Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10.30 πμ

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Απεργιακή συγκέντρωση

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΑΥΡΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24/9!

Είναι φανερό ότι η ανάπτυξη που περιγράφει η Κυβέρνηση της ΝΔ στο νέο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», που τέθηκε εδώ και κάποιες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, δεν πρόκειται να συνοδευθεί από εικόνες κοινωνικής ευημερίας για τους εργαζόμενους αυτού του τόπου. Η ανάπτυξη που ονειρεύεται η Κυβέρνηση, η εργοδοσία αλλά και οι Eυρωπαίοι σύμμαχοί τους, σημαίνει να βάζουν όλο και περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους αυτοί και ταυτόχρονα να ματώνουν όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους. Μέσα από μια σειρά αντεργατικών διατάξεων χτυπάν τις εργασιακές σχέσεις, τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη συγκρότηση και την λειτουργία των σωματείων… και συνεπώς έρχονται να μαυρίσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας μέσα και έξω από τον εργασιακό χώρο και ταυτόχρονα να κάνουν τη ζωή όλων εκείνων που επωμίζονται τον ιδρώτα μας ευκολότερη.

Η κυβέρνηση, που είδε μια σειρά σωματείων να συζητάν και να σηκώνουν κινητοποιήσεις για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (με ιδιαίτερα ζωηρό τρόπο το τελευταίο διάστημα), επιχειρεί μέσα από το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» ένα ακόμη σκληρό πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής και επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Είναι προφανές ότι η ανάπτυξή τους περνάει μέσα από την χρεωκοπία των εργαζόμενων αυτού του τόπου, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσής τους, την αποστέρηση κάθε δικαιώματος να δουλεύουν και να ζουν με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό Κυβέρνηση - ΕΕ - Εργοδοσία λυσσάνε για να μην υπάρχει συλλογικό δίχτυ προστασίας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους ενός κλάδου, που να ορίζει μισθούς, ωράρια, επιδόματα, κανόνες ασφάλειας, υγιεινής, ατομικά μέτρα προστασίας κ.α., μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας δηλαδή. Έτσι στο νομοσχέδιο αυτό ανοίγουν παραθυράκια στην εργοδοσία, ώστε να ακυρώνει την επέκταση μιας κλαδική συλλογικής σύμβασης εργασίας στο σύνολο ενός κλάδου και να εμποδίζει την καθολική εφαρμογή της. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα ακόμη κι αν έχει συμφωνηθεί μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας να μην ισχύσει αν η εργοδοσία επικαλεστεί ότι η εφαρμογή της θα είναι οικονομικά επιζήμια για τον κλάδο. Ό,τι δηλαδή κάνει κάθε τρεις και λίγο ο ΣΕΒ όποτε επανέρχεται στο τραπέζι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ποιος εργοδότης δεν πρόκειται να επικαλεστεί ότι αν αμείβει αξιοπρεπώς τους εργαζόμενούς του, αν τους παρέχει τις άδειες, τα επιδόματα και ό,τι άλλο δικαιούνται, δεν πρόκειται να χάσει λίγα από τα κέρδη του; Ταυτόχρονα μεταβάλλει το θεσμό της διαιτησίας, καθιστώντας αδύνατη τη μονομερή προσφυγή, κατ' ουσίαν την προσφυγή των εργαζόμενων σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με την εργοδοσία για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι δύο αυτές κομβικές αλλαγές συμπληρώνονται από τη δυνατότητα, που δίνεται στις επιχειρήσεις, να προφασίζονται «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» και σε αυτή την περίπτωση να αντικαθιστούν την κλαδική από μια επιχειρησιακή ή τοπική σύμβαση, δηλαδή από μια σύμβαση που θα πετσοκόβει απολαβές, επιδόματα και όποιο άλλο δικαίωμα. Η κυβέρνηση δίνει απρόσκοπτα τη δυνατότητα στους εργοδότες να εκμεταλλευτούν δίχως όριο τους εργαζόμενους για να μην «χρεωκοπήσουν» οι επιχειρήσεις. Αλήθεια, ύστερα από μια τέτοια ρύθμιση ποιός εργοδότης δεν θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι βρίσκεται σε προπτωχευτική διαδικασία ή σε κατάσταση εξυγίανσης, ώστε να μη δεσμεύεται στην τήρηση των όρων της κλαδικής συλλογικής σύμβασης;

Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι σαφές. Με όλες τις απαγορευτικές ρήτρες προς τους εργαζομένους και αντίστοιχα όλα τα διευκολυντικά παραθυράκια που ανοίγει στους εργοδότες, καταργεί τη δυνατότητα να προκύψει μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με καθολική ισχύ για όλες τις επιχειρήσεις, που εντάσσονται στο συγκεκριμένο κλάδο. Η απαγόρευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σημαίνει ταυτόχρονα και ένταση του κατακερματισμού και της επισφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ενδεικτικό είναι ότι μετά το πρώτο και ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν οι κλαδικές συμβάσεις το 2012 τα ωράρια άρχισαν να απελευθερώνονται, η μερική απασχόληση εκτινάχθηκε, η ανασφάλιστη εργασία επεκτάθηκε δραματικά, οι μισθοί σημείωσαν πτώση μέχρι και 60% ενώ μια σειρά από επιδόματα γίνανε καπνός… και ταυτόχρονα τα ποσοστά των εργατικών ατυχημάτων ανήλθαν σε επίπεδα πρωτοφανή. Γι' αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ανάμεσα στις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπονται ευέλικτες εκ περιτροπής ημερήσιες, εβδομαδιαίες, δεκαπενθήμερες ή μηνιαίες συμβάσεις οι οποίες να αφορούν ωράριο λιγότερο από αυτό που προβλέπουν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης (λιγότερο δηλαδή από 4 ώρες την ημέρα). Για την Κυβέρνηση και τα τσιράκια της η ανάπτυξη δεν σημαίνει να μπορεί ο εργαζόμενος να ζει αξιοπρεπώς από τη δουλειά του, αλλά να μπορεί η εργοδοσία να καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και τις υποστελεχωμένες βάρδιες με εργαζόμενους που θα απασχολούνται περιστασιακά και για ελάχιστες ώρες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε καταστήματος.

Και προφανώς από την επίθεση αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σωματεία, η δύναμη δηλαδή εκείνη που σηκώνει αντιστάσεις και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων. Είναι ενδεικτικό ότι η Κυβέρνηση δεν επιχειρεί χτύπημα στη τριτοβάθμια οργάνωση του συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ)… δεν χρειάζεται άλλωστε από τη στιγμή που τα τσιράκια της λειτουργούν σαν συνδικαλιστική μαφία και μακρύ χέρι των κυβερνητικών σχεδίων μέσα στο εργατικό κίνημα. Αυτό όμως που όμως χρειάζεται είναι να χτυπηθεί η πραγματική δυναμική των σωματείων, η πρωτοβάθμια οργάνωσή τους και οι διαδικασίες τους, εκεί δηλαδή που συσπειρώνεται η δυναμική των εργαζομένων, σχεδιάζει, αποφασίζει και οργανώνει την πάλη της ενάντια στις αντεργατικές επιθέσεις εργοδοσίας και κυβέρνησης. Επειδή λοιπόν ανάπτυξη γι' αυτούς σημαίνει υποταγή στους νόμους της αγοράς και επομένως πάταξη κάθε δύναμης που μπορεί να του αντιπαλεύει, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα της προσφέρει τον πλήρη έλεγχο και την καθολική εποπτεία των μελών ενός συνδικάτου, της οικονομικής του κατάστασης, των διαδικασιών και των αποφάσεων που παίρνει. Προωθεί τα ηλεκτρονικά μητρώα μελών στα σωματεία, φακελώνοντας ουσιαστικά όσους εργαζόμενους επιλέγουν σε αυτό το σκοτεινό τοπίο της εξατομικευμένης εργασίας την κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση, συσπείρωση και πάλη. Από τη μία επιχειρεί να εκφοβίσει του εργαζόμενους και να τους αποτρέψει από τη συμμετοχή τους στα κλαδικά σωματεία και από την άλλη θέλει να χτυπήσει την λειτουργία των πρωτοβάθμιων διαδικασιών τους, των συνελεύσεών τους δηλαδή. Προωθεί έτσι την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την λήψη αποφάσεων, για να απομακρύνει τους εργαζόμενους από την ενεργό συμμετοχή και δράση, να ελέγξει ή και να νοθεύσει τις αποφάσεις των διαδικασιών τους. Ταυτόχρονα επανεφέρει τις ενώσεις προσώπων, που λειτουργούν ως μακρύ χέρι της εργοδοσίας, διασπούν και εμποδίζουν τη δράση των επιχειρησιακών σωματείων στους χώρους δουλειάς.

Συνάδελφε στο εμπόριο, όλα αυτά προσπαθούν να τα ψηφίσουν άρον-άρον… ήδη ο ΣΕΒ αλλά και διάφοροι εργοδοτικοί λακέδες τρίβουν τα χεράκια τους, γιατί ξέρουν ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα απελευθερώσουν τη δυνατότητά τους να οικοδομήσουν ακόμη πιο βάρβαρα εργασιακά κάτεργα. Αν δηλαδή οι συνθήκες στο χώρο δουλειά σου είναι τώρα δυσβάσταχτες, σκέψου την αγριότητα της εργασιακής ζούγκλας που θα φέρουν αυτές οι αλλαγές. Κυβέρνηση, ευρωπαϊκά επιτροπάτα και εργοδοσία είναι συσπειρωμένοι και επιχειρούν λυσσαλέα να επιτεθούν σε όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, αλλά και να μας αποστερήσουν κάθε δυνατότητα να πάρουμε πίσω όλα όσα κατάργησαν μέσα στα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας και ακόμη περισσότερα. Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να μας βρει κατακερματισμένους και απροστάτευτους, αλλά στην πρώτη γραμμή του αγώνα! Αν δεν παλέψουμε εμείς, οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, και αν δεν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια, μας δεν πρόκειται να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τον κόσμο της εργασίας, για τις οικογένειες και τα παιδιά μας. Γι' αυτό συσπειρωνόμαστε στην Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, ενημερωνόμαστε για τα δικαιώματά μας, σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παλέψουμε ενάντια στο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο». Ήδη μια σειρά σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση και έχουν προκηρύξει απεργία στις 24 Σεπτέμβρη ενάντια στην αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης. Οργανώνονται στη βάση ενάντια στη ΓΣΕΕ που λειτουργεί απεργοσπαστικά και καλεί εκ των υστέρων την επόμενη μέρα για να διασπάσει τη μαζικότητα και τη δυναμική της απεργίας.

Συνάδελφε, μην θεωρείς ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα βλάψουν τον τρόπο με τον οποίο κερδίζεις καθημερινά το ψωμί σου. Το επόμενο διάστημα πρέπει να ξεβολευτούμε από την εργασιακή μας ρουτίνα, να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς, να ενωθούμε σαν μια γροθιά και να παλέψουμε ενάντια σε όλα αυτά αλλά και σε όλους αυτούς που μας μαυρίζουν κάθε μέρα τη ζωή. Να απεργήσουμε μαζικά ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στο ευθύ χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα και τις διαδικασίες του. Να απεργήσουμε και να παλέψουμε ενάντια στην κυβέρνηση και την εργοδοσία που σχεδιάζει την ανάπτυξη και την κερδοφορία της πάνω στα δικά μας μαύρα μεροκάματα. Να απεργήσουμε διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα μας εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας που να μην μας εξαντλούν, ούτε να θέτουν τη ζωή μας σε κίνδυνο. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να σηκώνουμε κεφάλι… μπορεί τώρα να μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί… δεν θα αργήσει όμως η μέρα που θα σηκώσουμε κεφάλι και θα σκύψουνε αυτοί!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 10.30 ΚΑΜΑΡΑ

ΕΜΠΑΡΓΚΟ

πηγή : https://embargostoemporio.wordpress.com/2019/…


1 2 3 4 5

ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ απεργούμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο.

Όταν τα αφεντικά νομοθετούν, οι εργαζόμενοι οργανωνόμαστε και απεργούμε. Η ανάπτυξή τους δε θα περάσει από πάνω μας.

ΕΣΕ (ελευθεριακή συνδικαλιστική ένωση) Θεσσαλονίκης

πηγή : email που λάβαμε στις 21 Σεπτέμβριος 11h


1 2 3 4 5

Την στιγμή που η εργατική τάξη πλήττεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την οικονομική ανέχεια να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οι ντόπιοι και Ευρωπαίοι καπιταλιστές προγραμματίζουν την επιβολή κι άλλων μέτρων που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Το σκηνικό γνωστό σε όλους…1ο μνημόνιο, 2ο μνημόνιο, 3ο μνημόνιο, 4ο μνημόνιο, νέος ασφαλιστικός νόμος, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τώρα ο νέος συνδικαλιστικός νόμος…

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφερόταν στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία όπου θα χρειάζεται το 50+1% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (ως τώρα ίσχυε το 50+1% των παρόντων μελών) , την νομιμοποίηση - επαναφορά του λοκ αουτ, την αύξηση του χρόνου που πρέπει να ενημερώνεται ο εργοδότης για την απεργία σε 48ώρες (ως τώρα ίσχυε η προειδοποίηση μέσα σε 24ώρες). Τώρα ήρθε η ώρα χωρίς περιστροφές και προσχήματα να στοχεύσουν στην αποδυνάμωση όλων αυτών που έχουν το θάρρος και βγαίνουν στο δρόμο, όλων αυτών που απεργούν ή διεκδικούν από τα αφεντικά τα αυτονόητα. Να ψηφίσουν νόμους για να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες των αφεντικών, δίνοντάς τους μάλιστα το δικαίωμα να στραφούν εναντίον μας αν απεργήσουμε.

Το νέο συνδικαλιστικό νομοσχέδιο που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση εξαπολύει άμεση επίθεση στα εργατικά σωματεία και στους συλλογικούς αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς, ενώ νομιμοποιεί και επεκτείνει την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα.. Συγκεκριμένα τα μέτρα που σκοπεύουν να περάσουν:

  • Συνδικαλιστικός νόμος

Δημιουργείται το γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο οποίο αναφέρονται το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού, ο αριθμός των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής, η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας και οι οικονομικές της καταστάσεις.

  • Ηλεκτρονικό φακέλωμα

Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα η λήψη αποφάσεων για τις γενικές συνελεύσεις και για την κήρυξη απεργίας να γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος/ποια εργαζόμενος και εργαζόμενη συνδικαλίζεται, αλλά και να χειραγωγήσουν ή να "υποκλέψουν" τις κινήσεις των εργαζομένων τους.

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

"Καταργείται επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες. Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς."

Με τα μέτρα αυτά επιδιώκουν την περαιτέρω εξατομίκευση των εργαζομένων, ο οποίος θα μπορεί να αποφασίζει πέρα από τις συλλογικές διαδικασίες. Τα σωματεία και τα δικαιώματα που παρέχονται στα μέλη τους αποτελούν κεκτημένα του εργατικού κινήματος και δεν μπορούν με έναν νόμο να εξαφανιστούν. Ο νόμος αυτός χτυπάει όλους όσους / όλες όσες επιλέγουν να λύσουν συλλογικά τα εργασιακά τους προβλήματα. Όσους/όσες δεν αντέχουν την εργασιακή τρομοκρατία και σκέφτονται να οργανωθούν απέναντι στα αφεντικά, όσους/ες σκέφτονται να απεργήσουν ή να ζητήσουν δεδουλευμένα και υπερωρίες μέσα από τα σωματεία τους.

Σκοπός εργοδοτών και κυβέρνησης είναι να καταργήσουν τις συλλογικές διαδικασίες όπως είναι οι γενικές συνελεύσεις. Να μην γίνεται συζήτηση και να μην παίρνονται αγωνιστικές αποφάσεις. Εμείς παλεύουμε για την ύπαρξη σωματείων που επιτρέπουν την συμμετοχή και την λήψη απόφασης από όλους/όλες. Το δικαίωμα στην απεργία και η απόφαση για υλοποίηση της αφορά τον κάθε εργαζόμενο/η και αποτελεί το μόνο μέσο πίεσης απέναντι στα αφεντικά μας γι' αυτό και οφείλει να λαμβάνεται συλλογικά, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων.

Η μη εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου αποτελεί διακύβευμα για την ίδια την ύπαρξή μας, εφόσον ακυρώνει βασικά εργατικά δικαιώματα όπως της απεργίας και της νόμιμης υπόστασης των συλλογικών οργάνων των εργατών. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, γιατί η συνέλευσή μας αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και μόνο μέσα από αυτήν ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ θα ορίζουμε το πως θα οργανωνόμαστε και πως θα παλεύουμε για τα εργασιακά μας συμφέροντα! Λειτουργώντας ισότιμα, χωρίς ιεραρχία, χωρίς από τα πάνω πατρονάρισμα, με μόνο ζητούμενο την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, θα συνεχίσουμε να αποφασίζουμε συλλογικά τις κινήσεις μας για να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν τα αφεντικά.

Ενάντια στην ποινικοποίηση των σωματείων και των αγώνων μας

Ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών

Να οργανωθούμε στους χώρους της δουλειάς μας

Στο νέο νόμο απαντάμε με απεργία οργανωμένη από τα κάτω

Σωματείο Βάσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

https://svepsykoi.espivblogs.net


1 2 3 4 5

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 24/9

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου, φιλοδοξεί να συνεχίσει και να οξύνει την επίθεση που έχει εξαπολύσει το κράτος και η άρχουσα τάξη ενάντια στα πληβειακά στρώματα. Πατώντας πάνω στα μέτρα που είχε περάσει η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγέλλει νέο πακέτο αντεργατικών-αντικοινωνικών μέτρων τα οποία βάζουν στο στόχαστρο και την ίδια την λειτουργία των σωματείων, δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό μητρώο των μελών των σωματείων, δηλαδή ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καθώς επίσης εισάγοντας την χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για λήψη αποφάσεων, ευελπιστώντας ότι έτσι θα νοθευτούν οι συλλογικές διαδικασίες των σωματείων. Μία ακόμη αντεργατική ρύθμιση αποτελεί η εγκαθίδρυση της συνυπευθυνότητας του εργαζόμενου στη μη καταβολή ενσήμων. Αυτές οι κινήσεις έρχονται ως συμπλήρωμα στην νομοθέτηση της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έβαζε εμπόδια στο δικαίωμα προκήρυξης απεργίας.

Το νέο «αναπτυξιακό» αφήγημα του κράτους, πατάει πάνω στην περαιτέρω φτωχοποίηση των εκμεταλλευομένων, την απομύζηση του κοινωνικού πλούτου προς χάριν «επενδύσεων», την ένταση της περιθωριοποίησης και εξαθλίωσης των πιο αδύναμων κοινωνικών κομματιών της βάσης, την αύξηση της επιτήρησης, του ελέγχου και της καταστολής, την διάχυση του ρατσιστικού και φασιστικού λόγου και πρακτικής από το κράτος εις βάρος των μεταναστών και προσφύγων καθώς και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου με δήθεν οικολογικό πρόσημο. Η επίθεση αυτή αποκρυσταλλώνεται και στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο βαφτίζεται σημειολογικά «αναπτυξιακό», υποκρύπτουν όμως ότι αυτό που αναπτύσσει είναι τα κέρδη των αφεντικών εις βάρος των καταπιεζόμενων. Μέσα από τα νέα μέτρα ξεδιπλώνεται η νέα επίθεση των καταπιεστών με νέες μειώσεις μισθών, απροκάλυπτες παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας των σωματείων καθώς και διάχυση συνθηκών σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα με την εγκαθίδρυση του καθεστώτος των ειδικών οικονομικών ζωνών.

Από την φαρέτρα της ολομέτωπης επίθεσης του κράτους και των αφεντικών δεν θα μπορούσε να λείπει το τσάκισμα των κοινωνικών-ταξικών αντιστάσεων και η κατασταλτική εκστρατεία ενάντια στο αναρχικό κίνημα, τους χώρους αγώνα και τις δομές του. Η επίθεση αυτή επιχειρεί να κάμψει το φρόνημα και τις αντιστάσεις εκείνων που εναντιώνονται στην καπιταλιστική λαίλαπα και τις επιταγές της εξουσίας, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα για τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας με απώτερο σκοπό την καθολική επικράτηση της κυριαρχίας. Σε αντιδιαστολή με το καρότο που εφάρμοσε η προηγούμενη διακυβέρνηση οδηγώντας στην απονεύρωση των κοινωνικών κινημάτων, το τωρινό πολιτικό προσωπικό επιλέγει την οδό του μαστιγίου μέσω ενός δόγματος νόμου και τάξης, που απηχεί στα πιο συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά τμημάτων της κοινωνίας.

Απέναντι στην επίθεση που έχει εξαπολύσει ο παρηκμασμένος κόσμος του κράτους και των αφεντικών, ενάντια στις αυταπάτες που σπέρνουν με τις ευλογίες των ξεπουλημένων εργατοπατέρων και την εξατομίκευση, να αντιτάξουμε τον συλλογικό δρόμο της κοινωνικής και ταξικής αντίστασης και ανυπακοής. Μακριά από τις σειρήνες των οποιονδήποτε μελλοντικών επίδοξων καπηλευτών των αγώνων, ο μόνος δρόμος είναι η συλλογικοποίηση των από τα κάτω σε σωματεία βάσης και ταξικές πρωτοβουλίες, αντιιεραρχικά και ισότιμα. Ενάντια σε κάθε εξουσία για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΤΡΙΤΗ 24/9 10.30 ΚΑΜΑΡΑ

ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης- ΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


1 2 3 4 5

Η καπιταλιστική ανάπτυξη συνεπάγεται την ακόρεστη εκμετάλλευση των εργατών

Κάτω το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

Ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για την υπεράσπιση των ταξικών μας συμφερόντων

Απεργιακή πορεία: Τρίτη 24/9, 10:30, Καμάρα

(στηρίζουμε τα μπλοκ των σωματείων βάσης)

Αναρχικοί Κομμουνιστές Φοιτητές, Αναρχικές Κομμουνίστριες Φοιτήτριες