Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 στις 12.00

Ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κουκακίου και γύρω περιοχών

post image

Με αφορμή την επίθεση που δεχθήκαμε από την Ελληνική Αστυνομία στηνπορεία της 11/7 στο Κουκάκι, δηλώνουμε ότι δεν θα σκύψουμε το κεφάλι μας μπροστά στην κρατική τρομοκρατία και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε βραχυχρόνια μίσθωση και τουριστική ανάπλαση.

Καλούμε σε Μικροφωνική και Συγκέντρωση Παρασκευή 19 Ιούλη στις 19:00 στο μετρό Συγγρού-Φιξ

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της ριζικής μετατροπής περιοχών του κέντρου της Αθήνας σε ένα τεράστιο τουριστικό θέρετρο. Στη γειτονιά μας η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού γείτονες και γειτόνισσές μας, εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες, αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε περιοχή λόγω της ακραίας αύξησης των ενοικίων και των εξώσεων από ιδιοκτήτες που λόγω του AirBnB βρήκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Προκαλείται εκτοπισμός κατοίκων, μείωση του μόνιμου πληθυσμού και των κατοικιών, μικρή ακίνητη περιουσία συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ κάθε οικιστικό απόθεμα εμπορευματοποιείται. Χτυπώντας το δικαίωμα στη στέγαση, η έννοια της κατοικίας και της γειτονιάς αλλάζει, συμπαρασύροντας και ότι αυτή μπορεί να εμπεριέχει (π.χ. σχολεία και ανοιχτές πλατείες). Την θέση της κατοικίας παίρνει το AirBnB και την θέση των κατοίκων, οι τουρίστες δημιουργόντας μία ασφυκτική συνθήκη στους δρόμους και στις πλατείες που αναγκάζει περαιτέρω κάτοικους σε αποχώρηση.

Η γειτονιά μετατρέπεται σε πεδίο κερδοφορίας από επενδυτές και επιχειρηματίες και στην ουσία περνάει στον έλεγχό τους. Οικοδομούνται νέα πολυτελή κτήρια και ξενοδοχεία, ιδιωτικοποιούνται πράσινοι χώροι, περιφράσσονται οι ανοιχτοί, λαμβάνονται νέα αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης. Δεν είναι τυχαίες οι βλέψεις που έχουν για την περίφραξη και ιδιωτικοποίηση του λόφου του Φιλοπάππου. Η καλύτερη ποιότητα ζωής και οι θέσεις εργασίας που ευαγγελίζονται μέσω της τουριστικής ανάπτυξης καταρρίπτονται, όταν η γειτονιά μετατρέπεται σε ένα τεράστιο κέντρο διασκέδασης, ενώ οι όποιες δουλειές σε τουρισμό και επισιτισμό αποτελούν σύγχρονα κάτεργα σκληρής εργασιακής εκμετάλλευσης χαμηλά αμειβόμενες και ανασφάλιστες.

Συντονίζουμε τη δράση μας

Εδώ και αρκετό καιρό έχει συσταθεί η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κουκακίου και ευρύτερων περιοχών. Κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής με ανοιχτές και δημόσιες συναντήσεις στην περιοχή του Κουκακίου αποφασίσαμε να καλέσουμε σε διαδήλωση ενάντια στην βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική ανάπλαση. Έτσι το απόγευμα της Πέμπτης, 11 Ιουλίου, στις 19:00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και διαδήλωση με χαρακτήρα πληροφόρησης.Η πορεία κινήθηκε στους δρόμους του Κουκακίου και του Μακρυγιάννη, πέρασε μπροστά από το μουσείο της Ακρόπολης και την ασφυκτική τουριστική ζώνη των γύρω πεζόδρομων. Επιστρέφοντας μέσω της Βεΐκου δέχτηκε ξαφνική επίθεση έξω από το αστυνομικό τμήμα, με ξύλο, κρότου λάμψης και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός διαδηλωτή, ο οποίος συνελήφθη και φορτώθηκε ένα κάρο ανυπόστατες κατηγορίες και μετέπειτα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για αρκετές μέρες. Από τα γκλοπ της ΕΛ.ΑΣ τραυματίστηκαν επίσης άνθρωποι της πορείας που προσπάθησαν να τον υπερασπιστούν. Γείτονες και γειτόνισσες, θαμώνες των γύρω μαγαζιών, ακόμα και τουρίστες παρενέβησαν ή επιτέθηκαν φραστικά στη διμοιρία που έκανε την επίθεση για να βοηθήσουν διαδηλωτές που απειλούνταν με σύλληψη. Μέσα σε ελάχιστη ώρα τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν το ψεύτικο δελτίο τύπου της αστυνομίας αντιστρέφοντας τα γεγονότα κι αποκρύπτοντας το πολιτικό περιεχόμενο της διαδήλωσης, συγκαλύπτοντας έτσι τη βία που δεχτήκαμε από τις δυνάμεις καταστολής και υπονομεύοντας τον αγώνα μας. Η βία της ΕΛ.ΑΣ. είναι αναμενόμενο εμπόδιο στις πορείες, στις εξώσεις, στους πλειστηριασμούς, σε κάθε αγώνα και είναι στο χέρι μας να τη ξεπεράσουμε.

Οργανωνόμαστε συλλογικά και αντιστεκόμαστε στη διάλυση των γειτονιών και των ζωών μας.

-Νέα ανοιχτή συνέλευση της πρωτοβουλίας την Κυριακή 21 Ιούλη στις 12:00 Ολυμπίου και Φαλήρου.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1599124/