Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

Ελευθεριακο φεστιβαλ κατειλημμενων χωρων & συλλογικοτητων

Ελευθεριακό Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων.

4 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Ο κόσμος που σχεδιάζουν οι κυρίαρχοι δεν χωράει κανένα όραμα για μια διαφορετική κοινωνική θέσμιση για μια αλλοιώτικη ζωή. Θέλουν να πάψουμε οριστικά να αγωνιζόμαστε, να σκεφτόμαστε να χαμογελάμε. Ο κόσμος του σύγχρονου ολοκληρωτισμού κράτους-κεφαλαίου είναι ένας κόσμος εντεινόμενης εξαίρεσης αποκλεισμένων στρωμάτων, βάρβαρης εκμετάλλευσης των εργαζομένων και διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την περιστολή της ελευθερίας.

Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές της 7ης Ιούλη επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στην ατζέντα της δεξιάς όλα όσα παρέδωσε απλόχερα όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της Αριστεράς. Είναι πασιφανές ότι η νέα διαχείριση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την όποια λαϊκή συναίνεση που απέσπασε για να βαδίσει ακόμη πιο έντονα στον δρόμο που ανοίχτηκε: από τη Μόρια στα κλειστά camp, από τις ΜΚΟ στους μπάτσους, από τις εκκενώσεις στο Ορφανοτροφείο, τη Νίκης, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου το 2015 και τις εκκενώσεις στις προσφυγικές καταλήψεις στις νέες επιθέσεις στην Νοταρά, το Όνειρο και τις πολιτικές εστίες του αναρχικού αγώνα, από την υπόθαλψη των ναρκομαφιών στη μπατσοκρατία και πάλι πίσω.

Όλο το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη επιχειρήθηκε να παιχτεί ανοιχτά από όλους η ανάδειξη των εθνικιστικών, των φασιστών και των παρακρατικών εφεδρειών στις πλατείες και το πεζοδρόμιο. Το αντιφασιστικό κίνημα έδωσε δεκάδες μάχες εναντίον τους, ειδικότερα την περίοδο από τη συγκέντρωση της 21ης Γενάρη μέχρι σήμερα, για να καταφέρει να τους επιστρέψει στις τρύπες τους, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Μπορεί το επόμενο διάστημα το κράτος να ενσωματώνει όλες τις κατασταλτικές τακτικές όμως οι φασίστες πάντα μπορούν να βρεθούν πίσω από την πλάτη της αστυνομίας. Είναι άλλωστε αυτός ο συνδυασμός αστυνομίας-παρακρατικών που κατόρθωσε να πυρπολήσει την κατάληψη Libertatia.

Είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε πλήρως το κλίμα που δημιουργήθηκε προσωρινά στην πόλη ως απότοκο της αναζωπύρωσης του εθνικισμού, του ρατσισμού και του σκοταδισμού με αφορμή την ανακίνηση του μακεδονικού, στέλνοντας τους φορείς τους μια και καλή στον σκουπιδότοπο της Ιστορίας. Να δείξουμε έμπρακτα ότι τελικά κράτος και παρακρατικοί δεν κατόρθωσαν τίποτε. Όσο διαρκεί η τεράστια και ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία του «Rebuild Libertatia» σκοπό μας αποτελεί η πολιτική υπεράσπιση της κατάληψης, η βασικότερη δηλαδή προϋπόθεση της επιτυχίας του, όπως βέβαια και η οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος.

Το ελευθεριακό φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων

Η διοργάνωση του Ελευθεριακού Φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δημόσιου και ανοιχτού πολιτικού και πολιτισμικού χώρου συνάντησης, επικοινωνίας και ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται από τα κάτω και της παρέμβασης των αναρχικών και ελευθεριακών προταγμάτων μέσα σε αυτούς.

Οι θεματικές πάνω στις οποίες θα κινηθούν οι πολιτικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις του φεστιβάλ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τις μαθητικές αντιστάσεις και τους αγώνες των ιθαγενών στη Λατινική Αμερική, μέχρι τον αγώνα των γυναικών για χειραφέτηση, την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό, αλλά και τη γνωριμία με νέα εκδοτικά εγχειρήματα ελευθεριακού προσανατολισμού και τη σημαντική συνεισφορά τους, η οποία εμπλουτίζει την αντίληψή μας με βάση τις εμπειρίες αγώνα από προηγούμενες κινηματικές απόπειρες αντίστασης και ανατροπής του κράτους και του κεφαλαίου. Εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται πολλές φορές με το παρελθόν, ώστε να ορθώσουν ανάστημα στο δυστοπικό παρόν του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

Επιλέγουμε το φεστιβάλ να διεξαχθεί σε καταλήψεις και στους χώρους του Πανεπιστημίου, αποσκοπώντας τόσο στην έμπρακτη υπεράσπιση και την κοινωνική υποστήριξη στους κατειλημμένους χώρους, οι οποίοι ήδη έχουν τεθεί στην προμετωπίδα της κρατικής καταστολής, όσο και στην υπεράσπιση της κοινωνικής κατάκτησης του ασύλου, η οποία επίσης έχει μπει για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του κράτους. Επιχειρούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Οφείλουμε κι εμείς να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, κι αυτές ξεδιπλώνονται, ζυμώνονται και εκφράζονται και στις ανοιχτές διαδικασίες των κοινοτήτων μας, στις εκδηλώσεις και στις γιορτές μας, στις διαδηλώσεις και συζητήσεις μας.

Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός χώρου όπου όσο το δυνατόν περισσότεροι θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον αγώνα των αναρχικών για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας μέσα από συζητήσεις και ενημερώσεις, από βιβλιοπαρουσιάσεις, από εκθέσεις φωτογραφίας και ντοκουμέντων, από θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα ακόμα έδαφος όπου θα αναδειχθούν αντιλήψεις, πρακτικές, προτάσεις, θέσεις και αγώνες των αναρχικών πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που διατρέχουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής μας. Ένα δημόσιο πεδίο διαλόγου όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να παρουσιάσουμε εμπειρίες αγώνα και πολιτικά συμπεράσματα από αντιστάσεις που ξεσπούν με κοινό ορίζοντα την κοινωνική απελευθέρωση.

Κατάληψη "Libertatia", Κατάληψη "Mundo Nuevo", συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό "Libertatia", συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό "Μαύρο & Κόκκινο", Αναρχική Μαθητική Ομάδα "Αταξία", Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στην Πατριαρχία, Ελευθεριακές εκδόσεις "Ναυτίλος"

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

3-4-5-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

[στην κατάληψη MUNDO NUEVO | Φιλίππου & Σιατίστης, Ρωμαϊκή Αγορά]

18.00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Παρουσίαση της μπροσούρας «Καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση»

Από την ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΑΤΑΞΙΑ»

(στην ταράτσα της κατάληψης)

20:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Εφ' όρου ζωής» ["De toda la vida" 1986]

Lisa Berger-Carol Mazer, Spain (30')

(στην ταράτσα της κατάληψης)

20:30 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: MUJERES LIBRES, ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ & ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ

Συμμετέχουν: ελευθεριακές εκδόσεις «Ναυτίλος» & συντρόφισσες από τη μεταφραστική ομάδα του βιβλίου

(στην ταράτσα της κατάληψης)

22.30 Rock LIVE με τους: Electro Vampires, ΡΕΥΜΑ 102

(στο ισόγειο)

*Στην κατάληψη "Mundo Nuevo" θα υπάρχει μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Οι αναρχικές γυναίκες στην Ισπανία, πριν και μετά τις mujeres libres", η οποία παραχωρήθηκε στην Κατάληψη από το Αναρχoσυνδικαλιστικό Συνδικάτο της Ισπανικής CGT(Confederation General del Trabajo)

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

[στην κατάληψη MUNDO NUEVO | Φιλίππου & Σιατίστης, Ρωμαϊκή Αγορά]

18:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Πατριαρχία: άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Η πάλη εναντίον της ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

Από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

(στην ταράτσα της κατάληψης)

19:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τον αγώνα των Μαπούτσε και προβολή ντοκιμαντέρ "Newen Mapuche" (125΄)

(στον 3ο όροφο της κατάληψης)

21:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ, Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ PISTOLERISMO ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ

Συμμετέχουν: Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»,

Angel Perez Gonzalez, μεταφραστής

(στο ισόγειο της κατάληψης)

22:30 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ από τις ΤΣΙΡΙΤΣΑΝΤΣΟΥΛΕΣ

(στην ταράτσα της κατάληψης)

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

[στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA | Λ. Στρατού 19 & Σαρανταπόρου]

18:00 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ CNT ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1933-1938, του Α. Guillamon

Από τις εκδόσεις «Ασύμμετρη απειλή» (μέλος του εκδοτικού κινηματικού εγχειρήματος "Los Solidarios")

19:30 ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ: ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΕΝΑΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ, μια συζήτηση πάνω στα βιβλία Πυροβολώντας έναν ελέφαντα και Τζόρτζ Όργουελ: ένας συντηρητικός αναρχικός του Ζαν Κλόντ Μισεά.

Συμμετέχουν: ελευθεριακές εκδόσεις «Ναυτίλος»,

Δημήτρης Μαρκόπουλος (εκδόσεις «Μάγμα»), Νίκος Κούρκουλος (μεταφραστής)

21:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Η ΑΝΑΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ, ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ & Η ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Συμμετέχουν: συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «ΜΑΥΡΟ & ΚΟΚΚΙΝΟ» | συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό «LIBERTATIA» | αναρχική συλλογικότητα «ΔΥΣΗΝΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» (Πάτρα)

22.30 ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ στην αυλή της κατάληψης με τα ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ & GUESTS

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

[στα ΓΡΑΣΙΔΙΑ της ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ του ΑΠΘ]

18:00 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΤΟ ΠΤΥΕΛΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ ΤΟ ΧΥΤΟ, Ο ΣΑΝ ΜΙΚΕΛΕ, Ο ΤΖΙΟΥΛΙΟ ΜΑΝΙΕΡΙ & ΤΟ ΑΝΤΙΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ (1898)

Συμμετέχουν: Ελευθεριακές εκδόσεις «Ναυτίλος»

19:30 ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΛΟΙ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '80 (εκδόσεις «στο Περιθώριο»)

Συμμετέχουν: Γιώργος Νικολαΐδης, φωτογράφος

21:00 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΟΤΑΝ Ο ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΛΑΛΟΥΣΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1970

Συμμετέχουν: Εκδόσεις «Βιβλιοπέλαγος»

22:30 ΗΙP-HOP ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ TOYΣ:

Άψινθος

Sponty

Τραγικός είρωνας

Dj homies

RAEM

Renovatio

*σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων θα υπάρχει κινηματικό βιβλιοπωλείο

Κατάληψη "Libertatia"| Κατάληψη "Mundo Nuevo"| συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό "Libertatia"| συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό "Μαύρο & Κόκκινο"| Αναρχική Μαθητική Ομάδα "Αταξία"|Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στην Πατριαρχία | Ελευθεριακές εκδόσεις "Ναυτίλος"