Πέμπτη 30 Μαίου 2019 στις 20.00

Προβολή ταινίας "Μια νύχτα, δώδεκα χρόνια" και συζήτηση

Για την ταινία: Σεπτέμβριος του 1973. Η Ουρουγουάη τελεί υπό στρατιωτικό καθεστώς. Το κίνημα των ανταρτών Τουπαμάρος έχει ήδη συνθλιβεί. Τα μέλη του έχουν βρεθεί στη φυλακή, αφού υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Μια φθινοπωρινή νύχτα, τρεις κρατούμενοι απομακρύνονται από τα κελιά τους για μια μυστική αποστολή. Η εντολή είναι σαφής: «Αφού δεν μπορούμε να τους σκοτώσουμε, ας τους τρελάνουμε». Οι άνδρες θα μείνουν στην απομόνωση για 12 χρόνια. Μια λυρική ιστορία επιβίωσης για τη δύναμη του πνεύματος σε καιρό πολέμου και για τους πείσμονες «τρελούς» της Ιστορίας που επανεπινόησαν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά τα όρια της ανθρώπινης κατάστασης.

Για το βιβλίο: Ο Μπενεντέτι επέλεξε να μιλήσει για τα βασανιστήρια και τη σχέση βασανιστή-βασανιζόμενου μέσα από ένα θεατρικό έργο τεσσάρων πράξεων, όπου κάθε ιντερμέδιο ανάμεσα στις πράξεις σηματοδοτεί κι έναν ακόμη γύρο ολοένα και κλιμακούμενων βασανιστηρίων για τον κρατούμενο. Μέχρι να αρχίσει η επόμενη πράξη και να πάρει τη σκυτάλη ο "καλός" της υπόθεσης, ο ανακριτής, που με όλη την αλαζονεία της τρομερής του εξουσίας είναι σίγουρος ότι θα τον κάνει να μιλήσει και βέβαια να αποδεχθεί την ήττα του. Ο κρατούμενος κρατάει και τελικά καταφέρνει να τον νικήσει μέσα από την άρνησή του. Είναι ο θρίαμβος της αντίστασης, η ηθική ανωτερότητα του αγωνιστή και το δίκιο του αγώνα του τέτοιο.

(*) Λόγω της διάρκειας της ταινίας και της συζήτησης που θα ακολουθήσει η προβολή αυτής της εβδομάδας θα αρχίσει νωρίτερα από το συνηθισμένο!

πηγή : https://mperntes.espiv.net/2019/05/28/pempti-…