Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 στις 18.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Παγκόσμια ημέρα δράσης για τη σωτηρία του πλανήτη!

20 Σεπτέμβρη 2019: Παγκόσμια ημέρα δράσης για τη σωτηρία του πλανήτη!
Διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα, 6μμ

Aλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα

Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη παίρνουμε μέρος στην παγκόσμια κινητοποίηση για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Είμαστε αλληλέγγυοι με τα εκατομμύρια πολιτών, και πρώτα απ' όλα των νέων και των μαθητών/τριών, που θα διαδηλώνουν και θα απεργούν την ίδια μέρα σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το διεθνές κίνημα συντονίζεται και κλιμακώνει τις δράσεις του, εν όψει και της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23/9, και δηλώνει αποφασιστικά «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα»!

Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί του!

Οι βασικές αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι γνωστές και καταγεγραμμένες από τις αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ, τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και τα κινήματα και την κοινωνία των πολιτών. Αφορούν στη χρήση των ορυκτών καυσίμων, την υπερχειλίζουσα αστικοποίηση, την αποψίλωση των δασών, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανεξέλεγκτη ρύπανση των θαλασσών, την αλλαγή των διατροφικών συνθηκών. Πολύ πρόσφατα ζήσαμε τις πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία, το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, τη μόλυνση από τη διαρροή αργού πετρελαίου στα ανοιχτά της Χιλής. Όλα αυτά καταστρέφουν τις βάσεις επιβίωσης εκατομμυρίων πληθυσμών και τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, ο οποίος θα καταστεί αβίωτος αν δεν αναληφθούν επειγόντως δραστικές περιβαλλοντικές πολιτικές.

Βγαίνουμε στους δρόμους την παγκόσμια ημέρα δράσης στην Αθήνα και πανελλαδικά ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που ευθύνονται για τις καταστροφές. Για να συνεχίσουμε τους αγώνες που έχουν ήδη ξεκινήσει συνδέοντας άμεσα τα αιτήματά τους με την περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή.

• Όχι στις εξορύξεις. Από την Ήπειρο και το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη και από τις Σκουριές και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Για να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τα πολυεθνικά μεγαθήρια των υδρογονανθράκων και του χρυσού - και την ειρήνη από τις πολεμικές εξορμήσεις των κυβερνήσεων για τον έλεγχο των κοιτασμάτων.

• Όχι στη λεηλασία των ελεύθερων χώρων. Από το Ελληνικό και το Γουδή μέχρι το Πεδίο του Άρεως και εκατοντάδες ακόμα πάρκα, δασικές εκτάσεις, παραλίες κλπ που κινδυνεύουν από τα καταστροφικά επενδυτικά συμφέροντα.

• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού, των ΔΕΗ-ΕΛΠΕ-ΔΕΣΦΑ, των συγκοινωνιών. Νερό, ρεύμα, μεταφορές είναι δημόσια αγαθά που μπορούν να συμβάλουν με την ορθή τους διαχείριση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

• Όχι στην καταστροφή των ρεμάτων, την τσιμεντοποίηση και την καταστροφή των οικοσυστημάτων τους.

• Όχι στο ξεπούλημα των λιμανιών, στα θηριώδη έργα λιμενικών εγκαταστάσεων, όπως αυτά στον Πειραιά, το Κερατσίνι και τη Ραφήνα που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων.

• Να κλείσουν παντού οι χωματερές, όχι νέοι ΧΥΤΑ, όχι στην καύση σκουπιδιών - από τη Φυλή και το Γραμματικό μέχρι τη Λευκίμμη και τον Βόλο.

• Να σώσουμε τα δάση από τα συμφέροντα των κατασκευαστικών και της εγκατάστασης ΒΑΠΕ (βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες) στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Διεκδικούμε σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών, δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας με αύξηση της χρηματοδότησης και μόνιμες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.

• Δημόσιος, κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Αλλά και συνολικά, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων για προγραμματισμένη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με κέντρο τις ανάγκες του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

Συγκροτούμε την «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή» με στόχο την μαχητική ενωτική δράση και τη μαζική συμμετοχή σ' αυτήν όχι μόνο περιβαλλοντικών κινήσεων αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαθητών/τριών, φοιτητών/τριών, τοπικών συλλόγων,

δημοτικών- περιφερειακών σχημάτων, ακτιβιστών/τριών και ενεργών πολιτών.

Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή
Επικοινωνία: protexovouliakexlima@gmaexil.com • 6946093043, 6937178060, 6972948421, 6981065550

πηγή : http://www.sekonline.gr/article.php?id=896


1 2 3 4

20-27 Σεπτέμβρη: Η πρώτη διεθνής οικολογική απεργία

Φωτιές στον Αμαζόνιο, σε τροπικά δάση στην Αφρική, ακόμη και στα παγωμένα σιβηριανά δάση: αυτά είναι τα τελευταία δυσοίωνα νέα που προσθέτονται στις διαρκείς αποψιλώσεις των δασών στο όνομα της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και της καλλιέργειας σόγιας στο πλαίσιο μιας ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής επέλασης στο φυσικό περιβάλλον. Έτσι οδηγηθήκαμε στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας εξαιτίας της όξυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου μέσω των εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα με τις σύνοδες πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία καταστροφικές συνέπειες που ανακυκλώνουν τη φυσική ανισορροπία της φύσης όπως η ραγδαία επιτάχυνση του ρυθμού εξαφάνισης ζώων τις τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση των επιπέδων των θαλάσσιων υδάτων, την εξαφάνιση απειλούμενων φυλών ιθαγενών κ.ά.

Είτε πρόκειται για τους «πλανητικούς πνεύμονες» και τη ρύπανση των ωκεανών της Γης με πλαστικά και διοξίνες, είτε για τοπικές οικολογικές καταστροφές το αποτέλεσμα είναι τελικά παγκόσμιο, πέρα από σύνορα και έθνη. Μήπως τότε το ζήτημα της οικολογικής κρίσης είναι πέρα από κοινωνικές τάξεις και κοινωνικά συστήματα; Σε καμιά περίπτωση! Η κλιματική αλλαγή/καταστροφή είναι απόρροια συγκεκριμένων ιστορικών καπιταλιστικών συμφερόντων και ανθρώπινων σχέσεων που παράγουν και τις αντίστοιχες προσωπικές συμπεριφορές. Πρόκειται για τις αστικές κοινωνικές σχέσεις, την ανάγκη του Κεφαλαίου για την ακατάσχετη συσσώρευσή του που βλέπει το φυσικό περιβάλλον καθαρά εργαλειακά ως μέσο ή ως εμπόδιο σ' αυτήν τη διαδικασία συσσώρευσή του και τέλος πρόκειται για τις κρατικές πολιτικές (διεθνείς ή εθνικές) που υπηρετούν τον πυρήνα των σκοπών του Κεφαλαίου.

Αντιθέτως οι ιδεολογικοί μηχανισμοί θέλουν να μας πείσουν ακριβώς ότι είτε η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ευεργετική εκφράζοντας το γενικό κοινωνικό συμφέρον, είτε ότι όλοι φταίμε εξίσου ως άτομα και ως είδος για τις συνέπειές της στο περιβάλλον άρα πρέπει να έχουμε ενοχές και να μην ψάχνουμε αλλού τον αίτιο ή τη λύση. Τα καθεστωτικά μέσα (όπως είναι ο κάθε ΣΚΑΪ) ή τις Μ.Κ.Ο. απευθύνονται στις ατομικές ευθύνες και συνειδήσεις και δεν αγγίζεται το σύστημα παραγωγής με τον αντίστοιχο τρόπο ζωής που επιβάλλει. Αρκετά λοιπόν με την υποκρισία της κάθε «κόκα-κόλα» που μας προτρέπει στις διαφημίσεις της να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μπουκαλάκια που η ίδια παράγει ή της κάθε BP που προβάλει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενόσω μόλυνε τον κόλπο του Μεξικού με απίστευτους τόνους αργού πετρελαίου. Αρκετά και με το ηθικό ανάθεμα στην κοινωνία ή την ανθρωπότητα γενικά κι αόριστα, όταν αυτό καλύπτει ένα σύστημα παραγωγής από πίσω, το οποίο λειτουργεί με γνώμονα τη συσσώρευση για τη συσσώρευση, την ανάπτυξη ως αυτοσκοπό, συντρίβοντας την ανθρώπινη ζωή μαζί με τη βιόσφαιρα. Ένα σύστημα εγγενώς ανταγωνιστικό που σπέρνει πολέμους προκειμένου να ελεγχθούν οι ενεργειακές πηγές της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή οι διάφορες μορφές υδρογονανθράκων στην κατανάλωση των οποίων οφείλεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορική παρουσία του οικολογικού κινήματος έχουμε ένα παγκόσμιο συντονισμό που περιλαμβάνει απεργιακές κινητοποιήσεις, έστω κι αν στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει αντίστοιχου τύπου συγκρότηση. Κομμάτια, λοιπόν, της εργατικής τάξης συντονίζονται με το «παραδοσιακό» οικολογικό κίνημα και τις περισσότερο ή λιγότερο ριζοσπαστικές συνιστώσες του, βλέποντας ότι ο αγώνας της ενάντια στην εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας δεν μπορεί να διαχωριστεί από τους όρους ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του πλανητικού οικοσυστήματος από το ίδιο ακριβώς σύστημα, ούτε από τους πολέμους και τις προσφυγικές «κρίσεις» που αυτό σκορπά εξαιτίας του ανταγωνισμού των επιμέρους κρατών προκειμένου να ελέγξουν τις ενεργειακές πηγές της παγκόσμιας παραγωγής. Ο αγώνας και η οργάνωση της τάξης μας μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη λεηλασία της φύσης από την επιδρομή του Κεφαλαίου και τις κρατικές πολιτικές που την στηρίζουν.

Η θεματική ομάδα περιβάλλοντος της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε συμμετέχει στην κινητοποίηση της 20ης Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα 18:00' στα πλαίσια του παγκόσμιου συντονισμού ενάντια στην καταστροφή του οικοσυστήματος και των κρατικών πολιτικών απέναντι στην κλιματική καταστροφή, που οργανώθηκε με την ευκαιρία της συνόδου του ΟΗΕ για το παγκόσμιο κλίμα στις 23/09.

πηγή : http://rocinante.gr/20-27-septemvri-i-proti-d…


1 2 3 4

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Αθήνα: Παρασκευή 20/9 ,18:00, Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: Παρασκευηή 20/9, 19:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Γιάννενα: Παρασκευή 20/9 ,18:30, Νομαρχία

Οι κινητοποιήσεις - μαθητικές απεργίες ενάντια στη κλιματική αλλαγή, που ξεκίνησαν το 2018 από χιλιάδες νεολαίους σε Ευρώπη και Αμερική, πλέον έχουν εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα. Σημαντικός σταθμός για τον αγώνα, ήταν η επιτυχημένη παγκόσμια ημέρα δράσης για το κλίμα, τον περασμένο Μάρτιο, που έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής μαζί με την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και τις αναρίθμητες συνέπειές του (απειλή του πολέμου, πυρηνικά, ανεργία, εξαθλίωση, κλπ), αποτελούν αιτία εξέγερσης για την νεολαία και τους εργαζόμενους. Έτσι, λοιπόν, στην προσπάθεια να κλιμακωθεί περαιτέρω αυτό το παγκόσμιο κίνημα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019 θα πραγματοποιηθεί παγκόσμια απεργία για το κλίμα.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο της περιβαλλοντικής καταστροφής. Πλέον, δεν αποτελεί ένα θέμα συζήτησης μόνο για «ειδικούς», αλλά αιτία κινητοποίησης εκατομμυρίων νεολαίων και εργαζομένων παγκοσμίως για το μέλλον τους. Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τις τρομακτικές εξελίξεις: α) με την πύρινη λαίλαπα στον Αμαζόνιο (πνεύμονας της Γης), β) τις πυρκαγιές και το ανεξέλεγκτο λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία τον Ιούλιο του 2019 (έχασε 10 δις τόνους πάγου), γ) τις θανατηφόρες πυρκαγιές στη Μεσόγειο (μόνο το 2017 κάηκαν 9 εκατομμύρια στρέμματα δασικών περιοχών, έκταση ίση με ολόκληρη την Κύπρο), δ) μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καύσωνες, τυφώνες, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, που αφήνουν τεράστιες καταστροφές και εκατόμβες νεκρών.

Παράλληλα, παγκοσμίως συντελούνται τεράστιες αλλαγές που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τον Δεκέμβρη του 2015 υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού, που αποτελεί μια υποκριτική προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να μετριάσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να αποτρέψουν μερικώς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία αποδείχθηκε εντελώς ανεπαρκής και κάλπικη. Καμία συμφωνία καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών δεν θα έθιγε τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων (που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα). Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσαν να το δεχτούν και οι ΗΠΑ, για αυτόν τον λόγο, μετά την εκλογή του Τραμπ αποχώρησαν από την συμφωνία.

Επιπλέον, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε περιβαλλοντική συνθήκη και συμφωνία, επιμένουν στις εξορύξεις για τα ορυκτά καύσιμα - που έχει ήδη αποδειχθεί το πόσο ζημιογόνα είναι - και επιπλέον συνεχίζουν ακάθεκτοι να ρυπαίνουν το περιβάλλον με τοξικά απόβλητα, ακόμη και με ραδιενεργό νερό, π.χ. Η Ιαπωνία σχεδιάζει να ρίξει ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό ωκεανό, επειδή, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, δεν υπάρχει επαρκής χώρος αποθήκευσης όλων των μολυσμένων υδάτων.

Τέλος, οι αποχωρήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την συμφωνία για τα πυρηνικά, οι διάφορες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων και ασφαλώς η ανεξέλεγκτη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, εάν δεν τους σταματήσει ένα παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα με ξεκάθαρο σχέδιο και προσανατολισμό, είναι πιθανόν να μας καταστήσει την τελευταία γενιά στον πλανήτη!

Ένας είναι ο υπεύθυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή ... ο καπιταλισμός!

Η ελληνική αστική τάξη και όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της, μέσα στην περίοδο της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού και των μνημονίων, έχουν επιδοθεί σε έναν επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό, με τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς (συμμαχία με ΗΠΑ και με τον άξονα Ισραήλ/Αιγύπτου) γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και σε ένα διαρκές ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της χώρας σε εταιρίες-κοράκια, όπως, El Dorado,REPSOL,TOTAL - που τις εμφανίζουν ως παραγωγικές επενδύσεις - με τις εντολές της ΕΕ/Ιμπεριαλιστών. Οι πολυεθνικές εταιρείες πάνω στον τομέα των ορυκτών καυσίμων νοιάζονται μόνο για το πως θα αρπάξουν το πετρέλαιο γρήγορα και με το λιγότερο δυνατό κόστος και αδιαφορούν εντελώς για κάθε περιβαλλοντική επίπτωση, για κάθε ανθρώπινη ζωή. Οι επιπτώσεις στις ζωές των εργαζόμενων και των φτωχών είναι ήδη ορατές.

Παράλληλα, στη χώρα μας έχουμε ήδη βιώσει μεγάλες οικολογικές και ανθρώπινες καταστροφές, που πλήττουν ιδιαίτερα την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι αναρίθμητα τα γεγονότα που το επιβεβαιώνουν. Θανατηφόρες πυρκαγιές (Μάτι, Ηλεία, Εύβοια, Χαλκιδική), επαναλαμβανόμενες πλημμύρες με πολλά θύματα (Μάνδρα, Μαγούλα, Αθήνα) και επικίνδυνοι ακραία καιρικά φαινόμενα που χτυπούν αστραπιαία, αφήνοντας πίσω μόνο συντρίμμια και νεκρούς (Χαλκιδική).Η μόλυνση του νερού, του εδάφους και του αέρα σε πολλές περιοχές βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στις βιομηχανικές περιοχές, τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου, άσθματος και άλλων σοβαρών ασθενειών προκύπτουν από τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τα εργοστάσια, π.χ. χρήση φίλτρων. Μια σειρά από πόλεις και περιοχές της χώρας έχουν υποστεί τεράστιες και σχεδόν ανεπανόρθωτες καταστροφές, είτε από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων - μεταλλευμάτων (Σκουριές, Ήπειρος, Αιγαίο), είτε από την καύση των λυμάτων (ΧΥΤΑ Βόλου, Λευκίμμης, Φυλής, Δυτικής Θεσσαλονίκης), με αποτέλεσμα η ζωή των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται!

Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους - Να εξεγερθούμε για τις ζωές και το μέλλον μας!

Μας καταδικάζουν σε θάνατο, σε μετανάστευση, σε βαριές και ανίατες ασθένειες μόνο και μόνο για τα κέρδη τους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής καταστροφής δεν θα πλήξουν τους εκατομμυριούχους και τις οικονομικές ελίτ, αλλά αντιθέτως εμάς, την νεολαία, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δεν μπορούμε να τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τη καταστροφή ανενόχλητοι. Οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη καταστροφή είμαστε εμείς, που βιώνουμε καθημερινά τη σαπίλα του συστήματος και έχουμε συμφέρον για τη διατήρηση του πλανήτη και για τις επόμενες γενιές.

Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι να παλέψουμε ενωμένοι για το μέλλον μας ενάντια στο αντιδραστικό μπλοκ κυβέρνησης, πολυεθνικών, ΕΕ. Όπως έχουν αναπτυχθεί αυτοί οι σημαντικοί αγώνες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, έτσι λοιπόν, είναι και δικό μας χρέος να κινητοποιηθούμε άμεσα. Να συμμετάσχουμε δυναμικά την 20η Σεπτεμβρίου στις κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Μέρα Δράσης για το Περιβάλλον, που καλούν εκατομμύρια αγωνιστές παγκοσμίως. Να δώσουμε μία νέα κατεύθυνση στους αγώνες για το περιβάλλον, την κατεύθυνση της εξέγερσης ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα παράγωγά του.

Με αγώνες και εξεγέρσεις να σταματήσουμε την λεηλασία του περιβάλλοντος και των ζωών μας από τις πολυεθνικές και τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, πριν προλάβουν να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμά τους, πριν η κατάσταση γίνει πλέον μη αναστρέψιμη. Τίθεται πλέον αντικειμενικά το δίλημμα: Σοσιαλισμός ή όλεθρος για όλη την ανθρωπότητα! Σε αυτό το ερώτημα πρέπει η νεολαία και οι εργαζόμενοι να επιλέξουμε το πρώτο! Να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική, όπου η οικονομία και η παραγωγή θα λειτουργούν με βάση τις ανάγκες μας, άρα και με σεβασμό προς το περιβάλλον και όχι με βάση το ατομικό κέρδος, όπως στον καπιταλισμό.

  • Να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη βιοτικά μας δικαιώματα
  • Όχι στην μνημονιακή λεηλασία του περιβάλλοντος
  • Αγώνας ενάντια στις εξορύξεις της μόλυνσης και του θανάτου
  • Έξω από Ευρώ, ΕΕ, ΝΑΤΟ

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)

πηγή : http://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot…


1 2 3 4

Ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη! Όλοι/ες στην διαδήλωση την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, 6.00μμ, στο Σύνταγμα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη! Όλοι/ες στην διαδήλωση την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, 6.00μμ, στο Σύνταγμα.

Στις 20 του Σεπτέμβρη ενώνουμε τις φωνές μας με τα εκατομμύρια που θα διαδηλώσουν σε δεκάδες χώρες ενάντια στην καταστροφή του πλανήτη . Το διεθνές κίνημα συντονίζει τις δράσεις του ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23/9, έχοντας ως βασικό σύνθημα «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».

Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» έχει οδηγήσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ίδια τη βιωσιμότητα του. Οι αιτίες της υπερθέρμανσης είναι γνωστές και αφορούν στη χρήση των ορυκτών καυσίμων, στην υπερχειλίζουσα αστικοποίηση, στην αποψίλωση των δασών, στη ρύπανση των θαλασσών , στην αλλαγή των διατροφικών συνθηκών. Για όλα τα παραπάνω ευθύνεται το κυνήγι του κέρδους και ο ανταγωνισμός των καπιταλιστών, μαζί με τις πολιτικές των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν. Ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο αρνούνται την κλιματική αλλαγή, ενώ και οι πιο «ευαίσθητοι» Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να επιδοτούν με δεκάδες δις δολάρια τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια τακτική ακολουθούν η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση της και στην Ελλάδα που ετοιμάζονται να παραδώσουν στις πολυεθνικές για εξορύξεις ολόκληρες περιοχές από την Ήπειρο και το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

Την ίδια πολιτική ακολουθούν σε όλα τα ζητήματα, από την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων και την παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα μέχρι την καταστροφή των ρεμάτων, και από τη διαχείριση των σκουπιδιών με τους ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών στο Βόλο μέχρι την παράδοση των βουνών στις ΒΑΠΕ των Μυτηλιναίων που στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης κάνουν μπίζνες καταστρέφοντας τα δάση.

Απέναντι στις προσπάθειες του Μητσοτάκη να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, το νερό, τις συγκοινωνίες παλεύουμε να μείνουν δημόσιες και τον έλεγχό τους να τον έχουν οι εργαζόμενοι. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι το νερό, η ενέργεια, η συγκοινωνία θα είναι φτηνές, ποιοτικές και δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον.

- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ενέργειας, των συγκοινωνιών, του νερού.

- Οχι στην καύση και σε όλες τις καταστροφικές πολιτικές και τεχνολογίες διαχείρισης των απορριμάτων. Μείωση των πλαστικών και των πολυτελών αγαθών. Αποκλειστικά δημόσια αποκομιδή και διαχείριση των απορριμάτων χωρίς καμία μόλυνση του περιβάλλοντος.

- Όχι στις"επενδύσεις", όπως στο Ελληνικό ή στις Σκουριές, που καταστρέφουν το περιβάλλον και την πόλη.

Μόνο αν φύγει ο παράγοντας του κέρδους από τη μέση, θα μπορέσουμε συνολικά και παγκόσμια να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, θα μπορέσουμε να θρέψουμετον πληθυσμό της γης χωρίς να καταστρέφουμε το έδαφός της, θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τον πλανήτη μας που είναι το σπίτι μας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και δεν βαραίνουν όλους το ίδιο. Οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που είναι τα θύματα των οικολογικών καταστροφών. Από την Αφρική που ολόκληρες πόλεις εξαφανίζονται με τους κατοίκους να παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης μέχρι τις πλημμύρες της Μάντρας που οι άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους μην έχοντας άλλες εναλλακτικές, οι πολιτικές γύρω από την κλιματική αλλαγή αφήνουν στην μοίρα τους τους πιο ευάλωτους. Για αυτό ο αγώνας ενάντια στην κλιματική καταστροφή πρέπει να είναι αγώνας και ενάντια στο σύστημα που, όπως επεσήμανε ο Μαρξ, καταστρέφει και τις δύο πηγές του κοινωνικού πλούτου, την εργασία και τη φύση.

Παίρνουμε έμπνευση από το παγκόσμιο κίνημα της νεολαίας για το περιβάλλον και με σταθμό τις 20 Σεπτέμβρη δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενισχύσουμε, να απλώσουμε και να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις και να επιβάλλουμε τις λύσεις των από τα κάτω.

Με προοπτική μια κοινωνία απαλλαγμένη απ το ανταγωνιστικό κυνήγι της καπιταλιστικής συσσώρευσης, μια κοινωνία όπου κριτήριό της θα είναι η ικανοποίηση των αναγκών κι όχι το κέρδος, ο σοσιαλισμός.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή : http://antarsya.gr/node/5467