μήνες, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Τελικά, μέσω της γενικής τους συνέλευσης αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη του εργοστασίου, καταλαμβανοντάς το και ξεκινώντας τη λειτουργία του το 2013, παράγοντας φυσικά και οικολογικά προϊόντα γενικού καθαρισμού.
Η ΒΙΟ.ΜΕ. από τότε λειτουργεί με όρους πλήρους αυτοδιεύθυνσης και εργατικού ελέγχου, τόσο των παραγωγικών όσο των διοικητικών δομών της. Βασική και κεντρική αρχή λειτουργίας της είναι η ισοτιμία στη συμμετοχή και στη λήψη των αποφάσεων, η οριζοντιότητα και η άμεση δημοκρατία. Ανώτατο όργανο αποτελεί η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, καθένας έχει ίσο δικαίωμα ψήφου και ίσο μεροκάματο και η παραγωγή είναι προσανατολισμένη στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι στη συσσώρευση κέρδους.

Στο χώρο του εργοστασίου λειτουργεί επίσης το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟ.ΜΕ, μία αυτοδιαχειριζόμενη δομή φροντίδας υγείας,που με ένα ολιστικό και συνθετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας προσεγγίζει τα ζητήματα υγείας των εργαζόμενων μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Επιπλέον, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ.συσπειρώνει ανθρώπους της κοινωνίας που θέλουν να στηρίξουν τον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ.

Μια ουτοπία μέσα στη δυστοπία;

Υπάρχει, φυσικά, ο προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο ένα εργοστάσιο που λειτουργεί με διαφορετικούς όρους μπορεί να έχει όντως επίδραση σε ένα σύστημα που εξακολουθεί να είναι καπιταλιστικό. Ωστόσο, η πιο ουσιαστική συμβολή της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι στην πραγματικότητα το μήνυμα που δίνει σχετικά με έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Μία κοινωνία διαρθρωμένη με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων που την αποτελούν, οργανωμένη από τα κάτω, χωρίς αφεντικά και σχέσεις εκμετάλλευσης. Η ΒΙΟ.ΜΕ. είναι μία πρώτη απόδειξη ότι το να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας δεν είναι «ουτοπία», αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα από τους συλλογικούς ταξικούς αγώνες.

Μπλοκάρουμε τους πλειστηριασμούς στις 13, 20 και 27 Ιουνίου

Ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων όπου γίνεται η παραγωγή της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι η πτωχευμένη εταιρεία Φίλκεραμ. Για αυτήν την ακίνητη περιουσία έχει κηρυχθεί διαδικασία αναγκαστικής εκποίησης, στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου. Με άλλα λόγια, από το 2015 έχει ξεκινήσει μια διαδικασία πλειστηριασμών στα δικαστήρια,η οποία απειλεί να πετάξει έξω τους εργαζόμενους, αφού κινδυνεύει να πωληθεί το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Στη διαδικασία αυτή συναινούν και οι εργάτες της Φίλκεραμ -οι πρώην εργαζόμενοι που δεν συμμετείχαν στην κατάληψη του εργοστασίου- υποστηρίζοντας ότι με τον πλειστηριασμό των οικοπέδων θα πάρουν πίσω τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εταιρεία.

Η επίθεση αυτή εναντίον της ΒΙΟ.ΜΕ., πέρα από τις δικαστικές διαδικασίες, έχει φυσικά πολιτικό περιεχόμενο. Ένα τέτοιο εγχείρημα απειλεί την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, καθώς αμφισβητεί εγγενή χαρακτηριστικά του όπως την ιεραρχική οργάνωση, το οικονομικό κέρδος και την υποταγή των εκμεταλλευόμενων στα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί αρκετοί κύκλοι πλειστηριασμών, στους οποίους δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος αγοραστής, ενώ οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. μαζί με αλληλέγγυους/ες ήταν κάθε φορά εκεί για να μπλοκάρουν τη διαδικασία με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά ξεκινά ένας νέος κύκλος, με πλειστηριασμούς στις 13, 20 και 27 Ιουνίου, και η ανάγκη στήριξης του αγώνα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού η τιμή εκκίνησης για πώληση των οικοπέδων,η οποία πέφτει μετά από κάθε άκαρπη προσπάθεια πλειστηριασμού, είναι πλέον αρκετά χαμηλή.

Εμείς, ως Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής, θεωρούμε ότι το πεδίο δράσης των φοιτητ(ρι)ών δεν περιορίζεται στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα, αλλά βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Γι' αυτό, συμμετέχουμε στους συλλογικούς αγώνες και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον δίκαιο αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ. που μας εμπνέει για τη διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΒΙΟ.ΜΕ.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Όλοι και όλες στις 13, 20 και 27 Ιουνίου από τις 09:00 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΑ ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

mail επικοινωνίας: eleuextheriakoexsxhmafilexolosofikexhs@espivex.net


1 2 3 4 5 6

Τον Αύγουστο του 2011 η Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ.), θυγατρική εταιρία της Philkeram Johnson, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου, χρεώνεται από τη μητρική της εταιρία με δάνειο ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια της Philkeram Johnson να παρουσιάσει πλασματικό παθητικό, ισοσκελίζοντας έτσι με αυτήν την κομπίνα τον αρνητικό ισολογισμό της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν όμως απλήρωτοι και έπειτα από 18 μήνες επίσχεσης εργασίας, το σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ., που λειτουργεί με διαδικασίες οριζοντιότητας, αποφάσισε, στη γενική του συνέλευση την αυτοδιαχείριση της ΒΙΟ.ΜΕ, προχωρώντας στην κατάληψη του εργοστασίου. Σήμερα η ΒΙΟ.ΜΕ. λειτουργεί με αυτοδιαχείριση της παραγωγής με εργατικό έλεγχο, χωρίς αφεντικά, με τους ίδιους τους εργάτες να συναποφασίζουν για ό,τι αφορά τη λειτουργία του, αμεσοδημοκρατικά.

Στις 25/10/2018 ξεκίνησε εκ νέου στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η διαδικασία του επιχειρούμενου πλειστηριασμού ολόκληρου του εργοστασιακού οικοπέδου και όχι μόνο του τμήματος της Philkeram Johnson όπως είχαν προτείνει οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ.. Συντονισμένα, υπό την ταύτιση των συμφερόντων τους, κράτος και αφεντικά επιδιώκουν να τερματίσουν το εγχείρημα της εργατικής αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟ.ΜΕ. και να ωθήσουν τους εργάτες της στην ανέχεια και την ανεργία. Σημειωτέον, στο πλευρό της εργοδοσίας στέκονται οι εργαζόμενοι της Philkeram Johnson, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει μια αντιδραστική στάση κανιβαλισμού μέσα στους κόλπους της εργατικής τάξης. Αλλοτριωμένοι και συναινετικοί απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, έχουν επιλέξει να στραφούν απέναντι στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ., ερχόμενοι σε πλήρη ρήξη με τα πραγματικά τους ταξικά τους συμφέροντα και κάθε έννοια αξιοπρέπειας, με την οικογένεια Φιλίππου τους υπόσχεται πως με το πέρας του πλειστηριασμού του συνόλου του οικοπέδου, θα τους καταβάλλει τα χρήματα που τους χρωστάει.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προεκλογικά επιχείρησε να προσεγγίσει τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. υποσχόμενος πως μόλις γίνει κυβέρνηση θα διευθετήσει το ζήτημα. Οι κίβδηλες αυτές υποσχέσεις που είχαν σκοπό την εξαργύρωση ψήφων στις κάλπες κατέρρευσαν με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο όταν τον Ιούλιο του 2016 τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. και αλληλέγγυους πραγματοποιώντας 2 προσαγωγές αλληλέγγυων και τραυματίζοντας διαδηλωτές (τους 2 προσαχθέντες, 2 εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. και έναν αλληλέγγυο). Το κράτος έχει συνέχεια. Είτε η διαχείριση του είναι δεξιά είτε αριστερή, ο ρόλος του είναι η διαιώνιση της πολιτικής ανελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης των από τα κάτω, με την καταστολή να αποτελεί πάγιο μέσο επιβολής του. Το κράτος διασφαλίζει την αναπαραγωγή και τη διεύρυνση των συμφερόντων των προνομιούχων εις βάρος των άκληρων στρωμάτων.

Το κράτος και το κεφάλαιο εξοντώνουν καθημερινά την κοινωνική βάση εντείνοντας τη φτώχεια και την εκμετάλλευση μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ταξικής αφαίμαξης που απαιτεί η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου λόγω της καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης. Για να μη μένει η τάξη μας θεατής στην εξόντωση της, είναι επιτακτική η ανάγκη να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να οργανωθούμε σε σωματεία βάσης και να αντιπαλέψουμε την ασυδοσία των αφεντικών, είτε μεγάλων είτε μικρών, τις ξεπουλημένες γραφειοκρατικές-καθεστωτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις και τα πατερναλιστικά συνδικάτα. Δε χρειαζόμαστε ούτε ηγεσίες, ούτε αντιπροσώπους. Γνωρίζουμε καλά οι ίδιοι τα συμφέροντά μας ως τάξη, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Η αυτοοργάνωση και η αυτενέργεια μέσα από οριζόντια και αντι-ιεραρχικά κοινωνικά και ταξικά σχήματα είναι που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για το ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, την κοινωνική επανάσταση, που θα συνεπιφέρει την ατομική και συλλογική χειραφέτηση μέσω της αναδιοργάνωσης των κοινωνικών και παραγωγικών σχέσεων, για την ελευθερία του καθενός, την ισότητα όλων και την κοινοκτημοσύνη σε μια κοινωνία γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, οργανωμένη στις βάσεις του ελευθεριακού κομμουνισμού.

Για μας η ΒΙΟ.ΜΕ. αποτελεί ένα ελευθεριακό παράδειγμα ταξικής αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης της παραγωγής. Ο αγώνας των εργαζομένων της είναι δίκαιος. Είναι μια προωθημένη και ριζοσπαστική απάντηση των εργατών προς τους καπιταλιστές που ζούνε από την εργασία των πρώτων, μέσω της άντλησης της υπεραξίας, στηριζόμενοι στην καταχρηστική κατοχή ατομικής ιδιοκτησίας. Ο αγώνας για αυτοδιαχείριση είναι κομμάτι του αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και ως τέτοιο καλούμαστε να το υπερασπιστούμε. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. αντιλαμβάνονται πως κανένας θεσμικός ή νομικός φορέας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί την αξιοπρέπειά τους. Μόνο οι ανυποχώρητοι αγώνες τους μπορούν να δώσουν νικηφόρα έκβαση. Στεκόμαστε δίπλα τους, με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη, έχοντας πάντα το βλέμμα μας στραμμένο στο συνεχή δρόμο για την κοινωνική επανάσταση για μια αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία.

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

ΠΕΜΠΤΗ 13, 20 & 27 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΙΣ 09:00

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας


1 2 3 4 5 6

Η ΒΙΟΜΕ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Συγκέντρωση ενάντια στον επιχειρούμενο πλειστηριασμό της ΒΙΟ.ΜΕ.

Στις 12/2/2013 οι απλήρωτοι ( ήδη από το 2011 )εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής πήραν την απόφαση να αγνοήσουν τις επιταγές του κράτους και του κεφαλαίου και διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα, προχωρώντας σε κατάληψη του εργοστασίου. Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομήθηκε το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ από την πρώτη κιόλας μέρα, είναι το τρίπτυχο αυτοδιαχείριση-αυτοδιεύθυνση-αυτοοργάνωση. Οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν τον καθιερωμένο θεσμό του συνδικαλισμού και εφάρμοσαν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στον τρόπο λήψης οποιασδήποτε απόφασης καταργώντας παράλληλα οποιαδήποτε οικονομική εξουσία (ισότητα απολαβών). Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διαδικασία γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην οποία όλα τα μέλη έχουν ισότιμη θέση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή λειτουργίας του εργοστασίου, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους από συλλογικότητες και φυσικά πρόσωπα και ο αγώνας τους συνδέθηκε με παρόμοια εγχειρήματα σε Ευρώπη, Αργεντινή, Τουρκία και Ισπανία.

Η δικαστική εξουσία αρχικά καταδίκασε την οικογένεια Φιλίππου και η λειτουργία του κατειλημμένου πλέον εργοστασίου συνεχίστηκε, εώς ότου η μητρική εταιρία Φίλκεραμ και η οικογένεια Φιλίππου, καταφέρουν δια της πλαγίας οδού να πτωχεύσουν τη ΒΙΟ.ΜΕ..Από το 2015 δρομολογήθηκε η διαδικασία εκποίησης-πλειστηριασμού των οικοπέδων της Φίλκεραμ συμπεριλαμβανομένου και του οικοπέδου της ΒΙΟ.ΜΕ.. Ωστόσο οι δυνάμεις του κινήματος έδωσαν απάντηση και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή απέναντι στους μπάτσους και τους δικαστές. Καταφέραμε λοιπόν να ακυρώσουμε πλειστηριασμούς, όμως τώρα είναι που ξανάρχονται τα αφεντικά να πάρουν αυτό που δικαιωματικά ανήκει στους εργάτες. Τώρα ξεκινά ένας νέος κύκλος, με πλειστηριασμούς στις 13, 20 και 27 Ιουνίου, στον οποίον η ανάγκη στήριξης του αγώνα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού η τιμή εκκίνησης για πώληση των οικοπέδων, η οποία πέφτει μετά από κάθε άκαρπη προσπάθεια πλειστηριασμού, είναι πλέον αρκετά χαμηλή.

Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι πάσης φύσεως εξουσιαστές, που απεργάζονται να απομυζήσουν τον κοινωνικό πλούτο, είναι ότι οι κοινωνικές και εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες.

Ο μόνος τρόπος είναι η κατάληψη και η αυτοδιαχείρηση των μέσων παραγωγής από τους ''πραγματικούς ιδιοκτήτες'' τους-την εργατική τάξη. Η ΒΙΟ.ΜΕ. αποδεικνύει ότι η αυτοδιαχείριση δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματώνεται μέσα από αγώνες στο εδώ και στο τώρα, ανατρέποντας τις εξουσιαστικές δομές του καπιταλιστικού συστήματος.

Εμείς ως αναρχικοί/κες προτάσσουμε την κατάληψη των μέσων παραγωγής με σκοπό την κοινωνική αυτοδιεύθυνση, την συγκρότηση σωματείων βάσης και τους αγώνες των από κάτω. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ. ,και θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους.

… μέχρι την ανατροπή του κόσμου του κράτους και του κεφαλαίου, την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό!

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ αύριο 20 Ιουνίου και την επόμενη Πέμπτη, 27/06 στις 9:00 π.μ. στα δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τη ΒΙΟ.ΜΕ.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο

Μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης -Ο. Σ.-

πηγή : https://el-gr.facebook.com/sulMavrokokkino/


1 2 3 4 5 6

Αλληλεγγύη στη ΒΙΟ.ΜΕ.

πηγή : http://libertatiasquat.blogspot.com/2019/06/b…


1 2 3 4 5 6

Η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά! Όλοι/ες στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 20 Ιούνη

Η ΒΙΟΜΕ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ!

-

Να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς

Όλοι/ες στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης: Πέμπτη 20 Ιούνη στις 9πμ

-

Στις 20 Ιούνη ξεκινάει ο νέος κύκλος πλειστηριασμών των οικοπέδων όπου ανήκει και το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Η μαζική παρουσία των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ και πολλών αλληλέγγυων στις προηγούμενες απόπειρες μπλόκαρε την διαδικασία, αποτρέποντας τη συμμετοχή σε πιθανούς αγοραστές.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ -το οποίο έκλεισε/εγκατέλειψε η εργοδοσία (η γνωστή οικογένεια Φιλίππου)- απλήρωτοι από το 2011 και σε επίσχεση εργασίας, έχουν καταλάβει τον χώρο εργασίας από το 2011. Από τις 12/2/2013 ξεκίνησαν την παραγωγή κάτω από εργατικό έλεγχο και αυτοδιαχείριση, ενώ όλες οι αποφάσεις για τη λειτουργία του εργοστασίου λαμβάνονται μέσα από τη γενική συνέλευσή τους.

Η άθλια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας, από το 2013 είχαν δεσμευτεί ότι άμεσα θα κατέθεταν νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να περάσει η ΒΙΟΜΕ, και κάθε εργοστάσιο που κλείνει και αφήνει χρέη, στα χέρια των εργαζομένων. Λόγω βέβαια της μνημονιακής μετάλλαξής τους, όχι μόνο δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους, ώστε να περάσει το οικόπεδο στους εργαζόμενους και να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία του, αλλά ενισχύουν τα σχέδια της πρώην εργοδοσίας και μιας μερίδας φιλοεργοδοτικών εργαζόμενων της μητρικής εταιρίας Φίλκεραμ Τζόνσον, ώστε να πετάξουν τη ΒΙΟΜΕ εκτός του οικοπέδου. Χαρακτηριστικό παραδείγματα της εχθρότητας της κυβέρνησης εναντίον τους, αποτελεί η απρόκλητη και βίαιη επίθεση των ΜΑΤ στους εργαζόμενους, στη συγκέντρωση-διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιήσει το καλοκαίρι του 2016 στο υπουργείο Εργασίας κ.τ.λ.

Οι εργαζόμενοι στην ΣΕ ΒΙΟΜΕ έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι με αποφασιστικότητα και ριζοσπαστικές μορφές πάλης μπορούμε να έχουμε νίκες και να καταφέρνουμε, έστω και με δυσκολίες, να αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις της εργοδοσίας και να οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας.

-

  • Εθνικοποίηση των εργοστασίων που κλείνουν, με Εργατικό Έλεγχο, χωρίς αποζημίωση και με δήμευση των περιουσιών αυτών που τις εγκαταλείπουν.
  • Αλληλεγγύη και στήριξη στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟΜΕ για τη νίκη του δίκαιου αγώνα τους!

ΟΚΔΕ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/9811