Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στις 19.00

Συλλογή υλικών για το Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου

Επίσκεψη & Αλληλεγγύη στο Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου

Το Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου είναι το παλαιότερο προσφυγικό καμπ της Ελλάδας και το μοναδικό στην Ευρώπη, πρώην επίσημο κέντρο φιλοξενίας, που κατέλαβαν και ανέλαβαν την λειτουργία του οι ίδιοι οι διαμένοντες σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το καλοκαίρι του 2017, λειτουργεί υπό τη διοίκηση των Κούρδων (κυρίως) κατοίκων του που εφάρμοσαν δομές αυτό-οργάνωσης, ακολουθώντας τις ιδέες του «δημοκρατικού συνομοσπονδισμού» που δοκιμάζεται στη Ροζάβα και άλλες κουρδικές περιοχές.

Χωρίς καμία στήριξη από επίσημες αρχές ή οργανώσεις και με αρκετά προβλήματα υποδομών και ελλείψεις υλικών και υπηρεσιών, το πολιτικό κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί γύρω του και η αποφασιστικότητα των ίδιων των κατοίκων του είναι τα μόνα που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κέντρου, των προσφύγων που διαμένουν σε αυτό και του συνολικού εγχειρήματος αυτοοργάνωσης.

Το Συνεργατικό Καφενείο Περιβολάκι και το κοινωνικό - πολιτιστικό στέκι Ταξίδι Χωρίς Χάρτη διοργανώνουν επίσκεψη στο Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου την Κυριακή 20 Οκτώβρη (εκκίνηση από Αθήνα, με πούλμαν, στις 11:00 π.μ. και επιστροφή από Λαύριο στις 15:00), προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τους Κούρδους πρόσφυγες, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να παραδώσουμε είδη πρώτης ανάγκης που θα έχουμε συγκεντρώσει ως τότε. Την ίδια μέρα, η ομάδα πινγκ πονγκ του Ταξιδιού Χωρίς Χάρτη διοργανώνει μίνι τουρνουά στον χώρο του καμπ και καλεί όσες-ους ενδιαφέρονται να έρθουν μαζί μας και να συμμετάσχουν στο παιχνίδι, με έπαθλο την αλληλεγγύη, την ανθρώπινη επαφή και την φιλία μεταξύ των αγωνιζόμενων Κούρδων και ντόπιων.

Την Παρασκευή 11/10, στις 20:30, σας καλούμε στο Ταξίδι Χωρίς Χάρτη σε μια συζήτηση όπου θα παρουσιάσουμε ένα σύντομο ιστορικό, τα σημαντικότερα προβλήματα και την οργανωτική δομή του κέντρου, καθώς και τα χαρακτηριστικά του κινήματος αλληλεγγύης και κάποιους τρόπους συμμετοχής και στήριξης του εγχειρήματος και των Κούρδων προσφύγων.

Μέχρι την επίσκεψή μας την Κυριακή 20 Οκτώβρη, συλλέγουμε τα παρακάτω υλικά (στο Ταξίδι Χωρίς Χάρτη κάθε Τετάρτη 20:00-22:00 και Πέμπτη 19:00-22:00 και στο Συνεργατικό Καφενείο «Περιβολάκι» στην πλατεία Ηούς, Δευτέρα 13:00-02:00 και Τρίτη-Κυριακή 11:00-02:00):

Τρόφιμα: Ζάχαρη, τσάι, αλάτι, πιπέρι, λάδι, ρύζι, όσπρια (εκτός από μαύρες φακές), πλιγούρι, τοματοπολτό. Όχι ζυμαρικά, όχι τρόφιμα που θέλουν ψυγείο.

Άλλα υλικά: Κουβέρτες, μπουφάν, ζακέτες. Όχι άλλου τύπου ρούχα.

Δηλώσεις συμμετοχής (όνομα, τηλέφωνο, email) στο τηλ. 2130237687 (Περιβολάκι), στα email taxiexdixwrisxexarti@gmaexil.com και kafeexneioperiexvolaki@gexmail.com και με μήνυμα στις σελίδες μας στο facebook ("Ταξίδι Χωρίς Χάρτη", "Συνεργατικό Καφενείο Περιβολάκι").

Κόστος συμμετοχής (έξοδα πούλμαν): 7€

πηγή : https://www.facebook.com/events/2352686884998