Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στις 19.00

9o ελευθεριακό 
φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης

18-20 Ioύνη, πάρκο ρωμαϊκής αγοράς

Τετάρτη 19 Ιούνη

Βιβλιοπαρουσιάσεις

7:00 μμ: Jean Grave, Οι περιπέτειες του Νονό, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες.

Εισαγωγή, πρόλογος: Fransisco Ferrer i Guardia, Anselmo Lorenzo.

Ήταν ένα βράδυ όπως όλα τα υπόλοιπα στη ζωή του Νονό, ενός εννιάχρονου αγοριού μιας φτωχής οικογένειας που μοχθούσε για να τα βγάλει πέρα, όπως εξάλλου όλες οι φτωχές οικογένειες. Ο Νονό έπεσε να κοιμηθεί και το επόμενο πρωί ξύπνησε σε ένα μέρος όπου δεν είχε ξαναβρεθεί.
Περιπλανώμενος, εξερευνώντας το μέρος στο οποίο βρέθηκε, μάλλον με μαγικό τρόπο, μαθαίνει πως είναι στη χώρα της Αυτονομίας, όπου οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα έντομα, τα πουλιά, και όλα τα υπόλοιπα ζώα, όπου μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τα πάντα, δουλεύουν από κοινού, αποφασίζουν μαζί για τα ζητήματα της κοινότητάς τους συνδυάζοντας το παιγνίδι και την εργασία.

Παρουσίαση: ΕΣΕ εκπαιδευτικών / αυτοοργανωμένο παιδαγωγικό εγχείρημα «Μικρό Δέντρο».

8:00 μμ: Αντιγόνη Ηλιάδη, Στον καιρό των ζωντανών, εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες.

Οι ήρωες του βιβλίου κινούνται ασθμαίνοντας στις δυτικές συνοικίες και στα μισοσκότεινα στενά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στιγματισμένοι από την τάξη, τον τόπο και το φύλο τους, οραματίζονται και πραγματοποιούν άλματα μιας ποιητικής απόδρασης.

9:00 μμ: Εκδήλωση με τη Silvia Federici με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της Το κυνήγι των μαγισσών χθες και σήμερα, από τις εκδόσεις των ξένων.

«Κάθε φορά που επιστρέφω στο παρελθόν και εξετάζω το κυνήγι των μαγισσών του 16ου και του 17ου αιώνα, η μελέτη μου διακόπτεται από την πιεστική ανάγκη να κατανοήσω τις αιτίες της νέας έξαρσης της βίας κατά των γυναικών που βιώνουμε σήμερα.»

Το βιβλίο αφιερώνεται σε όλες αυτές που φωνάζουν περήφανα το σύνθημα «somos las nietas de todas las brujas que no pudiste quemar»: Είμαστε οι εγγονές όλων των μαγισσών που δεν μπορέσατε να κάψετε.

10:00 μμ: LIVE - πολιτικά επαναστατικά τραγούδια απ΄ όλο τον κόσμο.

Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν καθημερινά (μετά τις 7μμ):

  • παιδική γωνιά ανάγνωσης (επιμέλεια: Μικρό Δέντρο)
  • vegan κουζίνα από το Room39
  • διάθεση προϊόντων της ΒΙΟΜΕ
  • και φυσικά οι πάγκοι με τα βιβλία!

Σε περίπτωση βροχής, οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες του φεστιβάλ θα μεταφερθούν στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) στο ΑΠΘ.

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Ιούνιος 21h