Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στις 20.00

Πολιτικό καφενείο: Κουβέντα πάνω στον κοινοτισμό

Μετά τη θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα του πρώτου πολιτικού καφενείου με θέμα τον Κοινοτισμό σας προσκαλούμε στο δεύτερο μέρος της συζήτησης από την οποία προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα. Αυτή την φορά θα εστιάσουμε σε θέματα που προέκυψαν την προηγούμενη φορά. Συγκεκριμένα, θα συζητήσουμε ελεύθερα και χωρίς την - πολλές φορές καταπιεστική - προσδοκία ενός συμπεράσματος, ζητήματα όπως τί είναι κοινότητα και ποια τα χαρακτηριστικά της; Ποιές οι αξίες που τη διέπουν; Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας σε αυτήν. Τι γίνεται με την ανάγκη το ατομικό συμφέρον να ταυτιστεί με το συλλογικό; Προχωράμε σε δημιουργία κοινοτήτων πριν ή μετά την ανατροπή του καπιταλισμού;

Θα χαρούμε λοιπόν να σας ξαναδούμε την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 8μμ, αυτή την φορά στον γνωστό και αγαπημένο μας κοινωνικό χώρο Da (Ντεντιδάκιδων 15).

Και για να ολοκληρωθεί ο θερινός μας αυτός θεματικός κύκλος με θέμα τον κοινοτισμό φιλοξενούμε την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 8μμ, στο Πολύκεντρο νεολαίας (Οδός Ανδρόγεω 2 ) την παρουσίαση ενός βιβλίου σταθμού, το "Για την κοινότητα των κοινοτήτων", των Γιώργου Κολέμπα και Γιάννη Μπίλλα, παρουσία των ίδιων.

« Η Κοινότητα των κοινοτήτων αποτελεί πρόταση αυτοθέσμισης των κοινωνιών και των ανθρώπων που δεν αρκούνται στη διαπίστωση ότι για όλα ευθύνεται ο καπιταλισμός και οι τραπεζίτες. Που δεν επιλέγουν τη θυματοποίησή τους και την παθητικότητα. Που αρνούνται τον ιδρυματισμό τους, αναθέτοντας τη λύση στο πολιτικό προσωπικό των κομμάτων της αντιπροσωπευτικής και εξόχως ολιγαρχικής δημοκρατίας. Η Κοινότητα των κοινοτήτων κινείται ενάντια και παράλληλα σε αυτή την αφήγηση, προτείνοντας μια άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας. Το κύτταρο της κοινωνίας που θα αγαπήσουμε έχει στον πυρήνα του την έννοια της κοινότητας με τα νοήματα και τα προτάγματά της. Στη θέση του κεντρικού κράτους, που θα περιορίζεται σιγά σιγά, θα ανθίσουν οι αμεσοδημοκρατικές ομόσπονδες κοινότητες ανθρώπων, έθνη κοινοτήτων και κοινότητες εθνών.»

Η πρόταση που καταθέτουν με το βιβλίο αυτό οι Κολέμπας και Μπίλλας αποτελεί μια δομημένη και ολοκληρωμένη απάντηση στα αδιέξοδα της εποχής μας, ιδιαίτερα και εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου όπου οι απαξίωση του πολιτικού συστήματος της αστικής δημοκρατίας, η οποία εκφράζεται και μέσω της αποχής από την εκλογική διαδικασία έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Σας περιμένουμε λοιπόν με χαρά να συζητήσουμε και να ζυμωθούμε ώστε να βρούμε τους κοινούς μας τόπους για ένα κοινό μέλλον.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/79589/