Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 στις 21.00

Θερινές προβολές στο Άλσος

Ο Μανάβης, (2013) ντοκυμαντέρ, 52'

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Αν ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις την "αθέατη" πλευρά μιας χώρας είναι να βρεθείς μερικά βήματα πιο πέρα από εκεί που σταματάει ο πολιτισμός, ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος ακολουθεί μέσα σε τέσσερις εποχές τον μανάβη Νίκο Αναστασίου με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, καθώς αυτοί επισκέπτονται από το 1980 με το μανάβικο-φορτηγό τους τα δύσβατα χωρια της ορεινής Πίνδου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα.

Ο "Μανάβης" είναι ένα ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ, ένα "ρόουντ μούβι" στον τόπο και τους ανθρώπους μιας παραμελημένης από το κράτος περιοχή της Ελλάδας. Στα γυρίσματα που διήρκεσαν ένα χρόνο, στόχος ήταν να καταγραφεί η αμεσότητα της επικοινωνίας του μανάβη με τους κατοίκους που υπερβαίνει την απλή αγοραπωλησία προϊόντων και γίνεται ανθρώπινη επαφή. Η πραγματικότητα έτσι κι αλλιώς των ανθρώπων που συναντά στην διαδρομή του ο μανάβης δεν χρειάζεται σκηνοθεσία, ούτε ειδικούς φακούς για να τους κάνει αναμφισβήτητους και χαρισματικούς πρωταγωνιστές μιας ταινίας που είναι απλά η καθημερινότητά τους, φωτισμένη αριστουργηματικά από το φυσικό φως του ορεινού τοπίου και σκηνοθετημένη αριστοτεχνικά πριν από οποιονδήποτε από την ίδια τη ζωή.

Η πολιτεία φαίνεται να "θυμήθηκε" αυτές τις περιοχές με έναν καταστροφικό τρόπο καθώς αυτό το φως και αυτή η απλότητα απειλούνται με άμεση εξαφάνιση από την υλοποίηση των σχεδίων κράτους και μεγαλοεταιριών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή. Το φυσικό αέριο που μπορεί να κρύβει στα σπλάχνα της αυτή η γη και ο αγωγoί που επιτρέπεται να στηθούν μέσα σε αρχέγονα δάση στην Πίνδο ελάχιστα μέτρα από χωριά αλλά και σε παραθαλάσσια και υποθαλάσσια σημεία στην Θεσπρωτία θα καταστρέψουν τον πλούτο και την ομορφιά της.

* Θα ακολουθήσει ενημέρωση/συζήτηση με την Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης της Πρωτοβουλίας.