τι; : πορεία θεματική : απεργία

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 11.00

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

Απεργιακή συγκέντρωση-διαδήλωση

Τετάρτη 2 Οκτώβρη 2019: Απεργούμε και συνεχίζουμε αγωνιστικά!

- Ο αναπτυξιακός νόμος τους βάζει στο στόχαστρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον ταξικό συνδικαλισμό

- Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων

Μέσα από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση άμεσα για ψήφιση, σε πλήρη συμπαιγνία με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, διαφαίνεται ξεκάθαρα πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται περνά ως οδοστρωτήρας πάνω από τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, τους μισθούς μας, αλλά και από τη δυνατότητά μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στη διαχρονική επίθεση που δεχόμαστε όλοι και όλες εμείς, ο κόσμος της εργασίας. Κυβέρνηση, ΜΜΕ και εργοδοσία ξεσαλώνουν καθημερινά με μια απόλυτα ξύλινη γλώσσα: Η ανάπτυξη κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, μαζί με τις πολυπόθητες «επενδύσεις» και τους άγιους επενδυτές. Η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι ο νέος «εθνικός στόχος» τους. Όχι τυχαία λοιπόν στον πυρήνα αυτού του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης υπάρχουν πλήθος διατάξεων που αφορούν τα εργασιακά. Γιατί για να έχουν ανάπτυξη τα αφεντικά (ντόπια και ξένα, μικρά και μεγάλα), οι πολυεθνικές και οι επενδυτές, για να λειτουργεί η επιχειρηματικότητα και η αγορά, πρέπει να περιοριστούν τα εργατικά δικαιώματα, να μειωθούν οι μισθοί και οι κοινωνικές παροχές, να θωρακιστεί το αυταρχικό πλαίσιο που θα εμποδίζει την αντίσταση απέναντι στα μέτρα τους.

Το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» είναι αντεργατικός οδοστρωτήρας:

Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση της διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης. Με τα όσα περιέχονται στον «αναπτυξιακό νόμο» φέρνει ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις. Πρώτον, γιατί θα εξαιρούνται από την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων οι επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα…», αλλά και οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.ά. λες και όσοι εργάζονται σε τέτοιων μορφών εταιρείες δεν είναι εργαζόμενοι και δεν πρέπει να καλύπτονται από συμβάσεις… Δεύτερον, γιατί εισάγει «τοπικές συμβάσεις» (σε περιοχές και περιφέρειες) που αν υπογραφούν θα υπερισχύουν των κλαδικών. Τρίτον, γιατί αν υπογραφεί κάπου νέα κλαδική ΣΣΕ, η επέκτασή της (η ισχύς της για όλο τον κλάδο) γίνεται σχεδόν αδύνατη, μιας και στους ήδη δυσμενείς όρους που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση προστίθενται νέοι δυσμενέστεροι: οι εργοδοτικές ενώσεις που θα αναφέρονται σε αυτήν θα πρέπει να απασχολούν το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου σύμφωνα με το μητρώο μελών που οι ίδιες καταθέτουν και πρόσθετα θα χρειάζεται να έχει γνωμοδοτήσει θετικά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κατόπιν υπουργικού «αιτήματος»! Τέταρτον, μια κλαδική σύμβαση δεν θα εφαρμόζεται με βάση το νέο νομοσχέδιο, αν η εργοδοσία επικαλεστεί ότι η εφαρμογή της θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου… Δηλαδή σχεδόν πάντα! Επίσης καταργείται πρακτικά η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης

Πέρα από τις ΣΣΕ, που έχουν την… τιμητική τους στο νέο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» προβλέπονται και μια σειρά ακόμα αντεργατικές-αντικοινωνικές ρυθμίσεις, όπως η ενίσχυση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η νομιμοποίηση της υπερωρίας στη μερική απασχόληση και μάλιστα με προσαύξηση μόλις 12% (δηλαδή κατά πολύ μικρότερη της κανονικής υπερωρίας), ενώ προβλέπεται και η… συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη (!), που θα οδηγεί στη μη ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου!!! Επίσης, ενισχύεται η μαύρη εργασία με μια σειρά «διευκολύνσεις» και ελαχιστοποίηση των προστίμων.

Κυβέρνηση-αφεντικά παίρνουν τα μέτρα τους…

Μέλημα της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι να οχυρώσει τους εργοδότες απέναντι στις ταξικές και κοινωνικές αντιστάσεις. Προφανώς δεν φοβούνται τη ΓΣΕΕ και τις ηγεσίες των κυρίαρχων συνδικαλιστικών οργάνων που εδώ και χρόνια παίζουν το θεσμικό ρόλο τους ως σοβαροί και υπεύθυνοι κοινωνικοί εταίροι. Όλοι μαζί προσπαθούν να ακυρώσουν τις δυνατότητες στη βάση των εργαζομένων, στα πρωτοβάθμια σωματεία τους και στις συλλογικές μορφές δράσης τους να αναπτύσσουν αγώνες και να αμφισβητούν την ουσία της πολιτικής και των μέτρων τους.

Έτσι, το «πολυνομοσχέδιο» προβλέπει ηλεκτρονικό «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων» που ανοίγει τον δρόμο για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων και τον περαιτέρω έλεγχο των σωματείων από το κράτος. Άμεσα εφαρμόζεται το φακέλωμα μέσω του μητρώου των μελών των ΔΣ των σωματείων… Όμως, το πιο αντιδραστικό είναι η διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας των σωματείων. Ακυρώνουν έτσι τον αποφασιστικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι συλλογικές διαδικασίες, οι Γενικές Συνελεύσεις. Η ψήφιση για απεργία θα γίνεται όπως η ψηφοφορία για τη Eurovision ή για κάποιο τηλεπαιχνίδι… Η συλλογική συζήτηση, η παράθεση ‒και αντιπαράθεση‒ απόψεων, η σύνθεση, ο πλούτος της ζωντανής συναδελφικής διαδικασίας θέλουν να αντικατασταθεί από τον καναπέ, τις εφαρμογές του κινητού.

Και «καπέλο» σε όλα αυτά, ορίζεται ως ανώτατη αρχή ο Υπουργός Εργασίας, που θα καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου και τα καταστατικά των Σωματείων, τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους. Θα μπορεί με Υπουργικές Αποφάσεις να εξαιρεί επιχειρήσεις από την εφαρμογή κλαδικής σύμβασης, θα ρυθμίζει κάθε θέμα σχετικό με το μητρώο σωματείων και θα αποφασίζει για τη δημοσιότητα των στοιχείων του μητρώου σωματείων…

Να πάρουμε και εμείς τα μέτρα μας…

Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο στην οποία ο Σύλλογός μας -μαζί με μια σειρά άλλα σωματεία- έχουν ξεδιπλώσει την προσπάθεια για την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Σε μια περίοδο όπου ζητάμε, με βάση τις ανάγκες μας, αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια, κατοχύρωση μιας σειράς θεσμικών αιτημάτων που είχαμε κατακτήσει με τις προηγούμενες ΣΣΕ του κλάδου, μείωση του χρόνου εργασίας, αίτημα επίκαιρο και αναγκαίο στην εποχή μας.

Η αντίθεση και αντίστασή μας στον «αναπτυξιακό νόμο» είναι ενταγμένη στον γενικό και πολύμορφο αγώνα που δίνουμε μαζί με όλο το ταξικό και κοινωνικό κίνημα για να μπουν μπροστά τα εργατικά συμφέροντα, για να ζήσουμε σαν άνθρωποι με αξιοπρέπεια, για να καλυφθούν οι ανάγκες και τα συμφέροντά μας. Ενάντια στον εργοδοτικό αυταρχισμό, την κρατική τρομοκρατία και την πολύμορφη καταστολή που ξεδιπλώνεται, τόσο στο πεδίο της εργασίας όσο και στην κοινωνία και τη ζωή μας συνολικότερα.

Εντάσσουμε την αντίθεσή μας στα νέα μέτρα στον συνολικό αγώνα για μια εργατική απάντηση με απεργιακές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες συντονισμού και οριζόντιας οργάνωσης των αγώνων με τα δικά μας αιτήματα. Με την κλιμάκωση της δράσης μας το επόμενο διάστημα, με σταθμούς τις απεργίες στις 24/9 και στις 2/10, με διαδηλώσεις και δράσεις σε χώρους δουλειάς, συνελεύσεις και μια νέα διακλαδική απεργία οργανωμένη από τα κάτω, με προμετωπίδα τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας αιτήματα, κόντρα σε κάθε «ανάπτυξή» τους, ενάντια στις «επενδύσεις» τους που καταστρέφουν τη ζωή, τα εργατικά δικαιώματα και το περιβάλλον, απέναντι στις πολιτικές για την ανάταξη της κερδοφορίας τους. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε όλα όσα μας ανήκουν.

Η 2 Οκτώβρη σαν ημερομηνία δεν ήταν μια δική μας επιλογή. Αρχικά, είχε προκύψει μέσα από μια κατάπτυστη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ λίγες μέρες πριν την απεργία στις 24/9, την οποία και επιχείρησε να σαμποτάρει. Εξάλλου και στις 24/9 και παλιότερα έχουμε δείξει ότι μπορούμε να απεργήσουμε και να αγωνιστούμε χωρίς τη ΓΣΕΕ και τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Για το Σύλλογό μας, κλιμάκωση είναι όλα τα παραπάνω βήματα και οι σταθμοί, μαζί με την αντίληψη και πρακτική της απόφασης για αγώνες και τους ίδιους τους αγώνες στα χέρια των εργαζομένων. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Όπως πράξαμε και στις 24 Σεπτέμβρη, έτσι και τώρα, έχοντας επίγνωση ότι σε εμάς πέφτει το βάρος της υπεράσπισης του δίκιου μας και αντιμετωπίζοντας την απεργία αυτή σαν έναν ακόμα από τους πολλούς σταθμούς του επόμενου διαστήματος, να συμβάλουμε όλοι και όλες στην επιτυχία της απεργίας στις 2 Οκτώβρη και να βρεθούμε στο δρόμο διαδηλώνοντας από κοινού και με συναδέλφους-συναδέλφισσες από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες. Να συμβάλουμε με κάθε τρόπο και στην κλιμάκωση του αγώνα αυτού.

> Τετάρτη 2 Οκτώβρη: Απεργούμε! / Συγκέντρωση-διαδήλωση: 11.00 π.μ., Χαυτεία (Αιόλου & Σταδίου)

> Κυριακή 20 Οκτώβρη: Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας (11πμ, στα γραφεία μας)

Συνεχίζουμε με κλιμάκωση και συνελεύσεις, με συντονισμό και δράσεις.

Για τη νέα διακλαδική απεργία, για ταξικό-κοινωνικό αγώνα με τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια - Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | sylyexp_vivlioexu@yahoo.exgr| https://bookworker.wordpress.com

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2019/09/29/2…


1 2 3 4 5 6

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ | Απεργιακή συγκέντρωση-Διαδήλωση: Τετάρτη 2/10, 11 π.μ. Χαυτεία

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Η νέα νεοφιλελεύθερη διαχείριση, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική, έρχεται να υλοποιήσει μία επιθετική πολιτική αναδιάρθρωσης σε όλα τα κοινωνικά πεδία, ανταποκρινόμενη πλήρως στις επιταγές του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Ήδη από το καλοκαίρι πέρασε τον νόμο που καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο που όχι μόνο ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση στις σχολές και ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις και την ενσωμάτωση του πανεπιστημίου στην αγορά, αλλά επί της ουσίας επιδιώκει να χτυπήσει εκείνους τους χώρους όπου παραδοσιακά οι αγωνιστές, οι φοιτητές, οι νεολαίοι, οι εργάτες συναντιόντουσαν και τους καθιστούσαν εργαστήρια κοινωνικής αμφισβήτησης και εξέγερσης. Έχοντας και αυτό σαν κεκτημένο, το κράτος επιχειρεί να επικρατήσει σε όλα τα κοινωνικά πεδία, σε όλους τους χώρους που ανέκαθεν αποτελούσαν τόπους όπου η κοινωνική και ταξική αντίσταση άνθιζε. Προχωρά στην εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων κατοχής στα Εξάρχεια, στην εκκένωση των καταλήψεων, των αυτοοργανωμένων δομών αγώνα και στην καταστολή συνολικά του κόσμου του αγώνα. Το ολομέτωπο χτύπημα τόσο του αναρχικού κινήματος που αντιμετωπίζει το καθεστώς εξαίρεσης όσο και συνολικά των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, αποτελεί μία απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η νέα κυβέρνηση να καταφέρει να υλοποιήσει το αντικοινωνικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, λεηλασία της φύσης και των κοινωνιών ώστε να επιβάλλει συνολικά την νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για την επιβολή του ελέγχου και της πειθάρχησης, την επιβολή συνθηκών νεκροταφείου και την ολοκληρωτικη καθυπόταξη της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επόμενη επίθεση απέναντι στους εργάτες, τους απεργούς, τους συνδικαλιστές. Το νομοσχέδιο που πρόκειται να υλοποιηθεί, το οποίο προπαγανδίζεται αναπτυξιακό, δηλώνει τις στοχεύσεις των αφεντικών για την ανάπτυξη του κεφαλαίου που για όλους τους από τα κάτω σημαίνει επίταση των κοινωνικών και ταξικών φραγμών, φτηνή εργασία, συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης, αναλώσιμοι εργάτες. Συμπληρωματικά, έρχεται να εφαρμοστεί η καταγραφή της συνδικαλιστικής και απεργιακής δράσης των εργαζομένων και επί της ουσίας η ποινικοποίησή τους, εντείνοντας παράλληλα τον εκβιασμό της ανεργίας. Με αυτή τη ρύθμιση, το κράτος επιδιώκει την επιβολή του ολοκληρωτικού ελέγχου, της πειθάρχησης και την καταστολή των αντιστάσεων μέσα στους χώρους εκμετάλλευσης και το βάθεμα των συνθηκών κανιβαλισμού μεταξύ των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο αυτό που υπάγεται στη συνολικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης μαρτυρεί το ολομέτωπο χτύπημα που έχει ξεκινήσει το κράτος απέναντι στους από τα κάτω, τους φτωχούς τους άνεργους και τους εργάτες, τους νεολαίους και τους φοιτητές, σε όλους τους αγωνιζόμενους.

Απέναντι σε αυτήν τη συνολική επίθεση, είναι απαραίτητη η σύνδεση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, η δημιουργία οριζόντιων μετώπων που θα χτίσουν πραγματικά αναχώματα απέναντι στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου και η αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων. Οι από τα κάτω απεργίες, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, οι συγκρούσεις και συνολικά οι αγώνες που αναπτύχθηκαν και επέζησαν μέσα στο προηγούμενο διάστημα, είναι η μαγιά των αγώνων που καλούμαστε να αναπτύξουμε. Η διαδήλωση του Σαββάτου 14/9 απέναντι στην καταστολή, που έδειξε στον δρόμο πως συνδέονται οι αντιστάσεις, δίνει έμπνευση για το βάθεμα αυτής της σύνδεσης των αγώνων των νεολαίων, των εργατών, των από τα κάτω συνολικά. Απέναντι στη βαρβαρότητα κράτους και κεφαλαίου, που δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στις πραγματικές μας ανάγκες και τους πραγματικούς μας πόθους, απέναντι στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την καταπίεση και την καταστολή, να αγωνιστούμε συλλογικά και από τα κάτω ενάντια στους δυνάστες μας και να οργανώσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο των θεσμών, χωρίς να προσφέρουμε καμία συναίνεση στην διαχείριση των ζωών μας, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κεκτημένα μας. Να βάλουμε μπροστά την ταξική αλληλεγγύη, την κοινωνική αυτοοργάνωση και την μαχητική αντίσταση για το γκρέμισμα του κόσμου της εκμετάλλευσης και τη δημιουργία ενός κόσμου Ισότητας, Ελευθερίας και Αλληλεγγύης.

ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Απεργιακή συγκέντρωση-Διαδήλωση: Τετάρτη 2/10, 11 π.μ. Χαυτεία

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

πηγή : https://saktx.espivblogs.net/2019/09/30/enant…


1 2 3 4 5 6

OΛOI ΣTHN AΠEPΓIA THΣ 2 OKTΩBPH 2019

(Aθήνα, συγκέντρωση με τα πρωτοβάθμια σωματεία, Xαυτεία, Tετάρτη 2 Oκτωβρίου, 11 π.μ.)

Η απεργία στις 24 Σεπτέμβρη κινητοποίησε σημαντικό αριθμό πρωτοβάθμιων σωματείων, τα οποία ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα των εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Xιλιάδες εργαζόμενοι απήργησαν και αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο «νομοσχέδιο-σκούπα» της Δεξιάς και στα συσσωρευμένα προβλήματα που παράγει η καπιταλιστική κρίση και οι πολιτικές των μνημονιακών αστικών κυβερνήσεων. Mε επιτυχία επίσης οι ναυτεργάτες αντιστάθηκαν στη συνδυασμένη επίθεση εφοπλιστών - δικαστών που κήρυξαν παράνομη την απεργία της ΠNO. H απαγόρευση δεν πέρασε!

Mε το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση του «Kούλη» Mητσοτάκη επιχειρεί να σαρώσει όσα εργασιακά - εργατικά δικαιώματα δεν σαρώθηκαν από τα χρόνια των Mνημονίων και την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣYPIZA.
Oι κλαδικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητά τους υπονομεύονται, οι ΣΣE αποδυναμώνονται.
Mε την εισαγωγή ηλεκτρονικού Μητρώου φακελώνονται τα σωματεία και οι συνδικαλιζόμενοι εργάτες. Eπιχειρούν να μετατρέψουν τον εργαζόμενο σε ατομικό ψηφοφόρο μακρυά από κάθε συλλογική διαδικασία που συνιστά τη δύναμη και την ταυτότητα της εργατικής τάξης.
Tο απεργιακό δικαίωμα αποδυναμώνεται περαιτέρω.
Oι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται, ενθαρρύνεται η μαύρη εργασία, περιορίζεται η ασφαλιστική κάλυψη. Kαι το ελάχιστο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής του εργαζόμενου στον Oργανισμό Mεσολάβησης και Διαιτησίας καταργείται.

H απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου έδειξε τις δυνατότητες ανάπτυξης της εργατικής αντίστασης. Η αναμέτρηση με την αντεργατική κυβέρνηση της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη τεθεί σε τροχιά· παρά την κρίση των θεσμοθετημένων επίσημων φορέων εκπροσώπησης των εργαζόμενων σε δεύτερο και τρίτο βαθμό, η αναμέτρηση θα έχει συνέχεια και έκταση. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που η κυβέρνηση και τα αφεντικά της στην εργοδοσία επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και να ποδηγετήσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων, ενεργώντας προληπτικά εναντίον αυτών από τους οποίους αισθάνονται απειλούμενοι.
Όχι τυχαία, μετά την απεργία της 24 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση καθυστέρησε την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου· σίγουρα δεν διαφεύγει του ενδιαφέροντός της η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ότι με την απεργία στις 2 Οκτώβρη η χρεοκοπημένη ΓΣΕΕ προσπαθεί να επανεμφανιστεί μέσω των δευτεροβάθμιων οργανώσεων -εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που έχει υπό τον έλεγχό της- για να δείξει ότι επανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εργατικό κίνημα και για να δράσει ξανά σαν φραγμός και μηχανισμός ελέγχου για λογαριασμό της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.
Η ΓΣΕΕ ΑΕ βρίσκεται σε ρήξη με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος αντιμετωπίζει την ιστορική ανάγκη να απαγκιστρωθεί από τους κρατικούς/εργοδοτικούς εργατοπατέρες και να οργανώσει την πάλη του ανεξάρτητα, από τα κάτω και κόντρα στη λογική της ανάθεσης, ως μόνη δυνατότητα όχι μόνο να αναχαιτίσει τις επιθέσεις, αλλά να προχωρήσει και σε νίκες.
Με αυτή την προοπτική καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να στηρίξουν την απεργία της 2 Οκτώβρη και να συμμετάσχουν μαχητικά σε αυτήν, όχι προσδενόμενοι στο άρμα των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, αλλά με την προοπτική της κλιμάκωσης των αγώνων.

OΛOI ΣTHN AΠEPΓIA της 2 Oκτώβρη 2019! OΛOI ΣTIΣ AΠEPΓIAKEΣ ΣYΓKENTPΩΣEIΣ.
Nα μην τους αφήσουμε, με τις γνωστές ασύνδετες απεργιακές «τουφεκιές», να διατηρήσουν τον γραφειοκρατικό έλεγχο πάνω στην εργατική τάξη.
Nα οργανώσουμε τα επόμενα βήματα ενός ανυποχώρητου μαζικού αγώνα στην κατεύθυνση μιας γενικής απεργίας διαρκείας που θα σαρώσει όσους ψηφίζουνε τα αντεργατικά μέτρα και την ίδια την κυβέρνηση της Δεξιάς ανοίγοντας το δρόμο για την ανάδειξη της εργατικής τάξης σε δύναμη εξουσίας.
H συνδικαλιστική επιτροπή του EEK
29-9-2019

πηγή : http://eek.gr/index.php/announcements/6425-ol…


1 2 3 4 5 6

Τετάρτη 2 Οκτώβρη 2019 :: Απεργούμε και πάλι!

[κοινή ανακοίνωση-αφίσα Σωματείων Εργαζομένων σε Public, Πλαίσιο & ΣΥΒΧΨΑ]

[ Απεργιακή συγκέντρωση-διαδήλωση: 11πμ, Χαυτεία ]

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Μπροστά μας έχουμε μια κρίσιμη μάχη στην οποία καλούμαστε όλοι και όλες μαζί να δώσουμε ένα δυναμικό παρόν.

Μέσα από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, σε πλήρη συμπαιγνία με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, διαφαίνεται ξεκάθαρα πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται περνά ως οδοστρωτήρας πάνω από τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, τους μισθούς μας, αλλά και από τη δυνατότητά μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στη διαχρονική επίθεση που δεχόμαστε όλοι και όλες εμείς, ο κόσμος της εργασίας. Δηλαδή, όλοι και όλες εμείς που παράγουμε τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας.

Πιο συγκεκριμένα, με το νόμο αυτό υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Καθιερώνονται οι λεγόμενες τοπικές ΣΣΕ, που θα υπερισχύουν των κλαδικών και που θα έχουν δυσμενέστερους όρους. Επίσης, θα εξαιρούνται από την εφαρμογή κλαδικών ΣΣΕ οι επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα…», αλλά και οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.ά. Επιπλέον, ακόμα και αν επιτευχθεί η υπογραφή κάποιας κλαδικής ΣΣΕ, προβλέπονται όλο και περισσότερα εμπόδια (που θα μπορούν να βάζουν οι εργοδότες) για την επεκτασιμότητά της (δηλαδή, για την ισχύ της σε όλο τον κλάδο).

Παράλληλα, ανάμεσα σε άλλες αντεργατικές-αντικοινωνικές ρυθμίσεις, ενισχύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, νομιμοποιείται η υπερωρία στη μερική απασχόληση και μάλιστα με προσαύξηση μόλις 12% (δηλαδή κατά πολύ μικρότερη της κανονικής υπερωρίας), ενώ προβλέπεται και η συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη.

Όλα τα παραπάνω βέβαια συνοδεύονται και από ρυθμίσεις που στοχεύουν ευθέως στα σωματεία και τους αγώνες μας. Με το ηλεκτρονικό «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» που θα υπάρχει στο Υπ. Εργασίας ανοίγει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των συνδικαλισμένων εργαζόμενων και για τον περαιτέρω έλεγχο της λειτουργίας και της δράσης των επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων από το κράτος και κατ' επέκταση και από τους εργοδότες. Ενώ, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία επιχειρείται η αποδυνάμωση των γενικών συνελεύσεων και η ουσιαστική ακύρωση της ζωντανής συζήτησης που πραγματοποιείται σε αυτές, με αλληλοενημέρωση για το τι βιώνουμε στους χώρους δουλειάς, με παράθεση και αντιπαράθεση απόψεων, σε ένα συναδελφικό κλίμα που μας βοηθά στο να αντιληφθούμε και τη συλλογική δύναμή μας.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ως σωματεία δίνουμε συντονισμένα τη μάχη -με όπλο μας και την απεργία- για υπογραφή κλαδικών κι επιχειρησιακών ΣΣΕ με όρους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Όπως πράξαμε και στις 24 Σεπτέμβρη, έτσι και τώρα, έχοντας επίγνωση ότι σε εμάς πέφτει το βάρος της υπεράσπισης του δίκιου μας, να συμβάλουμε όλοι και όλες στην επιτυχία της απεργίας στις 2 Οκτώβρη και να βρεθούμε και στο δρόμο διαδηλώνοντας από κοινού και με συναδέλφους-συναδέλφισσες κι από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες. Να συμβάλουμε με κάθε τρόπο και στην κλιμάκωση του αγώνα αυτού.

Να συνδέσουμε τις μάχες που δίνουμε στους χώρους δουλειάς μας και σε κάθε εργασιακό κλάδο κι έτσι να ενισχύσουμε τη συλλογική δύναμή μας και να αγωνιστούμε αποτελεσματικά για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Απεργιακή συγκέντρωση - διαδήλωση: 11πμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ & ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Σωματείο Εργαζόμενων στα Public

Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής

πηγή : https://www.facebook.com/groups/somateioplais…


1 2 3 4 5 6

Καλέσματα της ΑΠΟ στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 2 Οκτώβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ…
ΝΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ-ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η νεοφιλελεύθερη-ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιούλη, πατώντας πάνω στο δρόμο που είχε ήδη ανοίξει η πολιτική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να βαθαίνει τους όρους εκμετάλλευσης και καταπίεσης σε ακόμα πιο διευρυμένα τμήματα του πληθυσμού πλήρως εναρμονισμένη με τις διαχρονικές στοχεύσεις της άρχουσας τάξης, τον ντόπιων και διεθνών ελίτ και των υπερεθνικών μηχανισμών.

Η προπαγάνδα περί καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα περισσότερο σήμερα από την επίταση της εκμετάλλευσης, της καταστολής, των κοινωνικών και ταξικών αποκλεισμών, την υποτίμηση της εργασίας, την καλλιέργεια του κοινωνικού κανιβαλισμού και την λεηλασία της φύσης. Το νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες έρχεται ως «οδοστρωτήρας» πάνω στην ήδη βεβαρημένη πραγματικότητα της εργασιακής γαλέρας, ώστε να επιφέρει εκ νέου μειώσεις μισθών, περαιτέρω παρέμβαση και ασφυκτικό έλεγχο του κράτους στη λειτουργία και τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, περαιτέρω χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών όπου παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις στο κεφάλαιο για το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, το κράτος εξαπολύει μια γενικευμένη κατασταλτική επιχείρηση ενάντια στο αναρχικό κίνημα και στις κοινωνικές-ταξικές αντιστάσεις, στις δομές αλληλεγγύης και στους χώρους του αγώνα ώστε να καθυποτάξει τα κομμάτια εκείνα που αμφισβητούν έμπρακτα τη βαρβαρότητα του περνώντας το μήνυμα της υποταγής και σε όλους τους υπόλοιπους. Από τις πρώτες μέρες της παρούσας πολιτικής διαχείρισης, στο στόχαστρο μπαίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι αναρχικοί, οι αγωνιστές και οι εργάτες. Είναι οι βασικοί στόχοι της καταστολής καθώς η απενεργοποίηση τους θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη εφαρμογή των αντικοινωνικών σχεδιασμών του κράτους. Η συντριπτική επίθεση συμπληρώνεται από ένα σύνολο εξαγγελιών αντεργατικών νομοσχεδίων και επιθετικών πολιτικών. Μέσα σε όλα αυτά, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ολοκληρώνει το παζλ της αντικατασταλτικής στρατηγικής.

Απέναντι στην επίθεση του χρεοκοπημένου κόσμου κράτους και καπιταλισμού που επιβάλλει την φτώχεια, την εξαθλίωση, την εξατομίκευση και τους πλαστούς διαχωρισμούς ανάμεσα στους ανθρώπους της τάξης μας, επιλέγουμε να αγωνιστούμε από τα κάτω όλοι μαζί, ντόπιοι, μετανάστες, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και άνεργοι. Η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια είναι η οργανωμένη κοινωνική και ταξική αντεπίθεση των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας, μέσα από συλλογικούς αγώνες, με πυξίδα την οικοδόμηση μια κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.Με ταξικά σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων της βάσης να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, μακριά από τις συνδικαλιστικές ελίτ οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως προς την εργοδοσία. Ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την κρατική καταστολή προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, υπερασπιζόμαστε την απεργία, παίρνουμε την ζωή στα χέρια μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΑΘΗΝΑ: ΧΑΥΤΕΙΑ 11.00 (Τοπικος Συντονισμός Αθήνας της ΑΠΟ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΜΑΡΑ 11.00 (Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης της ΑΠΟ)

ΠΑΤΡΑ: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 10.00 (Αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»/μέλος της ΑΠΟ)

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

apo.squathost.com | anpoexlorg@gmaexil.com

πηγή : https://apo.squathost.com/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%…


1 2 3 4 5 6

Απεργία της 2 Οκτώβρη, όλοι στην απεργία και στις απεργιακές φρουρές

Μετα την 24ωρη απεργία της 24 Σεπτέμβρη, την πρώτη απεργία ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, με την μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας με τις συγκοινωνίες και τα λιμάνια κλειστά και την αποτυχία της προσπάθειας των εφοπλιστών να σπάσουν την απεργία στα πλοία, φάνηκαν οι δυνατότητες του εργατικού κινήματος, την μαχητική διάθεση που υπάρχει και μπορεί να δώσει τις μάχες ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ και τα αφεντικά. Ήδη έχει καθυστερήσει η κυβέρνηση να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο στην βουλή.

Η νέα απεργία της 2 Οκτώβρη, είναι η επόμενη απεργία ενάντια στα μέτρα που προωθεί η ΝΔ για να πλήξει τα συνδικάτα το δικαίωμα της απεργίας τις συλλογικές συμβάσεις, να διευκολύνει τις απολύσεις και ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Όλοι και όλες στην απεργία και στις απεργιακές φρουρές.

Συγκέντρωση και διαδήλωση τη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 11 πμ στα Χαυτεία (Ομόνοια)

ΟΡγάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

πηγή : https://ormantifa.org/apergia-tis-2-oktovri-o…