Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 στις 11.30

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις απεργών στα Goody's

Νίκη στον αγώνα των διανομέων στα Goody's

Στις 11 Απρίλη 2019 πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των διανομέων σε Αθήνα και Γιάννινα από τα σωματεία βάσης ΣΒΕΟΔ και ΣΒΕΔΙ αντίστοιχα. Η απεργία αυτή ήταν οργανωμένη από τα κάτω, αδιαμεσολάβητη κι ακηδεμόνευτη από κόμματα κι επαγγελματίες εργατοπατέρες. Μια απεργία από τους εργάτες για τους εργάτες, απέναντι στα αφεντικά, μακριά από λογικές ανάθεσης. Μια απεργία που πλαισιώθηκε από πλήθος διανομέων και πραγματοποίησε δυναμικές μοτοπορείες με πάνω από 1000 μηχανάκια στο κέντρο της Αθήνας και πάνω από 100 στα Ιωάννινα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα τόσο απέναντι στα αφεντικά πως οι εργαζόμενοι οργανώνονται για να παλέψουν για τα ταξικά τους συμφέροντα, όσο και στην κρατική διαχείριση που αναγκάστηκε να νομοθετήσει.

Περίπου ένα μήνα μετά, τα αφεντικά απαντούν με πρωτεργάτη τον πρωτοπόρο στην εστίαση όμιλο Goody's. Τα Goody's προχωρούν σε 2 εκδικητικές κι αναιτιολόγητες απολύσεις απεργών της ΣΒΕΟΔ στην Αλεξάνδρας και στην Αγία Παρασκευή, εργαζόμενων που ήταν από τους βασικούς διεκδικητές των ταξικών συμφερόντων σε καθημερινή βάση. Μερικές ημέρες μετά δύο διανομείς των Goody's στα Ιωάννινα, προχωρούν σε αυθόρμητη αποχή από την εργασία τους, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απολυμένους της Αθήνας και η μητρική εταιρία τους απολύει αμέσως, παρόλο που το κατάστημα είναι franchise.

Οι εργοδότες δε θέλουν να υπάρχουν εργαζόμενοι με ταξική συνείδηση, που διεκδικούν, οργανώνονται και δε σκύβουν το κεφάλι και γι' αυτό απολύουν όσους βγαίνουν μπροστά. Η καπιταλιστική πραγματικότητα, ειδικά σε καιρούς κρίσης, αποδεικνύει καθημερινά πως η αντίσταση μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς είναι μονόδρομος, αφού οι ήδη ανυπόφορες δουλειές γίνονται όλο και χειρότερες και η εκμετάλλευση εντείνεται συνεχώς. Αποδεικνύει πως ο αγώνας ενάντια στην καταπίεση της μισθωτής εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του αγώνα για τη συνολική χειραφέτηση.

Οι εκδικητικές απολύσεις στα Goody's δε θα περάσουν

Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων διανομέων

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ | ΤΡΙΤΗ 11/6 | 19:00 | ΠΛ. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ | ΤΕΤΑΡΤΗ 12/6 | 11:30 | ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Λ.Μεσογειων 427)

Συντονισμός συλλογικοτήτων - καταλήψεων - συνελεύσεων στα Βόρεια


1 2 3 4

Διαδήλωση για την ανάκληση των απολύσεων στα Goody's την Τρίτη 11/6 & Συγκέντρωση στην επιθεώρηση εργασίας 12/6

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΑ Goody's

ΤΡΙΤΗ 11/6/2019 στις 19.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ

Ένα μήνα μετά την απεργία της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων δυο εργαζόμενοι στα Goody's(ένας στο κατάστημα Αγίας Παρασκευής και ένας στο κατάστημα της Λ.Αλεξάνδρας) ήρθαν αντιμέτωποι με την εκδικητική απόλυση για τη συμμετοχή τους στην απεργία. Επιπλέον οι απολύσεις αυτές έγιναν λίγο καιρό μετά την πετυχημένη διεκδίκηση του γείτονα μας και μέχρι πρότινος εργαζόμενου στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής για εταιρικό μηχανάκι Η συγκεκριμένη απεργία ήταν ένα κομμάτι του αγώνα που γίνεται από τους οδηγούς δικύκλου για να τους παρασχεθούν από τους εργοδότες μέτρα ατομικής προστασίας και εταιρικό μηχανάκι, καθώς και για να ενταχθούν σε ενιαία ειδικότητα και στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Οι απολύσεις από την άλλη είναι η πάγια τακτική των αφεντικών ,''μεγάλων και μικρών' ' , για την πειθάρχηση και τον εκφοβισμό των εργαζομένων όταν αυτοί διεκδικούν τα αυτονόητα για αξιοπρεπείς όρους εργασίας ενάντια στην αβεβαιότητα, τις απλήρωτες υπερωρίες, την υποασφάλιση, τα κλεμμένα δώρα και επιδόματα και τα σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια που έχουν γίνει ένας άγραφος νόμος. Απολύσεις με την πρόφαση της χαμηλής παραγωγικότητας ή της έλλειψης ευγένειας προς τους πελάτες. Αυτές οι συμπεριφορές όμως τυχαίνει να αναδεικνύονται πάντα μετά από κάποια απεργία ή διεκδίκηση όπως για παράδειγμα στο B-Bluz και τον Ευριπίδη στο Χαλάνδρι ή το Hound's Café στην Αγ. Παρασκευή.

Για μας η καθημερινότητα στους χώρους εργασίας είναι ένας αγώνας επιβίωσης απέναντι στις εκάστοτε ορέξεις των αφεντικών. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε το γνωστό τροπάριο για το πώς δε ''βγαίνει'' η επιχείρηση και για το πώς θα μειωθούν οι απολαβές μας και άλλα τρελά λες και είχαμε καμιά όρεξη να γίνουμε ξαφνικά συνέταιροι και να βάλουμε πλάτη για την επιχείρηση του καθένα. Η απάντησή μας προφανώς και είναι η συλλογικοποίηση των αναγκών και των αρνήσεων μας μέσω των σωματείων στους χώρους της δουλειάς, μέσω των συνελεύσεων στις γειτονιές και τις σχολές μας ώστε να βάλουμε ένα φρένο στην επέλαση των αφεντικών πάνω μας. Για αυτό και στηρίζουμε την επιλογή των δυο διανομέων να συμμετάσχουν στην απεργία στις 11/4 όπως και τους στηρίζουμε στον αγώνα που κάνουν για την επαναπρόσληψη τους. Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Κόντρα στις ορέξεις και τους παραλογισμούς των αφεντικών χτίζουμε κοινότητες αγώνα και ζωής βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας.

Τα αφεντικά έχουν τα πάντα με το μέρος τους εμείς όμως έχουμε ο ένας την άλλη.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 11/6 στις 19.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 12/6 στις 11.30, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Μεσογείων 427)

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής

πηγή : http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.…


1 2 3 4

Οι εκδικητικές απολύσεις στα Goody's είναι υπόθεση όλων μας!

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την μεγάλη απεργία των εργαζόμενων οδηγών δικύκλων στις 11/4 κι o όμιλος GOODY'S προχώρησε σε δυο απολύσεις διανομέων στα κατάστημα της Αγ. Παρασκευής και Λ. Αλεξάνδρας. Και οι δύο είχαν συμμετάσχει στην απεργία ενώ ο ένας από τους δύο εργαζόμενους είχε διεκδικήσει επιτυχώς εταιρικό μηχανάκι. Θα ήταν αφελές να υποστηρίζαμε το συγκεκριμένο συμβάν ως ένα μεμονωμένο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα» των αφεντικών για απολύσεις παίρνει σβάρνα όχι μόνο όσους σηκώνουν κεφάλι αλλά σχεδόν τους πάντες.

Τι κοινό έχει η απόλυση ενός εργαζόμενου λόγω της συμμετοχής του σε μια απεργία με την απόλυση μιας εργαζόμενης που έχει ανακοινώσει στον εργοδότη της ότι βρίσκεται στους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης; Τι κοινό έχουν αυτές οι απολύσεις με τον εξαναγκασμό ενός παλιού "προνομιούχου" εργαζόμενου για "οικειοθελή" αποχώρηση ώστε να αντικατασταθεί από έναν νέο, άπειρο και πειθαρχημένο; Όλες οι απολύσεις αποτελούν για τ' αφεντικά την επιβεβαίωση της εξουσίας που κατέχουν πάνω μας. Είτε λειτουργούν εκδικητικά, είτε σαν αφορμή μεγιστοποίησης των κερδών, είτε σαν εργαλείο εκφοβισμού και υποταγής. Τα αλαζονικά τους σχέδια δεν κάνουν διακρίσεις κι όταν δεν χωράμε σ' αυτά, γινόμαστε πιο αναλώσιμοι/ες κι από τα εμπορεύματα που πουλάμε ή διακινούμε στην δουλειά.

Απέναντι στις απολύσεις, το ταξικό μας καθήκον παραμένει: Να σταματήσουμε να κοιτάμε την πάρτη μας και να αντιληφθούμε πως αυτό που συμβαίνει σε εμάς συμβαίνει και σε άλλους. Να κάνουμε ορατές τις μικρές και σκόρπιες αντιδράσεις μας και να τις κυκλοφορήσουμε μεταξύ μας τόσο σαν εμπειρίες αγώνα όσο και σαν δυνατότητες οργάνωσης. Στο μαγαζί, στην αλυσίδα, στον κλάδο, στην γειτονιά, στο σύνολο της τάξης μας…

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ | ΤΡΙΤΗ 11/6 | 19:00 | ΠΛ. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ | ΤΕΤΑΡΤΗ 12/6 | 11:30 | ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Λ.Μεσογειων 427)

Νομάδες | εργατική συνέλευση στα βορειοανατολικά


1 2 3 4

Παρέμβαση στα Goody's Γλυφάδας ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις

Την Δευτέρα 10/6, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση έξω από τα Goody's Γλυφάδας με αφορμή την απόλυση 2 διανομέων/απεργών από τα καταστήματα Goody's στην Αγία Παρασκευή και στην Αλεξάνδρας. Η παρέμβαση έγινε με σκοπό την γνωστοποίηση των περιστατικών στις περιοχές μας και την διάχυση του αγώνα που διεξάγουν το σωματείο και οι τοπικές συλλογικότητες σχετικά με την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Η δράση πλαισιώθηκε από συντρόφισσες και συντρόφους από τα νότια καθώς και από μέλη της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.
Ανοίχτηκαν πανό, μοιράζονταν το κείμενο της πρωτοβουλίας και της ΣΒΕΟΔ και πετάχτηκαν τρικάκια.

Καμιά εκδικητική απόλυση δεν θα μείνει αναπάντητη
Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων διανομέων
Σε κάθε χώρο εργασίας και κάθε γειτονιά τα ταξικά συμφέροντα μπροστά
Στηρίζουμε
την Διαδήλωση που οργανώνει ο Συντονισμός συλλογικοτήτων - καταλήψεων - συνελεύσεων στα Βόρεια στην Πλ. Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή την Τρίτη 11/6 στις 19:00
καθώς και την Συγκέντρωση στην επιθεώρηση εργασίας στην Αγία Παρασκευή την Τετάρτη 12/6

Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια

prwtexerganerg@espiv.nexet

5

1

6

4

3

2

πηγή : https://ypostego.wordpress.com/2019/06/10/παρ…