Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 στις 20.00

Προβολή της ταινίας «Μια ξεχωριστή μέρα»

giornata

Την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη στις 8:00 μ.μ. η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας θα προβάλει την ταινία «Μια ξεχωριστή μέρα» του Έττορε Σκόλα παραγωγής 1977 με τους Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι και Σοφία Λόρεν και διάρκειας 110 λεπτών.

Η 6η Μαΐου του 1938 ήταν μια "ξεχωριστή μέρα" για την Ιταλία. Ο Χίτλερ επισκέφτηκε τη Ρώμη και το ιταλικό φασιστικό καθεστώς οργάνωσε μια τεράστια εκδήλωση υποδοχής, στην οποία πήρε μέρος το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της πόλης.

Μια νοικοκυρά όμως, η Αντονιέτα, σύζυγος ενός άξεστου φασίστα και μητέρα έξι κακομαθημένων παιδιών, δεν μπορεί να παραβρεθεί στην υποδοχή, αν και ίδια (όπως και ολόκληρη η οικογένειά της) λατρεύει τον Μουσολίνι. Για την Αντονιέτα προέχει… το νοικοκυριό.

Μόνη της σχεδόν, σε ένα τεράστιο συγκρότημα πολυκατοικιών και κάτω από τον συνεχή βομβαρδισμό της ραδιοφωνικής αναμετάδοσης της εκδήλωσης υποδοχής του Χίτλερ (το ραδιόφωνο δεν σταματάει ούτε για ένα δευτερόλεπτο), η Αντονιέτα είναι προετοιμασμένη για μια ακόμα μέρα καταθλιπτικής και ταπεινωτικής ρουτίνας… Όμως δεν είναι μόνη της. Στο ίδιο κτίριο έχει ξεμείνει και κάποιος μοναχικός ένοικος, ο Γκαμπριέλε, ένας δημοσιογράφος, ο οποίος (όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια) διώχτηκε από τη δουλειά του και ετοιμάζεται να τραβήξει το δρόμο της εξορίας… Αυτή ήταν η ποινή για τους ομοφυλόφιλους στη φασιστική Ιταλία.

Ανάμεσα στην Αντονιέτα και τον Γκαμπριέλε, ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο ανθρώπους που βιώνουν μοναχικά την καταπίεση που υφίστανται κάτω από ένα αυταρχικό καθεστώς, αναπτύσσεται μια ξεχωριστή σχέση, που κάνει εκείνη την ημέρα γι' αυτούς ξεχωριστή. Μια πραγματικά "giornata particolare", της αυθόρμητης και ασυνείδητης σχεδόν αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Μια από τις ωραιότερες ταινίες του ιταλικού κινηματογράφου, με την υπογραφή ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες.

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…