Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 στις 20.30

Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα του Β.Π.

LIVE ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

για δικαστικά έξοδα του συντρόφου Β. Π.

Το Σάββατο 29/6 στον πεζόδρομο στο Θησείο

Άλλος Κόσμος

Αχαΐρευτοι

Parabola

Κροταλίας

Ενδορφίνες

Τη συναυλία θα ανοίξει το Νεύρο

Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Σύντροφο Β. Π.

πηγή : email που λάβαμε στις 12 Ιούνιος 13h


Υπάρχουν στιγμές όπου οι άνθρωποι διαταράσσουν την κανονικότητα των καθημερινών εκμεταλλευτικών σχέσεων και δημιουργούν σχέσεις αλληλεγγύης και αγώνα. Ένα ψηφιδωτό έντονων τέτοιων στιγμών ζήσαμε την περίοδο από την εξέγερση του '08 και τις διαδηλώσεις ενάντια στα μνημόνια έως το αντιφασιστικό κίνημα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις άγριες νύκτες κατά τη διάρκεια την απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού. Πορείες, συγκεντρώσεις, μαζικές συνελεύσεις, συγκρούσεις και συλλογικά αυτό-οργανωμένα εγχειρήματα ξεπήδησαν σε όλο τον ελλαδικό χώρο ως αποτέλεσμα του γενικευμένου κλίματος κοινωνικής αναταραχής.

Όμως το γεγονός της ανάθεσης της ελπίδας στον ΣΥΡΙΖΑ από μεγάλη μερίδα κόσμου που βρέθηκε σε εκείνες τις στιγμές στον δρόμο, οδήγησε στην σταδιακή υποχώρηση και αφομοίωση μέρους των κινημάτων των προηγούμενων ετών. Οι στιγμές αγώνα ενσωματώθηκαν σε ένα γκροτέσκο πολιτικό σκηνικό με θεσμικές διαπραγματεύσεις και δημοψηφίσματα υπερηφάνειας. Η συνέχιση των μέτρων οικονομικής λιτότητας ονομάστηκε "έντιμος" συμβιβασμός. Η πίστη στις συλλογικές αντιστάσεις έδωσε τη θέση της στην ματαιότητα και το αίσθημα παραίτησης. Επιτεύχθηκε να υποχωρήσει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που κατέβαινε στο δρόμο.

Παρ' όλα αυτά η διαδήλωση της 15ης Ιουλίου 2015 ενάντια στο 3ο μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε άλλη μια στιγμή αντίστασης και αγώνα. Ήταν μία ακόμα στιγμή υπενθύμισης πως ό, τι πολεμήσαμε είναι ακόμα εδώ. Και ως τέτοια χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής. Κατά τη διάρκεια αυτής συλλαμβάνεται ο σύντροφος Β.Π. αφού πρώτα έχει υποστεί ξυλοδαρμό. Παράλληλα οι μπάτσοι φροντίζουν να του φορτώσουν μία τσάντα με μολότοφ την οποία είχαν βρει 4 ώρες μετά τη σύλληψη στην άλλη άκρη της πλατείας Συντάγματος μετά από υπόδειξη κάποιου ανώνυμου "πολίτη". Ακολούθως και σύμφωνα με την πάγια πρακτική των μπάτσων να φορτώνουν με βαριές κατηγορίες αυτούς που έχουν συλληφθεί βιαίως, ο σύντροφος Β.Π. οδηγείται στον ανακριτή κατηγορούμενος με δύο κακουργήματα. Εκεί και αφού έχει ήδη περάσει ένα βράδυ στη ΓΑΔΑ αφήνεται ελεύθερος μέχρι τη δίκη αφού πρώτα του έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του.

Τέσσερα χρόνια σχεδόν μετά, τον Μάρτιο του 2019, λαμβάνει χώρα η δίκη. Εκεί ο σύντροφος Β.Π. φροντίζει από τη πρώτη στιγμή να υπερασπιστεί την αναρχική του ταυτότητα και τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της 15ης Ιουλίου, δίχως όμως να αποδεχτεί τις κατηγορίες που του έχουν φορτώσει οι μπάτσοι. Την ίδια στιγμή ο μοναδικός ματατζής που έχει έρθει ως μάρτυρας κατηγορίας αφού πέφτει σε αντιφάσεις σε σχέση με τον ακριβή χρόνο της σύλληψης φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως τα σημάδια κακοποίησης του συλληφθέντα -που είχαν αποτυπωθεί και σε φωτογραφίες- προέρχονται από απόπειρα αυτοτραυματισμού και όχι από χτυπήματα των μπάτσων (χαρακτηριστικά είπε πως ο σύντροφος Β.Π. χτύπαγε το κεφάλι του στην άσφαλτο). Τελικώς η έδρα και αφού έχει δείξει τη σαφή δυσφορία της κατά τη διάρκεια της πολιτικής τοποθέτησης του συντρόφου, καταδικάζει τον Β.Π, σε κάθειρξη 9,5 ετών με αναστολή μέχρι το εφετείο. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, μάλιστα, ένα από τα στοιχεία που κατέδειξαν την ενοχή του συντρόφου είναι το γεγονός ότι δεν κατέθεσε μήνυση εναντίον των μπάτσων για τον ξυλοδαρμό που υπέστη.

Φυσικά το ύψος της ποινής και η όλη στάση δικαστών και εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της δίκης δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε ούτε ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Αυτό το αφήνουμε σε αυτούς που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ για θετικό μετασχηματισμό της δικαστικής εξουσίας και ευνοϊκότερη μεταχείριση των αναρχικών αγωνιστών. Άλλωστε το παράδειγμα του συντρόφου Β.Π. δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα δικαστικής αυθαιρεσίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Ένα χρόνο πριν ο αντιφασίστας Νίκος Α. καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών -με αναστολή μέχρι το εφετείο- για τη συμμετοχή του στη πορεία για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν αποφυλακίστηκαν τα 8 άτομα που είχαν συλληφθεί τον Ιουνίου του 2018 στο ψιλικατζίδικο της πλατείας Εξαρχείων και αφού πρώτα είχαν κρατηθεί στον Κορυδαλλό για σχεδόν ένα χρόνο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη επισήμανση. Ως αναρχικοί αναγνωρίζουμε και κατανοούμε πλήρως τον ρόλο που επιτελεί το δικαστικό σύστημα εξουσίας και φυσικά δεν θα μπορούσαμε ποτέ να νιώσουμε έκπληκτοι από τον τρόπο που δικαστικοί και εισαγγελείς μετέρχονται τις υποθέσεις αναρχικών αγωνιστών. Παρόλα αυτά η εγγενής σε εμάς απροθυμία να αναγνωρίσουμε οποιονδήποτε δικαστικό μηχανισμό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι σκοπεύουμε να σκύψουμε το κεφάλι σε κάθε αστυνομικό και εισαγγελικό κατασκεύασμα που σκοπεύει στην ηθική, οικονομική και ψυχική μας εξόντωση. Υποθέσεις όπως αυτές του συντρόφου Β.Π. θα μας βρίσκουν πάντοτε αλληλέγγυους προς όλους εκείνους που παρότι βρίσκονται όμηροι κατασκευασμένων κατηγοριών, δεν ξεχνούν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και να προτάξουν την αναρχική τους ταυτότητα μπροστά στα κάθε λογής τσιράκια της δικαστικής εξουσίας.

Άλλωστε η αυστηροποίηση των ποινών και οι νέοι αντιτρομοκρατικοί νόμοι προμηνύουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο μέλλον για κάθε εξεγερσιακό στοιχείο ανεξάρτητα φυσικά από το εκάστοτε κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία. Σε αυτόν τον δυσοίωνο ορίζοντα εμείς σκοπεύουμε να δώσουμε βροντερό παρόν προτάσσοντας την μαχητική αλληλεγγύη προς κάθε διωκόμενο αναρχικό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ Β.Π.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Συνέλευση αλληλεγγύης στον Β.Π