Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 στις 11.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση-μικροφωνική για την υπόθεση Leroy Merlin

Στις 12 Ιουλίου 2019 σε ένα κατάστημα της αλυσίδας Leroy Merlin στην οδό Πειραιώς συνέβη ένα περιστατικό κλοπής αντικειμένων συνολικής αξίας 180 ευρώ. Το περιστατικό δεν θα ήταν αξιοσημείωτο και θα εντάσσονταν στο συνολικό πλαίσιο πρακτικών επιβίωσης της τάξης μας, ένα από τα χιλιάδες που συμβαίνουν καθημερινά, εάν δεν συνέβαινε από συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα εν λόγω άτομα δραστηριοποιούνται σταθερά και με συνέπεια στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Έτσι, ξεδιπλώθηκε ένα ακόμα ασφαλίτικο σχέδιο κατασκευής ενόχων και παραδειγματικής τους τιμωρίας μέσω της αστυνομικής και δικαστικής μαφίας που τελικά οδήγησε στην προφυλάκιση του συντρόφου Χριστόφορου Κορτέση.

Συνοπτικά, οι Χριστόφορος Κορτέσης και Θύμιος Α. κατ' εντολή του Leroy Merlin οδηγήθηκαν από την εταιρεία ασφάλειας με την επωνυμία OVIT Α.Ε στο τυπικό δωμάτιο που οδηγούνται οι "δράστες" για να διευθετηθεί το ζήτημα με την απόδοση του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στα προϊόντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο αυτό δεν συνέβη. Ενώ οι σύντροφοι δέχτηκαν να αποδώσουν στο ακέραιο τα χρήματα και ειδοποίησαν οικείους τους να τα προσκομίσουν για το σκοπό αυτό, η εταιρεία σεκιούριτι εν μέσω απειλών και άσκησης βίας ψυχολογικής και σωματικής επεδίωκε να εμπλέξει στην υπόθεση τον Γιάννη Α. εργαζόμενο στο Leroy Merlin στοχοποιημένο από την εργοδοσία για τη συνδικαλιστική του δράση. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή.

Μετά από τρεις ώρες ομηρίας και παράνομης κατακράτησής τους και αφού έγινε σαφές πως στόχος της Leroy Merlin δεν ήταν η επιστροφή των χρημάτων αλλά η κατάδειξη του Γιάννη Α. ως συνεργού, οι Χριστόφορος Κορτέσης και Θύμιος Α. κατάφεραν να απεγκλωβιστούν μαζί με τους συντρόφους. Την επόμενη μέρα ο Χριστόφορος Κορτέσης συλλαμβάνεται από την αστυνομία, ξυλοκοπείται και με κουκούλα οδηγείται στην ασφάλεια. Η εισαγγελέας αναβαθμίζει το κατηγορητήριο σε «ληστρική κλοπή από κοινού» και διευρύνει τις διώξεις σε ακόμα 6 πρόσωπα. Έτσι, ο Χριστόφορος Κορτέσης προφυλακίζεται. Στις 03/09 απορρίφθηκε η προσφυγή στο συμβούλιο πλημμελειοδικών κατά της απόφασης προφυλάκισης του αναρχικού Χ. Κορτέση.

Ο σύντροφος Χριστόφορος Κορτέσης ενσαρκώνει το πρόσωπο πάνω στο οποίο κεφάλαιο και κράτος θα στήσουν ένα ακόμα καφκικής έμπνευσης τρομοσενάριο. Τα χαρακτηριστικά του Χριστόφορου προλετάριος αναρχικός, καταδικασμένος για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα με αναστολή ποινής, ενεργό και αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού χώρου ήταν η ικανή συνθήκη ώστε να βρεθεί σιδηροδέσμιος για να δοθεί το μήνυμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ως καταδικασμένος για "τρομοκρατία" ο σύντροφος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει τραπεζικό λογαριασμό πράγμα που αποτελεί εμπόδιο ακόμα και στην εργασία του.

Η ίδια ταξική "δικαιοσύνη" που αποφάσισε την προφυλάκιση του Κορτέση για απαλλοτρίωση αξίας 180 € είναι που με μερικές μέρες απόσταση άφησε ελεύθερο τον ιδιοκτήτη των Leroy Merlin ο οποίος σκότωσε με ταχύπλοο 2 ανθρώπους, τους παράτησε στη μέση της θάλασσας και εξαφανίστηκε για 16 ώρες ώστε να αποφύγει την σύλληψη και να πέσουν οι τιμές του αλκοτέστ.

Το πέρασμα από την εργοδοτική αυθαιρεσία στην εργοδοτική τρομοκρατία

H πολυεθνική Leroy Merlin όπως και όλες οι μεγαλοεταιρείες επιδιώκει να βγάλει όσο περισσότερα κέρδη γίνεται, επιβάλλοντας στο χώρο δουλειάς σιγή νεκροταφείου, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση ή απολύοντας κάθε εργαζόμενο που δεν υποτάσσεται αλλά διεκδικεί και αγωνίζεται για το αυτονόητο, δηλαδή αξιοπρεπή διαβίωση. Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε από καιρό στοχοποιήσει τον Γιάννη Α. διότι είναι μέλος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Πειραιά ενεργός και δραστήριος, συμμετείχε σε κάθε απεργία, υπερασπιζόμενος την κυριακάτικη αργία, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του αλλά και όλων των εργαζόμενων. Και είναι αυτό ακριβώς που αυτό που φοβούνται, ότι το παράδειγμα του Γιάννη μπορεί να το ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι που θέλουν να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και να αναπτύξουν συνδικαλιστική-ταξική δράση.

Για τις εταιρείες ασφάλειες είναι κοινό μυστικό η σύνθεσή τους. Ιδιοκτήτες είναι συνήθως πρώην μπάτσοι, στρατιωτικοί και καραβανάδες. Το προσωπικό απαρτίζεται από μπράβους με διασυνδέσεις στη μαφία της νύχτας, λούμπεν στοιχεία που πρόθυμα και αδίστακτα θα ασκήσουν βία για τα συμφέροντα του αφεντικού τους.

Τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας έχουν πολλαπλασιαστεί στην μεταμνημονιακή εποχή με τη βούλα πλέον του νομοθέτη. Ελαστικές μορφές εργασίας, πετσοκομμένα μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, εργασία την Κυριακή συνθέτουν το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας πάνω από 70 εργαζόμενοι κάθε χρόνο σκοτώνονται στο βωμό του κέρδους των αφεντικών, αριθμός που αφορά μόνο τα δηλωμένα "εργατικά ατυχήματα" και εκτοξεύεται αν υπολογίσουμε την αδήλωτη εργασία ντόπιων και μεταναστών καθώς και τα περιστατικά τα οποία αποκρύπτονται από τις στατιστικές. Μέσα σε αυτό το κλίμα υποταγής και ενσωμάτωσης στο καθεστώς εκμετάλλευσης όταν τα αφεντικά βρεθούν αντιμέτωποι με εργαζόμενους συνειδητοποιημένους με επίγνωση της ταξικής τους θέσης, οργανωμένους στους χώρους δουλειάς τότε αρχίζουν τις απειλές και τους τραμπουκισμούς. Το φαινόμενο πρέπει να παταχθεί από τη ρίζα του.

Κανένας σύντροφος μόνος απέναντι στο κράτος. Κανένας εργαζόμενος μόνος απέναντι στα αφεντικά.

Ο σύντροφος Χ. Κορτέσης είναι στη φυλακή γιατί είναι φτωχός, αναρχικός, αγωνιστής και γιατί αρνήθηκε να γίνει ρουφιάνος. Γιατί απέναντι στις πιέσεις της εργοδοσίας του Leroy Merlin και των μπράβων της OVIT αρνήθηκε να συνεργαστεί και να χάσει τη δουλειά του ένας αγωνιζόμενος εργάτης. Οι υπόλοιποι σύντροφοι που διώκονται βρίσκονται σε αυτή τη θέση γιατί αρνήθηκαν να αφήσουν μόνους τον Χριστόφορο και τον Θύμιο και στάθηκαν μαζί τους ενάντια στην τρομοκρατία των αφεντικών και των σκυλιών τους.

Αυτή είναι η παράδοση των εργατών. Αυτή είναι η παράδοση των αγωνιζόμενων. Αυτή είναι η παράδοση των αναρχικών. Αυτές είναι οι αξίες μας και έτσι στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Έτσι στεκόμαστε δίπλα στον Χριστόφορο και τους διωκόμενους για την υπόθεση Leroy Merlin. Με την αξιοπρέπεια του αγώνα. Με τον αγώνα για αξιοπρέπεια. Δε μας πτοούν, μας πεισμώνουν.

Κάθε βδομάδα και δυο νεκροί εργάτες,

κράτος και κεφάλαιο οι μόνοι τρομοκράτες

Άμεση αποφυλάκιση του συντρόφου Χριστόφορου Κορτέση

Αλληλεγγύη σε όσους διώκονται για την ίδια υπόθεση

Αναρχική ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός


1 2 3 4

Τον Ιούλιο του 2019 πιάνονται σε κατάστημα της Leroy Merlin δύο άτομα, ο Χ. Κ. και ο Θ. Α. που απαλλοτρίωσαν αντικείμενα αξίας 180 ευρώ. Παρότι αρχικά για να λήξει το περιστατικό τους ζητήθηκε απλά να καταβάλλουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, όταν η εργοδοσία μαθαίνει την πολιτική ταυτότητα τους αλλάζει αστραπιαία στάση. Με τη βοήθεια της εταιρείας security Ovit A.E. οι σύντροφοι κρατούνται όμηροι επί 3 ώρες, εκβιάζονται και απειλούνται με σκοπό να κατονομάσουν ως υποτιθέμενο συνεργό τους τον εργαζόμενο στο κατάστημα Γ. Α. ο οποίος καιρό τώρα αποτελούσε "αγκάθι" για την εταιρεία από το οποίο έψαχναν τρόπο να απαλλαχθούν λόγω της έντονης συνδικαλιστικής του δράσης. Εν τέλει, ο εργαζόμενος, οι δύο σύντροφοι αλλά και 4 αλληλέγγυοι βρέθηκαν να κατηγορούνται με δυσανάλογες κατηγορίες, ενώ ο Χ.Κ.-λόγω λερωμένου ποινικού μητρώου- προφυλακίστηκε!
Το ποινικό μητρώο της εν λόγω εταιρείας βέβαια είναι ασύγκριτα πιο βρώμικο. Ένα μόλις χρόνο πριν αυτό το περιστατικό απολύθηκε εργαζόμενη επειδή διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατα πλάκας, ενώ η Leroy Merlin ήταν από τις εταιρείες που προσπάθησε να επιβάλλει την 9ωρη εργασία, που αφήνει κατεξακολούθηση απλήρωτες υπερωρίες και που είναι υπεύθυνη για δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Το αποκορύφωμα βέβαια ήρθε ένα μήνα μετά το περιστατικό όταν ο γάλλος κροίσος H. Mulliez, γόνος της οικογένειας που κατέχει πλειοψηϕικά και διοικεί τον επιχειρηματικό όμιλο στον οποίο ανήκουν και τα Leroy Merlin- σκοτώνει δύο ανθρώπους και τραυματίζει σοβαρά άλλον έναν με το ταχύπλοό του. Φυσικά ο Mulliez είναι ελεύθερος την ίδια στιγμή που ο Χ.Κ. βρίσκεται στη φυλακή, καθώς διέπραξε ένα έγκλημα ασυγχώρητο για την αστική δημοκρατία: δε γεννήθηκε πλούσιος.
Ή όπως λέει και ο ίδιος "σημασία δεν έχει τι κάνεις, αλλά το ποιος είσαι. Είσαι τοξικόεξαρτημένος και κατέχεις μικροποσότητες ναρκωτικών; Μέσα. Είσαι εϕοπλιστής και μεταϕέρεις τόνους ναρκωτικών; Έξω. Είσαι ο x άνεργος και χρωστάς λίγα ευρώ στο δημόσιο; Μέσα. Είσαι ο Αριστείδης Φλώρος στέλεχος επιχειρηματικού ομίλου και έχεις υπεξαιρέσει 256 εκατομμύρια ευρώ; Μα ϕυσικά Έξω. Είσαι αναρχικός και αμϕισβητείς το σύστημα; Μέσα. Είσαι μπάτσος και εκτελείς 15χρονους αναρχικούς; Φυσικά Έξω, είσαι γυναίκα και αντιστέκεται στον βιασμό σου; Μέσα. Είσαι επιχειρηματίας μέγας μαστροπός; Έξω. Και τα παραδείγματα δεν τελειώνουν."

Τρομοκράτες και ληστές είναι τα κράτη και οι καπιταλιστες

Άμεση απελευθέρωση του Χ. Κορτέση

Αλληλεγγυη σε όλους τους διωκόμενους για την υπόθεση των Leroy Merlin


1 2 3 4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ LEROY - MERLIN

Στις 12/7 πραγματοποιείται από δύο συντρόφους απαλλοτρίωση αντικειμένων ευτελούς αξίας σε κατάστημα της πολυεθνικής αλυσίδας Leroy Merlin στην Αθήνα. Όταν αυτοί γίνονται αντιληπτοί από τους σεκιουριτάδες του καταστήματος, οδηγούνται στο δωμάτιο ασφαλείας, για να ακολουθηθεί η συνήθης σε τέτοιες περιπτώσεις διαδικασία. Και ενώ αρχικά όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση από τις εκατοντάδες που συμβαίνουν καθημερινά σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες τα πράγματα περιπλέκονται όταν γνωστοποιείται η ταυτότητα των εμπλεκόμενων. Πρόκειται για τον Θ. Α. και τον Χρ. Κορτέση, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί ως μέλος της Ε.Ο. Επαναστατικός Αγώνας.

Η συγκεκριμένη απόπειρα απαλλοτρίωσης αντικειμένων απαραίτητων για την εργασία του συνδέεται άμεσα με την προηγούμενη αυτή δίωξη και τα παρελκόμενα της, καθώς αποτέλεσμα της ήταν η δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού συνθήκη που δυσχεραίνει τη δυνατότητα εργασίας του. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα πολλά μέτρα οικονομικής εξόντωσης που επιβάλλονται σε όσους έχουν κατηγορηθεί ως μέλη ένοπλων οργανώσεων.

Στο ίδιο όμως κατάστημα εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια και ο σύντροφος Γ. Α., ο οποίος εξ' αιτίας της αγωνιστικής συνδικαλιστικής του δράσης (μέλος του Σωματείου εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, συμμετοχή σε απεργίες, αλληλέγγυα στάση προς τους συναδέλφους του) είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός για τη διεύθυνση της Leroy Merlin που όπως και κάθε άλλη διεύθυνση καπιταλιστικής επιχείρησης θέλει τους εργαζομένους της φοβισμένους, υποταγμένους και απομονωμένους. Έτσι, τα αφεντικά της Leroy Merlin εκμεταλλευόμενα το γεγονός της συνομιλίας του (που καταγράφηκε από τις κάμερες) με τους συντρόφους που προχώρησαν στην απαλλοτρίωση, βρήκαν την αφορμή να απαλλαγούν από αυτόν, στήνοντας ολόκληρη πλεκτάνη περί δήθεν συνέργειάς του στο περιστατικό και εκβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την παραίτησή του.

Παράλληλα οι δύο σύντροφοι που κρατούνται απομονωμένοι υπό το καθεστώς ψυχολογικής και σωματικής βίας εκβιάζονται από τον επικεφαλής της εταιρίας security Ovit, Δρίβα να κατονομάσουν τον εργαζόμενο Γ. Α. ως συνεργό τους. Όμως οι όποιες προσπάθειές του πέφτουν στο κενό, αφού οι σύντροφοι αρνούνται να συναινέσουν στην προσπάθεια ενοχοποίησης του Γ.Α. Το αποτέλεσμα ήταν να κρατηθούν υπό αυτές τις συνθήκες από τους αυτόκλητους ανθρωποφύλακες της L.M και Ovit για τρεις και πλέον ώρες παρά τη συμφωνία τους για πληρωμή των αντικειμένων που είχαν απαλλοτριώσει. Απέναντι στην καταχρηστική αυτή στάση, οι 2 σύντροφοι απαιτούν ν' αφεθούν και με την παρουσία αλληλέγγυων συντρόφων, αποχωρούν όλοι μαζί από το μαγαζί.

Μία μέρα μετά, ο σύντροφος Χ. Κορτέσης συλλαμβάνεται από ομάδα ασφαλιτών, οι οποίοι του φορούν κουκούλα και τον ξυλοκοπούν μέχρι να τον οδηγήσουν στην Ασφάλεια Πειραιά. Το ίδιο βράδυ γίνεται αστυνομική εισβολή και έρευνα στο σπίτι του κατά την οποία ελλείψει πραγματικών ενοχοποιητικών στοιχείων αποδείχτηκαν αρκετά δύο κομμένα κουρτινόξυλα, ώστε να κατασκευαστεί η κατηγορία της οπλοκατοχής και να αναβαθμιστεί έτσι το κατηγορητήριο.

Έτσι, την επόμενη μέρα, μια απλή υπόθεση απόπειρας κλοπής μετατρέπεται από την εισαγγελέα Αγγελούδη σε «ληστρικής κλοπής από κοινού» κατηγορία που αντιστοιχεί σε κακούργημα και οδηγεί στην άμεση προφυλάκισή του Χ. Κ.. Ο εργαζόμενος Γ.Α. που καλέστηκε να παραστεί ως μάρτυρας βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου με την κατηγορία της «άμεσης συνέργειας σε ληστρική κλοπή» και εν συνεχεία, ασκούνται διώξεις και στους άλλους τέσσερις συντρόφους που είχαν έρθει στο κατάστημα για να παραδώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των Χ.Κ. και Θ.Α. Η κατασταλτική μεθόδευση κορυφώνεται και με την υπόδειξη και δίωξη (κατόπιν της γνωστής αστυνομικής τακτικής κατασκευής ενόχων, του «ανώνυμου τηλεφωνήματος») ενός ακόμα αναρχικού συντρόφου, του Παύλου Χ, ως εμπλεκόμενου στο συμβάν.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΞΥΠΟΛΗΤΟΥΣ

Η κοινωνική πραγματικότητα στα πλαίσια του κράτους και του καπιταλισμού παρέχει καθημερινά απειράριθμες αποδείξεις για την ταξική φύση της Δικαιοσύνης ως έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την διαιώνιση της οικονομικής εκμετάλλευσης. Η αστική δικαιοσύνη, οι νόμοι, οι ποινές και οι φυλακές υπάρχουν για να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κλοπή του κοινωνικού πλούτου, ο οποίος ανήκει δικαιωματικά στο σύνολο της κοινωνίας από μια μειοψηφία κρατιστών και καπιταλιστών αλλά και την τιμωρία όσων, είτε συνειδητά είτε από ανάγκη, αποφασίζουν να επανακτήσουν ένα ελάχιστο μέρος από τα κλοπιμαία.

Ο χειρισμός της συγκεκριμένης υπόθεσης από εισαγγελέα και ανακριτή που είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση του Χρ. Κορτέση είναι περισσότερο από ενδεικτικός για την μοίρα που επιφυλάσσεται σε όσους αποτελούν την βάση της κοινωνικής πυραμίδας. Το σκεπτικό με βάση το οποίο η εισαγγελέας πρότεινε την φυλάκισή του είναι ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, λόγω της οικονομικής του αδυναμίας για την αποκομιδή επαρκούς εισοδήματος βιοπορισμού του. Με λίγα λόγια αυτό που δικάζεται και καταδικάζεται δεν είναι η πράξη της κλοπής καθαυτή, αλλά η ίδια η ανέχεια. Το μήνυμα που στέλνουν είναι σαφές: Είσαι φτωχός, άρα εν δυνάμει εγκληματίας και η θέση σου βρίσκεται στην φυλακή.

Ένα μόλις μήνα μετά από την σύλληψη του Χ. Κορτέση, ο Γάλλος Ιγκ Μουλιέζ ιδιοκτήτης του ομίλου στον οποίο ανήκει και η Leroy Merlin με εκτιμώμενη περιουσία περίπου στα 33 δις. ευρώ κατά την διάρκεια των διακοπών του στο Πόρτο Χέλι εμβολίζει με το ταχύπλοό του, μικρό αλιευτικό σκάφος με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο άτομα και ένα ακόμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Παρ' όλο αυτά ο Μουλιέζ με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφήνεται ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ. Από την μία πλευρά ένας εργάτης οδηγείται στην φυλακή μετά από αφαίρεση αντικειμένων 180 ευρώ, απαραίτητων για την εργασία του και από την άλλη ένας δισεκατομμυριούχος αφαιρεί την ζωή από δύο ανθρώπους και συνεχίζει ελεύθερος την ζωή του με τις ευλογίες της Δικαιοσύνης. «Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν». (Ανάχαρσις)

Όμως αυτή η ιδιαίτερη μεταχείριση τόσο του Χ. Κορτέση όσο και των άλλων διωκόμενων συντρόφων στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν οφείλεται μόνο στην ταξική τους θέση αλλά κυρίως στην κοινωνική και ταξική τους συνείδηση και στην μακροχρόνια όσο και συνεπή πολιτική τους τοποθέτηση και δράση ως αναρχικοί κοινωνικοί αγωνιστές. Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύπτει γλαφυρά τόσο το εκδικητικό μένος κράτους και αφεντικών όσο και την πραγματική στόχευση της δίωξης επτά συνολικά ατόμων. Αυτό που επιχειρείται να τιμωρηθεί παραδειγματικά είναι η επιμονή και το πείσμα του αγώνα παρά τις διώξεις, είναι η έμπρακτη αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εκμεταλλευόμενων. Αυτές τις αξίες, της ανυποταξίας, του αγώνα, της συντροφικότητας και της αλληλοβοήθειας είναι που τρέμουν και προσπαθούν μανιασμένα να καταπνίξουν το κράτος, τα αφεντικά και οι στυλοβάτες τους: το αστυνομικό και δικαστικό σύμπλεγμα.

ΑΝ ΘΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΦΤΙΑΞΕ ΝΟΜΟΥΣ

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΤΙΑΞΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Ο θεσμός της ιδιοκτησίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ταξική εκμετάλλευση και την πολιτική καταπίεση. Είναι το ιερό δισκοπότηρο του κράτους και του καπιταλισμού, το ιερό και απαραβίαστο »δικαίωμα» μίας προνομιούχας μειοψηφίας να εκμεταλλεύεται ληστρικά τον κοινωνικό πλούτο που ανήκει σε όλους και όλες. Η ιδιοκτησία είναι άλλωστε η αναγκαία συνθήκη για να γεννηθεί η κλοπή ως κοινωνική πρακτική, γιατί αν τα αγαθά τα οποία αποτελούν προϊόν συλλογικής παραγωγής ήταν κοινά δεν θα υπήρχε η αναγκαιότητα κάποιος να μπει στη διαδικασία να τα κλέψει. Την ίδια ώρα και στιγμή που το κράτος ποινικοποιεί την επιλογή κάποιων ανθρώπων να απαλλοτριώσουν αγαθά, το ίδιο συγκροτείται στη βάση της κλοπής: η ύπαρξή του είναι το αποτέλεσμα της κλοπής από την κοινωνία όλων όσων η ίδια παράγει. Κλοπή είναι η νομιμοποίηση του να καρπώνεται ο κρατικο-καπιταλιστικός συρφετός τον μόχθο της τάξης μας θεσμοθετώντας μάλιστα αυτή την εκμετάλλευση και ποινικοποιώντας συνακόλουθα όποιον/α την αμφισβητεί στην πράξη, διεκδικώντας μερίδιο από όσα του/της έχουν κλέψει.

Κράτος και καπιταλισμός καταδικάζουν και ποινικοποιούν ως εγκλήματα τα αποτελέσματα της ίδιας της ύπαρξής τους. Ευθύνονται για την ύπαρξη της φτώχειας και της ανισότητας, προστατεύουν την ιδιοκτησία των ισχυρών και καταδικάζουν όλους όσοι στα πλαίσια αυτά διεκδικούν την ανάκτηση ενός ελάχιστου μέρους των όσων με τη βία και την επιβολή τους έχει στερήσει αυτό το σύστημα αδικίας και ανισότητας, ακόμα και αν αυτά συνιστούν είδη που συνδέονται άμεσα με το βιοπορισμό.

Πρωταρχική ενέργεια που ως αναρχικές/οί αναγνωρίζουμε ως κλοπή, είναι η ίδια η ύπαρξη και η διαιώνιση του κράτους και του καπιταλισμού. Κατ' εμάς, οι πραγματικοί κλέφτες και ληστές είναι οι κρατιστές και οι καπιταλιστές που διαπράττουν ένα διαρκές έγκλημα εναντίον του συνόλου των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Αυτοί που μας επιβάλλουν να ζούμε με όρους εξαθλίωσης απαιτώντας το να μη σηκώσουμε κεφάλι υπό το φόβητρο της καταστολής και της φυλάκισης.

Η επιλογή της απαλλοτρίωσης από κομμάτια της τάξης μας είναι αναγκαία απόρροια ενός συστήματος που στηρίζεται και διαιωνίζει εαυτόν στη βάση της διαρκούς κλοπής εις βάρος μας. Επομένως, παρόλο που θεωρούμε την επιλογή της απαλλοτρίωσης δεδομένο και θεμιτό αποτέλεσμα της ύπαρξης του υφιστάμενου συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης δεν αντικατοπτρίζει εξ ολοκλήρου την τελική μας στόχευση που είναι η καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού και αυτή μπορεί να επέλθει μόνο με συλλογικούς κοινωνικούς όρους και όχι μόνο με ατομικές επιλογές. Στόχος μας λοιπόν είναι η κοινωνική επανάσταση, μία διαδικασία μέσα από την οποία θα απαλλοτριωθεί, θα ανακτηθεί και θα αποδοθεί το σύνολο των κοινωνικών αγαθών που μας έχουν βίαια αποστερηθεί εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή σε όλους μας. Από την ανάκτηση των μέσων παραγωγής ως την απαλλοτρίωση της κρατικής και εκκλησιαστικής περιουσίας και από και την οριστική εξάλειψη της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, μέχρι την ακρατική, αταξική, ανεξούσια κοινωνία.. την Αναρχία…

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ… ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ…

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ LEROY - MERLYN

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Χ. ΚΟΡΤΕΣΗ

Αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω

πηγή : email που λάβαμε στις 20 Οκτώβριος 22h


1 2 3 4

ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΙΖΕΣ! ΕΤΣΙ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΘΡΟ.

Την Παρασκευή 12/07/19 μια υπόθεση κλοπής προϊόντων αξίας 180€ από υποκατάστημα της αλυσίδας Leroy Merlin στέκεται η αφορμή, ώστε να στηθεί μία άνευ προηγουμένου στοχοποίηση και δίωξη του Χ. Κορτέση και άλλων 5 συνολικά συντρόφων. Με κακουργηματικές κατηγορίες διώκεται ο αναρχικός Χ. Κορτέσης και άλλο ένα άτομο, ενώ ακόμα τέσσερα άτομα αντιμετωπίζουν διώξεις για πλημμελήματα.

Η υπόθεση ξεκινά ως άλλη μια απλή κλοπή προϊόντων, φαινόμενο το οποίο συμβαίνει καθημερινά σε πολλά μεγάλα καταστήματα που υφίστανται απαλλοτριώσεις από φτωχοδιάβολους που αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση τίποτα δεν ήταν συνηθισμένο. Οι Χριστόφορος Κορτέσης και Ευθύμιος Α. στην προσπάθεια τους να απαλλοτριώσουν αντικείμενα από το κατάστημα LEROY MERLIN στην Πειραιώς 165, στη περιοχή του Ρέντη, γίνονται αντιληπτοί από τους υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρίας security με την επωνυμία OVIT IKE. Αμέσως μετά, ένας εργαζόμενος της εταιρίας σεκιούριτι επιχειρεί να ελέγξει τον Ευθύμιο Α., ο οποίος αρνείται να συνεργαστεί και αποχωρεί. Στη συνέχεια, άλλος σεκιουριτάς θα μπλοκάρει την έξοδο του Χ. Κορτέση, ο οποίος έπειτα από πιέσεις θα δεχθεί να οδηγηθεί σε ειδικό χώρο για να ελεγχθεί. Εκεί, μετά τον έλεγχο, προκύπτει ότι έχει απαλλοτριώσει ηλεκτρολογικό υλικό και εργαλεία. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Χ.Κορτέση με τον Ε.Α, ο 2ος δέχεται να επιστρέψει στο κατάστημα μαζί με το υλικό που είχε προηγουμένως αφαιρέσει. Οι δύο σύντροφοι ενημερώνουν τους υπαλλήλους ότι είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν μαζί με τα υλικά και το αντίτιμο τους. Στον χώρο εμφανίζεται κατόπιν και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας σεκιούριτι, Κωνσταντίνος Δρίβας, ο οποίος τους ζητάει να συντάξουν ο καθένας από μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αναγνώριζαν την πράξη τους και θα προσκόμιζαν το χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε στα αντικείμενα που είχαν απαλλοτριώσει. Συγχρόνως, ζητείται από τον Κορτέση να υπογράψει ότι γνωρίζει τον εργαζόμενο των LM Γιάννη Α., χωρίς απολύτως τίποτα να τον συνδέει με την απαλλοτρίωση. Από την πρώτη στιγμή ο Κ. Δρίβας υπέδειξε τον συγκεκριμένο εργαζόμενο ως υποτιθέμενο συνεργό, προκειμένου να απολυθεί, καθώς δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά και συμμετέχει σε εργατικούς αγώνες. Μόλις το ζήτημα φάνηκε να διευθετείται, τόσο με την πληρωμή του ποσού, όσο και με την υπογραφή των υπεύθυνων δηλώσεων και ενώ οι δυο τους ήταν έτοιμοι να φύγουν, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας φύλαξης και οι εργαζόμενοι του τούς απαγορεύουν την έξοδο, γιατί είχε ήδη ειδοποιηθεί η αστυνομία. Παρά τη βία που ασκείται εναντίον τους από τον ιδιοκτήτη Κ. Δρίβα, οι 2 σύντροφοι θα καταφέρουν να σταματήσουν την παράνομη κράτηση τους με τη βοήθεια κάποιων πελατών και φίλων που είχαν σπεύσει στο σημείο. Η ενορχηστρωμένη αυτή δίωξη με πολιτικές προεκτάσεις συνεχίζεται, καθώς την επόμενη κιόλας μέρα ο σύντροφος Κορτέσης συλλαμβάνεται στην Αθήνα και ξυλοκοπείται άγρια από τους μπάτσους, έως ότου καταλήξουν στην Ασφάλεια Πειραιά.

Ο Χ. Κορτέσης. είναι αναρχικός και δεν το έκρυψε ποτέ. Έχει καταδικαστεί από το παλιότερο δικαστήριο για κατηγορία συμμετοχής στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" και έχει φυλακιστεί για 4,5 χρόνια. Ένας από τους πολλούς ανθρώπους που στάθηκαν στο πλάι του απέναντι στην κρατική καταστολή είναι και ο σύντροφος και εργαζόμενος στα Leroy Merlin Γ.Α. Αυτή η αλληλεγγύη που ανέκαθεν έδειχναν οι αναρχικοί μεταξύ τους, καθώς και οι προσωπικές σχέσεις των δύο συντρόφων στην προκειμένη περίπτωση λογίζονται επαρκείς λόγοι για τους διωκτικούς μηχανισμούς του κράτους, ώστε να κατασκευάσουν άλλο ένα κυνήγι μαγισσών με απώτερο σκοπό την εξόντωση αγωνιστών. Σύμφωνα με τον συνήγορο των δύο ατόμων: "πρόκειται για μια υπερβολική και αδικαιολόγητη διόγκωση του κατηγορητηρίου", αφού το αρχικό αδίκημα της απόπειρας κλοπής, μετατράπηκε στο κακούργημα της ληστρικής κλοπής. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Κακαρνιάς σημειώνει πως "ενώ πρόκειται για απόπειρα κλοπής, μάλιστα ομολογημένης, αφού ο εντολέας μου προσφέρθηκε να πληρώσει τα χρήματα και να λήξει το επεισόδιο εκεί, όπως είναι πάγια πολιτική της εταιρείας", τελικά μετά από ώρες ο υπεύθυνος της εταιρείας είπε ευθέως πως "δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματα", εκβιάζοντάς τον Χ. Κορτέση να κατονομάσει και να ενοχοποιήσει ως συνεργό του τον συνδικαλιστή εργαζόμενο Γ.Α.

Μετά την σύλληψή του Χ. Κορτέση ακολουθεί έρευνα στο σπίτι του και ο ίδιος οδηγείται στη φυλακή με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφού πρώτα του αποδίδονται οι παρακάτω κατηγορίες: 1) Ληστρική κλοπή κατά συναυτουργία, 2) Οργάνωση με άλλο πρόσωπο για τη διάπραξη κακουργήματος (συμμορία) 3) Οπλοκατοχή (ξύλινες ράβδοι).

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο και τραγικό σημείο στη συγκεκριμένη δίωξη είναι η απόφαση του ανακριτή Γεώργιου Παντελίδη να διατάξει την προφυλάκιση του Χ. Κορτέση,επειδή ουσιαστικά είναι φτωχός… Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ανακριτή ,ο Χ. Κορτέσης πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή: "Διότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αποδιδόμενης σε αυτόν πράξης, από την υποδομή που είχε αναπτύξει, με πρόθεση επανειλημμένης τελέσεως εγκλημάτων κλοπής και ληστείας,[…] εν όψει της οικονομικής αδυναμίας του για την αποκομιδή επαρκούς εισοδήματος βιοπορισμού του, προκύπτει δε σκοπός του για πορισμό παρανόμου εισοδήματος και ροπή του προς διάπραξη εγκλημάτων κλοπής και ληστείας ως στοιχείο της προσωπικότητάς του, κρίνεται δε ότι αν αφεθεί ελεύθερος, έστω και με περιοριστικούς όρους, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα κακουργηματικού δε χαρακτήρα. Επομένως είναι απολύτως αναγκαία η επιβολή της προσωρινής του κράτησης στην περίπτωσή του…"

Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, ο ανακριτής μας ενημερώνει ότι επιβάλλεται η προφυλάκιση του συντρόφου, επειδή το εισόδημα του δεν είναι αρκετό ώστε να καλύψει τις ανάγκες του! Πρόκειται, λοιπόν, περί ωμής και χυδαίας ποινικοποίησης της φτώχειας από αιρετούς δικαστές που ανέκαθεν ζούσαν με παχυλούς μισθούς. Συνολικά 7 άτομα διώκονται για την υπόθεση: ο Χ. Κορτέσης, ο οποίος έχει προφυλακιστεί και ο Ευθύμιος Α., ο εργαζόμενος στα LM και συνδικαλιστής Γ.Α., χωρίς απολύτως κανένα στοιχεία... απλά επειδή γνωρίζει τον πρώτο και 4 από τα άτομα που προσέγγισαν το σημείο σαν αλληλέγγυοι των κατηγορουμένων στο κατάστημα και έσπευσαν να πληρώσουν το ποσό που είχαν ζητήσει να καταβληθεί οι υπεύθυνοι φύλαξης και ο ιδιοκτήτης των Leroy Merlin, το οποίο αντιστοιχούσε στα προϊόντα που είχαν αφαιρεθεί (παρότι αυτά είχαν ήδη αποδοθεί στην εταιρία).

Αυτή είναι, λοιπόν, η αστική δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Αυτή ήταν πάντα και αυτή θα είναι. Ταξική, μεροληπτική και πάντοτε άξια υπηρέτρια των εκάστοτε αφεντικών και των πολιτικών συνεργατών τους.

Ο ρόλος της "δικαιοσύνης", άλλωστε, δε θα μπορούσε να φανεί πιο ξεκάθαρα από όσο φάνηκε με την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία που σημειώθηκε πέρυσι στη θάλασσα με πρωταγωνιστή τον γιο του ιδιοκτήτη των Leroy Μerlin. Συγκεκριμένα, ο υιός Μουλιέ, ενώ είχε δολοφονήσει με το ταχύπλοο του δύο αδέρφια, είδε την Ελληνική Δικαιοσύνη να τον ξεπλένει με ένα πρόστιμο της τάξης των 50 χιλιάδες ευρώ. Τόσο κοστολογούν οι δικαστές την ανθρώπινη ζωή. Τόσο λογαριάζουν οι αστοί τις ζωές των φτωχών.Και για να τοποθετηθούμε πιο απλά, πιο περιεκτικά, στον καπιταλισμό τα πράγματα έχουν λίγο-πολύ ως εξής:

-Είσαι αναρχικός και κλέβεις μερικές πρίζες και εργαλεία από υποκατάστημα των Leroy Merlin;

-Φυλακή.

-Είσαι πάμπλουτος γόνος του ιδιοκτήτη των Leroy Merlin και σκοτώνεις 2 ανθρώπους;;;

-Εγγύηση και σπίτι σου.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ LEROY MERLIN ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ Γ.Α.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Χ.ΚΟΡΤΕΣΗ

ΟΤΑΝ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΕΡΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΚΟΡΤΕΣΗ:

ΤΡΙΤΗ 22/9,

11:00, ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

lib_exthess@hoextmail.coexm

htt*s://libertasalonica.wordpress.com/