Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10.30 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Aπεργιακή συγκέντρωση & μοτοπορεία

Συνάδελφοι, ήρθε η ώρα να (απο)δείξουμε και στη νέα κυβέρνηση ότι με τους διανομείς δεν θα παίζει κανείς!
Να συμμετέχουμε μαζικά το πρωί της Τρίτης στην Μοτοπορεία. Για τις ζωές μας, την αξιοπρέπεια μας, για τους 18 νεκρούς συνάδελφους μας σε ώρα εργασίας!

Επιτροπή αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης

πηγή : https://el-gr.facebook.com/epitropiagonadiano…


1 2 3 4

Να μην περάσει το κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

ΌΛΟΙ-EΣ στην απεργιακή Προ-συγκέντρωση, Τρίτη 24/9, 10.30 πμ, Εγνατία με Αγ. Σοφίας (ημέρα 24ωρης Aπεργίας)

Συνάδελφοι - ισσες, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τα Αρτοζαχ/στεία:

(σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.)

Η νέα κυβέρνηση ΝΔ, στον δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει τώρα άρον άρον προς ψήφιση νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, που χτυπά σκληρά τον πυρήνα των δικαιωμάτων μας. Η «ανάπτυξη» του Μητσοτάκη και του επιτελείου του, σημαίνει πως πρέπει να χαριστούν τα πάντα στους ντόπιους και ξένους «επενδυτές», επιβάλλοντας μια μνημονιακή κανονικότητα, όπου το μόνο δίκιο και δίκαιο θα είναι αυτό του εργοδότη. Με ψέματα και αθλιότητες, ότι δήθεν νοιάζονται για τα δικαιώματά μας, έρχεται τώρα και ο εργατοκτόνος Βρούτσης, παριστάνοντας τον «προστάτη των εργαζομένων». Φτάνει πια! Χορτάσαμε από «προστάτες», που μας καταδικάζουν στην φτώχεια/ταπείνωση της αξιοπρέπειάς μας!

Μας μετατρέπουν σε δουλοπάροικους!

Η επίθεση μέσω του πολυνομοσχεδίου επικεντρώνεται σε 3 κύρια σημεία: α) στην Συλλογική οργάνωση των εργαζομένων (Σωματεία κτλ), που είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ουσιαστικά μπορεί να διεκδικηθούν δικαιώματα, β) στην περαιτέρω μείωση των μισθών, αμοιβών και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και γ) στην κατάργηση ακόμα και επί της ουσίας, των όποιων δυνατοτήτων υπήρχαν για σύναψη αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ø Θεσμοθετούν την απλήρωτη εργασία! Ο εργοδότης μπορεί νόμιμα πλέον να έχει έως 2 μήνες εργαζόμενους απλήρωτους, χωρίς να μπορούν να τον καταγγείλουν για βλαπτική μεταβολή. Έτσι 2 μήνες, υποχρεωτικά θα τρώμε ή θα ταΐζουμε τα παιδιά μας με παραμύθια της ανάπτυξης, δεχόμενοι την ταπείνωση της απλήρωτης εργασίας.

Ø Ενισχύουν τη μερική απασχόληση. Α) Προβλέπεται προσαύξηση 12% για κάθε επιπλέον ώρα πέραν της συμφωνημένης όσον αφορά την μερική απασχόληση. Όσο «βγήκαμε από τα μνημόνια» άλλο τόσο θα έχει εφαρμογή στην πράξη αυτό το μέτρο, αφού το πρόβλημα είναι ότι κανένας εργοδότης δεν δηλώνει την πρόσθετη εργασία! Β) Μειώνονται τα πρόστιμα προς τους εργοδότες, για την αδήλωτη εργασία! Δηλαδή πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Στην ουσία έχουμε μέτρα για την διευκόλυνση της αδήλωτης εργασίας.

Ø Αποδυναμώνουν δραματικά έως και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) : Α) Εξαιρείται από την υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ (Κλαδικών, Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών) η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά προβλήματα ή «επιχειρήσεις» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή κοινωνικής οικονομίας (και ποια επιχείρηση δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτό;!). Β) Σε περίπτωση συρροής ΣΣΕ, δηλαδή όταν μία εργασιακή σχέση ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. υπερισχύουν έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών. Έτσι ενισχύονται οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, που στην πλειοψηφία τους όσες υπογράφηκαν τα μνημονιακά χρόνια προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές και απώλεια δικαιωμάτων. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις συρροής η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιοεπαγγελματικής. Γ) Για την επέκταση και των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων που θα υπογράφονται στο σύνολο του κλάδου, εκτός του ότι θα πρέπει να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, πλέον θα αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και ο υπουργός, δηλαδή το κράτος, με βάση την κατάσταση της οικονομίας και εφόσον δεν μπαίνει εμπόδιο στην επιχείρηση. Δ) Η παράταση ισχύος μιας Σ.Σ.Ε. ξαναγίνεται τρίμηνη. Δηλαδή με λίγα λόγια πλέον τυπικά κατοχυρώνεται μόνο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο βασικός μισθός των 650 ευρώ μικτά (προς το παρόν) που καθορίστηκε με υπουργική απόφαση.

Ø Χτυπούν το δικαίωμα στην Απεργία, τα Σωματεία και τη Συλλογική Οργάνωση των εργαζομένων : A) Καθορίζουν ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των σωματείων, συμπεριλαμβανομένων για κήρυξη απεργίας. Η ρύθμιση αυτή συνεχίζει τον νόμο Αχτσιόγλου, που επέβαλε 50%+1 των μελών για απεργιακή απόφαση και πρακτικά περιορίζει δραματικά τη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας. Καλλιεργεί τη ρουφιανιά και τον χαφιεδισμό μεταξύ των εργαζομένων, υπονομεύει τις συλλογικές διαδικασίες των Σωματείων και τις υποβιβάζει σε.. «συνδικαλισμό» από τον καναπέ για κάθε εργαζόμενο! B) Δημιουργούν Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) όπου θα καταγράφονται τα συνδικάτα, το καταστατικό τους, τα ΔΣ, κ.ά. Με αυτό τον τρόπο θέλουν, κράτος και κυβέρνηση, να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, να μας φακελώσουν, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών. Γ) Καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, η μονομερής προσφυγή των Σωματείων στη διαιτησία για την υπογραφή Σ.Σ.Ε. αφού για την προσφυγή τους θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας» (!), κλείνοντας έτσι και τις τελευταίες οδούς για την απόσπαση κάποιας Σ.Σ.Ε., σχετικά ευνοϊκής για τους εργαζόμενους.

Συνδικάτα των εργαζομένων - Αγώνας για τις δικές μας ανάγκες!

Η κυβέρνηση ΝΔ, εκμεταλλευόμενη την άσχημη και διαλυτική κατάσταση που υπάρχει στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και στα Σωματεία, με ευθύνη των γραφειοκρατών κάθε είδους (αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ από την μια και σταλινική γραφειοκρατία (ΠΑΜΕ) από την άλλη), θέλει να «πατήσει» πάνω σε αυτήν σαν οδοστρωτήρας, συμπαρασύροντας στην καταστροφή όλους τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από όλους αυτούς τους «σωτήρες», που «συγκρούονται» για τα «μάτια του κόσμου» και για τις καρέκλες τους και όχι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και των συμφερόντων μας.

Στον δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοι Διανομείς και οι εργαζόμενοι στον κλάδο...

Η μόνη και πραγματική λύση, δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Απέναντι στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που επανέρχεται ακόμη πιο αυταρχικό και λυσσασμένο, με τους εργοδότες μας να έχουν πάρει περίσσιο θάρρος και θράσος (και με την εκλογή Μητσοτάκη), είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Μόνο με την ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα υπερασπίζεται στην πράξη τα δικά μας συμφέροντα, μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση! Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας, ξανακάνοντάς το δικό μας. Να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες και λύνοντας συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας μας.

Ø Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή του χρέους - Έξω από Ε.Ε./Ευρώ - Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.

Ø 751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των δεδουλευμένων, του 13ου και 14ου μισθού.

Ø Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.

Ø Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι

Ø Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών. Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους και την αξιοπρέπειά τους!

Ø Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τηλ. επικοινωνίας: 6982 268 508 antepithesistonepisitismo.blogspot.com


1 2 3 4

Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Κάτω τα νέα αντεργατικά μέτρα! Όλοι στην Απεργία 24/9

Κάτω τα νέα αντεργατικά μέτρα!

Μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας, μπορούμε να τα ανατρέψουμε!

-

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ 24 Σεπτεμβρίου

Αθήνα: Προσυγκέντρωση 10:30πμ Σταδίου & Πεσματζόγλου

Θεσσαλονίκη: 11πμ Άγαλμα Βενιζέλου (προσυγκέντρωση 10:30 Εγνατία με Αγ. Σοφίας)

-

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στον δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μια νέα άγρια επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων. Με το λεγόμενο «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» τα δίνουν όλα στους επιχειρηματίες. Οι Συλλογικές Συμβάσεις, τα Σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, όλα είναι «αγκυλώσεις» κατά την κυβέρνηση, που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη και επομένως πρέπει να ξεριζωθεί κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων!

Καταρχάς το Πολυνομοσχέδιο προβλέπει πλήθος διευκολύνσεων για νέες επενδύσεις, πχ. ενάντια στους υπάρχοντες όρους δόμησης (που θα φέρει τεράστια επιπλέον καταστροφή του περιβάλλοντος), με την κατάργηση της υποχρέωσης λήψης έγκρισης λειτουργίας για ίδρυση νέας επιχείρησης, με ελέγχους μετά την πραγματοποίηση μιας επένδυσης και όχι εκ των προτέρων (!), με έλεγχο των επενδύσεων και από ιδιώτες και όχι μόνο από δημόσιους φορείς (δηλ. τράπεζες ή επιχειρηματίες θα δημιουργούν τις δικές τους εταιρείες πιστοποίησης για να ελέγχουν ακόμα και τις… δικές τους επενδύσεις!).

Ανάμεσα σε άλλα οι νέες διατάξεις προβλέπουν:

1) Αποδυνάμωση μέχρι κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ)

Με την άρση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ (Κλαδικών, Ομοιοεπαγγελματικών, Επιχειρησιακών) για επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα (και ποιες δεν έχουν ή δεν μπορούν εικονικά να εμφανίζουν). Οι εργαζόμενοι χάνουν έτσι την προστασία των συλλογικών συμβάσεων ως μέσω συλλογικής ρύθμισης αξιοπρεπών όρων εργασίας, για την σωτηρία των κερδών του επιχειρηματία! Για το ποιες θα είναι αυτές οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται από την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων θα αποφασίζει ο υπουργός εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας!

Στην ίδια κατεύθυνση της ουσιαστικής κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και πάντα με αποφάσεις του υπουργού και του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας δεν θα επιβάλλεται η ευνοϊκότερη Συλλογική Σύμβαση όταν οι εργαζόμενοι καλύπτονται από περισσότερες Συλλογικές συμβάσεις, δεν θα επεκτείνονται στο σύνολο του κλάδου οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ενώ δυσκολεύει έως και γίνεται αδύνατο να προσφεύγουν μονομερώς οι εργαζόμενοι στη διαιτησία (ΟΜΕΔ). Αποκλείεται έτσι, η όποια δυνατότητα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης με σχετικά ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω θα σημάνουν μια νέα πτώση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που πολύ γρήγορα θα έρθει και στο δημόσιο είτε με τις περικοπές μισθών είτε μέσα από την ιδιωτικοποίηση σχολείων, νοσοκομείων και υπηρεσιών. Ειδικά για την εκπαίδευση είναι διακηρυγμένα τα σχέδια της κυβέρνησης της Ν.Δ. για αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την εξωτερική αξιολόγηση. Η αξιολόγηση οδηγεί στην αυτονομία της σχολικής μονάδας και τη λειτουργία της σαν επιχείρηση με γονείς-πελάτες και διευθυντή μάνατζερ.

2) Καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα στην Απεργία! «Φακελώνουν» τα Συνδικάτα και μετατρέπουν τα Σωματεία και την συνδικαλιστική δράση σε… ηλεκτρονική διάδραση! Εκμεταλλεύονται την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνοντας την χαριστική βολή στο δικαίωμα μας για Απεργία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλες τις αποφάσεις και για τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων ενός Σωματείου (Δ.Σ., Γ.Σ. κτλ) σε

συνδυασμό με την προϋπόθεση του 50%+1 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προκήρυξη απεργίας, βάζουν απροσπέλαστα εμπόδια στην απεργία, κάνουν την συνδικαλιστική δράση ατομική υπόθεση μέσω του καναπέ. Με το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) θέλουν, κράτος και κυβέρνηση, να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών. Και εδώ, όπως και σε όλα τα παραπάνω, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

Η μόνη λύση στους αγώνες μας, να ανασυγκροτήσουμε τα Σωματεία μας!

Παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και την παραπληροφόρηση που προωθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομάδας Νομοθετικής Επεξεργασίας της ΕΝ.ΥΠ.Ε.ΚΚ(Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), οι απώλειες των μισθωτών και των ασφαλιστικών ταμείων από την εφαρμογή των μέτρων του πολυνομοσχεδίου είναι 1 δις ευρώ! 600 εκατ. ευρώ ετησίως οι απώλειες των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και 450 εκατ. ευρώ ετησίως οι απώλειες για τα Ταμεία (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ) και τον ΟΑΕΔ!

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα με ευθύνη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΜΕ ), με την εικόνα αναποτελεσματικότητας και διάλυσης, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν αυτά τα μέτρα περάσουν, και ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα διευκολυνθεί να εξαπολύσει νέες επιθέσεις!

Η μόνη λύση βρίσκεται στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.

Με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με πίστη στις δυνάμεις μας, με την οργάνωσή μας στα Σωματεία μας, μπορούμε να σπάσουμε την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλει η κυβέρνηση, να βάλουμε ένα φρένο στις βάρβαρες επιθέσεις σε βάρος μας!

-

  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία, τα Σωματεία και τη Συλλογική Οργάνωση των εργαζομένων
  • Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις - Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υποχρεωτικές για όλους
  • Επαναφορά μισθών - συντάξεων - 13ου και 14ου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιβολή πληρωμής των δεδουλευμένων
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων - ελευθεριών.
  • Κατάργηση μνημονίων - Διαγραφή χρέους - Έξω από Ε.Ε./Ευρώ

-

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΤΗΛ. 2310265730, e-mail: anteexpithesi_exekp@hotmexail.com

πηγή : https://www.okde.gr/archives/10201


1 2 3 4

Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Τρίτη 24/9 όλοι στην Απεργία

Τρίτη 24/9 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Κάτω το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της ΝΔ!
ΕΝΟΤΗΤΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΓΩΝΑΣ για να τους σταματήσουμε!

-

Αθήνα: Προσυγκέντρωση 10:30πμ Σταδίου & Πεσματζόγλου

Θεσσαλονίκη: Προσυγκέντρωση 10:30πμ Εγνατία με Αγ. Σοφίας

Ιωάννινα: 10:00πμ Εργατικό Κέντρο

-

Προσοχή!!! Νομοθετούν πάλι «υπέρ» των εργαζομένων

Δεν πέρασε ούτε δευτερόλεπτο και αποδεικνύεται ότι η νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη και των ακραίως νεοφιλελεύθερων της Ν.Δ., έχει υιοθετήσει πλήρως την τακτική της απερχόμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Με ψέματα και αθλιότητες, με την αντιστροφή της πραγματικότητας, επιχειρεί να συνεχίσει και να εντείνει την καταστροφή που ζούμε οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι φτωχοί. Αφού κατάργησαν άρον άρον μέσα στον Αύγουστο, την όποια «προστασία» των εργαζομένων από τις απολύσεις, τώρα νομοθετούν ώστε να «προστατεύουν τα συμφέροντα μας, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας» όπως λένε. Να μας «εκσυγχρονίσουν, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα, για να έχουμε υγιή και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό» και ένα κάρο ασυναρτησίες. Ταυτόχρονα, όμως, όσα δικαιώματα και κατακτήσεις μας, έχουν απομείνει, Συλλογικές Συμβάσεις, Συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία κτλ, αποτελούν αριστερές ιδεοληψίες, εμπόδια στην ανάπτυξη, αγκυλώσεις του παρελθόντος. Οι εργαζόμενοι βαφτίζονται «πολίτες, μεσαία τάξη», η αγορά και η επιχειρηματικότητα ανάγονται σε θεό, ο αεριτζής σε επιχειρηματίας κτλ, ώστε να πάρει τα δώρα που του προσφέρει απλόχερα η Ν.Δ.

Φυσικά για αυτή την εξέλιξη, την επάνοδο της Ν.Δ. και το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα ο κύριος υπεύθυνος αλλά και διδάξας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Με ψέματα και αθλιότητες, όπως ότι μας «έβγαζε από τα μνημόνια», ότι δήθεν υπεράσπιζε τα δικαιώματα των εργαζομένων, με παρόμοια και ακόμη μεγαλύτερα ψέματα και αθλιότητες έρχεται τώρα ο εργατοκτόνος Βρούτσης και παριστάνει τον «προστάτη των εργαζομένων». Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που λέει είναι ότι η πολιτική του πεζοδρομίου έχει τελειώσει ανεπιστρεπτή και ουσιαστικά συναινεί ξεκάθαρα πλέον στην περεταίρω εφαρμογή της μνημονιακής κανονικότητας από την Ν.Δ., στις νέες επιταγές των εργοδοτών, των δανειστών, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ!

Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους

Έτσι, για να επιτευχθεί η ανάπτυξη του Μητσοτάκη και της Ν.Δ., πρέπει να δοθούν όλα στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, να αρθεί κάθε δυσκολία προς αυτή την κατεύθυνση, να ξεκληριστεί κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων. Αυτόν τον στόχο έχει και το νέο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» και οι νέες διατάξεις που εμπεριέχει για τα εργασιακά:

1) Βάζουν ταφόπλακα Συλλογικές Συμβάσεις, ως μέσο συλλογικής ρύθμισης αξιοπρεπών όρων εργασίας των εργαζομένων! Σε συνέχεια των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η υποχρεωτική ισχύς των Σ.Σ.Ε. παρέμεινε ουσιαστικά άπιαστο όνειρο. Τώρα στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται και τυπικά α) η άρση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων (Κλαδικών, Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών) για επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα (και ποιες δεν έχουν ή δεν μπορούν εικονικά να εμφανίζουν) ή «επιχειρήσεις» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή κοινωνικής οικονομίας. β) Σε περίπτωση που μία εργασιακή σχέση ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας (συρροή συλλογικών συμβάσεων) οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. - που μπορεί να εμπεριέχουν δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους - υπερισχύουν έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών. γ) Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι σε περιπτώσεις συρροής η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιεπαγγελματικής. δ) Για την επέκταση και των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων που θα υπογράφονται στο σύνολο του κλάδου, εκτός του ότι θα πρέπει να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, πλέον θα αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και ο υπουργός, δηλαδή το αστικό κράτος, με βάση την κατάσταση της οικονομίας και εφόσον δεν μπαίνει εμπόδιο στην επιχείρηση, ενώ δ) η παράταση ισχύος μιας Σ.Σ.Ε. ξαναγίνεται τρίμηνη. Δηλαδή με λίγα λόγια πλέον τυπικά κατοχυρώνεται μόνο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο βασικός μισθός των 650 ευρώ μικτά (προς το παρόν) που καθορίστηκε με υπουργική απόφαση.

2) Καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα στην Απεργία! «Φακελώνουν» τα Συνδικάτα και μετατρέπουν τα Σωματεία και την συνδικαλιστική δράση σε… ηλεκτρονική διάδραση! Εκμεταλλεύονται την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνοντας την χαριστική βολή στο δικαίωμα μας για Απεργία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλες τις αποφάσεις και για τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων ενός Σωματείου (Δ.Σ., Γ.Σ. κτλ) σε συνδυασμό με την προϋπόθεση του 50%+1 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προκήρυξη απεργίας, βάζουν απροσπέλαστα εμπόδια στην απεργία, κάνουν την συνδικαλιστική δράση ατομική υπόθεση μέσω του καναπέ. Με το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) θέλουν, κράτος και κυβέρνηση, να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών. Και εδώ, όπως και σε όλα τα παραπάνω, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

3) Θεσμοθετούν την απλήρωτη εργασία! Ο εργοδότης μπορεί νόμιμα πλέον να έχει έως 2 μήνες εργαζόμενους απλήρωτους, χωρίς να μπορούν να τον καταγγείλουν για βλαπτική μεταβολή. Επίσης δίνεται το δικαίωμα στον ΟΑΕΔ να μην δίνει επίδομα (αφερεγγυότητας ή επίσχεσης), τον κάθε δικαστή να βγάζει παράνομη την επίσχεση εργασίας. Έτσι 2 μήνες, υποχρεωτικά θα τρώμε ή θα ταΐζουμε τα παιδιά μας με παραμύθια της ανάπτυξης, υποχρεωτικά θα δεχόμαστε την ταπείνωση της απλήρωτης εργασίας. Επαναφέρουν ένα σύγχρονο καθεστώς δουλείας και η ανάπτυξη που υπόσχονται με τα μνημόνια έρχεται με «δωρεάν» εργατικά χέρια.

4) Καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, η μονομερής προσφυγή των Συνδικάτων στη διαιτησία αφού για την προσφυγή τους θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας» (!), κλείνοντας έτσι και τις τελευταίες οδούς για την απόσπαση κάποιας Σ.Σ.Ε., σχετικά ευνοϊκής για τους εργαζόμενους.

5) Προβλέπεται προσαύξηση 12% για κάθε επιπλέον ώρα πέραν της συμφωνημένης όσον αφορά την μερική απασχόληση. Όσο «βγήκαμε από τα μνημόνια» άλλο τόσο θα έχει εφαρμογή στην πράξη αυτό το μέτρο, αφού το πρόβλημα είναι ότι κανένας εργοδότης δεν δηλώνει την πρόσθετη εργασία!

6) Μειώνονται τα πρόστιμα προς τους εργοδότες, για την αδήλωτη εργασία! Δηλαδή πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Στην ουσία έχουμε μέτρα για την διευκόλυνση της αδήλωτης εργασίας.

7) Η επαναφορά του αποκλεισμού υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης για τους εργοδότες. Στην ουσία τιμωρούνται οι εργαζομένοι για τα χρέη που δημιουργούν οι εργοδότες προς τον ΕΦΚΑ μη πληρώνοντας τις εισφορές, οδηγώντας στην ανασφάλιστη εργασία, με την έγκριση του κράτους.

Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, να αναγεννήσουμε τα Συνδικάτα μας, σε αγωνιστική και μόνο κατεύθυνση!

Συνδικάτα Εργατών Όχι γραφειοκρατών!

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, με την εικόνα αναποτελεσματικότητας και διάλυσης , θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν αυτά τα μέτρα περάσουν! Θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και στροφή προς ατομικές λύσεις, θα διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει και νέες επιθέσεις. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στα Συνέδρια της Γ.Σ.Ε.Ε. αλλά και διάφορων Ομοσπονδιών, ως αποτέλεσμα της άθλιας κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της αστικοποιημένης/μνημονιακής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) και της σταλινικής γραφειοκρατίας του ΠΑΜΕ για τις καρέκλες και μόνο, η Γ.Σ.Ε.Ε. δεν μπορεί τυπικά να προκηρύξει Απεργία, δεν μπορεί να υπογράψει Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.!

Για αυτήν την εξέλιξη των Συνδικάτων την κύρια ευθύνη έχει η αστικοποιημένη/μνημονιακή συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα με το πλευρό των εργοδοτών και όλων των μνημονιακών. Τώρα βλέπουν μόνο θετικά σε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς καμία πρόθεση για αγώνα ή απεργία, παρά μόνο το πώς θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και μια θέση στον κρατικά ελεγχόμενο συνδικαλισμό που μόνο τους εργοδότες εξυπηρετεί. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, από τη διασπαστική και απομονωτική πολιτική του, που προγραμματικά και πρακτικά, δεν μπορεί να υπερασπίσει ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για την κατάντια και τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.Τελικά την Τρίτη 24/9 έχει προκηρυχτεί 24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), την ΑΔΕΔΥ και άλλες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, ενάντια στην προώθηση και την ψήφιση του καταστροφικού Πολυνομοσχεδίου.

Η μόνη λύση βρίσκεται στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Απέναντι στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που επανέρχεται ακόμη πιο δεσποτικό επιχειρώντας να τσακίσει τη ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης και να την καθυποτάξει στην μνημονιακή βαρβαρότητα, είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα εξυπηρετεί/υπερασπίζεται τα δικά μας συμφέροντα, έχοντας πίστη στις δυνάμεις μας, να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση ! Να οργανωθούμε στα Συνδικάτα μας, σπάζοντας στην πράξη όλη αυτή την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα, ξανακάνοντάς τα δικά μας. Να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες και λύνοντας συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας μας.

-

  • Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή του χρέους - Έξω από Ε.Ε./Ευρώ - Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
  • 751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των δεδουλευμένων, του 13ου και 14ου μισθού.
  • Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών.Κάτα τα χέρια από τους εργαζόμενους και την αξιοπρέπειά τους!
  • Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

-

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

πηγή : https://www.okde.gr/archives/10197