Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019 στις 21.00

Cine Λαμπηδόνα: "Το Εξπρές του Μεσονυχτίου"

Αυτή την Πέμπτη 5/9/2019 στις 21:00 στο "Cine Λαμπηδόνα" η προβολή της ταινίας

Το Εξπρές του Μεσονυχτίου (1978) (Midnight Express)

σε σκηνοθεσία του Alan Parker με τους Brad Davis, Irene Miracle, Bo Hopkins.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Με φόντο της τουρκικές φυλακές της δεκαετίας του '70 ο τότε νεαρός Όλιβερ Στόουν διασκέυασε το ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μπίλι Χέιζ και με τον επίσης νεαρό Άλαν Πάρκερ στο τιμόνι της σκηνοθεσίας μάς έδωσαν μια από τις πιο δυνατές δραματικές ιστορίες στην ιστορία της 7ης Τέχνης.Το φιλμ με μια δόση υπερβολής παρουσίασε τα γεγονότα του βιβλίου με πιο δραματικό και άγριο τρόπο από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Μάλιστα οι σκηνές βίας και σεξουαλικής κακοποίησης του φιλμ όχι μόνο σόκαραν το κοινό, αλλά χαράκτηκαν στο μυαλό μας με αποτέλεσμα να επανέρχονται συχνά-πυκνά όταν γίνεται αναφορά στις τουρκικές φυλακές.

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορια του αμερικανού Μπίλι Χέιζ ο οποίος το 1970 συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όταν προσπάθησε να περάσει στην Αμερική μεγάλη ποσότητα χασίς. Ο Χέιζ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Σαγκμαλιτσάρ. Ήδη από το πρώτο του βράδυ εκεί οΧέιζ έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα να αποδράσει, παραμένοντας τελικά στη φυλακή για τέσσερα χρόνια.

Αν και η Αμερική ζήτησε δεκάδες φορές την έκδοσή του, η Τουρκία αρνήθηκε το αίτημα και μάλιστα σχεδόν δυο μήνες πριν αποφυλακιστεί το Ανώτατο Δικαστήριο της Άγκυρας, επανεξετάζοντας την υπόθεση, του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 30 χρόνια. Η περιπέτεια του Χέιζ στην Τουρκία έλαβε τέλος όταν κατάφερε να δραπετεύσει στην Ελλάδα και αφού συνελήφθη από Έλληνες στρατιώτες, απελάθηκε στην Φρανκφούρτη και από εκεί επέστρεψε στις Η.Π.Α.

Η πρόθεση Στόουν και Πάρκερ ήταν να κάνουν μια ιδιαίτερα βίαια και ωμή ταινία γεμάτη υπερβολές και για να το πετύχουν αυτό παραποίησαν αρκετά τα όσα περιγράφει στο βιβλίο του ο Χέιζ, προκαλώντας την αντίδραση των Τούρκων - όχι άδικα - ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο ίδιος ο Χέιζ παραδέχθηκε ότι το φιλμ παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή των όσων βίωσε στις τουρκικές φυλακές.

Πατήστε εδώ για το trailer της ταινίας.

πηγή : http://politistikokentrovirona.blogspot.com/2…