Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 στις 20.00

Εκδήλωση – Συζήτηση: Airbnb & Τουρισμός

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Σάββατο 15/6 στις 20:00

Κατάληψη Allerta

Συνέλευση Πόλης - 790

AIRBNB - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Χαμογέλα! Ήρθαν οι τουρίστες, ήρθε η ανάπτυξη.» Πόσο ειρωνικό! Κυλιόμενες 6ήμερες βάρδιες για 10-12 ώρες, το μεροκάματο στα 3.5 ευρώ, υποδηλωμένη εργασία με τυράκι τα επιδόματα (ενοικίου ή εποχικό) και παράλληλα να εύχεσαι να αφήσουν καλά tips. Και μέσα σ' όλα, ήρθε να προστεθεί ένα νέο πρόβλημα: το στεγαστικό. Τα νοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, τα διαθέσιμα σπίτια ελάχιστα και μας παρουσιάζουν τις γκαρσονιέρες σα παλάτια.

Η ανάπτυξη που γνωρίζει ο τουρισμός και η βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb) στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: ελληνικό κράτος, τράπεζες και real estate. Ακόμα και οι μικροί παίχτες του airbnb συμμετέχουν σε ένα επενδυτικό πλάνο το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες ανατίμησης της ακίνητης περιουσίας, τη ρευστοποίηση των τραπεζικών χρεών και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μέσω της κερδοφορίας του τουριστικού κεφαλαίου. Το στεγαστικό πρόβλημα σε Αθήνα και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη κλπ. είναι συνέχεια της απαξίωσης της εργατικής τάξης και της επιστροφής της μεσαίας στο κέντρο της πολιτικής, υλικά και ιδεολογικά.

Το ζήτημα, επομένως, είναι να δούμε «τι κάνουμε εμείς»: πως αυτο-οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας αδιαμεσολάβητα και πως θα καταφέρουμε να απαντήσουμε ή να βάλουμε ένα φρένο. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά θα πρέπει να δώσουμε μια απάντηση πρωτίστως σε εμάς. Γι' αυτό χρειάζεται να κουβεντιάσουμε.

πηγή : http://allerta.squat.gr/2019/06/11/Εκδήλωση-Σ…