Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 στις 19.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Πορεια εναντια σε βραχυχρονια μισθωση και τουριστικη αναπλαση

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
11 ΙΟΥΛΗ, ΠΕΜΠΤΗ, 7 μ.μ. ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΛΗΡΟΥ
τροποι πρόσβασης 1,5,15, 10, 550, 126, 136, 040, μετρό συγγρού φιξ


Οργανωνόμαστε με ισότιμους όρους για να Αντισταθούμε στην επιπλέον διάλυση των γειτονιών και των ζωών μας.

-Αύξηση ενοικίων και εξώσεις από κερδοσκόπους ιδιοκτήτες
-Μαζικός εκτοπισμός κατοίκων
-Μείωση του μόνιμου πληθυσμού και των κατοικιών
-Τουριστική ασφυξία στις πολυκατοικίες και τους δρόμους
-Αγορά της γειτονιάς από ντόπιους και ξένους επενδυτές
-Μετατροπή της γειτονιάς και του κέντρου σε ξενοδοχείο

Ας στηρίξουμε ο ένας τον αγώνα του άλλου σε κάθε γειτονιά!

Στην καπιταλιστική κοινωνία μέσα στην οποία προσπαθούμε να επιβιώσουμε, οποιαδήποτε ανάγκη γίνεται εμπόρευμα σε μια προσπάθεια περαιτέρω κέρδους και ελέγχου. Η στέγαση, μία από τις βασικότερες ανάγκες κάθε ανθρώπου, δε θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτή την συνθήκη. Από τις απαρχές του θεσμού της ιδιοκτησίας επικράτησε μια λογική πως ένα κομμάτι γης δεν ανήκει σε αυτούς που την χρησιμοποιούν αλλά σε αυτούς που κατέχουν "τίτλους εξουσίας" πάνω του. Ακολουθώντας αυτή την λογική σήμερα οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε δικαιοδοσία πάνω στα σπίτια που οι ίδιοι κατοικούν. Έτσι, το αν θα μπορεί κάποιος σήμερα να έχει σπίτι ορίζεται από τελείως εξωγενείς και ανεξέλεκτους παράγοντες όπως η οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη μιας περιοχής, η οποία αναπάσα στιγμή, μέσω ιδιοκτητών και κατόχων ακινήτων, εκτοξεύει τα ενοίκια και την αξία των σπιτιών. Αυτό επηρεάζει -αργά η γρήγορα- όλο τον πληθυσμό της περιοχής και κυρίως τα φτωχότερα άτομα, μετανάστες-μετανάστριες, τρανς άτομα καθώς και όσα έχουν μη-ανθρώπινα ζώα όπου αδυνατώντας να βρουν σπίτι ή να ανταποκριθούν στο υψηλό ενοίκιο μένουν άστεγα ή εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους. Έτσι δημιουργείται ένα φαινόμενο μαζικού εκτοπισμού.
Η έννοια της κατοικίας καταργείται μαζί και η γειτονιά και ότι μπορεί να εμπεριέχει (π.χ. σχολεία και ανοιχτές πλατείες). Την θέση της κατοικίας παίρνει το AirBnB και την θέση των κατοίκων, οι τουρίστες και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις. Η γειτονιά αγοράζεται εξ' ολοκλήρου από επενδυτές και μετατρέπεται σ' ένα ανοιχτό ξενοδοχείο με δομές κατανάλωσης και ψυχαγωγίας. Οικοδομούνται νέα πολυτελή κτήρια και ξενοδοχεία, ιδιωτικοποιούνται πράσινοι χώροι, περιφράσσονται οι ανοιχτοί, λαμβάνονται νέα αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης. Σε αυτά τα αναπτυξιακά πλαίσια, η ένταση της εργασίας (μισθωτής σκλαβιάς) ανεβαίνει ώστε ντόπιοι και μετανάστες να εξυπηρετήσουν τον τουρισμό, τα ντοπια και ξένα αφεντικά.
Η βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb) τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, με 3 εκατομμύρια σπίτια σε 200 χώρες. Βέβαια δεν είναι απλά μία νέα τάση της μόδας. Αντίθετα εντάσσεται στα πλαίσια του εξευγενισμού (gentrification) ολόκληρων περιοχών ή και πόλεων, στα κερδοσκοπικά πλάνα των real estate, των επιχειρηματιών, άπληστων μικροϊδιοκτητών, του Δήμου Αθηναίων και του ελληνικού κράτους. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το ότι οι δύο τελευταίοι πλασάρουν τις γειτονιές μας όλη την ώρα είτε ως υποβαθμισμένες, είτε ως ιδανικά-εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα? Η προώθηση μιας γειτονιάς ως τουριστικό προϊον ελκύει τουρίστες, οι τουρίστες τους επενδυτές και οι επενδυτές σε συνεργασία με τις αρχές εντείνουν στο μάξιμουμ μια τέτοια κατάσταση επεκτείνοντας τις τερατώδεις δουλειές τους σε δίπλα και πάρα δίπλα περιοχές. Τέτοιου τύπου επενδύσεις πατάνε πάνω στην ισοπέδωση που δημιουργούν φαινόμενα όπως η "οικονομική κρίση" ή πάνω σε φτιαχτές υποβαθμίσεις. Οι νέες επιχειρήσεις φέρνουν μαζί τους τα αντίστοιχα στελέγχη και "δημιουργικά μέλη" και έτσι μαζί με τους τουρίστες καταλήγει στην πληθυσμιακή αλλαγή και την κατάκτηση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της γειτονιάς από την πολυεθνική μεσαία και ανώτερη τάξη και τις επιχειρήσεις τους.
Αν και ο Παραδιάς, πρόεδρος Πανελλήνιας ΟΜοσπονδίας ΙΔιοκτητών Αττικής είπε ότι: «Η βραχυχρόνια μίσθωση αναπτύχθηκε σε δεκάδες χιλιάδες κενά και ημιτελή ακίνητα, γι' αυτό και δεν προκάλεσε εξώσεις πουθενά στη χώρα, όπως κάποιοι εντελώς αναληθώς ισχυρίστηκαν» η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για αυτούς/-ες που διώχτηκαν βίαια από τα σπίτια τους, στο Κουκάκι και αλλού. Η αύξηση ενοικίου, οι εξώσεις, το κόψιμο νερού και ρεύματος, η τουριστικοποίηση της στέγης και του δημόσιου χώρου συνθέτουν όλα μαζί ένα πολέμο χαμηλής έντασης που απειλεί να εξαφανίσει την κοινωνική βάση από τις γειτονιές και κατ' επέκταση την ίδια την κοινωνική ζωή αφήνοντας στην θέση της μονάχα την έρημο του εμπορεύματος και του θεάματος.

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Ιούλιος 10h


1 2 3 4

Διαδήλωση ενάντια στη βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική ανάπλαση

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΑΣ

Η αλματώδης αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ολόκληρη την Αθήνα και κυρίως στις περιοχές του κέντρου (Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Παγκράτι, Νέο Κόσμο κλπ) έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στην ζωή των κατοίκων με πρώτο και βασικό την καταπάτηση του δικαιώματος της στέγασης. Οι εξώσεις, οι αυξήσεις των ενοικίων και ο εκτοπισμός των κατοίκων από τις περιοχές που μένουν είναι τα πιο βασικά προβλήματα που δημιουργούνται. Ενώ πριν λίγα χρόνια οι περιοχές του κέντρου υποβαθμίζονταν και βούλιαζαν σε μια συνθήκη εγκατάλειψης και κοινωνικής αποσάθρωσης εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης με το κλείσιμο των καταστημάτων, την αύξηση της ανεργίας, τα ξενοίκιαστα μαγαζιά και σπίτια και την φτωχοποίηση του περισσότερου κόσμου, έρχεται τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός «να σώσει την κατάσταση» και η φρενίτιδα της «επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και των επενδύσεων» πιάνει κόκκινα.

Κράτος και επιχειρηματίες «προετοιμάζουν» εδώ και χρόνια την μετατροπή της πόλης σε μια «τουριστούπολη». Καταργούν την κυριακάτικη αργία στα εμπορικά καταστήματα καθώς «δεν γίνεται να κάνουν βόλτες οι τουρίστες στην Ερμού με κλειστά καταστήματα». Οι ελεύθεροι χώροι δέχονται επίθεση ο ένας μετά τον άλλο. Πάρκα καταστρέφονται για να γίνουν parking για τα νυχτομάγαζα (Ρουφ), η ακαδημία Πλάτωνος γίνεται mall, χώροι πρασίνου καταπατούνται από επιχειρηματίες με τις ευλογίες του κράτους για να γίνουν καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κλπ. Από το 2002 έως και σήμερα, επιχειρούν να περιφράξουν τον λόφο του Φιλοπάππου και να επιβάλλουν εισιτήριο για την είσοδο σε αυτόν, με σκοπό την εμπορευματοποίηση του και την οικονομική του εκμετάλλευση, κάτι που απέτρεψαν οι κάτοικοι με τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους. Συνοικίες ολόκληρες μετατρέπονται σε περιοχές διασκέδασης με bar, ταβέρνες, νυχτομάγαζα και τραπεζοκαθίσματα παντού. Και σ' αυτήν την αλλοίωση των γειτονιών και του αστικού ιστού ήρθε να προστεθεί η ταχεία ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με πιο γνωστή την Airbnb.

Οι γειτονιές της Αθήνας, ιδίως αυτές του κέντρου, αποτελούν το πεδίο στο οποίο ξεδιπλώνονται οι επιχειρηματικοί τουριστικοί σχεδιασμοί και λαμβάνει χώρα μια ανάπλαση σύμφωνα με τις «ανάγκες» του τουρισμού. Από τις γειτονιές του κέντρου, εκδιώχνονται συνεχώς οι μόνιμοι κάτοικοι, μέσω των εξώσεων και των υπέρογκων αυξήσεων στα ενοίκια. Ενώ οι δημόσιοι χώροι αποστειρώνονται και εμπορευματοποιούνται και οι γειτονιές μετατρέπονται βίαια σε τεράστια ξενοδοχεία. Επενδυτικές εταιρείες αγοράζουν «διαμερίσματα σε οποιαδήποτε κατάσταση» προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν μέσω της πλατφόρμας. Ακόμα και η περιβόητη ασφάλεια των κατοίκων πάει περίπατο μπροστά στο κέρδος καθώς με την μετατροπή κάποιων διαμερισμάτων σε ξενώνες πλήθος κόσμου έχει τα κλειδιά μιας πολυκατοικίας και άρα μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε αυτήν ότι ώρα θέλει. Επίσης τμήματα σε σχολεία μειώνονται λόγω της έλλειψης μαθητών. Ταυτόχρονα άνεργοι, μετανάστες, τοξικοεξαρτημένοι και γενικά όποιος δεν χωράει στην εικόνα του «εξευγενισμού» των «φιλέτων» του κέντρου, αποβάλλεται από αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και φυσικά στο στόχαστρο του «εξευγενισμού» βρίσκονται διαρκώς οι καταλήψεις, οι χώροι και οι δομές του κόσμου του αγώνα. Οι γειτονιές μας, λοιπόν, μετατρέπονται με γοργούς ρυθμούς σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο στο όνομα της τουριστικοποίησης, του κέρδους και του αστικού «εξευγενισμού».

Φυσικά όλοι εμείς που αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση καθημερινά καλούμαστε να αντισταθούμε στην τουριστική ανάπλαση των γειτονιών μας. Οι γειτονιές δημιουργούνται από τους κατοίκους τους και όχι από τους «επισκέπτες» και τους επενδυτές. Να αντιμετωπίσουμε με κάθε μέσο την λαίλαπα του εξευγενισμού και της τουριστικοποίησης των γειτονιών μας. Με συνελεύσεις σε γειτονιές, πολυκατοικίες, χώρους δουλειάς να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στην στέγη το δικό μας και των γειτόνων μας, να αντισταθούμε στις εξώσεις και στους πλειστηριασμούς των κατοικιών. Να αποφασίσουμε για τις γειτονιές που θέλουμε εμείς και όχι ο κάθε κερδοσκόπος.

ΖΟΥΜΕ ΕΔΩ-ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΕΔΩ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ, ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Στηρίζουμε και καλούμε στην πορεία ενάντια στη βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική ανάπλαση την Πέμπτη 11 Ιουλίου, ώρα 19:00, Ολυμπίου και Φάληρου, Κουκάκι

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6µµ στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιµοδήµου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα-askpthk.espivblogs.net


1 2 3 4

Πανό και τρικάκια για την πορεία ενάντια σε βραχυχρόνια μίσθωση και τουριστική ανάπλαση

post image

Τοποθετήσαμε μεγάλο ζωγραφισμένο πανό σε εγκαταλελειμμένο σπίτι σε κεντρικό δρόμο του Κουκακίου, μοιράσαμε κείμενα της πρωτοβουλίας κατοίκων, έγινε μαζική αφισοκόλληση και πετάχτηκαν τρικάκια για την πορεία την Πέμπτη 11/7, 19:00, στο πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου στο ύψος της Φαλήρου.

Εξώσεις, αυξήσεις και εκτοπισμός αυτό είναι το airbnb και ο τουρισμός !

Ενάντια στο κράτος που πουλάει τις γειτονιές μας και το κεφάλαιο που τις αγοράζει !

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1599022/


1 2 3 4

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην πορεία ενάντια στη βραχυχρόνια μίσθωση και στην τουριστικοποίηση σήμερα 11/7

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην πορεία ενάντια στη βραχυχρόνια μισθωση και την τουριστική ανάπλαση σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 19:00 (Ολυμπίου και Φαλήρου, Κουκάκι).

Η επιτυχημένη προστασία όλων των κατειλημμένων χώρων και του κοινωνικού εδάφους από την καταστολή και τη λεηλασία αποτελεί στο σύνολό της ευθύνη του οργανωμένου κινήματος και όλου του κόσμου του αγώνα.

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΑΣ

ΖΟΥΜΕ ΕΔΩ-ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΕΔΩ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ, ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών (ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ.)

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1599035/