Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 στις 11.00

3ήμερο εκδηλώσεων για την ελευθεριακή εκπαίδευση

5 χρόνια

Μικρό Δέντρο

που θα γίνει δάσος…

28-30 Ιουνίου

3ΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σ' ένα ελεύθερο κοινοτικό σχολείο που εμπνέεται από το όραμα μιας ελεύθερης κοινωνίας, που βασίζεται στην αλληλοβοήθεια, τη βιωματική μάθηση, την αυθεντική επικοινωνία και την ατομική αυτονομία στην συλλογική συμβίωση, η πίστη στον άνθρωπο πηγάζει από την εφικτότητα αυτής της ουτοπίας. Η ουτοπία για μας δεν ορίζεται ως πλάνη και ονειροπόλημα, αλλά ως η βασική κινητήριος δύναμη με πυρήνα την επιθυμία. Την επιθυμία μας το Μικρό Δέντρο να γίνει δάσος.. ένα δάσος δικτύωσης, έρευνας, δράσης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/6

18:00 Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση (EUDEC) & του ελληνικού της παραρτήματος.

Αφροδίτη Μηλοβιάνου, μέλος EUDEC

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία (EUDEC) ιδρύθηκε το 2008, εκπροσωπείται από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, διεξάγει ετήσιες συνδιασκέψεις και λειτουργεί με σκοπό να προωθήσει τη Δημοκρατική Παιδεία στην ευρώπη, να υποστηρίξει τη δικτύωση και την ανταλλαγή πληροφοριών και το δικαίωμα ίδρυσης σχολείων που λειτουργούν με δημοκρατικές αρχές. Στην παρουσίαση αυτή γίνεται αναφορά στην πορεία, το όραμα, το σκοπό και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία, όπως επίσης και του ελληνικού παραρτήματός της. Επιπλέον, αναφέρονται βασικές αρχές της δημοκρατικής παιδείας, στοιχεία λειτουργίας και συνήθεις δραστηριότητες των δημοκρατικών σχολείων ανά τον κόσμο.

19:00 Το Μικρό Δέντρο πάει Πανεπιστήμιο. Διασταυρώσεις(πολιτικής) Θεωρίας και Πράξης.

Γιώτα Μπαμπατζιμοπούλου, υποψήφια διδακτόρισσα, τμήμα Πολιτικών επιστημών ΑΠΘ

Η παρουσίασή έχει ως κύριο στόχο της να παρακινήσει μια συζήτηση γύρω από την διασύνδεση εναλλακτικών εγχειρημάτων με φορείς/θεσμούς όπως το Πανεπιστήμιο στα πλαίσια κάποιας επιστημονικής έρευνας. Γενικότερα, φαίνεται να υπάρχει ένας δισταγμός, όχι άδικα πολλές φορές, γύρω από το θέμα αυτό. Πολλά εναλλακτικά εγχειρήματα μπορεί ακόμη και να είναι κάθετα αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική. Γιατί πρέπει να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα εναλλακτικά εγχειρήματα και ένα θεσμό όπως το Πανεπιστήμιο; Τι μπορεί να προσφέρει το Πανεπιστήμιο στα εναλλακτικά εγχειρήματα και το αντίθετο; Τι μπορούν να προσφέρουν τέτοιες έρευνες ευρύτερα στην κοινωνία και στις προσπάθειες για κοινωνική αλλαγή;

20:00 Ζώντας με τα παιδιά σε μια Δημοκρατική τάξη. Εφαρμογές στο δημόσιο σχολείο.

Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός Α'βάθμιας εκπαίδευσης, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Το Σκασιαρχείο

Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κατ' επέκταση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας η έννοια της δημοκρατικής παιδείας, η οποία οφείλει να τοποθετεί το παιδί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Μέσω της δημοκρατικής παιδείας μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες μέσα στις οποίες η ελευθερία έκφρασης των παιδιών είναι απολύτως σεβαστή και απαραίτητη προϋπόθεση της συμμετοχικής μάθησης και της συλλογικής ζωής. Εφαρμόζοντας στο σχολικό περιβάλλον τις αρχές της δημοκρατικής παιδείας μέσω θεσμών, όπως αυτός της σχολικής συνέλευσης, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα για ζητήματα που τα αφορούν, να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πολύπλοκο πλέγμα των σχολικών σχέσεων και να νιώσουν ότι συμμετέχουν ενεργά και ως ισότιμα μέλη της σχολικής κοινότητας. Eξασφαλίζουμε δηλαδή συστηματικά και ουσιαστικά την εξάσκηση στην έννοια της χειραφέτησης ενός Υποκειμένου, ικανό να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της σχολικής

και άρα μετέπειτα κοινωνικής του πραγματικότητας. Αναπτύσσοντας την ικανότητα κριτικής σκέψης, διερεύνησης και μέσω της συνεργασίας και

της συναπόφασης, μέσα δηλαδή από την άσκηση στην καθημερινή ζωή ενός συστήματος δημοκρατικών στάσεων και συμπεριφορών, με τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τα πρότυπα αυτών των στάσεων και συμπεριφορών, η έννοια της δημοκρατικής παιδείας μπορεί να υιοθετηθεί από τους μαθητές/μαθήτριες ως στάση ζωής, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου οι έννοιες της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης θα είναι περισσότερο αυτονόητες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/6

10:30 Ξενάγηση στο χώρο του Μικρού Δέντρου.

11:00 Παρουσίαση του Αυτοοργανωμένου Παιδαγωγικού Εγχειρήματος "Το Μικρό Δέντρο." Θεσσαλονίκη

Το "Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος", είναι ένα κοινοτικό παιδαγωγικό εγχείρημα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 και λειτουργεί με τις αξίες της αυτοοργάνωσης, της ελευθεριακής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: Τα βιώματα και οι αγωνίες των γονιών του Μικρού Δέντρου.

13:00 Παρουσίαση του Συλλόγου Πολιτών για τη μελέτη της ελευθεριακής εκπαίδευσης "Το Σπόρι." Ρέθυμνο

Το «Σπόρι» ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στο Ρέθυμνο μέσα από συναντήσεις και συνελεύσεις ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον μία παιδαγωγική προσέγγιση που έχει στο επίκεντρο το παιδί και τις ανάγκες του. Με την αρχική δημιουργία ενός παιδικού στεκιού να έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο, και με χρήσιμα συμπεράσματα στο χέρι, αποφασίσαμε να εμβαθύνουμε στο περιεχόμενο και τα εργαλεία της ελευθεριακής εκπαίδευσης βάζοντας τις πρώτες πινελιές στον καμβά ενός δημοκρατικού, δημόσιου και απελευθερωτικού σχολείου έτσι όπως θα θέλαμε να είναι. Βαθύτερη μας επιδίωξη είναι μια προταγματική και ριζοσπαστική αφήγηση του σχολείου του μέλλοντος. Ένα σχολείο που τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τις αξίες του Ελευθεριακού Κοινοτισμού. Η ελευθεριακή παιδεία για μας δεν αποτελεί απλώς ένα εναλλακτικό παιδαγωγικό μοντέλο στα πλαίσια της θεσμικής εκπαίδευσης, αλλά έναν ριζικό μετασχηματισμό της παιδείας και κατ' επέκταση της κοινωνίας. Μέσα από την μελέτη της θεωρίας αλλά και την εμπειρία της πράξης διεκδικούμε την προεικόνιση ενός σχολείου ευτοπικού στο εδώ και στο τώρα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

14:00 Βιντεοπροβολή οπτικοακουστικού υλικού από τα εγχειρήματα.

Θα υπάρχει προβολή φωτογραφιών και βίντεο από τις παρουσιάσεις των εγχειρημάτων, στο εσωτερικό του κτηρίου.

.

18:00 Παρουσίαση του εγχειρήματος ΚοινΣΕπ "Το Σπορείο". Αθήνα

Το "Σπορείο" είναι μία συνεργατική προσπάθεια οικογενειών και παιδαγωγών, με επίκεντρο το παιδί. Οι βασικές αξίες συνοψίζονται στη βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση, με σεβασμό στον αναπτυξιακό ρυθμό του κάθε παιδιού, στην αυτονομία και το ελεύθερο παιχνίδι, στην επαφή με τη φύση και τη συμμετοχή των παιδιών σε συλλογικές διαδικασίες. Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ισότιμα και ενισχύονται οι δυνάμεις ανάπτυξης του καθενός σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Παράλληλα η ΚοινΣΕπ Σπορείο προωθεί και επιδιώκει τη δημιουργία ενός δικτύου γονέων και οικογενειών με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα γονεϊκότητας, την ενεργοποίηση σε σχέση με το παιδί και την αλληλοϋποστήριξη με γνώμονα τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΚοινΣΕπ.

18:00 "Σαν το στάρι σπέρνεται στον κόσμο η αλήθεια και απ' τον καθάριο σπόρο του φυτρώνουν... παραμύθια"

Αφήγηση- διασκευή παραμυθιών: Μαριάννα Γκουσδουβά

Μουσική: Τζοάννα Πεφτουλίδου & Ιωάννα Δημητρακάκη

Θα μοιραστούμε παραμύθια που συνδέουν τον άνθρωπο με τους κύκλους του χρόνου σε κάθε εποχή, μαζί με τη μάνα Γη.

Μια σουσουράδα γυρεύει πίσω την ουρά της να πάει στα παιδιά της... να τες κι οι γριές παρέα με τις εποχές... κι ένας άνθρωπος τρελός σε ένα ινδιάνικο χωριό των Ζαπατίστας φυτεύει δέντρα στο βουνό κάθε μέρα μοναχός.

19:30 Παρουσίαση του Αυτοοργανωμένου Παιδαγωγικού Εγχειρήματος "Ο Μικρός Ντουνιάς." Μυτιλήνη

Ο Μικρός Ντουνιάς είναι ένα παιδαγωγικό εγχείρημα στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Καθημερινά, στο δασάκι ενός ανοιχτού προσφυγικού καταυλισμού που λειτουργεί με τη συμμετοχή της οργάνωσης «Αλληλεγγύη Λέσβου» (πρώην ΠΙΚΠΑ), παιδιά ντόπιων και προσφύγων πρώτης παιδικής ηλικίας παίζουν και μαθαίνουν μαζί. Παιδιά, παιδαγωγοί και γονείς διαμορφώνουμε τη ζωή και τη μάθηση στο Μικρό Ντουνιά συλλογικά και πέρα από διακρίσεις. Σεβόμαστε το ρυθμό, τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ατόμου, ενθαρρύνοντας την ελευθερία επιλογής και την αυτορρύθμιση. Η υπαίθρια μάθηση μας φέρνει κοντά στα πλάσματα και τα στοιχεία της φύσης, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τον εαυτό μας και το κάθε τι γύρω μας.

21:30 LIVE

Αγάλι Αμάν

Dj Danis K

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/6

18:30 Συλλογή Εμπειριών από πιο μακρινά σχολεία

Μικρός Ντουνιάς & Μικρό Δέντρο

Παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας, των αξιών , των ομοιοτήτων και διαφορών από δημοκρατικά, αναρχικά, ελευθεριακά, σχολεία δάσους και ενεργά σχολεία του εξωτερικού που έχουν επισκεφθεί οι παιδαγωγικές ομάδες των εγχειρημάτων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑ∆ΙΚΟ ΧΩΡΟ.

*Καθημερινά θα οργανώνονται στον Αγρό παιδικές γωνιές.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ 37, ΣΤΑΣΗ "ΤΕΡΜΑ"

(ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΤΟΥΜΠΑΣ)

πληροφορίες και χάρτες:

alliotikosxoleio.espivblogs.net

επικοινωνία:

alliexotikosxoexleio@yahexoo.gr

fb: tomikrodentro

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Ιούνιος 16h