Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 11.00

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Κάλεσμα σε απεργιακή κινητοποίηση

ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Την στιγμή που η εργατική τάξη πλήττεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την οικονομική ανέχεια να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οι ντόπιοι και Ευρωπαίοι καπιταλιστές προγραμματίζουν την επιβολή κι άλλων μέτρων που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Το σκηνικό γνωστό σε όλους…1ο μνημόνιο, 2ο μνημόνιο, 3ο μνημόνιο, 4ο μνημόνιο, νέος ασφαλιστικός νόμος, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τώρα ο νέος συνδικαλιστικός νόμος…

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφερόταν στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία όπου θα χρειάζεται το 50+1% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (ως τώρα ίσχυε το 50+1% των παρόντων μελών) , την νομιμοποίηση - επαναφορά του λοκ αουτ, την αύξηση του χρόνου που πρέπει να ενημερώνεται ο εργοδότης για την απεργία σε 48ώρες (ως τώρα ίσχυε η προειδοποίηση μέσα σε 24ώρες). Τώρα ήρθε η ώρα χωρίς περιστροφές και προσχήματα να στοχεύσουν στην αποδυνάμωση όλων αυτών που έχουν το θάρρος και βγαίνουν στο δρόμο, όλων αυτών που απεργούν ή διεκδικούν από τα αφεντικά τα αυτονόητα. Να ψηφίσουν νόμους για να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες των αφεντικών, δίνοντάς τους μάλιστα το δικαίωμα να στραφούν εναντίον μας αν απεργήσουμε.

Το νέο συνδικαλιστικό νομοσχέδιο που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση εξαπολύει άμεση επίθεση στα εργατικά σωματεία και στους συλλογικούς αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς, ενώ νομιμοποιεί και επεκτείνει την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα.. Συγκεκριμένα τα μέτρα που σκοπεύουν να περάσουν:

  • Συνδικαλιστικός νόμος

Δημιουργείται το γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο οποίο αναφέρονται το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού, ο αριθμός των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής, η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας και οι οικονομικές της καταστάσεις.

  • Ηλεκτρονικό φακέλωμα

Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα η λήψη αποφάσεων για τις γενικές συνελεύσεις και για την κήρυξη απεργίας να γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος/ποια εργαζόμενος και εργαζόμενη συνδικαλίζεται, αλλά και να χειραγωγήσουν ή να "υποκλέψουν" τις κινήσεις των εργαζομένων τους.

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

"Καταργείται επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες. Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς."

Με τα μέτρα αυτά επιδιώκουν την περαιτέρω εξατομίκευση των εργαζομένων, ο οποίος θα μπορεί να αποφασίζει πέρα από τις συλλογικές διαδικασίες. Τα σωματεία και τα δικαιώματα που παρέχονται στα μέλη τους αποτελούν κεκτημένα του εργατικού κινήματος και δεν μπορούν με έναν νόμο να εξαφανιστούν. Ο νόμος αυτός χτυπάει όλους όσους / όλες όσες επιλέγουν να λύσουν συλλογικά τα εργασιακά τους προβλήματα. Όσους/όσες δεν αντέχουν την εργασιακή τρομοκρατία και σκέφτονται να οργανωθούν απέναντι στα αφεντικά, όσους/ες σκέφτονται να απεργήσουν ή να ζητήσουν δεδουλευμένα και υπερωρίες μέσα από τα σωματεία τους.

Σκοπός εργοδοτών και κυβέρνησης είναι να καταργήσουν τις συλλογικές διαδικασίες όπως είναι οι γενικές συνελεύσεις. Να μην γίνεται συζήτηση και να μην παίρνονται αγωνιστικές αποφάσεις. Εμείς παλεύουμε για την ύπαρξη σωματείων που επιτρέπουν την συμμετοχή και την λήψη απόφασης από όλους/όλες. Το δικαίωμα στην απεργία και η απόφαση για υλοποίηση της αφορά τον κάθε εργαζόμενο/η και αποτελεί το μόνο μέσο πίεσης απέναντι στα αφεντικά μας γι' αυτό και οφείλει να λαμβάνεται συλλογικά, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων.

Η μη εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου αποτελεί διακύβευμα για την ίδια την ύπαρξή μας, εφόσον ακυρώνει βασικά εργατικά δικαιώματα όπως της απεργίας και της νόμιμης υπόστασης των συλλογικών οργάνων των εργατών. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, γιατί η συνέλευσή μας αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και μόνο μέσα από αυτήν ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ θα ορίζουμε το πως θα οργανωνόμαστε και πως θα παλεύουμε για τα εργασιακά μας συμφέροντα! Λειτουργώντας ισότιμα, χωρίς ιεραρχία, χωρίς από τα πάνω πατρονάρισμα, με μόνο ζητούμενο την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, θα συνεχίσουμε να αποφασίζουμε συλλογικά τις κινήσεις μας για να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν τα αφεντικά.

Ενάντια στην ποινικοποίηση των σωματείων και των αγώνων μας

Ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών

Να οργανωθούμε στους χώρους της δουλειάς μας

Στο νέο νόμο απαντάμε με απεργία οργανωμένη από τα κάτω

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους/όλες τις εργαζόμενες να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις , τη Τετάρτη 2/10 στις 12.00 στη Καμάρα.

Σωματείο Βάσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

https://svepsykoi.espivblogs.net


1 2 3 4 5

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Σε μία εποχή που η διαβίωση μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, η ανεργία καλπάζει και σταδιακά τα όποια εργασιακά κεκτημένα πάνε περίπατο καλούμαστε για μία ακόμη φορά να κάνουμε θυσίες για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που σημαίνει: πετσόκομμα μισθών, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και περιθωριοποίηση όσων περισσεύουν για να αυξηθεί η κερδοφορία των αφεντικών. Μέσα από το νέο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» η νέα κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη, κινούμενη με ακόμη πιο σκληρούς όρους προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, την ώρα που διευκολύνονται οι επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου με παρακάμψη της γραφειοκρατίας, ανάθεση της επιτήρησης των επενδύσεων σε ιδιωτικούς οργανισμούς, ιδιωτικοποιήσεις κλπ, επιχειρείται να φιμωθούν οι φωνές και οι αγώνες όσων αγωνίζονται. Μέσα από μία σειρά διατάξεων, οι εργασιακές μας συνθήκες δυσχεραίνουν, δίνοντας την ευκαιρία στα αφεντικά να αλωνίζουν. Η σύναψη συλλογικών κλαδικών συμβάσεων γίνεται ακόμη δυσκολότερη, χειροτερεύοντας τους όρους εργασίας. Δίνεται επίσης στα αφεντικά η δυνατότητα να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις, με την πρόφαση της «κακής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης» και τις επιχειρησιακές συμβάσεις με χειρότερους εργασιακούς και οικονομικούς όρους να υπερισχύουν. Επίσης, νομιμοποιείται πλέον η μη καταβολή μισθού έως και για δύο μήνες!

Ακόμη, μέσα από το ίδιο νομοσχέδιο, γίνεται ευθεία επίθεση και στη λειτουργία των σωματείων. Θεσμοθετείται και επίσημα η καταστολή που δέχονται εδώ και χρόνια σωματεία και εργατικές ενώσεις και οι αγώνες που δίνουν. Με το πρόσχημα του «συνδικαλιστικού μητρώου» επιχειρείται ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων αλλά και των μελών τους που συμμετέχουν στις διαδικασίες τους. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι στη διάθεση των αφεντικών ώστε να χαρτογραφούν τις όποιες αντιστάσεις γεννιούνται σε χώρους εργασίας ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας. Επίσης, θεσπίζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία για απόφασεις σωματείων σε γενικές συνελεύσεις και κήρυξη απεργιών, δυσκολεύοντας την υλοποίησή τους ακόμη περισσότερο. Αυτή η διάταξη έρχεται να συμπληρώσει το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη συμμετοχή του 50% +1 όλων των μελών (και όχι της γενικής συνέλευσης) για την κήρυξη απεργίας από κάποιο σωματείο. Ουσιαστικά, πρόκειται για προσπάθεια αντικατάστασης της συμμετοχής σε διαδικασίες και αγώνες από το δικαίωμα της ψήφου.

Σε αυτή τη συγκυρία που ο ατομικισμός καλπάζει, οι όροι ζωής μας δυσχεραίνουν, η επίθεση του κεφαλαίου εντείνεται, εμείς αντιτάσουμε τη συλλογικοποίηση, οριζόντιους αδιαμεσολάβητους αγώνες από τα κάτω, συναδελφικότητα και ταξική αλληλεγγύη. Δυναμώνουμε τα σωματεία βάσης, πυκνώνουμε τις γραμμές των αγώνων μας, στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη και στήνουμε αναχώματα ενάντια την εκμετάλλευση και τις καταπιέσεις στους χώρους εργασίας μας και όχι μόνο.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ,ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ,

ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ

ΚΑΜΑΡΑ 11:00

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων

στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

image

swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr

https://ssmthess.espivblogs.net/


1 2 3 4 5

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τους ταξικούς αγώνες και την απεργία

Κείμενο που μοιράζεται αυτές τις μέρες σε χώρους δουλειάς, σπίτια και πλατείες των ανατολικών συνοικιών και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Την ερχόμενη Τετάρτη 2/10 στηρίζουμε την εργατική συγκέντρωση στην Καμάρα στις 11.00.

Από τα "μνημόνια" ως τα "αναπτυξιακά νομοσχέδια"

η αστική τάξη κερδοφορεί και νομοθετεί εις βάρος μας

10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης ήταν αρκετά για να δούμε μία σειρά εργατικών και κοινωνικών κεκτημένων να χάνονται. Η μείωση των εισοδημάτων μας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ζωής δε λένε να σταματήσουν. Η κρατική καταστολή, οι φασίστες, η αστική ηγεμονία σε συνδυασμό με την έλλειψη προλεταριακού σχεδίου πάλης στις κινητοποιήσεις των πλατειών στις πρώτες μάχες ενάντια στα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική επιλογή μερίδας του κεφαλαίου, αλλά και η ΓΣΕΕ που ασκεί συνδικαλισμό για τα συμφέροντα των αφεντικών (προτροπή για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι "ναι" στο δημοψήφισμα του 2015, εθνική μέρα δράσης με κινητοποίηση μαζί με εργοδοτικές ενώσεις κλπ) παίξαν το ρόλο τους με τα αποτελέσματα να μην χωράν παρερμηνείες.

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, κοψίματα δώρων, δουλειά τις Κυριακές, μονιμοποίηση της ανασφάλιστης, μισοασφαλισμένης ή ελαστικής εργασίας, μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις με τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας να μην υπάρχουν και τα εργατικά "ατυχήματα" να είναι όλο και πιο συχνά, τσάκισμα των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, προέλαση του rbnb και κατακόρυφη αύξηση ενοικίων, αύξηση του κόστους σε όλες τις κοινωνικές ανάγκες (νερό, ενέργεια, μετακινήσεις, στέγαση, υγεία, μόρφωση), κόψιμο συνδέσεων, ιδιωτικοποίηση υποδομών και ελεύθερων χώρων, τεράστιο ποσοστό ανεργίας, άγριο κυνήγι στους μετανάστες εργάτες που πλέον δεν έχουν ΑΜΚΑ με τα παιδιά τους να μένουν χωρίς πρόσβαση σε υγεία και παιδεία.

Ταυτόχρονη όμως είναι και η χωρίς όρια λεηλασία της φύσης με συνεχείς προσπάθειες για διευκόλυνση επενδύσεων για τουριστικές, βιομηχανικές, εφοπλιστικές, εξορυκτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες που την ίδια στιγμή συνοδεύονται από νέο γύρο επέκτασης του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια αλλά και με την έλευση ξένων κεφαλαίων στον Ελλαδικό χώρο. Κινήσεις που αναβαθμίζουν το ρόλο του ελληνικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή, το εμπλέκουν όλο και πιο ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις, βαθαίνουν την ανάγκη για όξυνση του μιλιταρισμού και του εθνικισμού για να υπάρξει κοινωνική νομιμοποίηση σε πιθανούς μελλοντικούς πολέμους για την υπεράσπιση ενεργειακών κοιτασμάτων, πολλαπλασιάζουν τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα αλλά και τα κόστη για πολεμικούς εξοπλισμούς την ίδια στιγμή που πολλοί από εμάς αδυνατούν να ζήσουν ακόμα και τα στοιχειώδη.

Φτάνοντας στο σήμερα, ήδη έχει τεθεί προς διαβούλευση και ετοιμάζεται προς ψήφιση το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που είχε ανάγκη αυτή τη στιγμή το κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία του μέσα σε συνθήκες μίας -αξεπέραστης εδώ και 10 χρόνια- κρίσης και το οποίο φέρει, πέρα από αυτές των επιχειρηματιών, και την προσωπική σφραγίδα του Άδωνι Γεωργιάδη. Συνοπτικά, με το νέο νομοσχέδιο :

Επιβάλλεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα για τα σωματεία και τα μέλη τους που θα πρέπει να δηλώνονται αλλά και να αποφασίζουν για τις απεργίες τους μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (με τους εργοδότες να ενημερώνονται για το ποιοι ψήφισαν τι). Αυτό το έκτρωμα έρχεται να συμπληρώσει τον ΣΥΡΙΖΑικό νόμο που σε μία χώρα που βγαίνουν κυβερνήσεις με 50% αποχή, η απεργία να θεωρείται νόμιμη μόνο εφόσον το 50%+1 των εγγεγραμμένων -και όχι των παρόντων- μελών ενός σωματείου την αποφασίσουν. Δε θα αποτελέσει έκπληξη μετά από αυτό τον νόμο το να δούμε μαζικές εγγραφές εργαζομένων -υποτελών στην εργοδοσία- σε σωματεία απλά και μόνο για να μην επιτυγχάνεται η πλειοψηφία, ενώ πλέον χάνεται και το πιο ουσιαστικό σημείο των ζυμώσεων των εργαζομένων, οι συνελεύσεις, καθώς με ένα κλικ και χωρίς κουβέντα, παράθεση και αντιπαράθεση επιχειρημάτων θα αποφασίζει κανείς για το αν θα απεργήσει ή όχι.

Κατοχυρώνεται νομικά η υπερωριακή απασχόληση για όσους από εμάς (και δεν είμαστε λίγοι) δουλεύουμε σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Πλέον κάθε έξτρα ώρα δουλειάς θα πληρώνεται μόνο με 12% προσαύξηση, πολύ κάτω δηλαδή από τις ως τώρα προσαυξήσεις των υπερωριών.

Έχοντας ήδη καταργήσει τη διάταξη για την αιτιολόγηση της απόλυσης μέσα στο καλοκαίρι, η νέα κυβέρνηση έρχεται τώρα να καταργήσει -όπου υπάρχουν- τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πλέον οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα -κατά δηλωσή τους- ή που θεωρούν ότι με αυτές πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του κλάδου θα έχουν το δικαιώμα να μην τις εφαρμόζουν. Το ίδιο θα μπορούν να κάνουν και οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ. Ταυτόχρονα οι τοπικές -ανά περιφέρεια- συμβάσεις θα υπερισχύουν πλέον των κλαδικών, ενώ η επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς συμπληρώνοντας πάλι το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης η καινούργια βάζει την προϋπόθεση οι εργοδοτικές ενώσεις που θα αναφέρονται σε αυτήν να απασχολούν το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου σύμφωνα με τα όσα οι ίδιες δηλώνουν στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας.

Σαν κερασάκι στην τούρτα, την ίδια στιγμή που πύρινοι λόγοι βγαίνουν για τους εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό, θεσμοθετείται πλέον η συνυπεθυνότητα εργοδότη-εργαζομένου για την μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον πρώτο με αποτέλεσμα ακόμα και το χάσιμο της ασφαλιστικής κάλυψης του δεύτερου.

Τη στιγμή που γίνεται ολοφάνερο πως κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με την υποταγμένη στα αφεντικά ΓΣΕΕ το νέο νομοσχέδιο τσακίζει τις κλαδικές ΣΣΕ και προσπαθεί να αποδυναμώσει την -δομημένη από τη βάση- εργατική αντίσταση. Η χαρτογράφηση και η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία αφορά τόσο τα πρωτοβάθμια σωματεία/ σωματεία βάσης όσο και τις δευτεροβάθμιες ενώσεις των εργαζομένων (είτε είναι επιιχειρησιακά, είτε ομοιοεπαγγελματικά) τα οποία είναι και οι μόνες ενεργές εστίες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μέσα σε όλα αυτά, η δικιά μας κατάσταση, δεν έχει νόημα να λέμε ψέματα, δεν είναι και η καλύτερη. Εκπαιδευμένοι ο καθένας να ψάχνει ατομικές λύσεις σε προβλήματα που μπορούν να λυθούν μόνο συλλογικά, Πολιτικά και ταξικά ανοργάνωτοι, φοβισμένες, ηττοπαθείς και συμβιβασμένοι πολλές φορές με τη λογική του μικρότερου κακού, σοκαρισμένες από την τόσο σύντομη κατρακύλα των όρων ζωής και εργασίας μας ακολουθώντας πολλές φορές πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που απλά μας διασφάλιζαν κανένα επίδομα με ημερομηνία λήξης ή μία πρόσκαιρη κατοχύρωση της θέσης εργασίας μας είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε αμήχανα παλιούς και νέους νόμους να επικυρώνουν την πλήρη ισχύ των αφεντικών σ' αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της ταξικής πάλης. Με μνημόνια ή χωρίς, υπαγορευμένα από ντόπια ή ξένα αφεντικά, τα νομοσχέδια που θα τσακίζουν τις ζωές μας έχουν μόνο έναν τρόπο να μπλοκαριστούν: το οργανωμένο και μαχόμενο προλεταριάτο.

Κάτι που δεν αποτελεί μία γραφική ιδεολογική διαπίστωση, αλλά μία διαπίστωση βγαλμένη μέσα από την ίδια την κατάσταση που ζούμε σήμερα και που -δυστυχώς θα χειροτερεύει συνεχώς-. Μέσα από τις ίδιες τις μνήμες των μικρών νικών που έχουμε καταφέρει να πάρουμε όλα αυτά τα χρόνια και που ήρθαν μόνο μέσα από την ταξική ενότητα και τον αγώνα της νέας εργατικής βάρδιας αλλά και μέσα από τις μνήμες της ζωντάνιας του εργατικού κινήματος προηγούμενων δεκαετιών. Ένα εργατικό κίνημα που ίσως να μην κατάφερε όσα θα μπορούσε ή όσα θα μας άξιζαν, αλλά τουλάχιστον ήξερε να βάζει φρένο στις ορέξεις των αφεντικών και να αντιπαραθέτει ή και να επιβάλει -έστω και πρόσκαιρα- τα δικά μας συμφέροντα απέναντι σε αυτά των καπιταλιστών.

Όλοι και όλες στους δρόμους, όλοι και όλες στα σωματεία, στις συνελεύσεις γειτονιάς, στηρίζοντας τις ήδη υπάρχουσες ή δημιουργώντας νέες εκεί που δεν υπάρχουν, μορφές οργάνωσης και συλλογικής πάλης των εργαζομένων, για να μπλοκάρουμε το νέο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο και για να αρχίσουμε να συνθέτουμε το σχέδιο της χειραφέτησης μας, για το τέλος των πολέμων, των ανισοτήτων, της φτώχειας, για το τέλος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, για το τέλος του καπιταλισμού και του κράτους,

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΡΕΒΑΝΣ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net

πηγή : https://anatolika.espivblogs.net/2019/09/30/k…


1 2 3 4 5

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 02/10

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου, φιλοδοξεί να συνεχίσει και να οξύνει την επίθεση που έχει εξαπολύσει το κράτος και η άρχουσα τάξη ενάντια στα πληβειακά στρώματα. Πατώντας πάνω στα μέτρα που είχε περάσει η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγέλλει νέο πακέτο αντεργατικών-αντικοινωνικών μέτρων τα οποία βάζουν στο στόχαστρο και την ίδια την λειτουργία των σωματείων, δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό μητρώο των μελών των σωματείων, δηλαδή ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καθώς επίσης εισάγοντας την χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για λήψη αποφάσεων, ευελπιστώντας ότι έτσι θα νοθευτούν οι συλλογικές διαδικασίες των σωματείων. Μία ακόμη αντεργατική ρύθμιση αποτελεί η εγκαθίδρυση της συνυπευθυνότητας του εργαζόμενου στη μη καταβολή ενσήμων. Αυτές οι κινήσεις έρχονται ως συμπλήρωμα στην νομοθέτηση της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έβαζε εμπόδια στο δικαίωμα προκήρυξης απεργίας.

Το νέο «αναπτυξιακό» αφήγημα του κράτους, πατάει πάνω στην περαιτέρω φτωχοποίηση των εκμεταλλευομένων, την απομύζηση του κοινωνικού πλούτου προς χάριν «επενδύσεων», την ένταση της περιθωριοποίησης και εξαθλίωσης των πιο αδύναμων κοινωνικών κομματιών της βάσης, την αύξηση της επιτήρησης, του ελέγχου και της καταστολής, την διάχυση του ρατσιστικού και φασιστικού λόγου και πρακτικής από το κράτος εις βάρος των μεταναστών και προσφύγων καθώς και τη λεηλασία του φυσικού κόσμου με δήθεν οικολογικό πρόσημο. Η επίθεση αυτή αποκρυσταλλώνεται και στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο βαφτίζεται σημειολογικά «αναπτυξιακό», υποκρύπτουν όμως ότι αυτό που αναπτύσσει είναι τα κέρδη των αφεντικών εις βάρος των καταπιεζόμενων. Μέσα από τα νέα μέτρα ξεδιπλώνεται η νέα επίθεση των καταπιεστών με νέες μειώσεις μισθών, απροκάλυπτες παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας των σωματείων καθώς και διάχυση συνθηκών σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα με την εγκαθίδρυση του καθεστώτος των ειδικών οικονομικών ζωνών.

Από την φαρέτρα της ολομέτωπης επίθεσης του κράτους και των αφεντικών δεν θα μπορούσε να λείπει το τσάκισμα των κοινωνικών-ταξικών αντιστάσεων και η κατασταλτική εκστρατεία ενάντια στο αναρχικό κίνημα, τους χώρους αγώνα και τις δομές του. Η επίθεση αυτή επιχειρεί να κάμψει το φρόνημα και τις αντιστάσεις εκείνων που εναντιώνονται στην καπιταλιστική λαίλαπα και τις επιταγές της εξουσίας, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα για τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας με απώτερο σκοπό την καθολική επικράτηση της κυριαρχίας. Σε αντιδιαστολή με το καρότο που εφάρμοσε η προηγούμενη διακυβέρνηση οδηγώντας στην απονεύρωση των κοινωνικών κινημάτων, το τωρινό πολιτικό προσωπικό επιλέγει την οδό του μαστιγίου μέσω ενός δόγματος νόμου και τάξης, που απηχεί στα πιο συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά τμημάτων της κοινωνίας.

Απέναντι στην επίθεση που έχει εξαπολύσει ο παρηκμασμένος κόσμος του κράτους και των αφεντικών, ενάντια στις αυταπάτες που σπέρνουν με τις ευλογίες των ξεπουλημένων εργατοπατέρων και την εξατομίκευση, να αντιτάξουμε τον συλλογικό δρόμο της κοινωνικής και ταξικής αντίστασης και ανυπακοής. Μακριά από τις σειρήνες των οποιονδήποτε μελλοντικών επίδοξων καπηλευτών των αγώνων, ο μόνος δρόμος είναι η συλλογικοποίηση των από τα κάτω σε σωματεία βάσης και ταξικές πρωτοβουλίες, αντιιεραρχικά και ισότιμα. Ενάντια σε κάθε εξουσία για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 02/10, στις 11:00 ΚΑΜΑΡΑ

ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Α.Π.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


1 2 3 4 5

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Ο αναπτυξιακός νόμος τους βάζει στο στόχαστρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον ταξικό συνδικαλισμό.
Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων.
Ανάπτυξη για την κερδοφορία τους σημαίνει: λιγότερα δικαιώματα, χαμηλοί μισθοί, αυταρχισμός.

Ο πολυδιαφημισμένος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης οδεύει προς τη Βουλή. Όχι τυχαία στον πυρήνα αυτού του πρώτου σοβαρού πολυνομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης υπάρχουν πλήθος διατάξεων που αφορούν τα εργασιακά. Γιατί για να έχουν ανάπτυξη τα αφεντικά (ντόπια και ξένα, μικρά και μεγάλα), οι πολυεθνικές και οι επενδυτές, πρέπει να περιοριστούν εργατικά δικαιώματα, να μειωθούν οι μισθοί και οι κοινωνικές παροχές, να θωρακιστεί το αυταρχικό πλαίσιο που θα εμποδίζει την αντίσταση απέναντι στη σύγχρονη κοινωνική βαρβαρότητα.

Γιατί μας ενδιαφέρει άμεσα και σοβαρά το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο»:

Με τα όσα περιέχονται στον «αναπτυξιακό νόμο» φέρνει ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις. Πρώτον, γιατί θα εξαιρούνται από την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων οι επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα…», αλλά και οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.ά. λες και όσοι εργάζονται σε τέτοιων μορφών εταιρείες δεν είναι εργαζόμενοι και δεν πρέπει να καλύπτονται από συμβάσεις. Δεύτερον, γιατί εισάγει «τοπικές συμβάσεις» (σε περιοχές και περιφέρειες) που αν υπογραφούν θα υπερισχύουν των κλαδικών. Τρίτον, γιατί αν υπογραφεί κάπου νέα κλαδική ΣΣΕ, η επέκτασή της (η ισχύς της για όλο τον κλάδο) γίνεται σχεδόν αδύνατη, μιας και στους ήδη δυσμενείς όρους που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση προστίθενται νέοι δυσμενέστεροι: οι εργοδοτικές ενώσεις που θα αναφέρονται σε αυτήν θα πρέπει να απασχολούν το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου σύμφωνα με το μητρώο μελών που οι ίδιες καταθέτουν και πρόσθετα θα χρειάζεται να έχει γνωμοδοτήσει θετικά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κατόπιν υπουργικού «αιτήματος»! Τέταρτον, μια κλαδική σύμβαση δεν θα εφαρμόζεται με βάση το νέο νομοσχέδιο, αν η εργοδοσία επικαλεστεί ότι η εφαρμογή της θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου… Δηλαδή σχεδόν πάντα!

Στο νέο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» προβλέπονται και μια σειρά ακόμα αντεργατικές-αντικοινωνικές ρυθμίσεις, όπως η ενίσχυση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η νομιμοποίηση της υπερωρίας στη μερική απασχόληση και μάλιστα με προσαύξηση μόλις 12% (δηλαδή κατά πολύ μικρότερη της κανονικής υπερωρίας), ενώ προβλέπεται και η… συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη (!), που θα οδηγεί στη μη ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου!!!

Και για να περάσουν αυτά και άλλα πολλά ακόμα σε βάρος μας, παίρνουν τα μέτρα τους…
Μέλημα της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι να οχυρώσει τους εργοδότες απέναντι στις ταξικές και κοινωνικές αντιστάσεις. Προφανώς δεν φοβούνται τη ΓΣΕΕ και τις ηγεσίες των κυρίαρχων συνδικαλιστικών οργάνων που εδώ και χρόνια παίζουν το θεσμικό ρόλο τους ως σοβαροί και υπεύθυνοι κοινωνικοί εταίροι. Όλοι μαζί προσπαθούν να ακυρώσουν τις δυνατότητες στη βάση των εργαζομένων, στα πρωτοβάθμια σωματεία τους και στις συλλογικές μορφές συσπείρωσης και δράσης τους να αναπτύσσουν αγώνες. Έτσι, το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» προβλέπει ηλεκτρονικό «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο Υπουργείο Εργασίας που ανοίγει τον δρόμο για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων και τον περαιτέρω έλεγχο των σωματείων από το κράτος. Όμως, το πιο σοβαρό και αντιδραστικό είναι η διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ακυρώνουν έτσι τον αποφασιστικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι συλλογικές διαδικασίες, οι Γενικές Συνελεύσεις. Η ψήφιση για απεργία θα γίνεται όπως η ψηφοφορία για τη Eurovision ή για κάποιο τηλεπαιχνίδι… Η συλλογική συζήτηση, η παράθεση ‒και αντιπαράθεση‒ απόψεων, η σύνθεση, ο πλούτος της ζωντανής συναδελφικής διαδικασίας θέλουν να αντικατασταθεί από τον καναπέ, τις εφαρμογές του κινητού και τη ριάλιτι πραγματικότητα.

Να πάρουμε και εμείς τα μέτρα μας…
Η αντίθεση και αντίστασή μας στον «αναπτυξιακό νόμο» είναι ενταγμένη στον γενικό και πολύμορφο αγώνα που δίνουμε μαζί με όλο το ταξικό και κοινωνικό κίνημα για να μπουν μπροστά τα εργατικά συμφέροντα, για να ζήσουμε σαν άνθρωποι με αξιοπρέπεια, για να καλυφθούν οι ανάγκες και τα συμφέροντά μας. Με πρωτοβουλίες συντονισμού και οριζόντιας οργάνωσης των αγώνων με τα αιτήματά μας. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Οι εργατικές κινητοποιήσεις στην ΔΕΘ και η πρώτη απεργία χωρίς απόφαση της ΓΣΕΕ στις 24/9 ήταν η προειδοποιητική απεργιακή απάντηση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» κυβέρνησης- ΣΕΒ-ΕΕ. Η απεργία δέχτηκε τον πόλεμο των δικαστηρίων, των εφοπλιστών και των αφεντικών, καθώς και του απεργοσπαστικού μηχανισμού της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ που την σαμποτάρισε ανοιχτά. Μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, αγωνιστικές ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, πήραν πάνω τους την απεργία. Για αυτό βρήκε ανταπόκριση σε ένα αγωνιστικό δυναμικό εργαζομένων, δημιουργώντας ελπίδες για την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών. Επιβεβαιώθηκε ότι όταν υπάρχει αποφασιστικότητα και επιμονή από ένα «μπλοκ» αγωνιστικών και ταξικών δυνάμεων τότε μπορεί να γίνει απεργία και χωρίς τη ΓΣΕΕ. Τώρα, με την απεργία στις 2 Οκτώβρη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ θέλουν να ρίξουν την «αυλαία» στις εργατικές αντιδράσεις. Να μην αφήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Ένα ταξικός συντονισμός πρέπει να πάρει πάνω του την έκβαση του αγώνα, βάζοντας στο περιθώριο τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΕΚΘ.

Την Τετάρτη 2/10 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.

  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας.
  • Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση - ΕΕ- εργοδοσία
  • Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς κι αμοιβής και σύγχρονα δικαιώματα!

> Συγκέντρωση-διαδήλωση: 11.00 π.μ., ΚΑΜΑΡΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

πηγή : http://bibliopontikas.blogspot.com/2019/09/21…