Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 στις 19.00

9ο Ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης

18-20 Ioύνη, πάρκο ρωμαϊκής αγοράς

Τρίτη 18 Ιούνη

Βιβλιοπαρουσιάσεις


7:00 μμ: Rodolfo Walsh, Επιχείρηση Σφαγή, εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες.

Παρουσίαση: Κρίτων Ηλιόπουλος (μεταφραστής του βιβλίου), Χρίστος Μάης (ιστορικός), Βενετία Καίσαρη (επιμελήτρια).

«Ετούτη τη στιγμή είναι προφανές ότι στη Λατινική Αμερική όχι μόνο είναι σημαντικό, αλλά επίσης πάρα πολύ χρήσιμο να γράφονται βιβλία σαν του Ροδόλφο Ουόλς, για την ικανότητα του οποίου έχω αποδείξεις πολύ συγκεκριμένες. Αυτό δεν είναι μυθιστόρημα, θα μπορούσε να είναι ένα είδος φανταστικού ρεπορτάζ για την πραγματικότητα» - Julio Cortazar

8:00 μμ: Σταύρος Καραγεωργάκης, Ζώα - Στα πλοκάμια της ανθρώπινης ηθικής, εκδ. Ευτοπία.

«...οποιαδήποτε πρόοδος σημειωθεί στην ηθική, την κοινωνία ή την οικολογία, δεν μπορεί να μην αφορά την απελευθέρωση των ζώων. Και γι' αυτό ο αγώνας, ή το κίνημα για την απελευθέρωση των ζώων, πρέπει να είναι κοινός με το κίνημα για την απελευθέρωση των ανθρώπων...»

9:00 μμ: Joe Sacco, Τέλος Πολέμου, Προφίλ από τη Βοσνία 1995-96, εκδ. Κινηματικό Αρχείο Ιωαννίνων.

Tο τρίτο και τελευταίο έργο του διεθνούς φήμης κομίστα Joe Sacco για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το κόμικ «σκιαγραφεί» δύο ιστορίες. Η πρώτη αφορά τον Σόμπα, έναν Βόσνιο καλλιτέχνη που προσπαθεί να προβάρει με την μπάντα του, όσο οι εξελίξεις «τρέχουν» στο μέτωπο και στην πόλη του Σαράγεβο στο τέλος του πολέμου, ενώ η δεύτερη τον εθνικιστή-φασίστα Ράντοβαν Κάρατζιτς. Άραγε, πώς είναι να περνάς Χριστούγεννα με τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, σύμμαχο του ελληνικού εθνικού κορμού στα σχέδια για αναδιάταξη του χάρτη των Βαλκανίων, ο οποίος έχει διακηρύξει ανοιχτά την πρόθεσή του να προσαρτήσει μια «καθαρή εθνικά» Βοσνία στην αγκαλιά της μαμάς Σερβίας;
Η έκδοση στοχεύει τόσο στη διατήρηση της μνήμης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των μουσουλμάνων της Βοσνίας, όσο και στη στήριξη των ολικών αρνητών στράτευσης με πολιτικούς και υλικούς όρους.

10:00 μμ: LIVE

Τραγούδια του Παντελή Χατζηκυριάκου για παλιές και νέες τεχνολογίες. Παίζουν οι μουσικοί Νίκος Γεωργάκης (κιθάρα), Δημήτρης Εσερίδης (πλήκτρα), Γιάννης Παπαστεργίου (βιολί), Παντελής Χατζηκυριάκος (μπουζούκι).

Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν καθημερινά (μετά τις 7μμ):

  • παιδική γωνιά ανάγνωσης (επιμέλεια: Μικρό Δέντρο)
  • vegan κουζίνα από το Room39
  • διάθεση προϊόντων της ΒΙΟΜΕ
  • και φυσικά οι πάγκοι με τα βιβλία!

Σε περίπτωση βροχής, οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες του φεστιβάλ θα μεταφερθούν στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) στο ΑΠΘ.

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Ιούνιος 21h