Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 στις 12.00

Μικροφωνική για την Υπεράσπιση της Κοινότητας Καταλήψεων Κουκακίου

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Στην προσπάθεια μας να πάρουμε πίσω και να ορίσουμε εμείς οι ίδιες/οι τον κλεμμένο χώρο και χρόνο από τις καπιταλιστικές και πατριαρχικές επιταγές δημιουργούμε τις δικές μας δομές. Οι καταλήψεις, που αποτελούν μέρος του ευρύτερου κινήματος, είναι μια άμεση και πρακτική απάντηση στην εμπορευματοποίηση των βασικών αναγκών μας. Είναι ανάχωμα στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται καθημερινά άνθρωποι που είτε/και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές, κοινωνικές και νομικές απαιτήσεις για την εύρεση σπιτιού είτε/και αρνούνται να πληρώνουν για τη στέγαση τους. Οι κατειλημμένοι χώροι εκτός από παροχή στέγης και καταφύγιο σε όσους/ες έχουν δεχθεί έμφυλη/ρατσιστική/οικογενειακή βία προσφέρουν και ένα χώρο για τη στέγαση και την εξέλιξη των ιδεών και των δράσεων μας.

Η Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου μετρά 2,5 χρόνια ζωής και αποτελείται από 3 κατειλημμένα σπίτια στη γειτονιά. Είμαστε μια πολυεθνική κοινότητα με διαφορετικές έμφυλες, ηλικιακές ταυτότητες από διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά backgrounds όπου συνυπάρχουμε μαζί με μη ανθρώπινα ζώα. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν και είναι η ανάπτυξη σχέσεων με τους γείτονες και τις γειτόνισσες μας, η σύνδεση με τοπικούς αγώνες και παρόμοια εγχειρήματα και η δημιουργία δομών εκτός του καπιταλιστικού/εμπορευματοποιημένου τρόπου ζωής. Δομή πλυντηρίου και μπάνιου, δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και κομπόστ σε συγκεκριμένο σημείο στο λόφο Φιλοπάππου αποτελούν δομές που μπορεί κάποιος/α να χρησιμοποιήσει χωρίς αντίτιμο ή οποιοδήποτε άλλο περιορισμό. Καλύπτουμε βασικές διατροφικές μας ανάγκες με τη στήριξη της εβδομαδιαίας λαϊκής καθώς και του φούρνου της γειτονιάς. Πολύτιμη ήταν και η στήριξη γειτόνων/ισσων μας σε δύσκολες στιγμές που βίωσε η κοινότητά μας. Τόσο ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης και περίφραξης του λόφου Φιλοπάππου όσο και οι αμέτρητες εξώσεις και αυξήσεις ενοικίων μαζί με το βαθμιαίο μετασχηματισμό της γειτονιάς μας δε θα μπορούσαν να μας αφήσουν αδιάφορους/ες. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με όσους/ες πλήττονται από αυτές τις αλλαγές είτε άμεσα είτε έμμεσα, να ανταλλάξουμε σκεπτικά και να δημιουργήσουμε από κοινού ρήγματα στον εκάστοτε ¨εχθρό¨. Συμμετέχουμε έτσι μαζί με άλλες συλλογικότητες στον αγώνα για ένα δημόσιο, ανοιχτό και ζωντανό λόφο Φιλοπάππου ενάντια στην εμπορευματοποίηση του από το δήμο Αθηναίων, την αρχαιολογική υπηρεσία και το κράτος καθώς και στον αγώνα ενάντια στην αυξανόμενη τουριστικοποίηση, τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση (airbnb) και τις ολέθριες συνέπειες που επιφέρουν. Το εύρος της καταστολής και της λασπολογίας που έχουν δεχτεί αυτοί οι αγώνες από τα ένστολα καθάρματα της κρατικής εξουσίας και τα φερέφωνα της (παρακολούθηση και στενή επιτήρηση ανοιχτής συνέλευσης και βόλτας στο λόφο Φιλοπάππου, απαγόρευση δεντροφύτευσης και προκλητική συμπεριφορά ματατζήδων, επίθεση με ξύλο και δακρυγόνα σε πορεία ενάντια στην τουριστική επέλαση και τις εξώσεις) αποδεικνύει περίτρανα πως οποιαδήποτε αυτοοργανωμένη συλλογικοποίηση στέκεται εμπόδιο στα κερδοφόρα σχέδια του κράτους, των εταιρειών και των κεφαλαιούχων πρέπει να διαλυθεί. Πρωτοβουλιακά επίσης συμμετέχουμε σε αγώνες ενάντια στα κέντρα κράτησης, σε φεμινιστικές και αντισπισιστικές δράσεις και στηρίζουμε τους αγώνες των πολιτικών κρατουμένων.

Βλέπουμε τη γειτονιά μας, όπως και κάθε γειτονιά, ένα κατάλληλο μέρος για την ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια σε κάθε εξουσία. Σε μια γειτονιά σαν το Κουκάκι όπου ο μόνιμος πληθυσμός εκτοπίζεται και αντικαθίστανται από τουρίστες/τριες, όπου η εύρεση σπιτιού φαντάζει αδύνατη λόγω της αύξησης ενοικίου, όπου ο δημόσιος χώρος περιορίζεται και στη θέση του ξεφυτρώνουν περισσότερα μαγαζιά, όπου κάποιος αυτοοργανωμένος κοινωνικός χώρος δεν υπάρχει, όπου φασίστες και πατριώτες έχουν κάνει την εμφάνιση τους, εμείς με το λόγο και τη δράση μας προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της γειτονιάς, διαδίδουμε τις ιδέες μας, ανοίγουμε τις πόρτες μας σε όσους/ες βρίσκονται στο δρόμο, δείχνουμε ότι τα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια δεν ανήκουν στους/τις ιδιοκτήτες/τριες τους αλλά σε αυτούς και σε αυτές που τα έχουν ανάγκη και που τους δίνουν ζωή, διοργανώνουμε πορείες γειτονιάς (αντιφασιστικές, υπέρ των καταλήψεων, ενάντια στο airbnb), εκδηλώσεις και προβολές, παρεμβαίνουμε και ομορφαίνουμε το δημόσιο χώρο (δεντροφύτευση στο Φιλοπάππου, graffiti σε λευκό τοίχο). Παράλληλα με τα παραπάνω μια μαχητική αντίσταση δόθηκε επίσης και πριν 1,5 χρόνο όταν η συριζαική κυβέρνηση σε ένα κρεσέντο εκκενώσεων, εκκένωσε και την κατάληψη Ματρόζου 45 παράλληλα με την εκκένωση δύο ακόμα καταλήψεων στα Εξάρχεια (Ζαΐμη 11 και Gare). Σύντροφοι και συντρόφισσες υπερασπίστηκαν από μέσα και απέξω το κατειλημμένο τους σπίτι επιτιθέμενοι/ες στους ματατζήδες κάνοντας πράξη ότι τους χώρους, τις σχέσεις και τις αξίες μας δεν τις εγκαταλείπουμε στις δύσκολες στιγμές. Πέρα από τη συγκεκριμένη κρατική επίθεση, φασίστας επιχείρησε να βάλει φωτιά στην κατάληψη Παναιτωλίου 21 πριν από περίπου 1 χρόνο, για κακή του τύχη όμως τα άμεσα αντανακλαστικά των συντρόφων/ισσων του επέστρεψαν λίγη από τη βία που ασκούν υποκείμενα του είδους του.

Η νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση, θεσμοθετώντας το φασισμό, έχει προαναγγέλλει μεταξύ άλλων την εκκένωση αρκετών μεταναστευτικών και μη καταλήψεων θέλοντας να ισχυροποιήσει στο έπακρο το δόγμα ¨ασφάλεια και τάξη¨. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ακόμη περισσότερη βία, καταστολή, εκμετάλλευση και θάνατο. Εφτά εκκενωμένες καταλήψεις στα Εξάρχεια (2 μεταναστευτικές στην Αχαρνών), συχνές επιθέσεις με χημικά και ξύλο στην πλατεία Εξαρχείων και στους γύρω δρόμους, συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες (πορεία 14/10), προφυλάκιση αναρχικού εξαιτίας ιδιώνυμου και ταξικής θέσης (Χ.Κορτέσης), σχεδόν καθημερινές συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών/τριων, αδειοδοτήσεις και fast track διαδικασίες για περισσότερες επενδύσεις (Ελληνικό, Σκουριές Χαλκιδικής), κατάργηση του βασικού λόγου απόλυσης αποτελούν μόνο κάποια από τα επιτεύγματα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Για εμάς πρόβλημα δεν είναι οι καταληψίες, οι μετανάστες/τριες, οι ουσιοεξαρτημένοι/ες, οι φτωχοί/ες, οι αναρχικοί/ες, οι όποιοι/ες με κάθε τρόπο αντιδρούν και δε συμμορφώνονται με τις κυρίαρχες προσταγές αλλά η εκμετάλλευση, ο φασισμός, ο ατομικισμός, το ίδιο το κράτος και τα τσιράκια του που καταδυναστεύουν τις ζωές μας σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο. Απέναντι στις κρατικές κατασταλτικές επιθέσεις υπερασπιζόμαστε τις δομές μας, τους συντρόφους/ισσες μας, οξύνουμε τη σκέψη και τις δράσεις μας και επιτιθέμαστε σε οτιδήποτε παρεμποδίζει την αυτοπραγμάτωση και την ελευθερία μας.

YΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου

m45cexommunity@riseup.exnet

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21 ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 17:00-21:00

ΔΟΜΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΟΥ: ΑΡΒΑΛΗ 3 ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 16:00-20:00

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/80388/