Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10.00 πμ

Απεργιακή συγκέντρωση για την αποτροπή των αντεργατικών μέτρων

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ Τρίτη 24/9, συγκέντρωση 10:00 άγαλμα Βενιζέλου, Συλλαλητήριο Τρίτη 17/9, 19:00 πλατεία Ελευθερίας

Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις, από τα σωματεία και από την απεργία!

Απαντάμε με απεργία για την αποτροπή των αντεργατικών μέτρων

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ Τρίτη 24/9, συγκέντρωση 10:00 άγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήριο Τρίτη 17/9, 19:00 πλατεία Ελευθερίας

Η κυβέρνηση της Ν.Δ κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Από τις πρώτες κιόλας μέρες με μια ομοβροντία νομοθετικών παρεμβάσεων κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση, πάνω στο έδαφος που προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση προσφέρει δώρα για το κεφάλαιο ενώ φέρνει ταυτόχρονα αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για να γίνουν οι «επενδύσεις». Έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση των διατάξεων για την αιτιολόγηση της απόλυσης και της συνευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη. Δρομολόγησε νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης. Προετοιμάζει νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και χιλιάδες απολύσεις στους συμβασιούχους στο δημόσιο. Ταυτόχρονα παρέχει απλόχερα νέα προνόμια, πλήθος ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε προβλέπεται νέο χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Εξαιρεί από την εφαρμογή τους επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού κλπ. Ορίζει επίσης ότι οι εθνικές κλαδικές συμβάσεις δεν θα εφαρμόζονται (προς όφελος της εργοδοσίας) αν έχει υπογραφεί αντίστοιχη τοπική σύμβαση. Επίσης τίθεται ζήτημα με την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων καθώς προβλέπονται νέοι όροι, πέρα από το να εκπροσωπούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου μια κλαδική σύμβαση δεν θα εφαρμόζεται αν η εργοδοσία επικαλεστεί ότι η εφαρμογή της θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας ενώ δίνεται νομική κάλυψη στην υπερωρία στη μερική απασχόληση.

Κομμάτι της νέας νομοθετικής παρέμβασης της ΝΔ είναι και η κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την δημιουργία «Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος για το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων και τον έλεγχο των ταξικών σωματείων.

Καθιερώνεται επίσης χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων, για να μπορεί να εφαρμοστεί ο απεργιοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί από τα σωματεία η απόφαση για απεργία να παίρνεται με συμμετοχή του 51% των μελών. Θέλουν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους ψηφοφορίες μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, επιχειρούν να διευκολύνουν τον έλεγχό τους από την εργοδοσία, να υπονομεύσουν την συμμετοχή των εργαζομένων στις συνελεύσεις και στις διαδικασίες των σωματείων. Κυβέρνηση - κεφάλαιο χτυπούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από την βάση των εργαζόμενων μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες και να αναγεννηθεί η συλλογική πάλη. Επιδιώκουν να τσακίσουν το δικαίωμα της απεργίας παρέχοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα στην εργοδοσία να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τους αντεργατικούς της σχεδιασμούς. Θέλουν όλες οι απεργίες να βγαίνουν παράνομες, οι αγωνιστές να διώκονται και τα σωματεία να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην εργοδοσία. Εξάλλου η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ προϋποθέτει καταστολή και ασφυκτικό έλεγχο στα σωματεία και σε κάθε ταξική εργατική δράση.

Στην ίδια κατεύθυνση με τον αντισυνδικαλιστικό νόμο κινείται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αστυνομοκρατία, η καταστολή στις καταλήψεις προσφύγων, ο νόμος που δίνει στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τη δυνατότητα να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα ως μονάρχες, παρότι αποτελούν μειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια.

Καμία ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική της - Καμιά αναμονή

Απαντάμε με απεργία την Τρίτη 24/9 ενάντια στην ψήφιση των μέτρων, ανεξάρτητα από τι θα πράξουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Ξέρουμε καλά ότι οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μέσα από τις «κοινωνικές συμμαχίες», έχουν αρνηθεί κάθε απεργιακό σχεδιασμό και στηρίζουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ. Έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι συμφωνούν με το χτύπημα ενάντια στα πρωτοβάθμια σωματεία, προκειμένου να υλοποιούν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα συνδικάτα. Εξάλλου τις προηγούμενες μέρες ο δοτός πρόεδρος της ΓΣΕΕ μαζί με τους διορισμένους εργατοπατέρες συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό για να δηλώσουν την υποταγή τους, ενώ δεν παρέλειψαν να τον συγχαρούν για την δημιουργία του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου και την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης που ετοιμάζει.

Δεκάδες σωματεία πανελλαδικά προετοιμάζουν κινητοποιήσεις και απεργιακή απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης. Στο Ηράκλειο ήδη υπάρχουν ή οργανώνονται κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους: εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα κόντρα στις απολύσεις, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, 8μηνίτες στους δήμους, συμβασιούχοι στα νοσοκομεία και αναπληρωτές στα σχολεία για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενώ το σωματείο μας δίνει σταθερά τη μάχη σε πανελλαδικό επίπεδο για την υπογραφή ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις μαζί με μια σειρά από άλλα σωματεία εργαζομένων.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων να κινηθούν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση και να στηρίξουν τον αναγκαίο απεργιακό σχεδιασμό ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα. Καλούμε το ΔΣ του ΕΚΗ, χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της πλειοψηφίας του, να πάρει απόφαση για κήρυξη απεργίας στις 24/9 ώστε να καλύψει τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζομένους του νομού Ηρακλείου. (Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών καλεί σε απεργία την ίδια μέρα).

  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση.
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ -εργοδοσία.

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2019/09/17/2…