Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 10.00 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Απεργιακή κινητοποίηση

Η κυβέρνηση τσακίζει τα δικαιώματά μας. Όλοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις Τετάρτη 2/10

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

-

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10, 10.30, Σταδίου με Πεσμάζογλου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10, 10.00, Εγνατία με Αγ. Σοφίας

ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10, 10.00, Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

-

Με τον αέρα της αυτοδυναμίας, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη ξεκίνησε, από την πρώτη μέρα κιόλας, την αντιλαϊκή επίθεση, με σημαίες της την «ανάπτυξη» και τις «επενδύσεις», οι οποίες το καλοκαίρι «βούλιαξαν» στη Σαμοθράκη και στις πυρκαγιές που έπληξαν τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τους τρεις μήνες που είναι κυβέρνηση, η ΝΔ με διαρκή κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα ψήφισε νομοσχέδια που αυτονομούν πλήρως τον κρατικό μηχανισμό, μετατρέποντας τον ακόμη περισσότερο σε υπηρέτη των επιχειρηματιών και των «ημετέρων», που καταργούν κάθε τυπική προστασία των προσωπικών μας δεδομένων (κατά παραγγελία της ΕΕ), που καταργούν το άσυλο κ.α., ενώ ενέτεινε και την αστυνομοκρατία. Σαν να μην έφταναν αυτά, άλλαξε την διοίκηση της ΕΡΤ, βάζοντας ως πρόεδρο τον πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ(!) , Κωνσταντίνο Ζούλα , σε μια ΕΡΤ που επί κυβέρνησης ΝΔ θα ήταν - υποτίθεται - ακομμάτιστη και πολυφωνική! Συνεχίζοντας να μην κρατάει ούτε τα προσχήματα, άλλαξε τον νόμο για τις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία και πλέον αρκεί απολυτήριο Λυκείου και ένα καλό «βύσμα» για να αμείβεσαι με μηνιαίο μισθό 2150 ευρώ - αποδεικνύοντας τι σημαίνει αριστεία και ίσες ευκαιρίες για τον Μητσοτάκη και την παρέα του. Ταυτόχρονα προχώρησε σε μια «φιλολαϊκή» τροπολογία, καταργώντας την υποχρέωση του εργοδότη να δικαιολογεί τις απολύσεις, αλλά και της συνυπευθυνότητας των εταιρειών για την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων από τους εργολάβους, ενισχύοντας την εργοδοτική ασυδοσία.

Επίσης η κυβέρνηση, ένα μόλις μήνα μετά την εκλογή της, κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Με πρόσχημα το ναρκεμπόριο, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα (το οποίο βέβαια, μιας και αποτελεί επικερδέστατη βιομηχανία, έχουν «αμελήσει» να αντιμετωπίσουν έξω από τα πανεπιστήμια), προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια (εισβολές της ΕΛΑΣ στην ΑΣΟΕΕ στις 6/9 και 7/9). Ο λόγος; Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο πλαίσιο και κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Για να καταφέρει να περάσει αυτή την κολοσσιαία επίθεση, ξέρει ότι απαραίτητος όρος είναι να προετοιμάσει το έδαφος για να καταστείλει την απάντηση του φοιτητικού κινήματος. Η κατάργηση του άρθρου 16 σημαίνει πλήρη κατάργηση της δημόσιας και κυρίως της δωρεάν παιδείας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιέχει - βάσει των δηλώσεων της υπ. Παιδείας- έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την διάλυση των πανεπιστημίων και την μετατροπή τους σε επιχειρήσεις. Διοικητική και οικονομική αυτονομία, δίδακτρα, αξιολόγηση των ιδρυμάτων και σύνδεση της αξιολόγησης με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης και με τα κλεισίματα σχολών, μείωση του αριθμού των φοιτητών (διαγραφές φοιτητών, μείωση εισακτέων, θέσπιση της βάσης του 10), κατάργηση των φοιτητικών δικαιωμάτων (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), διάλυση πτυχίων. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να αφαιρέσουν κάθε επιστημονικό υπόβαθρο από τα αντικείμενα που σπουδάζουμε, αφού κατά δήλωση της Υπ. Παιδείας «η Ιστορία πρέπει να πάψει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση», δηλαδή να αποτελεί μια εθνική προπαγάνδα, κατά το γνωστό, χουντικό τρίπτυχο «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια».

Με αρχή τις δηλώσεις στην ΔΕΘ, παρά την παραδοσιακά μεγάλη δόση παροχολογίας , η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει: Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων-ξεπουλημάτων της δημόσιας περιουσίας (Ελληνικό, Ελληνικά Πετρέλαια, μονάδες της ΔΕΗ κλπ) και στα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια, υποδομές κ.λπ.), μετατρέποντας τα σε πανάκριβα εμπορεύματα για λίγους - που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση, μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ κ.α. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να χαρίσει νέο πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες και 1,5 δις για την αγορά γαλλικών φρεγατών. Επαναδιατύπωσε δηλαδή ακόμα μια φορά την πολιτική της ΝΔ (που συνεχίζει εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ), να χαρίζει τα πάντα στο κεφάλαιο και στους πλούσιους. Όσο αφορά την πολυθρύλητη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έχει «σχέδιο» : «Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η μείωση των πλεονασμάτων». Έχουμε ακόμη χρόνο μέχρι το 2060…

Η κυβέρνηση θέλει να περάσει νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο για τα εργασιακά, λέγοντας πως είναι ένα «φιλολαϊκό» νομοσχέδιο, αντιστρέφοντας για άλλη μια φορά την πραγματικότητα. Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:

 1. Μπαίνει ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Δίνεται η δυνατότητα, με διάφορους τρόπους, να εξαιρεθούν κατά την υπογραφή ή από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας Σ.Σ.Ε., επιχειρήσεις, κλάδοι, ή επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα (εν έτη 2019, μιλάμε για την πλειονότητα των επιχειρήσεων κτλ). Στην περίπτωση που μια εργασιακή σχέση μπορεί να ρυθμίζεται με περισσότερες από μια ΣΣΕ, δεν θα υπερισχύει η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο (όπως ίσχυε μέχρι τώρα). Επίσης γίνεται αδύνατη η μονομερής προσφυγή ενός Συνδικάτου, στην διαιτησία του ΟΜΕΔ. Στόχος, των νεοφιλελεύθερων της ΝΔ και των εργοδοτών, είναι να παρακάμπτονται όροι των ΣΣΕ ή πλήρως μια ΣΣΕ, που θα εμπεριέχει καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, με νόμιμο πλέον τρόπο.

Αυτό για εμάς σημαίνει αυτόματα ότι είτε σπούδασες είτε όχι, είτε είσαι πτυχιούχος με 2 μεταπτυχιακά και 3 διδακτορικά, ο μισθός που θα παίρνουμε θα είναι ο βασικός/νόμιμος, ο οποίος ορίζεται με υπουργική απόφαση και όχι με ΣΣΕ ή διαπραγματεύσεις των Συνδικάτων, και θα είναι τα 650 στην καλύτερη περίπτωση. Έτσι οι σπουδές μας, τα πτυχία, η ειδικευμένη εργασία, οι κόποι μας δεν θα έχουν απολύτως καμία αξία! Επίσης σημαίνει ότι ο μισθός και οι όροι εργασίας γίνονται ατομική υπόθεση του καθενός, καθιστώντας μας έρμαια στις αντεργατικές ορέξεις της αγοράς και των εργοδοτών.

 • Καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα στην Απεργία! «Φακελώνουν» τα Συνδικάτα και μετατρέπουν τα Σωματεία και την συνδικαλιστική δράση σε… ηλεκτρονική υπόθεση! Εκμεταλλεύονται την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνοντας την χαριστική βολή στο δικαίωμα μας για Απεργία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλες τις αποφάσεις και για τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων ενός Σωματείου (Δ.Σ., Γ.Σ. κτλ.) σε συνδυασμό με την προϋπόθεση του 50%+1, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την προκήρυξη απεργίας, βάζουν απροσπέλαστα εμπόδια στην απεργία, κάνουν την συνδικαλιστική δράση ατομική υπόθεση, μέσω του καναπέ. Με το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) θέλουν, κράτος και κυβέρνηση, να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών.
 • Θεσμοθετούν την απλήρωτη εργασία! Από την μία νομιμοποιείται η απλήρωτη εργασία για 2 μήνες, καθώς μέχρι τότε, δεν θα παραβιάζεται η σύμβαση, από την άλλη η λύση για τους εργαζόμενους θα είναι, μετά το πέρας των 2 μηνών, να καταγγείλουν μόνοι τους την σύμβαση. Δηλαδή, η κυβέρνηση μας λέει πως αν δεν μας πληρώνουν τα αφεντικά μας, να μην τους καταγγέλλουμε αλλά να κάνουμε… υπομονή και μετά να «παραιτούμαστε».
 1. Μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία! Ένα ακόμα «φιλεργατικό» μέτρο, που αντί να τιμωρεί τους εργοδότες για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, τους μειώνει το πρόστιμο!

Η κυβέρνηση φέρνει αυτό το νομοσχέδιο λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και μαζί με την συνδικαλιστική μνημονιακή γραφειοκρατία της ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να πείσουν πως συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή πάγιων αιτημάτων του εργατικού κινήματος! Προφανώς αυτά αντιστρέφουν την πραγματικότητα καθώς όλα τα μέτρα είναι προς συμφέρον της εργοδοσίας και αυτήν εξυπηρετούν πρωτίστως. Με ποιον τρόπο είναι προς συμφέρον του εργαζομένου η απώλεια του δικαιώματος τους να καταγγείλει την απλήρωτη εργασία ή η μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία; Είναι ηλίου φαεινότερων ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να φέρνει νομοσχέδια κατά παραγγελία του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου , επιβάλλοντας το δόγμα «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη»!

Να τους σταματήσουμε - Η νεολαία στην πρώτη γραμμή!

Ατομικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, η κατάρρευση του συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, η καταπάτηση/κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, το μέλλον της ανεργίας, της μετανάστευσης, της φτώχειας και η απειλή του πολέμου είναι προβλήματα όλων μας, και μόνο συλλογικά μπορούμε να τα απαντήσουμε.

Η γενιά μας πρέπει να σπάσει την ηττοπάθεια και να ξαναπιάσει το νήμα των αγώνων. Είναι στο χέρι μας να ξαναζωντανέψουμε τους συλλόγους μας και να αναλάβουμε δράση. Κάθε φοιτητής πρέπει να συμμετέχει ενεργά μέσα στον φοιτητικό του σύλλογο και να μην αφήνει άλλους να αποφασίζουν για αυτόν. Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας και επιτροπές αγώνα, να οργανώσουμε την πάλη μας, ενάντια στην διάλυση της εκπαίδευσης. Μαζί με τους εργαζόμενους να εξεγερθούμε συνολικά ενάντια στα μνημόνια και τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και να διεκδικήσουμε ένα μέλλον ζωής κι αξιοπρέπειας!

-

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/10258


1 2 3 4

Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Τετάρτη 2/10 όλοι στην Απεργία

Κυριακή, 29 Σεπτέμβριος, 2019

Τετάρτη 2/10 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Κάτω το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της ΝΔ !

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΓΩΝΑΣ για να τους σταματήσουμε

-

Αθήνα: Προσυγκέντρωση 10:30πμ Σταδίου & Πεσματζόγλου

Θεσσαλονίκη: Προσυγκέντρωση 10:00πμ Εγνατία με Αγ. Σοφίας

Ιωάννινα: 10:00πμ Εργατικό Κέντρο

-

Δεν πέρασε ούτε δευτερόλεπτο και αποδεικνύεται ότι η νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη και των ακραία νεοφιλελεύθερων της Ν.Δ., έχει υιοθετήσει πλήρως την τακτική της απερχόμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Με ψέματα και αθλιότητες, αντιστροφή της πραγματικότητας, επιχειρεί να συνεχίσει και να εντείνει την καταστροφή που ζούμε οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι φτωχοί. Αφού κατήργησαν μέσα στον Αύγουστο, την όποια «προστασία» των εργαζομένων από τις απολύσεις, τώρα νομοθετούν ώστε να «προστατεύουν τα συμφέροντα μας, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας» όπως λένε. Να μας «εκσυγχρονίσουν, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα, για να έχουμε υγιή και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό» και ένα κάρο ασυναρτησίες. Ταυτόχρονα, όμως, όσα δικαιώματα και κατακτήσεις μας, έχουν απομείνει, Συλλογικές Συμβάσεις, Συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία κτλ, αποτελούν «αριστερές ιδεοληψίες», «εμπόδια στην ανάπτυξη», «αγκυλώσεις του παρελθόντος». Οι εργαζόμενοι βαφτίζονται «πολίτες», «μεσαία τάξη», η αγορά και η επιχειρηματικότητα ανάγονται σε θεό, ο αεριτζής σε επιχειρηματίας κ.τ.λ.

Για την επάνοδο της Ν.Δ. και το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα ο κύριος υπεύθυνος αλλά και διδάξας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Με ψέματα και αθλιότητες, όπως ότι μας «έβγαζε από τα μνημόνια», ότι δήθεν υπεράσπιζε τα δικαιώματα των εργαζομένων, με παρόμοια και ακόμη μεγαλύτερα ψέματα και αθλιότητες έρχεται τώρα ο εργατοκτόνος Βρούτσης και παριστάνει τον «προστάτη των εργαζομένων». Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που λέει είναι ότι η πολιτική του πεζοδρομίου έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί και ουσιαστικά συναινεί ξεκάθαρα πλέον στην περεταίρω εφαρμογή της μνημονιακής κανονικότητας από την Ν.Δ., στις νέες επιταγές των εργοδοτών, των δανειστών, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ!

Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους

Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη του Μητσοτάκη και της Ν.Δ., πρέπει να δοθούν όλα στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, να αρθεί κάθε δυσκολία προς αυτή την κατεύθυνση, να ξεκληριστεί κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων. Αυτόν τον στόχο έχει και το νέο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» και οι διατάξεις που εμπεριέχει για τα εργασιακά:

1) Βάζουν ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις! Προβλέπεται α) η άρση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων (Κλαδικών, Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών) για επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα (και ποιες δεν έχουν ή δεν μπορούν εικονικά να εμφανίζουν) ή «επιχειρήσεις» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή κοινωνικής οικονομίας, β) Σε περίπτωση που μία εργασιακή σχέση ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας (συρροή συλλογικών συμβάσεων) οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. - που μπορεί να εμπεριέχουν δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους - υπερισχύουν έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών, γ) Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι σε περιπτώσεις συρροής η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιεπαγγελματικής, δ) Για την επέκταση και των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων που θα υπογράφονται στο σύνολο του κλάδου, εκτός του ότι θα πρέπει να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, πλέον θα αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και ο υπουργός, δηλαδή το αστικό κράτος, με βάση την κατάσταση της οικονομίας και εφόσον δεν μπαίνει εμπόδιο στην επιχείρηση, ενώ δ) η παράταση ισχύος μιας Σ.Σ.Ε. ξαναγίνεται τρίμηνη. Δηλαδή με λίγα λόγια πλέον τυπικά κατοχυρώνεται μόνο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο βασικός μισθός των 650 ευρώ μικτά (προς το παρόν) με υπουργική απόφαση.

2) Χτυπούν την Απεργία και βάζουν στο γύψο τα Σωματεία! Μετατρέπουν την συνδικαλιστική δράση σε…ηλεκτρονική διάδραση! Προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλες τις αποφάσεις και για τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων ενός Σωματείου (Δ.Σ., Γ.Σ., κ.τ.λ.) Σε συνδυασμό με την προϋπόθεση του 50%+1 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προκήρυξη απεργίας, βάζουν απροσπέλαστα εμπόδια στην απεργία και κάνουν την συνδικαλιστική δράση ατομική υπόθεση μέσω του καναπέ. Με το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) κράτος και κυβέρνηση θέλουν να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών. Και εδώ, όπως και σε όλα τα παραπάνω, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

3) Θεσμοθετούν την απλήρωτη εργασία! Ο εργοδότης μπορεί νόμιμα πλέον να έχει έως 2 μήνες εργαζόμενους απλήρωτους, χωρίς να μπορούν να τον καταγγείλουν για βλαπτική μεταβολή. Επίσης δίνεται το δικαίωμα στον ΟΑΕΔ να μην δίνει επίδομα (αφερεγγυότητας ή επίσχεσης), τον κάθε δικαστή να βγάζει παράνομη την επίσχεση εργασίας. Επαναφέρουν ένα σύγχρονο καθεστώς δουλείας και η ανάπτυξη που υπόσχονται με τα μνημόνια έρχεται με «δωρεάν» εργατικά χέρια.

4) Καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, η μονομερής προσφυγή των Συνδικάτων στη διαιτησία, αφού για την προσφυγή τους θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας» (!), κλείνοντας έτσι και τις τελευταίες οδούς για την απόσπαση κάποιας Σ.Σ.Ε., σχετικά ευνοϊκής για τους εργαζόμενους.

5) Ενισχύουν την μερική απασχόληση. Θεσπίζεται προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει ο μερικώς απασχολούμενος, ποσοστό όμως πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που ορίζεται ως προσαύξηση για την υπερωρία στην πλήρη απασχόληση (φτάνει έως και στο 80%). Στην πράξη βεβαίως η υπερεργασία ή υπερωρία δεν δηλώνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων υπό το φόβο της ανεργίας, οπότε δεν πληρώνεται ούτε αυτή η προσαύξηση.

6) Μειώνονται τα πρόστιμα προς τους εργοδότες, για την αδήλωτη εργασία! Δηλαδή πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Στην ουσία έχουμε μέτρα για την διευκόλυνση της αδήλωτης εργασίας.

7) Επανέρχεται ο αποκλεισμός υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης για τους εργοδότες. Στην ουσία τιμωρούνται οι εργαζόμενοι για τα χρέη που δημιουργούν οι εργοδότες προς τον ΕΦΚΑ μη πληρώνοντας τις εισφορές, οδηγώντας στην ανασφάλιστη εργασία, με την έγκριση του κράτους.

Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, να αναγεννήσουμε τα Συνδικάτα μας, σε αγωνιστική κατεύθυνση!

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, με την εικόνα αναποτελεσματικότητας και διάλυσης , θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν αυτά τα μέτρα περάσουν! Θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και στροφή προς ατομικές λύσεις, θα διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει και νέες επιθέσεις. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στα Συνέδρια της Γ.Σ.Ε.Ε. αλλά και διάφορων Ομοσπονδιών, ως αποτέλεσμα της άθλιας κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της αστικοποιημένης/μνημονιακής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) και της σταλινικής γραφειοκρατίας του ΠΑΜΕ για τις καρέκλες και μόνο, η Γ.Σ.Ε.Ε. δεν μπορεί τυπικά να προκηρύξει Απεργία, δεν μπορεί να υπογράψει Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.!

Για αυτήν την εξέλιξη των Συνδικάτων την κύρια ευθύνη έχει η αστικοποιημένη/μνημονιακή συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα με το πλευρό των εργοδοτών και όλων των μνημονιακών. Το μόνο που τους απασχολεί είναι το πώς θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και μια θέση στον κρατικά ελεγχόμενο συνδικαλισμό που μόνο τους εργοδότες εξυπηρετεί. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, από τη διασπαστική και απομονωτική πολιτική του, που προγραμματικά και πρακτικά, δεν μπορεί να υπερασπίσει ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για την κατάντια και τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Στις 2/10 έχει προκηρυχθεί νέα 24ωρη απεργία. Πρέπει να συμμετέχουμε προωθώντας τα δικά μας αιτήματα και το δικό μας σχέδιο.

Η μόνη λύση βρίσκεται στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Απέναντι στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που επανέρχεται ακόμη πιο δεσποτικό επιχειρώντας να τσακίσει τη ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης και να την καθυποτάξει στην μνημονιακή βαρβαρότητα, είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα εξυπηρετεί/υπερασπίζεται τα δικά μας συμφέροντα, έχοντας πίστη στις δυνάμεις μας, να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση ! Να οργανωθούμε στα Συνδικάτα μας και να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες και λύνοντας συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας μας.

-

 • Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή του χρέους - Έξω από Ε.Ε./Ευρώ - Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
 • 751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των δεδουλευμένων, του 13ου και 14ου μισθού.
 • Πραγματικήεπαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
 • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών.Κάτα τα χέρια από τους εργαζόμενους και την αξιοπρέπειά τους!
 • Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

-

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

πηγή : https://www.okde.gr/archives/10247


1 2 3 4

Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσ/νίκης: Συμμετέχουμε στη Γενική Απεργία Τετάρτη 2/10

Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική Γενική Απεργία

Συγκέντρωση: Τετάρτη 2 Οκτώβρη στις 10 το πρωί, Εγνατία με Αγίας Σοφίας

-

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε με νέα απεργιακή κινητοποίηση. Στις 24/9 δώσαμε μια πρώτη απάντηση στα σχέδιά τους. Να συμμετέχουμε ακόμη περισσότεροι διανομείς και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να στείλουμε στον αγύριστο αυτό το νομοσχέδιο-καταστροφή της ζωής μας!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας το παράδειγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν νομοθετεί για να προστατεύσει τους εργαζόμενους, καταθέτει νομοσχέδιο, που χτυπάει τον πυρήνα των εργατικών δικαιωμάτων: το δικαίωμα στην απεργία, την κατάργηση των ΣΣΕ, το φακέλωμα των Σωματείων, τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας κ.α.

Το νομοσχέδιο χτυπάει την οργάνωση και τη δράση των εργαζομένων, τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε κι εμείς οι διανομείς για να επιβάλλουμε να ψηφιστεί νόμος για την πληρωμή αποζημίωσης 15% για το μηχανάκι, Μέτρα Ατομικής Προστασίας κ.α. Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου βάζει φραγμό λοιπόν και στους δικούς μας αγώνες γι αυτό και πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία μαζί με όλους τους εργαζόμενους!

-

.Απαιτούμε:

-Να μη περάσει το κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

-Εντατικούς ελέγχους και αυστηρές ποινές από ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ για ανασφάλιστη/υποασφαλισμένη εργασία, μη παροχή του 15%, των ΜΑΠ κτλ.

-Άμεση καταγραφή των πινακίδων δικύκλων των διανομέων στο ΕΡΓΑΝΗ

ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

-

Επιτροπή Αγώνα Διανομέων

6982268508 dianomeisthess.blogspot.gr

πηγή : https://www.okde.gr/archives/10243


1 2 3 4

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό: Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο. Όλοι στην Απεργία Τρίτη 2/10

Να μην περάσει το κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

-

 • ΌΛΟΙ-EΣ στην νέα Απεργιακή Προ-Συγκέντρωση, Τετάρτη 2/10, 10 πμ, Εγνατία με Αγ. Σοφίας (ημέρα 24ωρης Aπεργίας)
 • Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας! - Να δώσουμε αποφασιστική απάντηση ενάντια στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας!

-

Συνάδελφοι - ισσες, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τα Αρτοζαχ/στεία:

(σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.)

Η νέα κυβέρνηση ΝΔ, στον δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει τώρα άρον άρον προς ψήφιση νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, που χτυπά σκληρά τον πυρήνα των δικαιωμάτων μας. Η «ανάπτυξη» του Μητσοτάκη και του επιτελείου του, σημαίνει πως πρέπει να χαριστούν τα πάντα στους ντόπιους και ξένους «επενδυτές», επιβάλλοντας μια μνημονιακή κανονικότητα, όπου το μόνο δίκιο και δίκαιο θα είναι αυτό του εργοδότη. Με ψέματα και αθλιότητες, ότι δήθεν νοιάζονται για τα δικαιώματά μας, έρχεται τώρα και ο εργατοκτόνος Βρούτσης, παριστάνοντας τον «προστάτη των εργαζομένων». Φτάνει πια! Χορτάσαμε από «προστάτες», που μας καταδικάζουν στην φτώχεια/ταπείνωση της αξιοπρέπειάς μας!

Μας μετατρέπουν σε δουλοπάροικους!

Η επίθεση μέσω του πολυνομοσχεδίου επικεντρώνεται σε 3 κύρια σημεία: α) στην Συλλογική οργάνωση των εργαζομένων (Σωματεία κτλ), που είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ουσιαστικά μπορεί να διεκδικηθούν δικαιώματα, β) στην περαιτέρω μείωση των μισθών, αμοιβών και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και γ) στην κατάργηση ακόμα και επί της ουσίας, των όποιων δυνατοτήτων υπήρχαν για σύναψη αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 • Θεσμοθετούν την απλήρωτη εργασία! Ο εργοδότης μπορεί νόμιμα πλέον να έχει έως 2 μήνες εργαζόμενους απλήρωτους, χωρίς να μπορούν να τον καταγγείλουν για βλαπτική μεταβολή. Έτσι 2 μήνες, υποχρεωτικά θα τρώμε ή θα ταΐζουμε τα παιδιά μας με παραμύθια της ανάπτυξης, δεχόμενοι την ταπείνωση της απλήρωτης εργασίας.
 • Ενισχύουν τη μερική απασχόληση. Α) Προβλέπεται προσαύξηση 12% για κάθε επιπλέον ώρα πέραν της συμφωνημένης όσον αφορά την μερική απασχόληση. Όσο «βγήκαμε από τα μνημόνια» άλλο τόσο θα έχει εφαρμογή στην πράξη αυτό το μέτρο, αφού το πρόβλημα είναι ότι κανένας εργοδότης δεν δηλώνει την πρόσθετη εργασία! Β) Μειώνονται τα πρόστιμα προς τους εργοδότες, για την αδήλωτη εργασία! Δηλαδή πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Στην ουσία έχουμε μέτρα για την διευκόλυνση της αδήλωτης εργασίας.
 • Αποδυναμώνουν δραματικά έως και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) : Α) Εξαιρείται από την υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ (Κλαδικών, Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών) η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά προβλήματα ή «επιχειρήσεις» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή κοινωνικής οικονομίας (και ποια επιχείρηση δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτό;!). Β) Σε περίπτωση συρροής ΣΣΕ, δηλαδή όταν μία εργασιακή σχέση ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. υπερισχύουν έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών. Έτσι ενισχύονται οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, που στην πλειοψηφία τους όσες υπογράφηκαν τα μνημονιακά χρόνια προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές και απώλεια δικαιωμάτων. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις συρροής η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιοεπαγγελματικής. Γ) Για την επέκταση και των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων που θα υπογράφονται στο σύνολο του κλάδου, εκτός του ότι θα πρέπει να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, πλέον θα αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και ο υπουργός, δηλαδή το κράτος, με βάση την κατάσταση της οικονομίας και εφόσον δεν μπαίνει εμπόδιο στην επιχείρηση. Δ) Η παράταση ισχύος μιας Σ.Σ.Ε. ξαναγίνεται τρίμηνη. Δηλαδή με λίγα λόγια πλέον τυπικά κατοχυρώνεται μόνο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο βασικός μισθός των 650 ευρώ μικτά (προς το παρόν) που καθορίστηκε με υπουργική απόφαση.
 • Χτυπούν το δικαίωμα στην Απεργία, τα Σωματεία και τη Συλλογική Οργάνωση των εργαζομένων : A) Καθορίζουν ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των σωματείων, συμπεριλαμβανομένων για κήρυξη απεργίας. Η ρύθμιση αυτή συνεχίζει τον νόμο Αχτσιόγλου, που επέβαλε 50%+1 των μελών για απεργιακή απόφαση και πρακτικά περιορίζει δραματικά τη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας. Καλλιεργεί τη ρουφιανιά και τον χαφιεδισμό μεταξύ των εργαζομένων, υπονομεύει τις συλλογικές διαδικασίες των Σωματείων και τις υποβιβάζει σε.. «συνδικαλισμό» από τον καναπέ για κάθε εργαζόμενο! B) Δημιουργούν Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) όπου θα καταγράφονται τα συνδικάτα, το καταστατικό τους, τα ΔΣ, κ.ά. Με αυτό τον τρόπο θέλουν, κράτος και κυβέρνηση, να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, να μας φακελώσουν, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών. Γ) Καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, η μονομερής προσφυγή των Σωματείων στη διαιτησία για την υπογραφή Σ.Σ.Ε. αφού για την προσφυγή τους θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας» (!), κλείνοντας έτσι και τις τελευταίες οδούς για την απόσπαση κάποιας Σ.Σ.Ε., σχετικά ευνοϊκής για τους εργαζόμενους.

Συνδικάτα των εργαζομένων - Αγώνας για τις δικές μας ανάγκες!

Η κυβέρνηση ΝΔ, εκμεταλλευόμενη την άσχημη και διαλυτική κατάσταση που υπάρχει στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και στα Σωματεία, με ευθύνη των γραφειοκρατών κάθε είδους (αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ από την μια και σταλινική γραφειοκρατία (ΠΑΜΕ) από την άλλη), θέλει να «πατήσει» πάνω σε αυτήν σαν οδοστρωτήρας, συμπαρασύροντας στην καταστροφή όλους τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από όλους αυτούς τους «σωτήρες», που «συγκρούονται» για τα «μάτια του κόσμου» και για τις καρέκλες τους και όχι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και των συμφερόντων μας.

Στον δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοι Διανομείς και οι εργαζόμενοι στον κλάδο…

Η μόνη και πραγματική λύση, δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Απέναντι στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που επανέρχεται ακόμη πιο αυταρχικό και λυσσασμένο, με τους εργοδότες μας να έχουν πάρει περίσσιο θάρρος και θράσος (και με την εκλογή Μητσοτάκη), είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Μόνο με την ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα υπερασπίζεται στην πράξη τα δικά μας συμφέροντα, μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση! Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας, ξανακάνοντάς το δικό μας. Να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες και λύνοντας συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας μας.

-

 • Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή του χρέους - Έξω από Ε.Ε./Ευρώ - Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
 • 751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των δεδουλευμένων, του 13ου και 14ου μισθού.
 • Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
 • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών. Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους και την αξιοπρέπειά τους!
 • Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

πηγή : https://www.okde.gr/archives/10245