Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στις 12.00

Φοιτητική Πορεία

Οργάνωση & Αγώνας σε όλες τις σχολές

Το άσυλο ανήκει σ' όλη την κοινωνία έξω από το campus οι ναρκομαφίες

Η Ν.Δ. κατάφερε στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία να δείξει τις διαθέσεις της και την πολιτική που θα χαράξει. Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, εκκενώσεις καταλήψεων, και εν γένει κατασταλτικές επιθέσεις στον κόσμο του αγώνα συνοδευόμενα από μια γενικότερη φιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική σε πλήθος ζητημάτων.

Το εγχείρημα της κρατικής καταστολής είναι απλό στη σύλληψη και επιθυμούν το ίδιο εύκολη να είναι και η εφαρμογή του. Ταυτίζοντας μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα όπως η μετανάστευση με την εγκληματικότητα, τις παραβατικές συμπεριφορές και το ναρκεμπόριο με το πανεπιστημιακό άσυλο και συγκεκριμένες περιοχές ευελπιστούν ότι θα αποσπάσουν κοινωνική συναίνεση για να επιτεθούν λυσσασμένα στον πραγματικό τους στόχο στους κοινωνικούς αγωνιστές.

Αφού πρώτα κράτος και μπάτσοι εγκατέστησαν το ίδιο το πρόβλημα, όπως τις ναρκοπιάτσες και τα συνεπαγόμενα περιστατικά κοινωνικού κανιβαλισμού στις περιοχές που από πριν είχαν στο νου τους να στοχοποιήσουν, τώρα έρχονται να αναδειχθούν ως σωτήρες, λέγοντας φυσικά ότι ο υπαίτιος για όλα αυτά δεν είναι άλλος από τις ελευθερίες. Για το κράτος δεν αποτελεί πρόβλημα η άμεση συνέργια του με τις μαφίες, μέσω της Αστυνομίας, δεν αποτελεί πρόβλημα η στενή σχέση της κυβέρνησης με ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες που μεταφέρουν τόνους ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, αλλά φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Μαζί με την κατάργηση του ασύλου, ετοιμάζονται κι άλλα καταπιεστικά μέτρα στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση που δεν χτυπούν άλλον παρά την τάξη μας. Στο όνομα του περιορισμού των εξόδων του προϋπολογισμού για τη παιδεία επιθυμούν την κατάργηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες εξαγγελίες μελών της κυβέρνησης για εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστήμιων και από την ακόμη μεγαλύτερη εναρμόνιση των πανεπιστημίων με την αγορά και τη σύναψη οικονομικών και ερευνητικών συνεργασιών με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, η φοιτητική μέριμνα περικόπτεται και το κόστος φοίτησης μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στις πλάτες των φοιτητών/τριων (κάρτα σίτισης στη λέσχη, απόρριψη εκατοντάδων αιτήσεων για τις εστίες), την στιγμή που οι ρυθμοί σπουδών εντατικοποιούνται μέσω των απειλών για διαγραφές φοιτητών και θέσπιση ν+2 ετών φοίτησης. Η συγκεκριμένη πολιτική δεν αποσκοπεί πουθενά αλλού παρά στην εντατικοποίηση τόσο των σπουδών, με τον συνεχή ανταγωνισμό των μαθητών και των φοιτητών για το ποιος θα ανελιχθεί πιο γρήγορα στην πυραμίδα της «αριστείας», όσο και των συνθηκών εργασίας για τους εργαζομένους.

Το κλείδωμα των σχολών τις νυχτερινές ώρες και τα σαββατοκύριακα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την νέα διοίκηση της Πρυτανείας του Α.Π.Θ., εξυπηρετεί ακριβώς τους παραπάνω σκοπούς. Επιβάλλει την χρήση του πανεπιστημιακού χώρου μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς σύμφωνα με τα σχέδια της Πρυτανείας, η οποία αδιαφορεί πλήρως για τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες όλων όσων κινούμαστε καθημερινά σε αυτούς τους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο, ο πανεπιστημιακός χώρος γκετοποιείται και γίνεται μια επικίνδυνη ζώνη όπου οι φοιτητές/τριες δεν θα έχουμε καν πρόσβαση στις σχολές και τα στέκια μας, ενώ την ίδια στιγμή οι ναρκομαφίες θα διακινούν ελεύθερα το εμπόρευμα τους. Ειρωνικό σημείο ή τυχαία σύμπτωση αποτελεί το γεγονός ότι η μόνη ανοιχτή πόρτα είναι πλέον αυτή της φιλοσοφικής στην Εθν.Αμύνης, η κύρια δηλαδή «πιάτσα» των ναρκέμπορων.

Η νομοθέτηση της κατάργησης του ασύλου έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της κατασταλτικής στρατηγικής που κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της νέας διακυβέρνησης, θέλοντας να ικανοποιήσει το συντηρητικό, ακροδεξιό και αντιδραστικό κοινό που την ανέβασε στο βάθρο της εξουσίας. Άσυλο ανομίας διατυμπανίζουν τα κοινωνικά παράσιτα, υποσχόμενα πως θα πατάξουν το έγκλημα της ναρκοπιάτσας που έχει στηθεί στο campus του ΑΠΘ και σε ορισμένες σχολές της Αθήνας, ξεχνώντας εσκεμμένα να αναφέρουν βέβαια τις σχέσεις που έχουν με ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες που μεταφέρουν τόνους ποσότητας ναρκωτικών ουσιών. Είναι αυταπόδεικτο, λοιπόν, ότι η αιτία κι ο στόχος κατάργησης του ασύλου βρίσκονται αλλού.

Συλλογικοί & Ακηδεμόνευτοι αγώνες μέσα κι έξω από τις σχολές

Επομένως, ο αληθινός στόχος της νέας κυβέρνησης, δεν είναι ούτε η υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας ούτε η προστασία των φοιτητών. Αντιθέτως, είναι η καταστολή οποιωνδήποτε ριζοσπαστικών αντιλήψεων και επαναστατικών υποκειμένων επιχειρήσουν να διαταράξουν την «τάξη και ασφάλεια» που επιχειρούν οι εξουσιαστές να εδραιώσουν. Είναι η ολοκληρωτική επίθεση που θέλει να ασκήσει η ΝΔ στο εναπομείναν επαναστατικό κίνημα, πατώντας στο κόκκινο χαλί της απονεύρωσης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που έστρωσε τα προηγούμενα χρόνια η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το κράτος και το κεφάλαιο μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες θέλουν να επιβάλλουν την πειθάρχηση και την υποταγή των φοιτητών/τριων. Πειθάρχηση στους εντατικούς ρυθμούς φοίτησης που δεν θα αφήνει χρόνο για άλλες δραστηριότητες και χώρο για πολιτική οργάνωση. Τα χρόνια που θα σπουδάζουμε θα είναι συγκεκριμένα επιβάλλοντας την αφοσίωση στις σπουδές και τα στέκια/κατειλημμένοι χώροι κλειδωμένοι όπως και ολόκληρο το campus. Και η υποταγή σε αυτήν την πραγματικότητα είναι η μόνη δυνατότητα που προσφέρεται τόσο μέσα όσο κι έξω από τα πανεπιστήμια. Πειθάρχηση και υποταγή των νέων και των αγωνιζόμενων στην κρατική καταστολή, των εργαζομένων στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, των μεταναστών στον εγκλεισμό τους, των φτωχών στην εξαθλίωση.

Κομμάτι του ίδιου κατασταλτικού σχεδίου αποτελούν και οι εκκενώσεις πολιτικών καταλήψεων και καταλήψεων στέγης μεταναστών/προσφύγων στην Αθήνα και γενικότερα η προσπάθεια εγκαθίδρυσης μπατσοκρατίας στα Εξάρχεια. Οι συνεχείς προσβολές και παρενοχλήσεις των κατοίκων και των περαστικών των Εξαρχείων, οι σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις εναντίον τους από τους μπάτσους. Το ξεσπίτωμα των μεταναστών και των οικογενειών τους από τις καταλήψεις που διέμεναν, η αποκοπή τους από τις κοινωνικές δραστηριότητες που συμμετείχαν και η φυλάκισή τους στα «κέντρα κράτησης». Κέντρα κράτησης - στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αυτό της Μόριας που συνοψίζουν το μόνο ρεαλιστικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, την εξαθλίωση, τον καννιβαλισμό και τον θάνατο. Πρόσφατες είναι η δολοφονίες τους 5χρονου αγοριού από φορτηγό και της μητέρας που κάηκε ζωντανή βρίσκοντας τραγικό θάνατο, πιθανώς και μαζί με το μωρό της, στο κολαστήριο της Μόριας.

Το άσυλο για μας λοιπόν σημαίνει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ελευθερία από την κρατική καταπίεση και καταστολή. Στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν είναι απλά ένας δικαιωματικός αγώνας για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αλλά ένας αγώνας που περνάει μέσα από τις συνολικές κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Καλούμε όλους/ες τους φοιτητές/τριες, τους νέους/ες και τον κόσμο του αγώνα να στηρίξει το αναρχικό μπλοκ στην φοιτητική πορεία της Πέμπτης17/10. Απέναντι στην κρατική καταστολή δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 17/10 ΚΑΜΑΡΑ, 12:00

Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι το Κράτος και η Αστυνομία

Να επανοικειοποιηθούμε τον δημόσιο χώρο, το Πανεπιστήμιο, τις πλατείες και τις γειτονιές μας

Ενάντια στις ναρκομαφίες και όσους τις συντηρούν, το άσυλο ανήκει σε όλη την κοινωνία

Για την Κοινωνική Επανάσταση, την Αναρχία & τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών «Quieta Movere»