Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 στις 12.30

Συγκέντρωση

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9, ώρες 12:30-14:30 στον ΟΑΕΔ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9 ώρες 12:30-14:30

Συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! ΟΧΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ!

ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ, ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Είναι ο «ωφελούμενος» απλά ένας καινούργιος όρος έτσι ώστε να παρακάμψουν τα εργασιακά μας δικαιώματα;

Ολοένα και νέες μορφές εκμετάλλευσης των ανέργων προωθούνται τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της διαρκούς προώθησης της ελαστικής εργασίας μέσα από πλήθος αντεργατικών οδηγιών και σε αγαστή σύμπνοια με τη σημερινή και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι προγράμματα υπερεκμετάλλευσης που έχουν ως στόχο την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα.

Οι «ωφελούμενοι» είναι εργαζόμενοι που αν και παράγουν την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους εργαζομένους, πληρώνονται ελάχιστα και στερούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα, βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ ανεργίας και εργασιακής εκμετάλλευσης, ένα καθεστώς που αποτελεί εργαλείο για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι, καλύπτουν καθημερινές, πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους ΟΤΑ. Θα απολυθούν, ενώ γνωρίζουν - κυβέρνηση και Δήμαρχοι - ότι οι υπηρεσίες των δήμων θα μείνουν χωρίς εργαζόμενους, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες. Θα προσλάβουν βέβαια νέα οκτάμηνα, ανακυκλώνοντας τους ανέργους για να προβάλουν επικοινωνιακά την εικονική πτώση της ανεργίας και να επιβάλλουν ένα εργασιακό μοντέλο ευέλικτης φτηνής και εκ περιτροπής εργασίας. Παράλληλα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ ήδη προωθεί την περαιτέρω είσοδο των εργολάβων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματα.

Η ΚΕΔΕ και η πλειοψηφία των Δημάρχων βολεύονται με αυτή την κατάσταση αφού δεν τους στοιχίζουν ούτε ένα ευρώ. Τους ενδιαφέρει μόνο, να αποκομίζουν οι δήμοι τα σημαντικά οφέλη από την χρήση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», εκμετάλλευσης και δουλείας για τους εργαζόμενους. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα χωρίς όμως να κάνουν καμία αναφορά στην εκμετάλλευση που δέχονται από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους.

Η παράταση δεν αρκεί! Τα μέτρα μοιράσματος της φτώχειας την ώρα που κάθε κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι κοροϊδία! Επιδιώκουμε την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων! Επιδιώκουμε την κατάργηση αυτών των αντεργατικών προγραμμάτων και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (με voucher, με μπλοκάκι κλπ)! Διεκδικούμε μόνιμη σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό για όλους! Καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων!

Οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο αλλά και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις συνεχίζουν τον αγώνα των συναδέλφων που βρέθηκαν σ' αυτά τα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια και πέτυχε αρκετές νίκες (ένταξη στον κατώτερο μισθό, ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, ατομικά μέσα προστασίας κλπ). Για τα δικαιώματα που κερδήθηκαν χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη και συλλογική προσπάθεια. Μέσα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και την στήριξη σωματείων και συλλόγων πανελλαδικά πέτυχαν ένα από τα αιτήματά τους, την παράταση των συμβάσεων. Επιβεβαιώνεται πως οτιδήποτε έχει επιτευχθεί είναι απόρροια της συλλογικής πάλης και της διεκδίκησης των εργαζομένων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα στο Νομό Ηρακλείου. Στηρίζουμε τη στάση εργασίας στην οποία καλεί η Κίνηση εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας Ηρακλείου Κρήτης την Τετάρτη 18/9 και καλούμε σε στάση εργασίας για την κάλυψη των μηχανικών και τεχνικών που δουλεύουν σε δήμους, δημοτικές υπηρεσίες και περιφέρεια με επισφαλείς μορφές εργασίας.

Καταδικάζουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία και συμπαραστεκόμαστε στην εργαζόμενη στα κοινωφελή στον Δήμο Φαιστού που την βίωσε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να την καταγγέλλουν και να μην δείχνουν καμία ανοχή!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους τεχνικούς να οργανωθούν στο σωματείο και να παλέψουμε όλοι μαζί! Ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει νίκες είναι η συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας "από τα κάτω" απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ-εργοδοσία.

Καλούμε τα σωματεία στους ΟΤΑ να εγγράψουν τους εργαζομένους στα κοινωφελή προασπίζοντας τους!

Παλεύουμε για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Καθολική ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας - Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί στην πράξη τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων με κοινωφελή.
  • Κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, των voucher, του δελτίου παροχής υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας.
  • Ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία.
  • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων. Μείωση των ωρών εργασίας, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Ριζική μείωση των εισφορών.
  • Καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις, εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους εργαζόμενους
  • Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός - ΔΠΥ) και για όλο το διάστημα της ανεργίας. Πρόσβαση τους στην υγεία, τις συγκοινωνίες, σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Διαγραφή των χρεών τους προς τράπεζες, ταμεία και κράτος. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται με την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων.

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2019/09/17/σ…